cyber
|
|
« : 04-02-2010, 20:36 » |
|
Pytanie do Mistrza lub Eksperta. Robiąc koktaile błonnikowe zastanawiam się czy pestki z takich owoców jak cytryna, pomarańcz a, mandarynka dobrze jest zemleć , czy wydłubać. Mistrz wszędzie pisze, że pestki z jabłek należy zemleć w kokta jlu , lecz nie wiem , czy pestki cytrusów też lepiej zjadać zmielone , czy starać się je wydłubywać? Nie doczytałem się nigdzie o ich pozytywnych właściwościach. http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=zemle%E6&od=&from=os
|
|
« Ostatnia zmiana: 04-02-2010, 23:07 wysłane przez Grażyna »
|
Zapisane
|
|
|
|
Slawekgo
Offline
Płeć:
MO: 03-04-2009
Wiedza:
Skąd: Poznań
Wiadomości: 349
|
|
« Odpowiedz #1 : 04-02-2010, 22:03 » |
|
Pytanie do Mistrza lub Eksperta. Robiąc koktaile błonnikowe zastanawiam się czy pestki z takich owoców jak cytryna, pomarańcz, mandarynka dobrze jest zmielić czy wydłubać. Mistrz wszędzie pisze, że pestki z jabłek należy zmielić w koktailu lecz nie wiem czy pestki cytrusów też lepiej zjadać zmielone czy starać się je wydłubywać ? Nie doczytałem się nigdzie o ich pozytywnych właściwościach.
Pestka jabłka zawiera niezbędne organizmowi fitocyty oraz amigdalinę, którą zresztą pozyskujemy z siemia lnianego. Cytryny należy pozbawić pestek przed wykorzystaniem do koktajlu błonnikowego. Nigdzie Mistrz nie polecał spożywania pestek cytrusów.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
cyber
|
|
« Odpowiedz #2 : 04-02-2010, 22:52 » |
|
Wiem, że Mistrz nie polecał zjadania pestek cytrusów ale nigdzie w żadnym przepisie na koktaile itp nie pisze co robić z pestkami cytrusów ! . Dlatego proszę o wypowiedź osób mających pełną wiedzę na temat tych pestek. O co chodzi z tymi bezsensownie powstawianymi emotikonami? \\ Hajdi
|
|
« Ostatnia zmiana: 04-02-2010, 22:57 wysłane przez Hajdi »
|
Zapisane
|
|
|
|
Stańczyk
|
|
« Odpowiedz #3 : 04-02-2010, 23:00 » |
|
Cytryny należy pozbawić pestek przed wykorzystaniem do koktajlu błonnikowego.
A dlaczego? Mistrz pisał tylko o wydłubywaniu twardych pestek z owoców, typu śliwka, czy wiśnia, tudzież brzoskwinia, albo morela.
|
|
« Ostatnia zmiana: 04-02-2010, 23:07 wysłane przez Hajdi »
|
Zapisane
|
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #4 : 04-02-2010, 23:12 » |
|
Ja powiem tak - pestki cytryn wydłubuję, chociaż mnie to wnerwia, bo czasami jest ich sporo. Jednak one się marnie mielą. Nasiona i pestki do koktajlu mielemy w blenderze, na sucho, na drobno. Owoce miksujemy i dodajemy do nich zmielone ziarna. Pestki w jabłkach miele się w miarę dobrze, ale te z cytryn pozostają niezmielone i są nieprzyjemnie ostre.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stańczyk
|
|
« Odpowiedz #5 : 04-02-2010, 23:48 » |
|
te z cytryn pozostają niezmielone i są nieprzyjemnie ostre.
To fakt, nieraz się nie zmielą do końca, ale mi to nie przeszkadza (no chyba, że koktajl robimy na wodzie spoza Ziemi, to wtedy dochodzi do zapłonu kosmyków jelitowych i płoną one żywym ogniem).
|
|
« Ostatnia zmiana: 04-02-2010, 23:54 wysłane przez Hajdi »
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #6 : 05-02-2010, 01:12 » |
|
A ja od dawna uwielbiam pestki cytrusów. Ich słodka goryczka bardzo mi odpowiada. Nic o Biosłone nie wiedziałem, a pestki cytryn jadałem...
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
cyber
|
|
« Odpowiedz #7 : 05-02-2010, 09:37 » |
|
No i właśnie ponawiam pytanie do Mistrza, czy faktycznie zmielone pestki cytryn, pomarańczy, mandarynek, ogólnie mówiąc cytrusów, bardziej nam pomagają czy szkodzą ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agna
Offline
Płeć:
MO: 17-07-2007
Wiedza:
Skąd: Mazowsze
Wiadomości: 290
|
|
« Odpowiedz #8 : 05-02-2010, 10:54 » |
|
Nic o Biosłone nie wiedziałem, a pestki cytryn jadałem... Ktoś nie czuje, że rymuje? Cyber, mamy spory wybór warzyw i owoców rodzimych. Mistrz nie poleca pomarańczy, mandarynek do koktajli, wyjątek stanowi cytryna, z której pestki można usunąć. Na zasadzie, jak nam smakują, to je zjadamy, ja tak jak Antonio lubię pestki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
cyber
|
|
« Odpowiedz #9 : 05-02-2010, 21:21 » |
|
Przepis 16 Krok drugi: kawałek banana i kawałek pomarańczy. Krok trzeci: koktajl robimy z wodą, a następnie dopełniamy 2 łyżkami słodkiej śmietanki. Chyba raczej poleca.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agna
Offline
Płeć:
MO: 17-07-2007
Wiedza:
Skąd: Mazowsze
Wiadomości: 290
|
|
« Odpowiedz #10 : 06-02-2010, 08:54 » |
|
W koktajlu najważniejsze są ziarna siemienia lnianego, ostropestu, pestki dyni, słonecznika. A te świetne przepisy to tylko urozmaicone przykłady koktajli. Jeżeli nie przeszkadzają i smakują Ci pestki z cytrusów to ich się nie pozbywasz. Polecam Ci koktajl z gruszką konferencją, ja wrzucam ją w całości - pycha.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #11 : 06-02-2010, 09:41 » |
|
Ja też uwielbiam koktajl z gruszki, ale musi być rzadki. Dodaję dla smaku kilka kropel cytryny. Lubię również z jabłkiem i cynamonem. W sumie, w okresie zimowym, piję te dwa koktajle naprzemiennie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|