Niemedyczne forum zdrowia
17-10-2019, 23:32 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Czwarty tom "Zdrowia na własne życzenie" --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaja?  (Przeczytany 83533 razy)
Oceanik
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Od 01.07.2012r. do 15.08.2014r.
Wiadomości: 89

« Odpowiedz #80 : 05-02-2014, 12:33 »

Ostatnio atakują nas reklamą jaj FARMIO, które rzekomo są od kur niefaszerowanych antybiotykami. Co ciekawe takie jajka mają być sprawdzane na zawartość antybiotyków po zniesieniu przez kury. Czy sądzicie, że możliwa jest taka procedura sprawdzania i czy w ogóle warto podejmować temat czy raczej odpuścić.    
« Ostatnia zmiana: 05-02-2014, 12:49 wysłane przez Oceanik » Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.350

« Odpowiedz #81 : 05-02-2014, 12:43 »

Możliwa jest, ale czy to robią, i czy nie ukrywają faktycznych wyników badań, to druga strona medalu.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Oceanik
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Od 01.07.2012r. do 15.08.2014r.
Wiadomości: 89

« Odpowiedz #82 : 05-02-2014, 12:58 »

Tak samo jak to, że informacje podawane na jajach w postaci kodu numerowego (np. 1PL........)  są prawdą.
Zapisane
Luk
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 15.05.2013
Wiadomości: 19

« Odpowiedz #83 : 05-02-2014, 21:16 »

Być może ktoś tu o tym wspominał, ale nie zauważyłem. Czy ktoś tu poruszył problem karmienia kur?
 
Mam 15 kur i karmię je pszenicą, ugotowanymi ziemniakami ze zmieloną pszenicą i obierkami z warzyw. Kury mają 2,5 a wybiegu. Znoszą do 10 jaj dziennie, a obecnie od 5 dni żadnego. Moja sąsiadka ma 30 kur i 30 jaj dziennie, które sprzedaje jako "jaja od gospodarza". Czym je karmi? Owszem pszenicą, ale oprócz tego sypie 4 razy więcej paszy, w której składzie znajduje się  min. 30% soi GMO i cała masa syntetycznych witamin. Nie znalazłem paszy bez dodatku soi GMO.
Czym te jajka różnią się od "3"?

Podobnie rozmawiałem z producentem jaj "3". Twierdził on, że jego jajka niczym się nie różnią od jajek sąsiada "1", który karmi kury tą samą paszą, a wręcz jego jaja są "zdrowsze" bo nie mają kontaktu z rozkładającym się gnojem.
« Ostatnia zmiana: 05-02-2014, 22:31 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.152

« Odpowiedz #84 : 05-02-2014, 22:03 »

Luk, jest ciężko, będzie coraz ciężej. Ludzie kombinują, jak mogą, nam mówią to, co chcemy usłyszeć.
Jedno jest pewne, że ktoś, kto ma 15 -30 kur, zapewnia im lepsze warunki, jak te z fermy. Takie kury mają koguta, mają światło dzienne, od wiosny do jesieni mają robaczka. Na pewno mają mniej stresu, od tych fermowych.
Nie ma co wariować, bo żyjemy w takich czasach. Co by nie gadali, jaja mają być od chłopa, baby.
Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.152

« Odpowiedz #85 : 28-08-2014, 20:35 »

"Mianowicie, na chińskim rynku pojawiły się sztuczne jajka wytwarzane jedynie z substancji chemicznych, zarówno syntetycznych jak i pochodzenia naturalnego.
Czas „wyprodukowania” takiego jajka wynosi jedynie 5 minut, jednakże jego skład chemiczny zdecydowanie odbiega od naturalnego produktu. Można tu znaleźć między innymi: glukonolakton- utwardzacz, kwas benzoesowy- konserwant, chlorek wapnia (sztuczna skorupka), celulozę, ałun glinowo-potasowy, aminokwasy, barwniki, żelatynę i alginian sodu (E401), który hamuje wchłanianie składników odżywczych, a u człowieka duże dawki mogą upośledzić wchłanianie żelaza".

 -
http://www.ekologia.pl/srodowisko/ochrona-srodowiska/Falszywe-jajo-made-in-China,19793.html
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 54
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.229

« Odpowiedz #86 : 29-08-2014, 10:10 »

W Seksmisji to już takie jajka byly. smile
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.152

« Odpowiedz #87 : 06-03-2015, 20:19 »

 - https://pracownia4.wordpress.com/2015/03/03/nie-takie-jaja-zle-jak-chce-sie-nas-przekonac/

"W kontekście powyższych faktów jaja, poza swoją tradycyjną funkcją żywieniową, przejmują funkcję nutraceutyków, tj. żywności leczniczej. Temu zagadnieniu poświęca się wiele badań naukowych, międzynarodowych sympozjów i konferencji. Znawcy żywienia, medycyny i technologii jaj podkreślają ich wysokie walory kulinarne i biologiczne. Ta wiedza w krajach już znalazła praktyczne odzwierciedlenie".

Wywiad z prof. Tadeuszem Trziszka, prawdopodobnie jest jedynym Polakiem, który zrobił doktorat i habilitację z jaj.

 - http://www.tygodnikprzeglad.pl/jajka-na-zdrowie-rozmowa-prof-tadeuszem-trziszka/

" Co mówi pana wiedza? Ile jaj tygodniowo można jeść?
– Nie ma ograniczenia, ile się chce, tyle można jeść – 20, 30 sztuk tygodniowo. Jest ogrom badań światowych, które o tym mówią, tylko dziwnym trafem nie przedostają się do szerokiej publiczności. Wyniki tych badań są publikowane w czasopismach naukowych i pozostają na uniwersytetach".

"To ile jaj dziennie może – powinno – jeść dziecko, np. pięcioletnie?
– Tyle, ile chce, nie ma granicy. Znam takie, które zjadały po 10 jaj dziennie. Nie ma żadnych przeciwwskazań, chyba że dziecko podatne jest na alergię".

Zapisane
Darko
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: stosuję
Wiadomości: 202

« Odpowiedz #88 : 11-04-2015, 17:24 »

W programie popularno-naukowym DeFacto, na TTV , było o preppersach, że smarują jajko olejem (powietrze wtedy się nie dostaje) i wytrzymuje rok, a ogórki kiszone potrafią tak zrobić, że wytrzymają 8 lat. Jak zrobić ogórki by były przydatne tak długo? Czy takie jajko jest wtedy wartościowe?
Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.152

« Odpowiedz #89 : 12-04-2015, 00:32 »

Darko, po co sobie zawracać głowę głupotami?
Zapisane
Anndrzej
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiadomości: 10

« Odpowiedz #90 : 25-11-2016, 19:36 »

Żona raz na próbę kupiła kurczaka farmio niczym się nie różnił w smaku i wyglądzie od zwykłego. Chcesz smaczne zdrowe jajko wybierz się na wieś.
Zapisane
Savage7
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 44
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 937

« Odpowiedz #91 : 25-11-2016, 20:52 »

Na youtubie widziałem jak polski preppers zasypał jajka solą i też tak jakoś miały wytrzymać kilkanaście miesięcy. Darko wyjeżdżasz może gdzieś na Alaskę?
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.152

« Odpowiedz #92 : 25-01-2017, 22:43 »

Świetny wywiad:

 - https://www.youtube.com/watch?v=bvJr0JTbEVE
Zapisane
Melinda
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 72
MO: 16.11.2008 zakończyłam 12.2012
Skąd: Pomorze
Wiadomości: 385

« Odpowiedz #93 : 28-01-2017, 01:05 »

Bardzo dobry wywiad, jasne wytłumaczenie o substancjach zawartych w jajkach i przy okazji o cholesterolu, że bez niego nie ma życia.
Zapisane

Przyjmuj z godnością co ci lata doradzają, z wdziękiem wyrzekając się przymiotów młodości.
Strony: 1 ... 3 4 [5]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!