|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #61 : 01-09-2013, 07:27 » |
|
Crema e aroma to najgorszy produkt tego gigantycznego producenta, eksportera nr 1 włoskiego przemysłu kawowego. Zawiera pewnie co najmniej 60% robusty słabej jakości: widać to po niejednorodnych, nierównomiernie wypalonych, połamanych ziarnach. Daje kopa i nic więcej .
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #63 : 02-09-2013, 09:10 » |
|
O rany, toż to jeszcze gorsze, bo niemieckie, palone szybko, chłodzone wodą. Naprawdę takie firmy duże i globalne wcale nie produkują dobrej kawy... Ta kawa Darboveena nie jest warta nawet połowy swojej ceny. Za taką kwotę można dostać genialne ziarna, świeże jako surowiec i produkt ostateczny, palone w małej rzemieślniczej palarni.
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Amelia
|
|
« Odpowiedz #64 : 02-09-2013, 10:23 » |
|
Antonio, mam do Ciebie kilka pytań, bo mniemam, że jesteś ekspertem w tej dziedzinie. Jaka kawa, Twoim zdaniem, spełni oczekiwania niewtajemniczonych smakoszy tego napoju? Czy kawę lepiej pić z mlekiem, czy bez? Jak ją parzyć, jeśli nie jesteśmy posiadaczami ekspresu ciśnieniowego? Jak można złagodzić gorycz i moc kawy, by za mocno nie pobudzała?
|
|
« Ostatnia zmiana: 03-09-2013, 00:01 wysłane przez Whena »
|
Zapisane
|
|
|
|
Grawo
Offline
Płeć:
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526
|
|
« Odpowiedz #65 : 02-09-2013, 11:13 » |
|
Dostałam w prezencie ekspres ciśnieniowy, niestety nie kupuję drogiej kawy, bo mnie zwyczajnie na nią nie stać, czasami mam ochotę na late, więc sobie ją robię od czasu do czasu, kupuję najczęściej Jacobsa lub MK. Byłam na Twojej stronie Antonio, ale nie wiem która kawa byłaby dobra do ekspresu z młynkiem, oczywiście w miarę tania.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Pola53
Offline
Płeć:
Wiek: 70
MO: 30.01.2013
Skąd: zachodniopomorskie
Wiadomości: 172
|
|
« Odpowiedz #66 : 02-09-2013, 11:16 » |
|
Antonio, mam do Ciebie kilka pytań, bo mniemam, że jesteś ekspertem w tej dziedzinie. Jaka kawa, Twoim zdaniem, spełni oczekiwania niewtajemniczonych smakoszy tego napoju? Czy kawę lepiej pić z mlekiem, czy bez? Jak ja parzyć, jeśli nie jesteśmy posiadaczami ekspresu ciśnieniowego? Jak można złagodzić gorycz i moc kawy, by za mocno nie pobudzała?
Dołaczam się do prośby. Do tej pory piłam Lavazzę Oro.
|
|
|
Zapisane
|
kocham dzieci i zwierzęta Staram się pomagać jednym i drugim
|
|
|
Bitwoman
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 12.12.2012, aktualnie przerwa
Wiadomości: 191
|
|
« Odpowiedz #67 : 02-09-2013, 11:30 » |
|
O rany, toż to jeszcze gorsze, bo niemieckie, palone szybko, chłodzone wodą. Naprawdę takie firmy duże i globalne wcale nie produkują dobrej kawy... Ta kawa Darboveena nie jest warta nawet połowy swojej ceny. Za taką kwotę można dostać genialne ziarna, świeże jako surowiec i produkt ostateczny, palone w małej rzemieślniczej palarni.
Dziękuję za opinię. Bez wiedzy i doświadczenia ciężko jest w ciemno kupować coś dobrego od małych firm. Też czekam na propozycje.
|
|
|
Zapisane
|
"Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą." Coelho Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)
|
|
|
Motyl
|
|
« Odpowiedz #68 : 02-09-2013, 13:30 » |
|
Nie chcę się za bardzo reklamować i nie wiem czy mogę: kawą żyję, niezłe ziarna sam palę, na pewno rzetelniej i "serdeczniej" niż giganci. Polecam lekturę forum Caffe Prego. Miło spotkać cię, Antonio, na tym forum. Zaglądam na Caffe prego od ponad roku, odkąd zainteresowałam się kawą i zaczęłam ją pić. Znam też twój sklep, ale nie miałam okazji próbować twojej kawy. Teraz skuszę się na pewno. :-) Nie kupuję kawy w zwykłych sklepach, nie piłam jej w ogóle, dopóki nie odkryłam kaw jednorodnych i sklepów internetowych, w których można je kupić. Co ciekawe, pokochałam kawę, gdy spróbowałam kawy z Wysp Kanaryjskich, JSP tueste torrefacto. Oczywiście znam teraz lepsze kawy, ale tamta, jasno palona, jak na robustę jest naprawdę dobra.
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-09-2013, 13:52 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Bart-ender
Offline
Płeć:
MO: 03.2010
Skąd: Kujawy
Wiadomości: 142
|
|
« Odpowiedz #69 : 03-09-2013, 07:40 » |
|
Najlepsza kawa to kawa świeżo palona i mielona w domu. Można się tego nauczyć, gdyż nie jest to skomplikowany proces.
|
|
« Ostatnia zmiana: 03-09-2013, 11:53 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
Ci, którzy wiedzą najmniej, są najbardziej posłuszni.
|
|
|
|