Rysiek
Offline
Płeć:
MO: 31-05-2008
Miejsce pobytu: Stąd
wiadomości: 1.810
|
|
« : 10-04-2010, 09:51 » |
|
Mistrzu, postanowiłem się odważyć i zadać Panu trudne pytanie. Czy jelito cienkie zasiedla flora bakteryjna?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Miejsce pobytu: Hogwart
wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #1 : 10-04-2010, 11:07 » |
|
Zaiste, bardzo odważne pytanie. Czy ktoś jeszcze odważy się dołączyć do Ryśka; czy kogoś to interesuje?
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Zuza
Offline
Płeć:
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Miejsce pobytu: Podkarpacie
wiadomości: 683
|
|
« Odpowiedz #2 : 10-04-2010, 11:33 » |
|
Zaskakujące pytanie, nigdy o tym wcześniej nie myślałam. Jednak po chwili zastanowienia myślę, że różne bakterie "zamieszkują" w różnych częściach naszego ciała, min. również w jelicie cienkim.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Miejsce pobytu: Hogwart
wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #3 : 10-04-2010, 12:01 » |
|
różne bakterie "zamieszkują" w różnych częściach naszego ciała, min. również w jelicie cienkim.
Co do "rożnych części ciała", to rzeczywiście, zamieszkują je bakterie, ponieważ mają tam do wykonania ważne zadania. Pytanie pomocnicze brzmi: jaką rolę spełniają bakterie w jelicie cienkim?
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-04-2010, 19:25 wysłane przez Mistrz »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Zuza
Offline
Płeć:
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Miejsce pobytu: Podkarpacie
wiadomości: 683
|
|
« Odpowiedz #4 : 10-04-2010, 12:48 » |
|
Nie mam takiej wiedzy, więc tym bardziej jestem ciekawa co Mistrz (lub ktoś inny "wiedzący") napisze na ten temat. Chętnie poczytam.
Poza tym ciekawa jestem czy jakiś lekarz umiałby odpowiedzieć na to pytanie. Wątpię. Moja znajoma studiuje stomatologię (wiem, że to nie ma wiele wspólnego z medycyną, ale kilka ogólnych, podstawowych przedmiotów medycznych przerabiali) i mówi, że nie ma tam nic z tych rzeczy, o których jej opowiadam tzn. o prawdziwym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #5 : 10-04-2010, 14:20 » |
|
Jelito cienkie to 70% dlugości całych jelit. Szacuje się, że zamieszkuje je od 1000 do 1 000 000 bakterii/gram treści pokarmowej. W jelicie grubym bakterii jest do 10 000 000 000 000/gram treści pokarmowej(kałowej). A długość tego odcinka to przecież tylko 30% długości jelit. Jelito cienkie zamieszkują przede wszystkim fakultatywne bakterie względnie beztlenowe z rodzaju Lactobacillus, Enterococcus. Moim zdaniem ich główną rolą jest niedpuszczenie do rozwoju bakterii patogennych poprzez produkcję np. nadtlenku wodoru.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Miejsce pobytu: Hogwart
wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #6 : 10-04-2010, 15:23 » |
|
Jelito cienkie to 70% dlugości całych jelit. Szacuje się, że zamieszkuje je od 1000 do 1 000 000 bakterii/gram treści pokarmowej. W jelicie grubym bakterii jest do 10 000 000 000 000/gram treści pokarmowej(kałowej). A długość tego odcinka to przecież tylko 30% długości jelit. Jelito cienkie zamieszkują przede wszystkim fakultatywne bakterie względnie beztlenowe z rodzaju Lactobacillus, Enterococcus. Moim zdaniem ich główną rolą jest niedpuszczenie do rozwoju bakterii patogennych poprzez produkcję np. nadtlenku wodoru.
Wniosek stąd, że w jelicie cienkim znajduje się 10 000 000 (słownie: dziesięć milionów) razy mniej bakterii, niż w jelicie grubym. W najmniejszej ilości bakterie w jelicie cienkim występują w jej pierwszym odcinku - w dwunastnicy (około 1 000 w gramie treści pokarmowej). W partiach bliżej położonych jelita grubego jest ich coraz więcej - w jelicie czczym około 500 000 i około 1 000 000 w jelicie krętym. Wynika stąd, że organizm dąży do wyjałowienia jelita cienkiego z wszelkiej flory bakteryjnej. Oczywiście, w naturze totalna jałowość jest niespotykana, a więc w tym przypadku jest to bardzo dobry wynik - dziesięć milionów razy mniej. Tak dobry efekt organizm uzyskuje dzięki czterem mechanizmom. 1. Sokowi żołądkowemu i enzymom trawiennym trzustki, które rozkładają białka do aminokwasów, a więc są dostateczną ochroną zabezpieczającą przed wniknięciem drogą pokarmową bakterii w ilości patologicznej. 2. Perystaltyka jelit, w wyniku której bakterie wraz z treścią pokarmową są transportowane do jelita grubego. 3. Krótki okres przebywania treści pokarmowej w jelicie cienkim, wynoszący niecałe 40 minut, a więc czas zbyt krótki, by bakterie miały szansę w istotny sposób opanować pożywkę, którą jest miazga pokarmowa. 4. Zastawka krętniczo-kątnicza zabezpieczająca cofaniu się kału z jelita grubego do wyżej położonych odcinków jelita cienkiego. Jak widzimy, ochronna rola bakterii komensalnych - w przypadku jelita cienkiego - odpada. Kolejne pytanie pomocnicze: Dlaczego organizm z taką konsekwencją stara się oczyścić jelito cienkie z wszelkich bakterii?
|
|
« Ostatnia zmiana: 15-03-2011, 18:43 wysłane przez Mistrz »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Patronix
Częsty gość
Offline
Płeć:
MO: 16-11-2008
wiadomości: 78
|
|
« Odpowiedz #7 : 10-04-2010, 16:43 » |
|
Bo tam przyswajamy większość pożywienia "Jelito cienkie jest głównym miejscem trawienia i wchłaniania (resorpcji)" Duża ilość bakterii to tez duża ilość produktów przemiany bakterii: gazy, fermentacja również.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #8 : 10-04-2010, 16:47 » |
|
Czy chodzi o to : http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_rozrostu_bakteryjnego_jelita_cienkiego ? a w szczególności o to : Zaburzenie któregokolwiek z powyższych mechanizmów może doprowadzić do rozrostu flory bakteryjnej w jelicie czczym, co w efekcie skutkuje zapoczątkowaniem szeregu procesów powodujących objawy chorobowe: rozpad cząsteczek soli kwasów żółciowych ? prowadzi to do zaburzeń trawienia tłuszczów i w konsekwencji powoduje biegunkę tłuszczową oraz upośledzenie wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) zużycie witaminy B12 przez bakterie, co prowadzi do niedokrwistości megaloblastycznej i innych objawów niedoboru witaminy B12 uszkodzenie kosmków jelitowych przez enzymy oraz produkty reakcji metabolicznych zachodzących w komórkach bakteryjnych ? zaburza to wchłanianie cukrów poprzez upośledzenie działania disacharydaz zwiększenie wchłaniania antygenów bakteryjnych z jelita do krwi ? powoduje to powstawanie w organizmie człowieka kompleksów antygen-przeciwciało i skutkuje związanymi z tym zaburzeniami (np. zapalenie stawów, kłębuszkowe zapalenie nerek, rumień guzowaty)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Miejsce pobytu: Hogwart
wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #9 : 10-04-2010, 16:57 » |
|
No, i jeszcze dorzuciłbym do tego bakterie żywiące się białkami, te same, które wywołują psucie się mięsa, zamieniając go na trupi jad i jad kiełbasiany. Ładnie byśmy wyglądali, gdyby zamiast strawionych białek w strefie wchłaniania pojawiły się te metabolity bakteryjne.
|
|
« Ostatnia zmiana: 15-03-2011, 18:45 wysłane przez Mistrz »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #10 : 10-04-2010, 16:59 » |
|
Czyli tezę Wodoleja o szkodliwości KB i MO możemy wrzucić między bajki!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Miejsce pobytu: Hogwart
wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #11 : 10-04-2010, 17:09 » |
|
Czyli tezę Wodoleja o szkodliwości KB i MO możemy wrzucić między bajki!
Skoro to mają być bajki, to jaki morał z nich płynie?
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #12 : 10-04-2010, 17:11 » |
|
Żeby "mąciwodom" nie ufać. Najlepiej w ogóle w tak ważnej kwestii jak zdrowie nikomu nie ufać..tylko samemu wszystko sprawdzać. Przyznam szczerze, że bez Pana "nawigacji" zajęłoby mi to sporo czasu. Ma Pan umiejętność mądrego naprowadzania. Jak prawdziwy Nauczyciel .
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-04-2010, 17:14 wysłane przez Iza38K »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Miejsce pobytu: Hogwart
wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #13 : 10-04-2010, 17:31 » |
|
Przy okazji warto chyba poruszyć pewną kwestię, nachalnie podnoszoną przez wegetarian, że ludzki przewód pokarmowy jest zbyt długi, by mógł należeć do drapieżnika, więc (eureka!) należy do roślinożercy. Tę szczególną długość ludzkiemu przewodowi pokarmowemu nadaje jelito kręte, wydłużając go o 3 metry. Gdyby nie to trzymetrowe jelito kręte, zmieścilibyśmy się w ramy typowych drapieżników, a wegetarianie nie mieliby... no czego? Argumentu? Ale jaki to argument, skoro w tym najdłuższym odcinku ludzkiego przewodu pokarmowego... nic się nie dzieje; nie jest trawiony ani wchłaniany nie tylko pokarm roślinny, ale w ogóle żaden pokarm nie jest trawiony ani wchłaniany. Więc co - kolejna pomyłka natury, która wydała ten bublowaty organizm ludzki? Ja widzę w tym głęboki zamysł natury, w którym jelito kręte stanowi bufor oddzielający dwa tak różne od siebie środowiska, jak strefa wchłaniania a strefa magazynowania kału; jadłodajnia a rynsztok. To wyjaśnia determinację organizmu w utrzymaniu względnej abakteriozy w strefie wchłaniania.
Dla zobrazowania zagrożenia, warto przypomnieć sobie kilka jadów bakteryjnych, wytwarzanych przez ludzkie bakterie jelitowe: indykan, amoniak, trupi jad, histydyna, fenol, kadaweryna, muskaryna, agmatyna, tioalkohol metylowy, indol, siarkowodór, metanotiol, krezol, kwas masłowy, putrescyna, tioglobina, urobilina. Warto też przy okazji zaznaczyć, że zatrucia pokarmowe nie wynikają ze zjedzenia bakterii, tylko ze zjedzenia ich produktów przemiany materii - jadów bakteryjnych.
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-04-2010, 19:03 wysłane przez Mistrz »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Rysiek
Offline
Płeć:
MO: 31-05-2008
Miejsce pobytu: Stąd
wiadomości: 1.810
|
|
« Odpowiedz #14 : 10-04-2010, 19:47 » |
|
No dobrze, ale jeśli organizm tak bardzo się stara, żeby tych bakterii w strefie wchłaniania nie było, to dlaczego one tam są? Choć nieliczne, ale jednak są. Czy to znowu jakaś ułomność natury?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 54
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Miejsce pobytu: Bergamuty
wiadomości: 992
|
|
« Odpowiedz #15 : 10-04-2010, 19:49 » |
|
A dlaczego miałoby ich tam nie być?
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-04-2010, 19:51 wysłane przez Antonio »
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Miejsce pobytu: Hogwart
wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #16 : 10-04-2010, 19:53 » |
|
A dlaczego miałoby ich tam nie być?
A czy godzi się na pytanie odpowiadać pytaniem?
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Rysiek
Offline
Płeć:
MO: 31-05-2008
Miejsce pobytu: Stąd
wiadomości: 1.810
|
|
« Odpowiedz #17 : 10-04-2010, 20:05 » |
|
A dlaczego miałoby ich tam nie być?
A dlaczego są, skoro organizm dąży do pozbycia się ich? To na pewno jakaś ułomność natury...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 54
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Miejsce pobytu: Bergamuty
wiadomości: 992
|
|
« Odpowiedz #18 : 10-04-2010, 20:07 » |
|
Może i nie godzi się, ale zgodzimy się, że naturalny stan rzeczy, czyli bakterie w naszych trzewiach nie są niczym złym? Przypomniała mi się moja córka, gdy w wieku paru lat namiętnie gryzła przydrożne kamienie albo grzebała się w brudnej, wiosennej ziemi. Co miałem z tym zrobić? Pozwalałem jej na to. Ale pewnie te z przydrożnych kamieni bakterie nie docierają nawet do jelita? A może docierają? Tak czy owak, nie wiem jaką odgrywają tam rolę...
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-04-2010, 20:34 wysłane przez Antonio »
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Miejsce pobytu: Hogwart
wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #19 : 10-04-2010, 22:42 » |
|
czyli bakterie w naszych trzewiach nie są niczym złym?
Jak to? Nie przeczytał Pan tego co wyżej, czy nie zrozumiał?
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
|