Niemedyczne forum zdrowia
29-04-2024, 00:50 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Gdzie kupić cukier trzcinowy nierafinowany  (Przeczytany 18737 razy)
darek
« : 25-04-2010, 15:33 »

Czy znacie może sklep (market), w którym można kupić cukier trzcinowy nierafinowany w papierowym opakowaniu?
Zapisane
Grazyna
« Odpowiedz #1 : 25-04-2010, 16:11 »

W sklepach ze zdrową żywnością i marketach jest cukier nierafinowany w celofanie. Sporo do wyboru choćby w Bomi (Drukarnia na dole, Bomi Osowa Góra). Czy jesteś aż takim smakoszem, żeby bulić 10 razy więcej za taki cukier? W przeciwnym razie chyba nie warto.
Zapisane
darek
« Odpowiedz #2 : 25-04-2010, 18:27 »

W sklepach ze zdrową żywnością i marketach jest cukier nierafinowany w celofanie. Sporo do wyboru choćby w Bomi (Drukarnia na dole, Bomi Osowa Góra). Czy jesteś aż takim smakoszem, żeby bulić 10 razy więcej za taki cukier? W przeciwnym razie chyba nie warto.

Celofan - no cóż moja ułomność. Folia dla mnie to folia bez rozróżniania, a tu proszę bardzo.

Jak rozumiem cukier w papierowym opakowaniu jest 10x droższy, czy znowu czegoś nie rozumiem?
« Ostatnia zmiana: 25-04-2010, 18:31 wysłane przez Darek » Zapisane
Grazyna
« Odpowiedz #3 : 25-04-2010, 18:32 »

Cukier trzcinowy nierafinowany - od cukru buraczanego rafinowanego, jaki zwykle ludzie kupują i używają.
« Ostatnia zmiana: 26-04-2010, 18:53 wysłane przez Grażyna » Zapisane
darek
« Odpowiedz #4 : 25-04-2010, 20:20 »

Cukier trzcinowy nierafinowany - od cukru buraczanego rafinowanego, jaki zwykle ludzie kupują i używają.

Czy jesteś aż takim smakoszem, żeby bulić 10 razy więcej za taki cukier? W przeciwnym razie chyba nie warto.

Czyli nie warto dopłacać do cukru trzcinowego nierafinowanego, jeśli nie chodzi mi o względy smakowe (na względzie mam jedynie wartości zdrowotne)?

Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #5 : 25-04-2010, 20:26 »

Cukier trzcinowy nie jest 10 razy droższy. Jest może 2-krotnie droższy niż buraczany, jest przy tym znacznie bardziej aromatyczny... smile
Zapisane

I'm going through changes
Grazyna
« Odpowiedz #6 : 25-04-2010, 21:15 »

Opakowanie cukru trzcinowego nierafinowanego(!) kosztuje ponad 10 zł - półkilogramowe.

Czyli nie warto dopłacać do cukru trzcinowego nierafinowanego, jeśli nie chodzi mi o względy smakowe (na względzie mam jedynie wartości zdrowotne)?
Cukier to cukier. Na pewno jest lepszy, niepozbawiony naturalnych składników także smaczniejszy, ale przy tej ilości cukru, którą stosujemy jedynie jako przyprawę, w umiarkowanych ilościach, to żadna różnica.
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #7 : 25-04-2010, 22:09 »

To prawda... 10zł raz na rok można jednak wydać, by cieszyć się tym, co przemyka przez podniebienie? msn-wink Równie dobrze można też wydać 20zł za jakiś dobry miód.
« Ostatnia zmiana: 25-04-2010, 22:11 wysłane przez Antonio » Zapisane

I'm going through changes
darek
« Odpowiedz #8 : 26-04-2010, 11:46 »

SANTE Cukier Trzcinowy Demerara - nierafinowany 5.99zł Carrefour 0.5kg
« Ostatnia zmiana: 26-04-2010, 12:12 wysłane przez Darek » Zapisane
Ernestem
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169

WWW
« Odpowiedz #9 : 20-10-2010, 22:20 »

SANTE Cukier Trzcinowy Demerara - nierafinowany 5.99zł Carrefour 0.5kg
Ten sam cukier i w podobnej cenie widziałem też w Realu i w Makro.
Zapisane
Lucy
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299

« Odpowiedz #10 : 21-10-2010, 10:47 »

Cukier trzcinowy stosuję od dłuższego czasu, ze względu na  jego karmelowy posmak. Za 1 kg cukru płacę 8.50,- w sklepie zielarskim - Warszawa, al.Wilanowska 363 paw. 44.
Zapisane

Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
Zofia
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 26.12.2009
Wiadomości: 123

« Odpowiedz #11 : 22-10-2010, 11:03 »

Błagam Was, nie jedzcie żadnego cukru.
Zapisane
Rysiek
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 31-05-2008
Skąd: Stąd
Wiadomości: 1.810

« Odpowiedz #12 : 22-10-2010, 11:41 »

A dlaczego?
Zapisane

Lucy
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299

« Odpowiedz #13 : 22-10-2010, 12:04 »

My nie jemy, tylko stosujemy w niewielkich ilościach np. 1/2 lyżeczki do kawy z imbirem, do budyniu, kisielu itp. Jak wyobraż sobie zrobienie kisielu żurawinowego bez cukru? Mam go rownież dla gości "słodzących".
« Ostatnia zmiana: 22-10-2010, 12:08 wysłane przez Lucy » Zapisane

Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #14 : 23-05-2011, 08:35 »

Ja kupuję w Intermarche - brązowy, nierafinowany, chyba z Sante.
Kiedyś kupowałem w Tesco taki wyglądający jak plastelina (nie sypki), ale jego aromat był okropny.
Zapisane
Calisia
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 32
MO: 07.04.2010
Wiadomości: 115

« Odpowiedz #15 : 27-10-2011, 20:53 »

Sam używam cukru nierafinowanego trzcinowego, jednak jakiś czas temu czytałem, że nie różni on się zbyt wiele od zwykłego białego cukru. Biały cukier jest substancją jednorodną w składzie, brązowy, trzcinowy cukier natomiast zawiera prócz barwnika (karmelu) śladową ilość minerałów. No i oczywiście za biały cukier płacimy 5 zł za 1 kilogram, natomiast brązowy nierafinowany można kupić 0,5 kilograma za 7 zł, czyli tak 14 złotych za 1 kilogram, różnica 9 zł.
W zasadzie nie jest to problem, sam piję tylko gorzką herbatę, natomiast cukru używam do koktajlu błonnikowego z owocami (inaczej jest średniawy) - ale to 2-3 małe łyżeczki na 400 ml. Słonecki kiedyś pisał, że niewielka ilość cukru lub soli nie ma znaczenia, jeżeli jest się na bogatej w warzywa i owoce, bakalie i orzechy diecie, które skutecznie uzupełniają braki witaminowe/mineralne.


Jako alternatywę dla cukru podawano syrop klonowy, ale ja spasuje - cena już z kosmosu. Prędzej sam zasadzę drzewo klonowe i będę sobie pozyskiwał z niego ten syrop smile
Zapisane
Filutek
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 25.02.2005
Wiedza:
Wiadomości: 262

« Odpowiedz #16 : 23-11-2011, 19:06 »

Można również kupić w portalu ALLEGRO cukier trzcinowy Muscovado. Barwa prawie czarna, ale smak dobry.
Kosztuje ok. 7.00 zł za pół kilograma.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!