darek
|
|
« : 25-04-2010, 15:33 » |
|
Czy znacie może sklep (market), w którym można kupić cukier trzcinowy nierafinowany w papierowym opakowaniu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #1 : 25-04-2010, 16:11 » |
|
W sklepach ze zdrową żywnością i marketach jest cukier nierafinowany w celofanie. Sporo do wyboru choćby w Bomi (Drukarnia na dole, Bomi Osowa Góra). Czy jesteś aż takim smakoszem, żeby bulić 10 razy więcej za taki cukier? W przeciwnym razie chyba nie warto.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
darek
|
|
« Odpowiedz #2 : 25-04-2010, 18:27 » |
|
W sklepach ze zdrową żywnością i marketach jest cukier nierafinowany w celofanie. Sporo do wyboru choćby w Bomi (Drukarnia na dole, Bomi Osowa Góra). Czy jesteś aż takim smakoszem, żeby bulić 10 razy więcej za taki cukier? W przeciwnym razie chyba nie warto.
Celofan - no cóż moja ułomność. Folia dla mnie to folia bez rozróżniania, a tu proszę bardzo. Jak rozumiem cukier w papierowym opakowaniu jest 10x droższy, czy znowu czegoś nie rozumiem?
|
|
« Ostatnia zmiana: 25-04-2010, 18:31 wysłane przez Darek »
|
Zapisane
|
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #3 : 25-04-2010, 18:32 » |
|
Cukier trzcinowy nierafinowany - od cukru buraczanego rafinowanego, jaki zwykle ludzie kupują i używają.
|
|
« Ostatnia zmiana: 26-04-2010, 18:53 wysłane przez Grażyna »
|
Zapisane
|
|
|
|
darek
|
|
« Odpowiedz #4 : 25-04-2010, 20:20 » |
|
Cukier trzcinowy nierafinowany - od cukru buraczanego rafinowanego, jaki zwykle ludzie kupują i używają.
Czy jesteś aż takim smakoszem, żeby bulić 10 razy więcej za taki cukier? W przeciwnym razie chyba nie warto.
Czyli nie warto dopłacać do cukru trzcinowego nierafinowanego, jeśli nie chodzi mi o względy smakowe (na względzie mam jedynie wartości zdrowotne)?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #5 : 25-04-2010, 20:26 » |
|
Cukier trzcinowy nie jest 10 razy droższy. Jest może 2-krotnie droższy niż buraczany, jest przy tym znacznie bardziej aromatyczny...
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #6 : 25-04-2010, 21:15 » |
|
Opakowanie cukru trzcinowego nierafinowanego(!) kosztuje ponad 10 zł - półkilogramowe. Czyli nie warto dopłacać do cukru trzcinowego nierafinowanego, jeśli nie chodzi mi o względy smakowe (na względzie mam jedynie wartości zdrowotne)? Cukier to cukier. Na pewno jest lepszy, niepozbawiony naturalnych składników także smaczniejszy, ale przy tej ilości cukru, którą stosujemy jedynie jako przyprawę, w umiarkowanych ilościach, to żadna różnica.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #7 : 25-04-2010, 22:09 » |
|
To prawda... 10zł raz na rok można jednak wydać, by cieszyć się tym, co przemyka przez podniebienie? Równie dobrze można też wydać 20zł za jakiś dobry miód.
|
|
« Ostatnia zmiana: 25-04-2010, 22:11 wysłane przez Antonio »
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
darek
|
|
« Odpowiedz #8 : 26-04-2010, 11:46 » |
|
SANTE Cukier Trzcinowy Demerara - nierafinowany 5.99zł Carrefour 0.5kg
|
|
« Ostatnia zmiana: 26-04-2010, 12:12 wysłane przez Darek »
|
Zapisane
|
|
|
|
Ernestem
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169
|
|
« Odpowiedz #9 : 20-10-2010, 22:20 » |
|
SANTE Cukier Trzcinowy Demerara - nierafinowany 5.99zł Carrefour 0.5kg
Ten sam cukier i w podobnej cenie widziałem też w Realu i w Makro.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lucy
Offline
Płeć:
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299
|
|
« Odpowiedz #10 : 21-10-2010, 10:47 » |
|
Cukier trzcinowy stosuję od dłuższego czasu, ze względu na jego karmelowy posmak. Za 1 kg cukru płacę 8.50,- w sklepie zielarskim - Warszawa, al.Wilanowska 363 paw. 44.
|
|
|
Zapisane
|
Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
|
|
|
Zofia
|
|
« Odpowiedz #11 : 22-10-2010, 11:03 » |
|
Błagam Was, nie jedzcie żadnego cukru.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rysiek
Offline
Płeć:
MO: 31-05-2008
Skąd: Stąd
Wiadomości: 1.810
|
|
« Odpowiedz #12 : 22-10-2010, 11:41 » |
|
A dlaczego?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lucy
Offline
Płeć:
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299
|
|
« Odpowiedz #13 : 22-10-2010, 12:04 » |
|
My nie jemy, tylko stosujemy w niewielkich ilościach np. 1/2 lyżeczki do kawy z imbirem, do budyniu, kisielu itp. Jak wyobraż sobie zrobienie kisielu żurawinowego bez cukru? Mam go rownież dla gości "słodzących".
|
|
« Ostatnia zmiana: 22-10-2010, 12:08 wysłane przez Lucy »
|
Zapisane
|
Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
|
|
|
Marooned
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369
|
|
« Odpowiedz #14 : 23-05-2011, 08:35 » |
|
Ja kupuję w Intermarche - brązowy, nierafinowany, chyba z Sante. Kiedyś kupowałem w Tesco taki wyglądający jak plastelina (nie sypki), ale jego aromat był okropny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Calisia
Offline
Płeć:
Wiek: 32
MO: 07.04.2010
Wiadomości: 115
|
|
« Odpowiedz #15 : 27-10-2011, 20:53 » |
|
Sam używam cukru nierafinowanego trzcinowego, jednak jakiś czas temu czytałem, że nie różni on się zbyt wiele od zwykłego białego cukru. Biały cukier jest substancją jednorodną w składzie, brązowy, trzcinowy cukier natomiast zawiera prócz barwnika (karmelu) śladową ilość minerałów. No i oczywiście za biały cukier płacimy 5 zł za 1 kilogram, natomiast brązowy nierafinowany można kupić 0,5 kilograma za 7 zł, czyli tak 14 złotych za 1 kilogram, różnica 9 zł. W zasadzie nie jest to problem, sam piję tylko gorzką herbatę, natomiast cukru używam do koktajlu błonnikowego z owocami (inaczej jest średniawy) - ale to 2-3 małe łyżeczki na 400 ml. Słonecki kiedyś pisał, że niewielka ilość cukru lub soli nie ma znaczenia, jeżeli jest się na bogatej w warzywa i owoce, bakalie i orzechy diecie, które skutecznie uzupełniają braki witaminowe/mineralne. Jako alternatywę dla cukru podawano syrop klonowy, ale ja spasuje - cena już z kosmosu. Prędzej sam zasadzę drzewo klonowe i będę sobie pozyskiwał z niego ten syrop
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Filutek
Offline
Płeć:
MO: 25.02.2005
Wiedza:
Wiadomości: 262
|
|
« Odpowiedz #16 : 23-11-2011, 19:06 » |
|
Można również kupić w portalu ALLEGRO cukier trzcinowy Muscovado. Barwa prawie czarna, ale smak dobry. Kosztuje ok. 7.00 zł za pół kilograma.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|