Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 00:02 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: 100% gorzka czekolada  (Przeczytany 123264 razy)
Gonzalez
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 11.2012
Wiadomości: 84

« Odpowiedz #100 : 08-01-2016, 23:54 »

Sama robię czekoladę. Wersja podstawowa  - surowe kakao, surowy miód i olej kokosowy/masło kakaowe. 60s roboty. A takiej czekolady nie kupię w sklepie. (Przetestowałam wiele organicznych, bo bardzo lubię czekoladę i.... mogą się schować). Jakość czekolady zależy głównie od jakości ziarna kakaowca.
« Ostatnia zmiana: 08-01-2016, 23:59 wysłane przez Gonzalez » Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #101 : 09-01-2016, 06:56 »

Gdzie zatem kupujesz ziarno?
« Ostatnia zmiana: 26-01-2016, 13:39 wysłane przez Gloria » Zapisane

I'm going through changes
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #102 : 09-01-2016, 16:08 »

Wrzuć przepis w dziale kulinarnym.

Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Gonzalez
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 11.2012
Wiadomości: 84

« Odpowiedz #103 : 09-01-2016, 19:48 »

Antonio,

Na Amazonie angielskim. Konkretnie celuję np. heirloom ecuadorian raw cacao beans. Staram się nie kupować proszku.

Asia,

Ja już bardzo długo robię tę czekoladę - zawsze na oko. Spróbuję jednak podać Ci przepis: Mniej więcej tyle samo daję zmielonych ziaren kakao (2x mielę), co oleju kokosowego. Czyli np. na 2 łyżki zmielonego kakao kładę dwie łyżki oleju kokosowego i do tego pół łyżeczki miodu (wedle potrzeb - ma być słodka - to łyżeczkę, zależy też od intensywności miodu, manuki daję np. odrobinę).
Dodatki wg uznania. Wszystkie składniki mieszam łyżką do aż uzyskania jednolitej masy, następnie przekładam do foremki silkonowej i umieszczam w lodówce.

Przy okazji podaję jeszcze błyskawiczny przepis na pyszną, zdrową chałwę. Objętość jednego młynka do kawy zmielonego sezamu łączymy z łyżeczką oleju kokosowego i łyżeczką miodu, formułujemy kulki, wołamy domowników i wkładamy kulki do buzi. ;-) Naprawdę pyszna chałwa. Jak dodamy trochę kakao, to mamy chałwę czekoladową. Czarny sezam, niełuskany sezam - każdy się sprawdza.

Zapisane
Darek
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiadomości: 25

« Odpowiedz #104 : 09-01-2016, 20:16 »

Ja mam inny sposób smile

Czekolada:
Ciemne kakao mieszam z wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami/sezamem i dodaje odrobinę miodu lub syropu z daktyli.

Do słoiczka z Tahini (pasta sezamowa) dodaję odrobinę miodu lub syropu z daktyli i mam chałwę.
Zapisane
Xemonoj
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 5.02.2013
Wiadomości: 406

« Odpowiedz #105 : 25-01-2016, 13:14 »

Czy to nie dziwne, że po zjedzeniu kilku kostek gorzkiej czekolady Lindt o zawartości 70% kakao czuję się nadmiernie nerwowa i niespokojna, jakbym wypiła mocną kawę?
Mam tak samo, zjadłem kilka kostek gorzkiej 70% kakao czekolady i nie mogę wytrzymać w jednym miejscu, roznosi mnie.
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #106 : 25-01-2016, 13:20 »

Niestety tak jest. Ostatnio sam od czasu do czasu prażyłem kakao Criollo. Ziarna były tak smaczne, że zjadałem je niemal garściami. A potem było tak, jak to opisaliście. Bardzo to pobudzające.
« Ostatnia zmiana: 26-01-2016, 13:38 wysłane przez Gloria » Zapisane

I'm going through changes
Strony: 1 ... 4 5 [6]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!