Megi
Offline
Płeć:
Wiek: 59
MO: 15.08.2006
Skąd: Podlaskie
Wiadomości: 44
|
|
« Odpowiedz #40 : 04-05-2010, 10:28 » |
|
Natomiast jeżeli chodzi o tę Wawelową to dobrze że nie jest aż tak pyszna Megi! Przynajmniej nie zje się za dużo Oj tak, masz rację, tym bardziej, że często pomimo pełnej świadomości potrafimy stawać się okropnymi łakomczuchami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Eva
|
|
« Odpowiedz #41 : 14-05-2010, 16:26 » |
|
Wczoraj pokusiłam się na czekoladę modyfikując trochę przepis Grażynki. Otóż do rondelka wlałam 25 ml śmietanki 30 % , dodałam 3 łyżki miodu i 1/4 kostki masła (1/4 z 200 g). Wszystko gotowałam na małym ogniu przez 5 minut, następnie zestawiłam z płyty, do gorącego wsypałam 2 łyżki ciemnego kakao i wymieszałam na gładką masę , dodałam ok. 10 dkg rozdrobnionych orzechów laskowych ( wsypałam je do miksera i krótko miksowałam ). Wszystko ponownie wymieszałam i przełożyłam do szklanego naczynia na masło wyrównując powierzchnię ręką. Wstawiłam do lodówki, a dzisiaj z wiadomych względów musiałam zrobić kolejną porcję. Nam smakowała, ale zaznaczam że wszyscy lubimy gorzką czekoladę, którą bez problemu pokroiłam w kostkę, nie przykleja się też do szklanej powierzchni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #43 : 15-05-2010, 20:38 » |
|
Nie wiem co dalej... . W UK jest jakiś gość, który postawił, zastawił wszystko co miał i kupił plantację kakaowca oraz piec i maszyny. I chyba nieźle mu ta czekolada teraz wychodzi w formie 100% właśnie. A ja próbowałem raz całych, palonych ziaren kakaowca i było to... przyjemne. Nie wiem więc, po co nam te wszystkie czekolady słodkie? Zgadzam się z tym, co napisano w opisie aukcji, którą wskazałaś: Nie daj się pustemu blichtrowi kolorowych i złotych etykietek, nie kupuj Lindta, Wedla, Milka i całej tej globalnej reszty itp. . ...a wczoraj kupiłem Lindta .
|
|
« Ostatnia zmiana: 15-05-2010, 20:41 wysłane przez Antonio »
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Sonata
Częsty gość
Offline
Płeć:
MO: 15.11.2009 r.
Skąd: Rybnik
Wiadomości: 112
|
|
« Odpowiedz #44 : 20-05-2010, 19:23 » |
|
Kupiłam Lindta 90 % kakao, bardzo twarda.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #45 : 23-05-2010, 15:21 » |
|
Prawdziwa czekolada, podobnie jak prawdziwe masło , bywa twarda. Niestety, większego niż Lindt wyboru w Polsce nie ma. Wspomniana wyżej czekolada 90% marki Wawel jest ledwo przyjemna, ale zawiera jakieś tam E. Wielu ludzi nie lubi tzw. gorzkiej, mocnej czekolady. Nic dziwnego: znamy tylko dość kiepskie Wedle. Kiedyś miałem przyjemność przyglądać się kucharzeniu sympatycznego Meksykanina. Do gotującego się w garnku mięsa, trafiła czekoladowa pasta z ciekawymi przyprawami: kolendra, kmin itd. Po ugotowaniu jadło się to, przegryzając surową cebulą. Było to bardzo miłe danie. Moim skromnym zdaniem, czekolada w formie słodkiego deseru była mało sympatycznym odkryciem Ameryki. Cukier i mleko połączyli z kakao Europejczycy dawno temu i tak już zostało. Nie wyobrażamy sobie kakao czy czekolady w jakiejś innej, bardziej kulinarnej formie. Czym skorupka za młodu... A szkoda.
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-05-2010, 15:27 wysłane przez Antonio »
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Loret
|
|
« Odpowiedz #46 : 23-05-2010, 19:17 » |
|
Niestety, większego niż Lindt wyboru w Polsce nie ma. Antonio nie do końca... w sklepach sieci Lidl są przepyszne czekolady gorzkie ponad 80% kakao, bez konserwantów firmy J.D.Gross. Ostatnio udało mi się kupić tej firmy czekoladę w edycji limitowanej z świeżo prażonymi kawałkami ziarna kakaowego. Jest bardzo twarda dzięki czemu dłużej się nią delektuję
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie to nie egoizm, tylko mądrość.
|
|
|
Wera
|
|
« Odpowiedz #47 : 26-05-2010, 14:33 » |
|
firmy czekoladę w edycji limitowanej z świeżo prażonymi kawałkami ziarna kakaowego. Hmm.. brzmi to za bardzo marketingowo, a więc nieszczerze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mrówka
Offline
Płeć:
Wiek: 64
MO: 01.03.2010
Skąd: Mazowsze Płn-zach.
Wiadomości: 227
|
|
« Odpowiedz #48 : 26-05-2010, 15:29 » |
|
Ja też jadam czekoladę J.D.Gross 81% kakao... Po 1 kawałeczku na podwieczorek. Jest Twarda. Nie piszą o konserwantach ale przy tym procencie kakao...
|
|
|
Zapisane
|
Pomyśl nim zadziałasz, ale wpierw sobie to wymarz. Think before acting, dream before thinking.
|
|
|
Eliza
Offline
Płeć:
MO: 1.12.2009
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 131
|
|
« Odpowiedz #49 : 27-05-2010, 11:19 » |
|
Czy ktoś z Was spotkał czekoladę J.D. Gross poza siecią sklepów Lidl?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Malwa
Offline
Płeć:
MO: 16.01.2008
Skąd: Gdynia
Wiadomości: 21
|
|
« Odpowiedz #50 : 27-05-2010, 11:33 » |
|
Jadłam czekoladę gorzką tej firmy z czerwonym pieprzem, mniam. Poza Lidlem nie spotkałam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Fasolka
Częsty gość
Offline
Płeć:
MO: 03-11-2008, mąż: 09-02-2009, koktajl: 12-2008
Wiadomości: 142
|
|
« Odpowiedz #51 : 31-05-2010, 12:35 » |
|
Antonio, zainteresowała mnie czekolada barcioc. Mam pytanie: czy ona nie jest za słodka? Bo szukam właśnie jakiejś pysznej deserowej:)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #52 : 01-06-2010, 04:14 » |
|
Jest to typowa, włoska imitacja czekolady przeznaczona do spożywania na ciepło-gęsto w typowych włoskich barach. Akurat w tej imitacji nie ma w składzie oprócz cukru i soli żadnych konserwantów. Prawdziwa czekolada pozostaje w sferze moich marzeń. Zastanawiam się jednak czy nie jest to marzenie ściętej głowy? Ogromna większość wyrobów nazywanych czekoladą zawiera lecytynę sojową. Jakoś nie pociąga mnie soja...
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Zofia
|
|
« Odpowiedz #53 : 01-06-2010, 09:11 » |
|
Czekolada zaprząta moją uwagę, tylko ze względu na zawartość magnezu. Cokolwiek ma go więcej w swoim składzie, wypiera ją.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #54 : 01-06-2010, 13:03 » |
|
No tak... ale co ma go więcej? Mnie chyba też magnez zawarty w czekoladzie pociąga przede wszystkim. Gdy jadam codziennie parę skrawków mocnej czekolady, nie mam problemów z mięśniami . Ostatnio tanio z Lidla...
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Mrówka
Offline
Płeć:
Wiek: 64
MO: 01.03.2010
Skąd: Mazowsze Płn-zach.
Wiadomości: 227
|
|
« Odpowiedz #55 : 01-06-2010, 13:10 » |
|
Hmmm...Lidl nie jest taki znowu tani. >5zł za tabliczkę Grossa to 2x więcej niż za przesłodzone i zalecytynione "inne firmy".
|
|
|
Zapisane
|
Pomyśl nim zadziałasz, ale wpierw sobie to wymarz. Think before acting, dream before thinking.
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #56 : 01-06-2010, 14:47 » |
|
2 x taniej niż Lindt... Czy ta sojowa lecytyna niezbędna jest w czekoladzie?
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Sonata
Częsty gość
Offline
Płeć:
MO: 15.11.2009 r.
Skąd: Rybnik
Wiadomości: 112
|
|
« Odpowiedz #57 : 01-06-2010, 18:42 » |
|
Ostatnio robię sobie swoją czekoladę - żółtka, kakao i miód, jakoś nie ciągnie mnie do tych w tabliczkach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Misia
|
|
« Odpowiedz #58 : 01-06-2010, 18:51 » |
|
A jak tą czekoladkę robisz?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Sonata
Częsty gość
Offline
Płeć:
MO: 15.11.2009 r.
Skąd: Rybnik
Wiadomości: 112
|
|
« Odpowiedz #59 : 01-06-2010, 19:11 » |
|
2 żółtka, łyżeczka kakao, łyżeczka miodu i w kubku rozcieram, taki kogel mogel. Mnie to smakuje jak czekolada. Tylko, że jest płynne ale to mi nie przeszkadza
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|