Niemedyczne forum zdrowia
29-04-2024, 02:16 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: 100% gorzka czekolada  (Przeczytany 125589 razy)
Megi
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 59
MO: 15.08.2006
Skąd: Podlaskie
Wiadomości: 44

« Odpowiedz #40 : 04-05-2010, 10:28 »


Cytat
Natomiast jeżeli chodzi o tę Wawelową to dobrze że nie jest aż tak pyszna Megi! Przynajmniej nie zje się za dużo
Oj tak, masz rację, tym bardziej, że często pomimo pełnej świadomości potrafimy stawać się okropnymi łakomczuchami.
Zapisane
Eva
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-06-2009r.
Wiadomości: 130

« Odpowiedz #41 : 14-05-2010, 16:26 »

Wczoraj pokusiłam się na czekoladę modyfikując trochę przepis Grażynki. Otóż do rondelka wlałam 25 ml śmietanki 30 % , dodałam 3 łyżki miodu i 1/4 kostki masła (1/4 z 200 g). Wszystko  gotowałam na małym ogniu przez 5 minut, następnie zestawiłam z płyty, do gorącego wsypałam 2 łyżki ciemnego kakao i wymieszałam na gładką masę , dodałam  ok. 10 dkg rozdrobnionych orzechów laskowych ( wsypałam je do miksera i krótko miksowałam ). Wszystko ponownie wymieszałam i przełożyłam do szklanego naczynia na masło wyrównując powierzchnię ręką. Wstawiłam do lodówki, a dzisiaj z wiadomych względów musiałam zrobić kolejną porcję. Nam smakowała, ale zaznaczam że wszyscy lubimy gorzką czekoladę, którą  bez problemu pokroiłam w kostkę, nie przykleja się też do szklanej powierzchni.
Zapisane
Iza38K
« Odpowiedz #42 : 14-05-2010, 18:46 »

Antonio! Powiedzmy, że kupię ziarna kakaowca np. http://www.allegro.pl/item1039484969_ziarno_kakaowca_100g_new_od_skworcu_supsprzedawcy.html
O co dalej "I klaso"? Jakieś pomysły? Technologie tworzenia czekolady?  biggrin.
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #43 : 15-05-2010, 20:38 »

Nie wiem co dalej... msn-wink. W UK jest jakiś gość, który postawił, zastawił wszystko co miał i kupił plantację kakaowca oraz piec i maszyny. I chyba nieźle mu ta czekolada teraz wychodzi w formie 100% właśnie. A ja próbowałem raz całych, palonych ziaren kakaowca i było to... przyjemne. Nie wiem więc, po co nam te wszystkie czekolady słodkie? Zgadzam się z tym, co napisano w opisie aukcji, którą wskazałaś: Nie daj się pustemu blichtrowi kolorowych i złotych etykietek, nie kupuj Lindta, Wedla, Milka i całej tej globalnej reszty itp. msn-wink.

...a wczoraj kupiłem Lindta Smutny.
« Ostatnia zmiana: 15-05-2010, 20:41 wysłane przez Antonio » Zapisane

I'm going through changes
Sonata
Częsty gość
**


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.11.2009 r.
Skąd: Rybnik
Wiadomości: 112

« Odpowiedz #44 : 20-05-2010, 19:23 »

Kupiłam Lindta 90 % kakao, bardzo twarda.
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #45 : 23-05-2010, 15:21 »

Prawdziwa czekolada, podobnie jak prawdziwe masło msn-wink, bywa twarda. Niestety, większego niż Lindt wyboru w Polsce nie ma. Wspomniana wyżej czekolada 90% marki Wawel jest ledwo przyjemna, ale zawiera jakieś tam E. Wielu ludzi nie lubi tzw. gorzkiej, mocnej czekolady. Nic dziwnego: znamy tylko dość kiepskie Wedle.

Kiedyś miałem przyjemność przyglądać się kucharzeniu sympatycznego Meksykanina. Do gotującego się w garnku mięsa, trafiła czekoladowa pasta z ciekawymi przyprawami: kolendra, kmin itd. Po ugotowaniu jadło się to, przegryzając surową cebulą.
Było to bardzo miłe danie.

Moim skromnym zdaniem, czekolada w formie słodkiego deseru była mało sympatycznym odkryciem Ameryki. Cukier i mleko połączyli z kakao Europejczycy dawno temu i tak już zostało. Nie wyobrażamy sobie kakao czy czekolady w jakiejś innej, bardziej kulinarnej formie. Czym skorupka za młodu... A szkoda.
« Ostatnia zmiana: 23-05-2010, 15:27 wysłane przez Antonio » Zapisane

I'm going through changes
Loret
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 2007-2008. Obecnie nie stosuję.
Wiadomości: 415

« Odpowiedz #46 : 23-05-2010, 19:17 »

Cytat
Niestety, większego niż Lindt wyboru w Polsce nie ma.
Antonio nie do końca... w sklepach sieci Lidl są przepyszne czekolady gorzkie ponad 80% kakao, bez konserwantów firmy J.D.Gross. Ostatnio udało mi się kupić tej firmy czekoladę w edycji limitowanej z świeżo prażonymi kawałkami ziarna kakaowego. Jest bardzo twarda dzięki czemu dłużej się nią delektuję smile
Zapisane

Zdrowie to nie egoizm, tylko mądrość.
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #47 : 26-05-2010, 14:33 »

Cytat
firmy czekoladę w edycji limitowanej z świeżo prażonymi kawałkami ziarna kakaowego.
Hmm.. brzmi to za bardzo marketingowo, a więc nieszczerze.
Zapisane
Mrówka
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 64
MO: 01.03.2010
Skąd: Mazowsze Płn-zach.
Wiadomości: 227

« Odpowiedz #48 : 26-05-2010, 15:29 »

Ja też jadam czekoladę J.D.Gross 81% kakao... Po 1 kawałeczku na podwieczorek. Jest Twarda.
Nie piszą o konserwantach ale przy tym procencie kakao...

Zapisane

Pomyśl nim zadziałasz, ale wpierw sobie to wymarz. Think before acting, dream before thinking.
Eliza
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.12.2009
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 131

« Odpowiedz #49 : 27-05-2010, 11:19 »

Czy ktoś z Was spotkał czekoladę J.D. Gross poza siecią sklepów Lidl?
Zapisane
Malwa
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16.01.2008
Skąd: Gdynia
Wiadomości: 21

« Odpowiedz #50 : 27-05-2010, 11:33 »

Jadłam czekoladę gorzką tej firmy z czerwonym pieprzem, mniam. Poza Lidlem nie spotkałam.
Zapisane
Fasolka
Częsty gość
**

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-11-2008, mąż: 09-02-2009, koktajl: 12-2008
Wiadomości: 142

« Odpowiedz #51 : 31-05-2010, 12:35 »

Antonio, zainteresowała mnie czekolada barcioc. Mam pytanie: czy ona nie jest za słodka? Bo szukam właśnie jakiejś pysznej deserowej:)
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #52 : 01-06-2010, 04:14 »

Jest to typowa, włoska imitacja czekolady przeznaczona do spożywania na ciepło-gęsto w typowych włoskich barach. Akurat w tej imitacji nie ma w składzie oprócz cukru i soli żadnych konserwantów.

Prawdziwa czekolada pozostaje w sferze moich marzeń. Zastanawiam się jednak czy nie jest to marzenie ściętej głowy? msn-wink Ogromna większość wyrobów nazywanych czekoladą zawiera lecytynę sojową. Jakoś nie pociąga mnie soja... msn-wink
Zapisane

I'm going through changes
Zofia
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 26.12.2009
Wiadomości: 123

« Odpowiedz #53 : 01-06-2010, 09:11 »

Czekolada zaprząta moją uwagę, tylko ze względu na zawartość magnezu. Cokolwiek ma go więcej w swoim składzie, wypiera ją.
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #54 : 01-06-2010, 13:03 »

No tak... ale co ma go więcej? Mnie chyba też magnez zawarty w czekoladzie pociąga przede wszystkim. Gdy jadam codziennie parę skrawków mocnej czekolady, nie mam problemów z mięśniami msn-wink. Ostatnio tanio z Lidla... msn-wink
Zapisane

I'm going through changes
Mrówka
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 64
MO: 01.03.2010
Skąd: Mazowsze Płn-zach.
Wiadomości: 227

« Odpowiedz #55 : 01-06-2010, 13:10 »

Hmmm...Lidl nie jest taki znowu  tani. >5zł za tabliczkę Grossa to 2x więcej niż za przesłodzone i zalecytynione "inne firmy".
Zapisane

Pomyśl nim zadziałasz, ale wpierw sobie to wymarz. Think before acting, dream before thinking.
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #56 : 01-06-2010, 14:47 »

2 x taniej niż Lindt... smile
Czy ta sojowa lecytyna niezbędna jest w czekoladzie?
Zapisane

I'm going through changes
Sonata
Częsty gość
**


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.11.2009 r.
Skąd: Rybnik
Wiadomości: 112

« Odpowiedz #57 : 01-06-2010, 18:42 »

Ostatnio robię sobie swoją czekoladę - żółtka, kakao i miód,  jakoś nie ciągnie mnie do tych w tabliczkach.
Zapisane
Misia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.02.2007
Wiadomości: 115

« Odpowiedz #58 : 01-06-2010, 18:51 »

A jak tą czekoladkę robisz?
Zapisane
Sonata
Częsty gość
**


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.11.2009 r.
Skąd: Rybnik
Wiadomości: 112

« Odpowiedz #59 : 01-06-2010, 19:11 »

2 żółtka, łyżeczka kakao, łyżeczka miodu i w kubku rozcieram, taki kogel mogel. Mnie to smakuje jak czekolada. Tylko, że jest płynne ale to mi nie przeszkadza
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!