Niemedyczne forum zdrowia
19-04-2024, 15:20 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Syrop z mleczy a cukier trzcinowy  (Przeczytany 5943 razy)
anetad
« : 11-05-2010, 11:40 »

Chciałabym przygotować "syrop" z mleczy, ale uświadomiona nie chcę jak do tej pory używać białego cukru. Czy ktoś może wie czy powinnam użyć takiej samej ilości cukru trzcinowego jaka dotyczy białego? Pytanie z gatunku ile jest cukru w cukrze biggrin Ja generalnie nie słodzę ani kawy ani herbaty więc nie mam doświadczenia jak ten trzcinowy smakuje.
Zapisane
Slawekgo
*

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 03-04-2009
Wiedza:
Skąd: Poznań
Wiadomości: 349

« Odpowiedz #1 : 11-05-2010, 12:58 »

Użyj cukru trzcinowego nierafinowanego. Żona używa takiego do domowych wypieków w identycznych proporcjach jak niegdyś białego. Cukier to cukier, a że zdrowszy, bo z błonnikiem to z pewnością na plus. W rafinowanym białym najgorsze są chemiczne dodatki antyzbrylające.
Zapisane
Emisia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 50
MO: 01-12-2006
Skąd: Italia
Wiadomości: 612

« Odpowiedz #2 : 11-05-2010, 13:39 »

Wedlug moich praktyk, uzywajac juz tylko wylacznie cukier trzcinowy w domu, to fakt slodkosci jest niezmienny. Trzeba jednak uwzglednic fakt ze cukier trzcinowy ma specyficzny zapach, czego w cukrze bialym nie ma w ogole. Wiec nie wszystkim podchodzi. Ale wiem z doswiadczenia ze to kwestia przyzwyczajenia. Ja na dzien dzisiejszy nie czuje juz tego zapachu, pomimo ze uzywam niewiele cukru w kuchni.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!