Niemedyczne forum zdrowia
29-04-2024, 22:05 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Sery Pleśniowe - niebieskie - czy ktoś je?  (Przeczytany 5825 razy)
Magdemo
Częsty gość
**


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 02.11. 2009
Skąd: Zawiercie
Wiadomości: 86

« : 18-06-2010, 20:30 »

Czy można jeść sery pleśniowe w 4 etapie diety prozdrowotnej? Bardzo je lubię i już się nie mogę doczekać, żeby je jeść.
Chodzi mi o najwyższej jakości sery - francuskie, duńskie. Wiem, że to nie rodzime produkty, ale bardzo mi smakują.
Nie znalazłam informacji w książce na ten temat.
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #1 : 18-06-2010, 21:07 »

Duńskie? msn-wink
Zapisane

I'm going through changes
Magdemo
Częsty gość
**


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 02.11. 2009
Skąd: Zawiercie
Wiadomości: 86

« Odpowiedz #2 : 18-06-2010, 21:21 »

Tak, dokładnie firmy Arla.
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #3 : 18-06-2010, 22:08 »

Czy one są najwyższej jakości? Nie sądzę.

Najwyższej jakości sery powstają w małych wytwórniach, ze świeżego mleka, wg tradycyjnych receptur. Sporo takich dzieł rolników, górali powstaje na terenach Italii, Szwajcarii, Austrii, Bałkanów, Tatr msn-wink. Słyszałem, czytałem o serowej olimpiadzie gdzieś w Italii. Podobno wystawiono na próbę tysiąc różnych produktów.

A w Danii? Może śledzie są tam wysokiej jakości i meble...
Zapisane

I'm going through changes
Abir
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 09.09.09
Skąd: Polska
Wiadomości: 245

« Odpowiedz #4 : 19-06-2010, 18:21 »

Czy można jeść sery pleśniowe w 4 etapie diety prozdrowotnej?

4 etap DP? Pozwolę sobie zacytować fragment jednego z dzieł Mistrza, który traktuje właśnie o serach pleśniowych w 3 etapie DP:

Cytat
Etap trzeci rozpoczynamy po uzyskaniu negatywnego wyniku testu buraczkowego. (...) Można sobie raz w tygodniu pozwolić na twaróg, a także sery z fermentacji bakteryjnej lub pleśniowe, jak: brie, blue-blue, brick, camembert, ementaler, gorgonzola, gruyere, limburger, muenster, port la salut, rocquefort, stilton, swiss, itp.

Ze swej strony polecam ser lazur, z niebieskimi żyłkami pleśni. Nie musi być też zaraz najwyższej jakości.
« Ostatnia zmiana: 19-06-2010, 18:24 wysłane przez Abir » Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #5 : 19-06-2010, 20:10 »

...albo rokpol smile. Zastanawiam się, czemu akurat z Danii przywozi się nabiał? Może dlatego, że kiedyś pewien Polak był duńskim królem?
Zapisane

I'm going through changes
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!