Aktualności:

Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij

Próchnica

Zaczęty przez Garet, 19-07-2010, 20:42

Garet

Cześć! - tak, wiem, że zaraz burę dostanę za to powitanie - czytam już od jakiegoś czasu wasze forum - tak na pijawkę - korzystam a nic od siebie nie daję - i wiem, że nie życzycie sobie powitań, podziękowań i pożegnań w postach, jednak to nie w moim stylu wpaść w grupę ludzi i bez żadnego "be, me i kukuryku" zacząć rozmowę, po prostu inaczej nie mogę : )

Kilka dni temu buszując po serwisie youtube.com natknąłem się na pewien hmm... video artykuł_(?) niejakiego Rami'ego Nagel'a, na temat próchnicy zębów - zaciekawiło mnie to z powodu takiego, że borykałem się ostatnio z problemem próchnicy i chciałem zobaczyć co ten "waść" ma do powiedzenia. Idąc dalej ten gość twierdzi w swoich wywodach, że próchnica jest spowodowana błędami żywieniowymi, niedoborami witamin itd. i że odżywiając się "prawidłowo" można całkowicie się jej pozbyć.

Rami nakręcił trzy filmy z tego cyklu_(niestety tylko jeden jest przetłumaczony na język polski, pozostałe dwa po angielsku rozumiem tak "trzy po trzy") jednak na dobrą sprawę żadnych pożytecznych informacji tam znaleźć nie sposób, no z wyjątkiem tego, że ryby są "cacy" a wyroby zbożowe "be".

Zacząłem drążyć dalej i dotarłem do jego strony internetowej, na której można kupić jego książkę "How to cure tooth decay" i tutaj mój trop się zerwał. Bo nigdzie nie mogłem znaleźć nawet jednego rozdzialiku tej książki do pobrania.
Natomiast znalazłem pewien blog_(?) użytkownika nazywającego siebie 'cheeseslave', który również zaciekawiony książką Rami'ego, skontaktował się z nim.

Ogólnie "Serowy niewolnik" streszcza przebieg rozmowy i mówi co i jak można i nie można, a ja jeszcze dodatkowo streszczę.

Wszelkie nasiona: orzechy, pestki (słonecznika, dyni), fasole, groch i pare jeszcze innych warzyw, których nazw nie wymienia, wytwarzają niby jakieś kwasy, które ograniczają wchłanianie niektórych substancji odżywczych np, żelaza.
Co w na dłuższą metę może powodować próchnicę zębów.

I teraz nasuwa się moje pytanie, czy to wszystko prawda? Czy po prostu bajka dla desperatów, którzy potracili swoje zęby i oddadzą każdy grosz w batalii o resztkę swojego uzębienia?

Tutaj zamieszczam link do tłumaczonego artykułu:
http://www.youtube.com/watch?v=tKfiBz2LrFo
a tutaj link do strony "Serowego Niewolnika":
http://www.cheeseslave.com/2010/01/27/how-to-cure-tooth-decay-with-rami-nagel
- strona jest po angielsku, gdyby ktoś nie bardzo rozumiał, a chciałby zrozumieć to proszę pisać, postaram się jakoś pomóc bo w miarę rozumiem co i jak.

Kozaczek


Timbuktu

#2
Cytat: Garet w 19-07-2010, 20:42
Wszelkie nasiona: orzechy, pestki (słonecznika, dyni), fasole, groch i pare jeszcze innych warzyw, których nazw nie wymienia, wytwarzają niby jakieś kwasy, które ograniczają wchłanianie niektórych substancji odżywczych np, żelaza.
Co w na dłuższą metę może powodować próchnicę zębów.

Wszedłem na stronę "Serowego Niewolnika" i wyłuskałem z niego informację, że kwas który niby blokuje wchłaniania to "phytic acid" cyli kwas fitynowy. Poszukałem o nim nieco po polsku i :
http://www.cyberbaba.pl/skladniki-odzywcze/2111-kwas-fitynowy-i-mineraly

"Ale znana jest przede wszystkim jego niepożądana cecha blokowania biodostępności związków mineralnych, takich jak żelazo, cynk czy magnez. Ponadto kwas fitynowy blokuje enzymy niezbędne do trawienia, w tym pepsynę, potrzebną do trawienia białek, amylazę niezbędną do przetwarzania skrobii w cukier czy trypsynę."

Na razie wygląd niepokojąco. Czy jest czego się bać?

EDIT: heh, w zasadzie to cały artykuł na stronie "Serowego Niewolnika" jest o kwasie fitynowym.

KaZof

Moczenie jednych ziaren, a fermentacja innych (zakwas), pozwalają uaktywnić enzym fitazę, która pomaga rozłożyć kwas fitynowy.
http://www.cyberbaba.pl/skladniki-odzywcze/2111-kwas-fitynowy-i-mineraly
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"

Timbuktu

Ale co z KB? Pestki i nasiona się mieli i wypija bezpośrednio. Czy to nie dostarcza dużej dawki kwasów fitynowych?

KaZof

Cytat: Timbuktu w 16-10-2011, 22:36
Ale co z KB? Pestki i nasiona się mieli i wypija bezpośrednio. Czy to nie dostarcza dużej dawki kwasów fitynowych?
Nasiona dyni, słonecznika, lnu, ostropestu raczej nie zawierają kwasu fitynowego.To nie zboża, czy rośliny strączkowe. Jeśli dodajesz orzechy, możesz je namoczyć.
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"

KaZof

Uprawdopodobnienie się samoleczenia zębów w zdrowiejącym biosłonejskim organizmie oraz w jaki sposób dentysta temu przeszkadza:
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=3557.msg143472#msg143472
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"

Wera

CytatJeśli dodajesz orzechy, możesz je namoczyć.
Jak długo je moczyć i czy ma być to wrzątek? Czy przy jedzeniu bez KB też trzeba to robić? Ja często robię "masło orzechowe" do naleśników (zmielone orzechy i czasem jakiś tłuszcz ale nie zawsze).


Catherine

Cytat: KaZof w 16-10-2011, 22:59
Cytat: Timbuktu w 16-10-2011, 22:36
Ale co z KB? Pestki i nasiona się mieli i wypija bezpośrednio. Czy to nie dostarcza dużej dawki kwasów fitynowych?
Nasiona dyni, słonecznika, lnu, ostropestu raczej nie zawierają kwasu fitynowego.To nie zboża, czy rośliny strączkowe. Jeśli dodajesz orzechy, możesz je namoczyć.

Właśnie ostatnio się nad tym zastanawiałam, bo czytałam że pestki także zawierają kwas fitynowy... Czy to jednak nie upośledza wchłaniania wielu substancji odżywczych?

Kozaczek

Naturalny sposób na próchnicę.
Nowa, skuteczna broń przeciwko bakteriom, które wywołują próchnicę to olej kokosowy.
http://zdrowie.dziennik.pl/profilaktyka/artykuly/403000,olej-kokosowy-nowy-sposob-na-zwalczenie-prochnicy-i-zdrowe-zeby.html

Mistrz

To są wierutne bzdury, a to dlatego, iż bzdurą jest, że bakterie wywołują próchnicę. One tylko żerują na osłabionej tkance zębów. Gdyby nie bakterie, to i tak by się te zęby rozleciały, tylko że bez próchnicy. Też mi łosiągnięcie nałukowe.
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko