Niemedyczne forum zdrowia
19-04-2024, 18:46 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Próchnica  (Przeczytany 15818 razy)
Garet
« : 19-07-2010, 19:42 »

Cześć! - tak, wiem, że zaraz burę dostanę za to powitanie - czytam już od jakiegoś czasu wasze forum - tak na pijawkę - korzystam a nic od siebie nie daję - i wiem, że nie życzycie sobie powitań, podziękowań i pożegnań w postach, jednak to nie w moim stylu wpaść w grupę ludzi i bez żadnego "be, me i kukuryku" zacząć rozmowę, po prostu inaczej nie mogę : )

Kilka dni temu buszując po serwisie youtube.com natknąłem się na pewien hmm... video artykuł_(?) niejakiego Rami'ego Nagel'a, na temat próchnicy zębów - zaciekawiło mnie to z powodu takiego, że borykałem się ostatnio z problemem próchnicy i chciałem zobaczyć co ten "waść" ma do powiedzenia. Idąc dalej ten gość twierdzi w swoich wywodach, że próchnica jest spowodowana błędami żywieniowymi, niedoborami witamin itd. i że odżywiając się "prawidłowo" można całkowicie się jej pozbyć.

Rami nakręcił trzy filmy z tego cyklu_(niestety tylko jeden jest przetłumaczony na język polski, pozostałe dwa po angielsku rozumiem tak "trzy po trzy") jednak na dobrą sprawę żadnych pożytecznych informacji tam znaleźć nie sposób, no z wyjątkiem tego, że ryby są "cacy" a wyroby zbożowe "be".

Zacząłem drążyć dalej i dotarłem do jego strony internetowej, na której można kupić jego książkę "How to cure tooth decay" i tutaj mój trop się zerwał. Bo nigdzie nie mogłem znaleźć nawet jednego rozdzialiku tej książki do pobrania.
Natomiast znalazłem pewien blog_(?) użytkownika nazywającego siebie 'cheeseslave', który również zaciekawiony książką Rami'ego, skontaktował się z nim.

Ogólnie "Serowy niewolnik" streszcza przebieg rozmowy i mówi co i jak można i nie można, a ja jeszcze dodatkowo streszczę.

Wszelkie nasiona: orzechy, pestki (słonecznika, dyni), fasole, groch i pare jeszcze innych warzyw, których nazw nie wymienia, wytwarzają niby jakieś kwasy, które ograniczają wchłanianie niektórych substancji odżywczych np, żelaza.
Co w na dłuższą metę może powodować próchnicę zębów.

I teraz nasuwa się moje pytanie, czy to wszystko prawda? Czy po prostu bajka dla desperatów, którzy potracili swoje zęby i oddadzą każdy grosz w batalii o resztkę swojego uzębienia?

Tutaj zamieszczam link do tłumaczonego artykułu:
Kod:
http://www.youtube.com/watch?v=tKfiBz2LrFo
a tutaj link do strony "Serowego Niewolnika":
Kod:
http://www.cheeseslave.com/2010/01/27/how-to-cure-tooth-decay-with-rami-nagel
- strona jest po angielsku, gdyby ktoś nie bardzo rozumiał, a chciałby zrozumieć to proszę pisać, postaram się jakoś pomóc bo w miarę rozumiem co i jak.
« Ostatnia zmiana: 01-10-2011, 13:37 wysłane przez Heniek » Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #1 : 01-10-2011, 11:47 »

Zdrowe zęby -  http://nowadebata.pl/2011/09/02/czego-nie-dowiesz-sie-od-swojego-dentysty/
Zapisane
Timbuktu
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 12.02.2010
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 225

Oddajcie mi moje włosy wy złodzieje w fartuszkach!

« Odpowiedz #2 : 16-10-2011, 20:43 »

Wszelkie nasiona: orzechy, pestki (słonecznika, dyni), fasole, groch i pare jeszcze innych warzyw, których nazw nie wymienia, wytwarzają niby jakieś kwasy, które ograniczają wchłanianie niektórych substancji odżywczych np, żelaza.
Co w na dłuższą metę może powodować próchnicę zębów.

Wszedłem na stronę "Serowego Niewolnika" i wyłuskałem z niego informację, że kwas który niby blokuje wchłaniania to "phytic acid" cyli kwas fitynowy. Poszukałem o nim nieco po polsku i :
http://www.cyberbaba.pl/skladniki-odzywcze/2111-kwas-fitynowy-i-mineraly

 "Ale znana jest przede wszystkim jego niepożądana cecha blokowania biodostępności związków mineralnych, takich jak żelazo, cynk czy magnez. Ponadto kwas fitynowy blokuje enzymy niezbędne do trawienia, w tym pepsynę, potrzebną do trawienia białek, amylazę niezbędną do przetwarzania skrobii w cukier czy trypsynę."

Na razie wygląd niepokojąco. Czy jest czego się bać?

EDIT: heh, w zasadzie to cały artykuł na stronie "Serowego Niewolnika" jest o kwasie fitynowym.
« Ostatnia zmiana: 16-10-2011, 21:02 wysłane przez Timbuktu » Zapisane
KaZof
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096

« Odpowiedz #3 : 16-10-2011, 21:25 »

Moczenie jednych ziaren, a fermentacja innych (zakwas), pozwalają uaktywnić enzym fitazę, która pomaga rozłożyć kwas fitynowy.
http://www.cyberbaba.pl/skladniki-odzywcze/2111-kwas-fitynowy-i-mineraly
Zapisane

KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
Timbuktu
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 12.02.2010
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 225

Oddajcie mi moje włosy wy złodzieje w fartuszkach!

« Odpowiedz #4 : 16-10-2011, 21:36 »

Ale co z KB? Pestki i nasiona się mieli i wypija bezpośrednio. Czy to nie dostarcza dużej dawki kwasów fitynowych?
Zapisane
KaZof
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096

« Odpowiedz #5 : 16-10-2011, 21:59 »

Ale co z KB? Pestki i nasiona się mieli i wypija bezpośrednio. Czy to nie dostarcza dużej dawki kwasów fitynowych?
Nasiona dyni, słonecznika, lnu, ostropestu raczej nie zawierają kwasu fitynowego.To nie zboża, czy rośliny strączkowe. Jeśli dodajesz orzechy, możesz je namoczyć.
Zapisane

KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
KaZof
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096

« Odpowiedz #6 : 23-10-2011, 18:20 »

Uprawdopodobnienie się samoleczenia zębów w zdrowiejącym biosłonejskim organizmie oraz w jaki sposób dentysta temu przeszkadza:
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=3557.msg143472#msg143472
Zapisane

KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #7 : 04-11-2011, 18:54 »

Cytat
Jeśli dodajesz orzechy, możesz je namoczyć.
Jak długo je moczyć i czy ma być to wrzątek? Czy przy jedzeniu bez KB też trzeba to robić? Ja często robię "masło orzechowe" do naleśników (zmielone orzechy i czasem jakiś tłuszcz ale nie zawsze).
Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #8 : 18-11-2011, 21:08 »

Wszystko jest wyjaśnione w Niezbędniku Józefa Słoneckiego: - http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=jak%20dlugo%20moczyc%20orzechy&source=web&cd=1&sqi=2&ved=0CBsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fcudownediety.blogspot.com%2F2010%2F09%2Fdlaczego-orzechy-trzeba-moczyc-nasionka.html&ei=_bnGTs2cMcb54QSwt5g1&usg=AFQjCNG9scIyeoWRK7cPyhAsKa5PDEMS3w
« Ostatnia zmiana: 18-11-2011, 21:10 wysłane przez Kozaczek » Zapisane
Catherine
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 35
MO: 25.10.2010
Wiadomości: 107

« Odpowiedz #9 : 21-09-2012, 14:46 »

Ale co z KB? Pestki i nasiona się mieli i wypija bezpośrednio. Czy to nie dostarcza dużej dawki kwasów fitynowych?
Nasiona dyni, słonecznika, lnu, ostropestu raczej nie zawierają kwasu fitynowego.To nie zboża, czy rośliny strączkowe. Jeśli dodajesz orzechy, możesz je namoczyć.

Właśnie ostatnio się nad tym zastanawiałam, bo czytałam że pestki także zawierają kwas fitynowy... Czy to jednak nie upośledza wchłaniania wielu substancji odżywczych?
Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #10 : 23-11-2012, 12:27 »

Naturalny sposób na próchnicę.
Nowa, skuteczna broń przeciwko bakteriom, które wywołują próchnicę to olej kokosowy.
http://zdrowie.dziennik.pl/profilaktyka/artykuly/403000,olej-kokosowy-nowy-sposob-na-zwalczenie-prochnicy-i-zdrowe-zeby.html
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #11 : 23-11-2012, 15:50 »

To są wierutne bzdury, a to dlatego, iż bzdurą jest, że bakterie wywołują próchnicę. One tylko żerują na osłabionej tkance zębów. Gdyby nie bakterie, to i tak by się te zęby rozleciały, tylko że bez próchnicy. Też mi łosiągnięcie nałukowe.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!