Niemedyczne forum zdrowia
28-04-2024, 22:03 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Gluten w kiełbasach  (Przeczytany 10396 razy)
aSSIN
« : 28-07-2010, 16:12 »

Rodzicie kupili do domu kiełbasę śląską w biedronce, potwierdzoną niby jakością przez Morliny. Jest napisane że produkt zawiera seler, laktoza, gluten i coś tam jeszcze. Czy zawartość glutenu w kiełbasacch dyskwalifikuje je jako produkt zjadliwy przez nas? Czy ilość jego jest znikoma i nie ma go tyle co np. w wypiekach?
« Ostatnia zmiana: 03-08-2010, 20:40 wysłane przez Lilijka » Zapisane
Iyana
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13.04.2009
Skąd: małopolskie
Wiadomości: 143

« Odpowiedz #1 : 28-07-2010, 16:40 »

Zasadniczo produkty przetworzone (kiełbasy) nie są wskazane w etapie zdrowienia ze względu na "gluten, laktozę i coś tam jeszcze...". Nie tylko ta niewielka ilość glutenu jest szkodliwa ale wszystko to co dodano do mięsa z którego wykonano wędlinę. Kup lepiej kawałek surowej karkówki czy szynki (cena porównywalna do tej śląskiej) i usmaż czy ugotuj z warzywami (co bardziej lubisz).
Zapisane
Iza38K
« Odpowiedz #2 : 28-07-2010, 18:45 »

Cytat
Rodzicie kupili do domu kiełbasę śląską w biedronce, potwierdzoną niby jakością przez Morliny.
To jest "dowcip roku". Pamiętam jak mnie kiedyś mąż "uszczęśliwił" szynką tej marki i to na święta. Szynka prawie nietknięta, z uwagi na "niezjadliwość", wylądowała na śmietniku.
Zapisane
Abir
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 09.09.09
Skąd: Polska
Wiadomości: 245

« Odpowiedz #3 : 03-08-2010, 10:49 »

Cytat
Rodzicie kupili do domu kiełbasę śląską w biedronce, potwierdzoną niby jakością przez Morliny. Czy zawartość glutenu w kiełbasacch dyskwalifikuje je jako produkt zjadliwy przez nas  ?

Branża spożywczo-przemysłowa w większości ma na temat glutenu odmienne zdanie niż choćby my tutaj, więc wszelkie certyfikaty jakości z ich strony nie powinny dziwić. Kwestia glutenu dotyczy rzecz jasna nie tylko kiełbas, ale jakichkolwiek produktów, a więc unikamy takowych, aż do możliwie całkowitego wyeliminowania.

Cytat
Czy ilośc jego jest znikoma i nie ma go tyle co np. w wypiekach ?

Na to pytanie nikt rozsądnie myślący Tobie nie odpowie.

Cytat
To jest "dowcip roku". Pamiętam jak mnie kiedyś mąż "uszczęśliwił" szynką tej marki i to na święta. Szynka prawie nietknięta, z uwagi na "niezjadliwość", wylądowała na śmietniku.

E tam. Trzeba było już w od święta zjeść, a potem powiedzieć:

Cytat
Kup lepiej kawałek surowej karkówki czy szynki (cena porównywalna do tej śląskiej) i usmaż czy ugotuj z warzywami (co bardziej lubisz).

A tak mąż się postarał i teraz będzie bał się już sam cokolwiek kupić msn-wink
Zapisane
Kalina
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992

« Odpowiedz #4 : 14-08-2010, 15:53 »

potwierdzoną niby jakością przez Morliny.
Kiedyś kupując kaszę pewnej firmy uświadomiona zostałam, że to nic nie znaczy ponieważ znane firmy kupują od innych producentów hurtem, przesypują w firmowe opakowania i sprzedają jako swoje.
Ileż to pomysłowości ze strony producentów, handlowców.

A tak mąż się postarał i teraz będzie bał się już sam cokolwiek kupić msn-wink
A może to sposób męża na pozbycie się niechcianych zajęć? naughty
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!