Niemedyczne forum zdrowia
01-05-2024, 20:22 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Panierka do schabowych  (Przeczytany 35045 razy)
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« : 12-09-2010, 20:12 »

Do panierowania kotletów schabowych doskonale nadają się chrupki kukurydziane: http://www.vitagro.pl/vitagro/images/1-56axxl.jpg

Przed panierowaniem należy je zmiażdżyć wałkiem do ciasta, by przypominały bułkę tartą, a potem użyć tak, jak bułki tartej do wykonania panierki. Są lepsze od kaszy i mąki kukurydzianej, ponieważ nadają kotletom soczystość, a jednocześnie nie wpływają na zmianę smaku - schabowy jest schabowym, a nie kukurydzianym schabowym.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Livia
Częsty gość
**

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: lipiec 2008
Wiadomości: 100

« Odpowiedz #1 : 12-09-2010, 21:02 »

Ja do panierowania kotletów schabowych używam płatków kukurydzianych - albo rozgniecionych na drobno wałkiem, albo zmielonych w młynku. Obtaczam je najpierw w jajku, potem w płatkach. Schabowe są naprawdę pyszne.
« Ostatnia zmiana: 12-09-2010, 21:06 wysłane przez Lilijka » Zapisane
KaZof
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096

« Odpowiedz #2 : 12-09-2010, 22:20 »

Po schabowym w panierce z kaszy krakowskiej można, także, palce lizać. Najpierw mięso obtaczam w świeżo mielonej mące z tej kaszy, później w jajku, a na koniec już w samej kaszy.
« Ostatnia zmiana: 12-09-2010, 22:29 wysłane przez KaZof » Zapisane

KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
Ernestem
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169

WWW
« Odpowiedz #3 : 14-09-2010, 21:23 »

Właśnie dzisiaj wypróbowałem przepis Mistrza. Z tym, że ja mam chrupki kukurydziane inne niż te na obrazku, to znaczy dłuższe /około 20 cm/. Dlatego starłem je na tarce, na średnich oczkach. Zero wysiłku, a jakie pyszne kotlety! Polecam osobom, które jeszcze nie próbowały. Naprawdę warto.
Zapisane
darek
« Odpowiedz #4 : 28-09-2010, 08:34 »

A pochodzenie kukurydzy, z której zrobiono chrupki kukurydziane ? Czy nie pochodzi ona z upraw GMO ? Ponieważ jest to główny składnik pokarmów spożywanych przez amerykanów, więc prawdopodobnie w dużej części jest to produkt GMO.
Zapisane
Iza38K
« Odpowiedz #5 : 28-09-2010, 10:28 »

Darku. Przed GMO już nie ma ucieczki. Myślisz, że świnia z której jemy schaboszczaki nie jadła GMO? Zresztą te świnie też są genetycznie modyfikowane. Jak zaczniemy się zadręczać wszystkim co nam zagraża, to dostaniemy co najmniej świra.
Zapisane
darek
« Odpowiedz #6 : 28-09-2010, 10:51 »

Darku. Przed GMO już nie ma ucieczki. Myślisz, że świnia z której jemy schaboszczaki nie jadła GMO? Zresztą te świnie też są genetycznie modyfikowane. Jak zaczniemy się zadręczać wszystkim co nam zagraża, to dostaniemy co najmniej świra.

Wszystko zależy od tego jaką paszę dostawała - w Polsce mamy duże szanse że nie jadła GMO. Od kiedy u nas są świnie genetycznie modyfikowane ? Jak na razie to chyba rybki i inne mniejsze stworze są "produkowane" w ten sposób, z tego co mi wiadomo w Kanadzie.
Zapisane
Margo
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15 czerwca 2009
Wiadomości: 96

« Odpowiedz #7 : 28-09-2010, 11:15 »

Ja do panierki oprócz jajka używam mielonego siemienia lnianego. Pewnie traci wiele cennych właściwości, ale zawsze to lepsze niż mąka. Podoba mi się pomysł Zibiego na zachowanie soczystości.
Zapisane

W jedną drogę szli razem i człowiek, i zdrowie
Stańczyk
« Odpowiedz #8 : 22-12-2010, 14:39 »

Jak można przyrządzić kotlet schabowy, aby nie było glutenu?
Zapisane
Peter
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 42
MO: 27-03-2009
Skąd: śląskie
Wiadomości: 85

« Odpowiedz #9 : 22-12-2010, 14:56 »

Ja robię w mące gryczanej. Mielę kaszę gryczaną w młynku i mam mąkę. Kiedyś kupowałem mąkę gryczaną (5 zł za kilo eek) jak jeszcze byłem na etapie biegania za zdrową żywnością. Czasem smażę też bez panierki w samym jajku, ale wtedy nie wychodzą takie dobre.
W mące kukurydzianej robiłem, ale nie smakowały mi. Poza tym było gdzieś na forum, że kukurydza może być GMO.
« Ostatnia zmiana: 22-12-2010, 15:48 wysłane przez Apollo » Zapisane
Stańczyk
« Odpowiedz #10 : 22-12-2010, 15:01 »

Dzięki, myślałem także o obtaczaniu w mące kukurydzianej.
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #11 : 22-12-2010, 15:51 »

Można panierować w pokruszonych chrupkach kukurydzianych lub (w wersji lux) w płatkach migdałów.
Zapisane

Misia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.02.2007
Wiadomości: 115

« Odpowiedz #12 : 22-12-2010, 20:09 »

A czy taka panierka z płatków kukurydzianych pasuje też do rybki? Jeszcze tak nie smażyłam. smile
« Ostatnia zmiana: 23-12-2010, 10:10 wysłane przez Apollo » Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #13 : 22-12-2010, 21:35 »

A czy taka panierka z płatków kukurydzianych pasuje też do rybki? Jeszcze tak nie smażyłam:)
Ja też nie (rybki) smile
Zapisane

Melody
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 24-08-2008
Skąd: Chrzanów
Wiadomości: 89

« Odpowiedz #14 : 10-03-2011, 17:30 »

Można też panierować w zmielonych orzechach włoskich. Pycha!
Zapisane
Livia
Częsty gość
**

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: lipiec 2008
Wiadomości: 100

« Odpowiedz #15 : 10-03-2011, 18:31 »

Panierka z płatków kukurydzianych pasuje do schabowych, do kurczaka, i do rybki.
« Ostatnia zmiana: 10-03-2011, 19:46 wysłane przez Apollo » Zapisane
Doris
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 38
MO: 01.09.2011, przerwana od 2013r.
Skąd: podkarpackie
Wiadomości: 36

« Odpowiedz #16 : 30-01-2012, 19:11 »

Panierka do kotletów z chrupek jest rewelacyjna! Dziś przepis wypróbowałam do rybki i było równie pyszne, palce lizać! Ja robię tak: najpierw kotleta solę, następnie obtaczam w mące kukurydzianej, kolejny krok to jajo i na końcu chrupki zmielone w młynku. Panierka jest wtedy grubsza, chrupiąca soczysta i nie wiem jakie jeszcze słowa oddadzą smak kotlecika bezglutenowego. Wcześniej zanim przeczytałam powyższy wątek robiłam w samej mące kukurydzianej i jajku ale było niesmaczne- to nie był smak kotleta, teraz jest super. Dzięki za przepis!!!
« Ostatnia zmiana: 30-01-2012, 21:38 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Zrób coś jak się należy albo w ogóle.
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356

Emigrant

« Odpowiedz #17 : 31-01-2012, 15:36 »

Panierka do kotletów z chrupek jest rewelacyjna! Dziś przepis wypróbowałam do rybki i było równie pyszne, palce lizać! Ja robię tak: najpierw kotleta solę, następnie obtaczam w mące kukurydzianej, kolejny krok to jajo i na końcu chrupki zmielone w młynku. Panierka jest wtedy grubsza, chrupiąca soczysta i nie wiem jakie jeszcze słowa oddadzą smak kotlecika bezglutenowego. Wcześniej zanim przeczytałam powyższy wątek robiłam w samej mące kukurydzianej i jajku ale było niesmaczne- to nie był smak kotleta, teraz jest super. Dzięki za przepis!!!

Blender lepiej sobie radzi z mieleniem chrupek. msn-wink
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Doris
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 38
MO: 01.09.2011, przerwana od 2013r.
Skąd: podkarpackie
Wiadomości: 36

« Odpowiedz #18 : 31-01-2012, 19:19 »

Blender lepiej sobie radzi z mieleniem chrupek. msn-wink

W takim razie spróbuję w najbliższym czasie, dzięki za ułatwienie życia. msn-wink
« Ostatnia zmiana: 31-01-2012, 19:50 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Zrób coś jak się należy albo w ogóle.
Iga
Początkujący
*

Offline Offline

MO: 10.07.2011
Wiadomości: 7

« Odpowiedz #19 : 20-02-2012, 12:08 »

Do panierowania kotleta schabowego używam mąki z nasion amarantusa.
Zapisane
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!