Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« : 12-09-2010, 20:12 » |
|
Do panierowania kotletów schabowych doskonale nadają się chrupki kukurydziane: http://www.vitagro.pl/vitagro/images/1-56axxl.jpgPrzed panierowaniem należy je zmiażdżyć wałkiem do ciasta, by przypominały bułkę tartą, a potem użyć tak, jak bułki tartej do wykonania panierki. Są lepsze od kaszy i mąki kukurydzianej, ponieważ nadają kotletom soczystość, a jednocześnie nie wpływają na zmianę smaku - schabowy jest schabowym, a nie kukurydzianym schabowym.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Livia
Częsty gość
Offline
Płeć:
MO: lipiec 2008
Wiadomości: 100
|
|
« Odpowiedz #1 : 12-09-2010, 21:02 » |
|
Ja do panierowania kotletów schabowych używam płatków kukurydzianych - albo rozgniecionych na drobno wałkiem, albo zmielonych w młynku. Obtaczam je najpierw w jajku, potem w płatkach. Schabowe są naprawdę pyszne.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-09-2010, 21:06 wysłane przez Lilijka »
|
Zapisane
|
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #2 : 12-09-2010, 22:20 » |
|
Po schabowym w panierce z kaszy krakowskiej można, także, palce lizać. Najpierw mięso obtaczam w świeżo mielonej mące z tej kaszy, później w jajku, a na koniec już w samej kaszy.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-09-2010, 22:29 wysłane przez KaZof »
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Ernestem
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169
|
|
« Odpowiedz #3 : 14-09-2010, 21:23 » |
|
Właśnie dzisiaj wypróbowałem przepis Mistrza. Z tym, że ja mam chrupki kukurydziane inne niż te na obrazku, to znaczy dłuższe /około 20 cm/. Dlatego starłem je na tarce, na średnich oczkach. Zero wysiłku, a jakie pyszne kotlety! Polecam osobom, które jeszcze nie próbowały. Naprawdę warto.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
darek
|
|
« Odpowiedz #4 : 28-09-2010, 08:34 » |
|
A pochodzenie kukurydzy, z której zrobiono chrupki kukurydziane ? Czy nie pochodzi ona z upraw GMO ? Ponieważ jest to główny składnik pokarmów spożywanych przez amerykanów, więc prawdopodobnie w dużej części jest to produkt GMO.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #5 : 28-09-2010, 10:28 » |
|
Darku. Przed GMO już nie ma ucieczki. Myślisz, że świnia z której jemy schaboszczaki nie jadła GMO? Zresztą te świnie też są genetycznie modyfikowane. Jak zaczniemy się zadręczać wszystkim co nam zagraża, to dostaniemy co najmniej świra.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
darek
|
|
« Odpowiedz #6 : 28-09-2010, 10:51 » |
|
Darku. Przed GMO już nie ma ucieczki. Myślisz, że świnia z której jemy schaboszczaki nie jadła GMO? Zresztą te świnie też są genetycznie modyfikowane. Jak zaczniemy się zadręczać wszystkim co nam zagraża, to dostaniemy co najmniej świra.
Wszystko zależy od tego jaką paszę dostawała - w Polsce mamy duże szanse że nie jadła GMO. Od kiedy u nas są świnie genetycznie modyfikowane ? Jak na razie to chyba rybki i inne mniejsze stworze są "produkowane" w ten sposób, z tego co mi wiadomo w Kanadzie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Margo
|
|
« Odpowiedz #7 : 28-09-2010, 11:15 » |
|
Ja do panierki oprócz jajka używam mielonego siemienia lnianego. Pewnie traci wiele cennych właściwości, ale zawsze to lepsze niż mąka. Podoba mi się pomysł Zibiego na zachowanie soczystości.
|
|
|
Zapisane
|
W jedną drogę szli razem i człowiek, i zdrowie
|
|
|
Stańczyk
|
|
« Odpowiedz #8 : 22-12-2010, 14:39 » |
|
Jak można przyrządzić kotlet schabowy, aby nie było glutenu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Peter
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 27-03-2009
Skąd: śląskie
Wiadomości: 85
|
|
« Odpowiedz #9 : 22-12-2010, 14:56 » |
|
Ja robię w mące gryczanej. Miel ę kasz ę gryczaną w młynku i mam mąk ę. Kiedyś kupowałem mąk ę gryczaną (5 zł za kilo ) jak jeszcze byłem na etapie biegania za zdrową żywnością. Czasem smażę też bez panierki w samym jajku, ale wtedy nie wychodzą takie dobre. W mące kukurydzianej robiłem, ale nie smakowały mi. Poza tym było gdzieś na forum, że kukurydza może być GMO.
|
|
« Ostatnia zmiana: 22-12-2010, 15:48 wysłane przez Apollo »
|
Zapisane
|
|
|
|
Stańczyk
|
|
« Odpowiedz #10 : 22-12-2010, 15:01 » |
|
Dzięki, myślałem także o obtaczaniu w mące kukurydzianej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #11 : 22-12-2010, 15:51 » |
|
Można panierować w pokruszonych chrupkach kukurydzianych lub (w wersji lux) w płatkach migdałów.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Misia
|
|
« Odpowiedz #12 : 22-12-2010, 20:09 » |
|
A czy taka panierka z płatków kukurydzianych pasuje też do rybki? Jeszcze tak nie smażyłam.
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-12-2010, 10:10 wysłane przez Apollo »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #13 : 22-12-2010, 21:35 » |
|
A czy taka panierka z płatków kukurydzianych pasuje też do rybki? Jeszcze tak nie smażyłam:)
Ja też nie (rybki)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Melody
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 24-08-2008
Skąd: Chrzanów
Wiadomości: 89
|
|
« Odpowiedz #14 : 10-03-2011, 17:30 » |
|
Można też panierować w zmielonych orzechach włoskich. Pycha!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Livia
Częsty gość
Offline
Płeć:
MO: lipiec 2008
Wiadomości: 100
|
|
« Odpowiedz #15 : 10-03-2011, 18:31 » |
|
Panierka z płatków kukurydzianych pasuje do schabowych, do kurczaka, i do rybki.
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-03-2011, 19:46 wysłane przez Apollo »
|
Zapisane
|
|
|
|
Doris
Offline
Płeć:
Wiek: 38
MO: 01.09.2011, przerwana od 2013r.
Skąd: podkarpackie
Wiadomości: 36
|
|
« Odpowiedz #16 : 30-01-2012, 19:11 » |
|
Panierka do kotletów z chrupek jest rewelacyjna! Dziś przepis wypróbowałam do rybki i było równie pyszne, palce lizać! Ja robię tak: najpierw kotleta solę, następnie obtaczam w mące kukurydzianej, kolejny krok to jajo i na końcu chrupki zmielone w młynku. Panierka jest wtedy grubsza, chrupiąca soczysta i nie wiem jakie jeszcze słowa oddadzą smak kotlecika bezglutenowego. Wcześniej zanim przeczytałam powyższy wątek robiłam w samej mące kukurydzianej i jajku ale było niesmaczne- to nie był smak kotleta, teraz jest super. Dzięki za przepis!!!
|
|
« Ostatnia zmiana: 30-01-2012, 21:38 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
Zrób coś jak się należy albo w ogóle.
|
|
|
Metaldaw
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #17 : 31-01-2012, 15:36 » |
|
Panierka do kotletów z chrupek jest rewelacyjna! Dziś przepis wypróbowałam do rybki i było równie pyszne, palce lizać! Ja robię tak: najpierw kotleta solę, następnie obtaczam w mące kukurydzianej, kolejny krok to jajo i na końcu chrupki zmielone w młynku. Panierka jest wtedy grubsza, chrupiąca soczysta i nie wiem jakie jeszcze słowa oddadzą smak kotlecika bezglutenowego. Wcześniej zanim przeczytałam powyższy wątek robiłam w samej mące kukurydzianej i jajku ale było niesmaczne- to nie był smak kotleta, teraz jest super. Dzięki za przepis!!!
Blender lepiej sobie radzi z mieleniem chrupek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Doris
Offline
Płeć:
Wiek: 38
MO: 01.09.2011, przerwana od 2013r.
Skąd: podkarpackie
Wiadomości: 36
|
|
« Odpowiedz #18 : 31-01-2012, 19:19 » |
|
Blender lepiej sobie radzi z mieleniem chrupek. W takim razie spróbuję w najbliższym czasie, dzięki za ułatwienie życia.
|
|
« Ostatnia zmiana: 31-01-2012, 19:50 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
Zrób coś jak się należy albo w ogóle.
|
|
|
Iga
Początkujący
Offline
MO: 10.07.2011
Wiadomości: 7
|
|
« Odpowiedz #19 : 20-02-2012, 12:08 » |
|
Do panierowania kotleta schabowego używam mąki z nasion amarantusa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|