Monika
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01-03-2008
Skąd: Bełchatów/Irlandia
Wiadomości: 200
|
|
« Odpowiedz #20 : 12-10-2010, 10:43 » |
|
Ja olej z pestek winogron/sojowy/lniany dolewam do każdej kąpieli.
|
|
|
Zapisane
|
Filip ur. 16-05-2007, Marta ur. 24-10-2013
|
|
|
tomurbanowicz
|
|
« Odpowiedz #21 : 12-10-2010, 10:44 » |
|
Nie macie problemów z myciem wanny po kąpieli olejowej?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Monika
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01-03-2008
Skąd: Bełchatów/Irlandia
Wiadomości: 200
|
|
« Odpowiedz #22 : 12-10-2010, 10:50 » |
|
Nie macie problemów z myciem wanny po kąpieli olejowej?
Chciałabym mieć tylko takie problemy Jeśli zaraz po kąpieli wannę umyjesz gorącą wodą z dodatkiem płynu do zmywania + np. Cif, to wszystko pięknie się zmywa. Mój syn miał bardzo podobne zmiany skórne ponad rok temu, teraz jest dużo lepiej, ale jeszcze nie idealnie, bądź przygotowany, że proces ten trwa i trwa, ale zmiany ustępują. U nas przełom nastąpił po dwóch ospach wietrznych tamtej zimy, dużo ropy wypłynęło wtedy przez skórę.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-10-2010, 11:08 wysłane przez Monika »
|
Zapisane
|
Filip ur. 16-05-2007, Marta ur. 24-10-2013
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #23 : 12-10-2010, 11:00 » |
|
Polecam płyn do naczyń lub tzw. eko zieloną serię płynów W5 z Lidla i proponuję przeznaczyć do wycierania ciałka jeden dyżurny ręcznik - z odpieraniem całkowitym, ja przynajmniej, mam problem.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-10-2010, 11:04 wysłane przez KaZof »
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Sting
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 41
MO: 3.08.10 (Break od 01.10)
Skąd: Warszawa/UK
Wiadomości: 617
|
|
« Odpowiedz #24 : 12-10-2010, 11:01 » |
|
Moja skóra jedyny krem, który toleruje na dluższą metę to EXOMEGA. Krem z wyciągiem z owsa.Po prostu po nim czuję się komfortowo. http://www.amazon.co.uk/A-Derma-Exomega-Emollient-Cream-200ml/dp/B000Q37XLUTutaj jest jakaś mała cena, bo chyba i małe opakowanie, ale wiem że swojego czasu dawałem za takie duże opakowanie 60 zł. Może staniał. Polecam.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-10-2010, 11:05 wysłane przez Sting »
|
Zapisane
|
Pragmatism
|
|
|
tomurbanowicz
|
|
« Odpowiedz #25 : 28-10-2010, 06:44 » |
|
Nasiliły się objawy u synka - znowu nieprzespane noce, drapie się strasznie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Fasolek
Offline
Płeć:
Wiek: 50
MO: 01-12-2008
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 54
|
|
« Odpowiedz #26 : 28-10-2010, 07:12 » |
|
Jesteś w stanie podać jego jadłospis? W miarę dokładnie, może tutaj coś będziemy w stanie pomódz.
|
|
|
Zapisane
|
Fasolek
|
|
|
tomurbanowicz
|
|
« Odpowiedz #27 : 28-10-2010, 07:18 » |
|
OK, więc: - mleczko od mamy, - parówki, kiełbasa wiejska, pasztet wiejski, - ziemniaki + sos mięsny, - zupy: rosół, ogórkowa, (pomidorowej na razie nie jada), - owoce: jabłka, gruszki, - jajka, ale na razie też ograniczamy, - pije wodę, herbatke z miodem, - produktów mącznych praktycznie nie jada, - frytki, - czasem lizaka i jogurt oraz kakao. Przyznaję, że bywają dni, że trochę słodyczy je: dziennie lizak, kilka miśków Haribo, rzadko ciastka.
|
|
« Ostatnia zmiana: 28-10-2010, 07:22 wysłane przez Tomasz Urbanowicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Zuza
Offline
Płeć:
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683
|
|
« Odpowiedz #28 : 28-10-2010, 07:35 » |
|
Jeśli pije mleko Mamy, to Ona też musi bardzo uważać co je. A ile Wasz synek ma latek, nie myślicie o odstawieniu od piersi?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Fasolek
Offline
Płeć:
Wiek: 50
MO: 01-12-2008
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 54
|
|
« Odpowiedz #29 : 28-10-2010, 07:39 » |
|
Kiedy nasilają się objawy? Może uczula go coś innego niż jedzenie, pościel, zwierzęta? Jadłospis wygląda w miarę OK, wywaliłbym tylko parówki. Miałem podobne objawy, pisałem o tym wcześniej. Mnie pomogła maść i całkowite wyeliminowanie sklepowych wędlin. Mam ten luksus, że sam robię kiełbasę, sam wędzę szynki i inne. Niestety z naszymi wędlinami dzieje się coś niedobrego i akurat mnie bardzo uczulały.
|
|
« Ostatnia zmiana: 28-10-2010, 19:38 wysłane przez Apollo »
|
Zapisane
|
Fasolek
|
|
|
tomurbanowicz
|
|
« Odpowiedz #30 : 28-10-2010, 07:43 » |
|
Poczekamy aż synek sam się odstawi od piersi - w zasadzie nie jest to główny posiłek, a tylko takie poczucie bliskości mamy. A mama też odżywia się podobnie jak napisałem wyżej - no, nie jada lizaków Mamy dojście do wędlin wiejskich i wszelkiej wiejszczyzny, jedynie te parówki są sklepowe, ale też nie jada ich codziennie. Nie mamy zwierząt.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zuza
Offline
Płeć:
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683
|
|
« Odpowiedz #31 : 28-10-2010, 07:54 » |
|
To może spróbujcie odstawiać na kilka dni jakiś pokarm (jednocześnie u Mamy i dziecka) i obserwować czy nie ma poprawy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #32 : 28-10-2010, 08:17 » |
|
- parówki, kiełbasa wiejska, pasztet wiejski, - sos mięsny,
W parówkach, pasztecie i kiełbasach jest gluten na bank.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Sting
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 41
MO: 3.08.10 (Break od 01.10)
Skąd: Warszawa/UK
Wiadomości: 617
|
|
« Odpowiedz #33 : 28-10-2010, 08:30 » |
|
Mnie w tym jadłospisie przeszkadzałyby z pewnością jabłka.
|
|
|
Zapisane
|
Pragmatism
|
|
|
tomurbanowicz
|
|
« Odpowiedz #34 : 28-10-2010, 08:50 » |
|
Co złego jest w jabłkach?
W zasadzie samo dobro, co nie przeszkadza, że niektórych one uczulają i nie są to rzadkie przypadki. //Grażyna
|
|
« Ostatnia zmiana: 28-10-2010, 10:03 wysłane przez Grażyna »
|
Zapisane
|
|
|
|
Piotr
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję
Wiedza:
Wiadomości: 1.357
|
|
« Odpowiedz #35 : 28-10-2010, 09:27 » |
|
To może spróbujcie odstawiać na kilka dni jakiś pokarm (jednocześnie u Mamy i dziecka) i obserwować czy nie ma poprawy.
To jest chyba jedyny sposób, żeby wykryć, co uczula, reszta to zgadywanie. Odstawiasz jeden produkt na kilka dni, jeżeli nic się nie zmienia powracasz do niego, a odstawiasz inny. Wszelkie kremy tylko łagodzą niekorzystne objawy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Novalijka
Offline
Płeć:
MO: 05-01-2008
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 371
|
|
« Odpowiedz #36 : 28-10-2010, 21:58 » |
|
A kąpiele w soli łagodzą stan zapalny? Czasami szukanie alergenu/ alergenów odpowiedzialnych za zmiany skórne może trwać miesiącami, znam ten ból. Jednak niekiedy udaje się znaleźć głównego winowajcę (alergen) i wtedy można uzyskać spora ulgę, dlatego warto obserwować, nawet można sobie gdzieś notować reakcję na dane pokarmy, żeby się nie pogubić w obserwacjach. Piszesz, że ograniczacie jajka, ale nie wystarczy ograniczać dany pokarm, który podejrzewasz, że może uczulić, musisz go wyeliminować całkowicie przynajmniej na dwa tygodnie, żeby zobaczyć czy jest poprawa. Ja, na czas ostrych zmian skórnych, pozostałabym jedynie przy pokarmach najbezpieczniejszych (kasze, mięso, niektóre warzywa i owoce), natomiast w waszym jadłospisie jest sporo rzeczy, które często, gęsto uczulają: kakao, miód, miśki Haribo, lizaki, parówki, pasztet wiejski. A mleko mamy to dodatkowa komplikacja w diecie, nawet jeżeli mama stara się ograniczyć swój jadłospis i dostosować do diety synka to czy jej się to udaje w 100%?, nawet odrobina alergenu będzie uczulać. Więc po co się męczyć? Odstawić od piersi i skupić się maksymalnie na diecie dziecka. Mój synek bardzo długi okres czasu był na diecie, w której skład był ubogi pod względem różnorodności ale bogaty pod względem odżywczym i tak przerwaliśmy długi okres głownie na kaszy i mięsie z kaczki swojskiej, marchewce i bananie. Popracujcie nad dietą i będzie lepiej
|
|
|
Zapisane
|
Wczoraj to już historia, jutro to tajemnica, a dziś to dar losu, z darów należy się cieszyć
|
|
|
Liwia
Offline
Płeć:
Wiek: 38
MO: IV.2010-XII.2012 z przerwami
Wiedza:
Skąd: Gdańsk
Wiadomości: 237
|
|
« Odpowiedz #37 : 29-10-2010, 07:32 » |
|
A kąpiele w soli łagodzą stan zapalny? Czasami szukanie alergenu/ alergenów odpowiedzialnych za zmiany skórne może trwać miesiącami, znam ten ból. Jednak niekiedy udaje się znaleźć głównego winowajcę (alergen) i wtedy można uzyskać spora ulgę, dlatego warto obserwować, nawet można sobie gdzieś notować reakcję na dane pokarmy, żeby się nie pogubić w obserwacjach. Piszesz, że ograniczacie jajka, ale nie wystarczy ograniczać dany pokarm, który podejrzewasz, że może uczulić, musisz go wyeliminować całkowicie przynajmniej na dwa tygodnie, żeby zobaczyć czy jest poprawa. Ja, na czas ostrych zmian skórnych, pozostałabym jedynie przy pokarmach najbezpieczniejszych (kasze, mięso, niektóre warzywa i owoce), natomiast w waszym jadłospisie jest sporo rzeczy, które często, gęsto uczulają: kakao, miód, miśki Haribo, lizaki, parówki, pasztet wiejski. A mleko mamy to dodatkowa komplikacja w diecie, nawet jeżeli mama stara się ograniczyć swój jadłospis i dostosować do diety synka to czy jej się to udaje w 100%?, nawet odrobina alergenu będzie uczulać. Więc po co się męczyć? Odstawić od piersi i skupić się maksymalnie na diecie dziecka. Mój synek bardzo długi okres czasu był na diecie, w której skład był ubogi pod względem różnorodności ale bogaty pod względem odżywczym i tak przerwaliśmy długi okres głownie na kaszy i mięsie z kaczki swojskiej, marchewce i bananie. Popracujcie nad dietą i będzie lepiej Moim zdaniem mleko matki ma więcej zalet nad wadami i nawet gdyby miało uczulać nie odstawiałabym. Prędzej namawiałabym mamę do zmiany diety, pod kątem dziecka. Mówię to z perspektywy dziecka, które było krótko karmione piersią, gdzie doszukuje się pierwszych wyrw w moim zdrowiu. Ludzkie mleko stanowi integralną część schematu żywienia do końca pierwszego roku życia, a wielokrotnie także dłużej. Zapewnia pokrycie potrzeb żywieniowych poprzez idealne, specyficzne przystosowanie składu w zależności od etapu rozwoju dziecka (1). Zawiera też liczne czynniki bioaktywne, enzymy, hormony, hormonalnie aktywne peptydy, czynniki wzrostu (2, 3, 4). Część z odkrytych w mleku czynników bioaktywnych pełni złożone, wielokierunkowe role, jak funkcje obronne i immunomodulujące (5, 6, 7). Niektóre z nich powodują, że mleko wpływa na rozwój i dojrzewanie wielu funkcjonalnie ważnych narządów i organów (8, 9). Niemniej jednak wiedza nadal wzbogaca się o nowe wiadomości na temat składników uznawanych od lat za podstawowe. Mleko ludzkie powstaje w procesie laktacji w gruczole sutkowym. Jest to wydzielina tworząca się wskutek syntezy i transportu selektywnego w komórkach nabłonka gruczołowego oraz międzykomórkowego pasażu składników osocza. Skład wydzieliny gruczołu sutkowego zmienia się w sposób dynamiczny (10). Wyróżniamy cztery zasadnicze, odmienne od siebie rodzaje wydzieliny gruczołowej. Pierwsza z nich to wydzielina przedporodowa, powstająca już w trzecim trymestrze ciąży. Jest ona wynikiem zmian jakie zachodzą wtedy w gruczole piersiowym oraz efektem procesów prowadzących do wytwarzania mleka w okresie około- i poporodowym. Druga to colostrum czyli tzw. mleko początkowe (siara). Wydzielana jest przez 3-4 dni po porodzie. Trzecia wydzielina gruczołu piersiowego to tzw. mleko przejściowe, które produkowane jest około 2 tygodni, aż do wytworzenia ostatniego rodzaju wydzieliny gruczołu sutkowego jakim jest ostateczne mleko dojrzałe (11). Zarówno wydzielina przedporodowa jak i colostrum różnią się zasadniczo pod względem składu od mleka dojrzałego. Zawierają wyższe stężenia białek oraz enzymów, ale wyraźnie mniejsze ilości tłuszczów, laktozy i glukozy. Oba rodzaje wydzieliny różnią się także od mleka dojrzałego w zakresie stosunku fazy płynnej do zawieszonych w niej elementów komórkowych, tłuszczowych i peptydowych. Jest to spowodowane nie do końca zamkniętym etapem dojrzewania czynnościowego gruczołu sutkowego oraz pełniącym ważną funkcję w szybko rozwijającej się tkance gruczołowej transportem międzykomórkowym makromolekuł. Po porodzie, przez około dwa tygodnie trwa proces stymulowany hormonalnie prowadzący do zakończenia przemian w gruczole piersiowym, co powoduje m.in. uszczelnienie przestrzeni międzykomórkowych. Wydzielina gruczołowa przyjmuje skład mleka dojrzałego (12, 13). Zawartość, ilość i stosunek wielu składników mleka ludzkiego ulega nadal licznym i dynamicznym zmianom w zależności od czasu trwania laktacji, czy np. od fazy danego aktu karmienia (posiłku). Wielu naukowców uważa, że fenomen zmienności mleka ludzkiego może być związany ze sprzężeniem zwrotnym powodującym np. zmniejszenie wydzielania tych składników, które produkowane są już przez niemowlę. Uważa się też, że tkanka ektodermalna brodawek sutkowych i otoczek może być wyspecjalizowanym miejscem odbierającym sygnały z jamy ustnej dziecka (komórki błony śluzowej policzków) (14). PODSTAWOWE SKŁADNIKI MLEKA KOBIECEGO Skład i właściwości biologiczne mleka są swoiste gatunkowo, a ponadto mogą się także różnić w niewielkim zakresie pomiędzy osobnikami tego samego gatunku. Dotyczy to również mleka ludzkiego (15). Do podstawowych składników mleka kobiecego zaliczamy: 1. Białko Całkowita zawartość białka w mleku kobiecym wynosi od 0,89 do 1,4 g/100 ml, w tym białek serwatkowych 0,64 g/100 ml, a białek kazeiny 0,25 g/100 ml. Białka mleka kobiecego to nie tylko białka budulcowe, ale także immunoglobuliny, składowe dopełniacza, laktoferryna, alfa-1-antytrybsyna, alfa-laktoalbumina, hormony oraz inne białka będące czynnikami bioaktywnymi (16, 17). Wśród białek serwatkowych wyizolowano i oznaczono aktywność biologiczną około 80 enzymów (18, 19). W mleku kobiecym stwierdza się obecność 18 aminokwasów, przy czym najwyższe wartości bezwzględne osiąga kwas glutaminowy, leucyna, prolina, kwas asparginowy, lizyna i walina. Podkreślenia wymaga fakt niskiej zawartości w mleku ludzkim fenyloalaniny, tyrozyny i metioniny, a wysoki tauryny niezbędnej dla prawidłowej funkcji mózgu i metabolizmu kwasów tłuszczowych oraz karnityny. Całkowity poziom białka w mleku niedojrzałym jest wyższy niż w mleku początkowym i dojrzałym i wynosi 1,8 g/100 ml (20). 2. Węglowodany Głównym węglowodanem mleka ludzkiego jest laktoza. Jej całkowita zawartość wynosi około 7,0 g/100 ml i poziom ten stabilizuje się pozostając niezmienny już w mleku początkowym (colostrum). Laktoza jest dwucukrem złożonym z glukozy i galaktozy. Glukoza wykorzystywana jest w procesach energetycznych, a galaktoza w procesach mielinizacyjnych (wchodzi w skład cerebrozydów). Laktoza odgrywa także rolę we wchłanianiu wapnia i prawdopodobnie fosforu, głównie poprzez obniżenie pH w świetle jelita. Odpowiedzialna jest także za 60-70% osmolarności mleka, wpływając na wielkość jego produkcji. W skład węglowodanów mleka kobiecego wchodzą także niewielkie ilości (około 10%) oligocukrów, polisacharydów i aminocukrów. Pełnią one wraz z laktozą funkcję czynnika wzrostowego dla fizjologicznej flory przewodu pokarmowego jaką jest Lactobacillus bifidus. Zawartość oligosacharydów w mleku kobiecym wynosi 1,2 do 1,5 g/100 ml. Wyodrębniono 29 różnych oligosacharydów (10). 3. Tłuszcze Do tłuszczów mleka kobiecego zaliczamy glicerydy, cholesterol i fosfolipidy. Pełnią one funkcje energetyczne i budulcowe. Całkowita zawartość glicerydów wynosi 3,0 do 4,5 g/100 ml. W grupie tych tłuszczów 98,7% stanowią trójglicerydy, a pozostały odsetek to dwuglicerydy i wolne kwasy tłuszczowe (21). Trójglicerydy mleka ludzkiego są tłuszczami wysoko przyswajalnymi dzięki swoistej gatunkowo estryfikacji kwasu palmitynowego (w drugiej pozycji glicerolu). Zawartość cholesterolu w mleku kobiecym jest dość wysoka i wynosi 1,0 do 1,5 mg/100 ml (najwyższe stężenie obserwuje się w colostrum). Uważa się, że ułatwia to proces mielinizacji centralnego układu nerwowego oraz działa protekcyjnie, chroniąc przed wysokim poziomem cholesterolu we krwi w wieku dorosłym (14, 22).
|
|
« Ostatnia zmiana: 29-10-2010, 08:02 wysłane przez Mistrz »
|
Zapisane
|
Zmiany na lepsze.
|
|
|
|
Novalijka
Offline
Płeć:
MO: 05-01-2008
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 371
|
|
« Odpowiedz #39 : 29-10-2010, 22:13 » |
|
Nie wiem w jakim wieku jest dziecko Tomka, ale sądząc po zdjęciach i diecie jaką synek ma, chyba już skończył roczek, więc mleko matki można odstawić spokojnie.
|
|
|
Zapisane
|
Wczoraj to już historia, jutro to tajemnica, a dziś to dar losu, z darów należy się cieszyć
|
|
|
|