fundację, mającą na celu pomaganie dzieciom w śpiączce w hospicjach
Dzieci w śpiączce (tzn. w stanie wegetatywnym) stosunkowo rzadko trafiają pod opiekę hospicjów domowych.
"Budzeniem" tych dzieci zajmuje się Fundacja p. Ewy Błaszczyk
http://www.akogo.pl/owe dzieci karmi się tzw. Dietą 1000. kalorii.
Przepraszam, ale to chyba jakieś nieporozumienie.
Zapotrzebowanie kaloryczne u dzieci w stanie wegetatywnym określam wstępnie na poziomie 1,3 Resting Energy Expediture (REE); poźniej dostosowuję do indywidulanych potrzeb . Jak widać z poniższej tabeli zapotrzebowanie na energię różni się w zależności od wieku i płci.
Dzieci w wieku 1-9 lat (chłopcy i dziewczęta)
Wiek Masa ciała (kg) REE (kcal/24h) REE x 1,3
1. 10,5 590 767
2. 12,5 710 923
3. 14,5 825 1073
4. 17 880 1144
5. 19 930 1209
6. 21 970 1261
7. 24 1040 1352
8. 27 1110 1443
9. 30 1180 1534
Chłopcy (10-18 lat)
Wiek Masa ciała (kg) REE (kcal/24h) REE x 1,3
10. 35 1260 1638
11. 38 1320 1716
12. 42 1390 1807
13. 47 1470 1911
14. 53 1580 2054
15. 59 1680 2184
16. 64 1770 2301
17. 67 1820 2366
18. 68 1840 2392
Dziewczęta (10-18 lat)
Wiek Masa ciała (kg) REE (kcal/24h) REE x 1,3
10. 35 1170 1521
11. 37 1200 1560
12. 42 1260 1638
13. 47 1320 1716
14. 51 1370 1781
15. 55 1420 1846
16. 56 1430 1859
17. 57 1440 1872
18. 57 1440 1872
nie ma siły aby dzieci znalazły siłę na przebudzenie się
"Przebudzenie się" to sprawa trudna do przewidzenia. Dzieci te należy oczywiście prawidłowo żywić, ale twierdzenie, że jakaś konkretna dieta (lub podaż energii) spowoduje ich przebudzenie, niestety nie jest prawdziwe. Naszym celem jest stosowanie dobrze zbilansowanej diety w celu, nie obudzenia ze śpiączki, ale zapobiegania powikłaniom stanu wegetatywnego, np. odleżynom.
stosowanie tej diety wynika z ubóstwa włodarzy hospicjów, a nie dlatego, iż tak nakazują wskazania prozdrowotne
Przepraszam, ale to już kompletna bzdura. Dzieci te żywione są dożołądkowo przez gastrostomię. NFZ refunduje żywienie tych dzieci dietą przemysłową. W naszym hospicjum unikamy stosowania diet przemysłowych. Sam projektuję diety na bazie produktów naturalnych. Koszt takiego żywienia nie jest wysoki. Poza tym hospicja dla dzieci mają na ogół dobrą lub bardzo dobrą sytuację finansową.
Zobacz:
http://www.hospicjum.waw.pl/img_in/FUNDACJA/sprawozdanie_2009_www.pdf