Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 14:11 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 56 57 [58] 59 60 ... 124   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytania początkujących  (Przeczytany 1550191 razy)
Bronco
Stały bywalec
***


Offline Offline

Wiadomości: 173

« Odpowiedz #1140 : 22-02-2013, 18:00 »

A ma chociaż charakterystyczną woń (mnie się ona kojarzy z syropami na kaszel)?

Swoją drogą widzieliście skład tego soku?
"sok aloesowy – 99,7%; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu". Czy to nie ciekawe, że to, co nam pomaga zwalczać skutki stosowania konserwantów, samo takie konserwanty zawiera?
Dzisiaj niemal wszystko zawiera konserwanty. Dlatego stosujemy ciągłą detoksykację organizmu.
Zapisane
Trubadur
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: IV 2012 - VI 2013
Wiedza:
Wiadomości: 891

« Odpowiedz #1141 : 22-02-2013, 18:04 »

Cytat
Ponieważ dałem Ci przykład ile tak naprawdę by tego było, gdybyś nie rozcieńczał soku z wodą. Po rozcieńczeniu to masz jeszcze połowę z tego, więc tych konserwantów + kwasu cytrynowego jest tam tyle, że nic.
Dobrze. Pytam się jednak, skąd przyszło Ci do głowy, że uważam to za "aż tak bardzo szkodliwe".

Cytat
Dzisiaj niemal wszystko zawiera konserwanty. Dlatego stosujemy ciągłą detoksykację organizmu.
I właśnie to jest ta ciekawostka-ironia naszych czasów, że to, czym się detoksykujemy samo nie jest wolne od konserwantów.
Zapisane
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.281

« Odpowiedz #1142 : 22-02-2013, 18:11 »

Cytat
Dzisiaj niemal wszystko zawiera konserwanty.
Konserwowana żywność przynajmniej zachowuje taką samą strukturę komórkową, ma zachowane witaminy, białka oraz substancje mineralne w niezmienionej postaci oraz wszystkie naturalne właściwości produktu, w przeciwieństwie do pasteryzacji, sterylizacji, promieniowania i tym podobnych sposobów przedłużania daty ważności, które definitywnie są patologią. Dlatego kupowanie produktów z konserwantami jest dla nas najlepszym wyjściem.
Polecam doczytać artykuł Mistrza - http://portal.bioslone.pl/obalanie-mitow/konserwowanie-zywnosci

Dobrze. Pytam się jednak, skąd przyszło Ci do głowy, że uważam to za "aż tak bardzo szkodliwe".
Wybacz, źle odebrałem Twoją wypowiedź.
Zapisane

Et
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.09.2010
Wiadomości: 393

« Odpowiedz #1143 : 22-02-2013, 18:37 »

Przeczytałam na forum informację, że owoce sprowadzane do kraju są napromieniowywane - czy są na to jakieś dowody? A jeśli tak, to czy jest to powszechna praktyka?
Zapisane
Bronco
Stały bywalec
***


Offline Offline

Wiadomości: 173

« Odpowiedz #1144 : 22-02-2013, 18:51 »

Cytat
Dzisiaj niemal wszystko zawiera konserwanty. Dlatego stosujemy ciągłą detoksykację organizmu.
I właśnie to jest ta ciekawostka-ironia naszych czasów, że to, czym się detoksykujemy samo nie jest wolne od konserwantów.
Dlatego ja stosuję dodatkowo detoksykację poprzez wypocenie w saunie.

Czytałem.
« Ostatnia zmiana: 22-02-2013, 19:02 wysłane przez Rif » Zapisane
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.281

« Odpowiedz #1145 : 22-02-2013, 18:54 »

Cytat
Przeczytałam na forum informację, że owoce sprowadzane do kraju są napromieniowywane - czy są na to jakieś dowody? A jeśli tak, to czy jest to powszechna praktyka?
http://grawitacja44.wordpress.com/2011/07/21/napromieniowana-zywnosc/
http://bit.ly/XQHZQd smile
« Ostatnia zmiana: 22-02-2013, 19:02 wysłane przez Rif » Zapisane

Bronco
Stały bywalec
***


Offline Offline

Wiadomości: 173

« Odpowiedz #1146 : 25-02-2013, 14:02 »

Nie wiem czy temat był poruszany na forum. Nie znalazłem przez wyszukiwarkę. Czy przed użyciem pestek dyni i słonecznika do KB myjecie je jakoś? W przepisie na KB mowa jest tylko o myciu owoców (warzyw). Myślę, że warto umyć również pestki. Pewnie pozyskuje się je maszynowo, ale może nie w każdym wypadku. Oczami wyobraźni widzę jak szufluje się pestki z betonowego klepiska do worków. Gdzieś w pobliżu takich specjałów kręcą się zawsze jakieś gryzonie a jeżeli ich nie ma, to może  w magazynach wykładana jest trutka na szczury itp.
Odkażanie w mikrofalówce, piekarniku odpada, bo zniszczymy to co tak cenne pod łupinką. Pozostaje więc chyba mycie na sitku pod silnym strumieniem wody a następnie wysuszenie.
Myślę, że nie należy tego lekceważyć. W końcu wprowadzamy to do naszego organizmu.
« Ostatnia zmiana: 25-02-2013, 14:30 wysłane przez Whena » Zapisane
Helpme
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Skąd: Texa's
Wiadomości: 110

« Odpowiedz #1147 : 25-02-2013, 14:38 »

Też się zastanawiałem nad myciem pestek ale nie ma co panikować i bać się bakterii. Zdrowy organizm nie pozwoli sobie na przepuszczenie bakterii. Spychani na inne, gorsze rejony przez inne plemiona buszmeni mimo to  radzą sobie w terenie znakomicie. Często nie mają co jeść i w ten sposób jako myśliwi-zbieracze muszą wytrzymać cały dzień bez jedzenia dziczyzny np: trudność znalezienia królika zakopanego w norach głęboko pod ziemią lub brak możliwości upolowania zwierzyny. W terenie znajdują się słonie i odchody w żródle z którego piją buszmeni bo wyjścia nie mają, piją brudną wodę i żyją. Woda to życie.
« Ostatnia zmiana: 25-02-2013, 14:45 wysłane przez Helpme » Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #1148 : 25-02-2013, 14:49 »

Kwas solny w soku żołądkowym zabija wszelkie bakterie. Bez obaw.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sok_%C5%BCo%C5%82%C4%85dkowy
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Bronco
Stały bywalec
***


Offline Offline

Wiadomości: 173

« Odpowiedz #1149 : 25-02-2013, 14:53 »

Też się zastanawiałem nad myciem pestek ale nie ma co panikować i  bać się bakterii. Zdrowy organizm nie pozwoli sobie na przepuszczenie bakterii.
Na początku stosowania KB zakładam, że jelita mamy niezbyt szczelne. A więc organizm nie w pełni zdrowy. Myślę o możliwości zakażenia np. toksoplazmozą czy innym tego typu świństwem.
... buszmeni radzą sobie w terenie znakomicie...
Buszmeni mają dużo większą odporność organizmu niż my, żyjący w "świecie cywilizowanym".

[/quote]
Kwas solny w soku żołądkowym zabija wszelkie bakterie. Bez obaw.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sok_%C5%BCo%C5%82%C4%85dkowy
Miejmy nadzieję. Obawy jednak pozostają. Każdy ma kwas solny wżołądku, jednak niejednakowej jakości. Ludzie się jednak zakażają.
« Ostatnia zmiana: 25-02-2013, 14:59 wysłane przez Bronco » Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #1150 : 25-02-2013, 14:55 »

Bronco, jeśli ma Ci to zaszkodzić (ta świadomość) to możesz myć i suszyć.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Bronco
Stały bywalec
***


Offline Offline

Wiadomości: 173

« Odpowiedz #1151 : 25-02-2013, 15:00 »

Bronco, jeśli ma Ci to zaszkodzić (ta świadomość) to możesz myć i suszyć.
Dzięki Asiu. Tak chyba zrobię.
Zapisane
scorupion
« Odpowiedz #1152 : 25-02-2013, 15:11 »

Mnie się nie chce, sypię jak leci.
Ale Bronco uważaj, kupiłem na aledrogo piękny, pachnący, świeży sezam z mysimi gównami.
Zapisane
Bronco
Stały bywalec
***


Offline Offline

Wiadomości: 173

« Odpowiedz #1153 : 25-02-2013, 15:22 »

Mnie się nie chce, sypię jak leci.
Ale Bronco uważaj...
Nic innego nie robię.
... kupiłem na aledrogo piękny, pachnący, świeży sezam z mysimi gównami.
Wyobrażam sobie, że nieomieszkałeś walnąć "nega".
Zapisane
Helpme
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Skąd: Texa's
Wiadomości: 110

« Odpowiedz #1154 : 25-02-2013, 16:19 »

Proszę o radę jaki sok z aloesu kupić? Olefoarm czy medica. EkaMedica nie ma benzoesanu.
Zapisane
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.281

« Odpowiedz #1155 : 25-02-2013, 16:43 »

Proszę o radę jaki sok z aloesu kupić? Olefoarm czy medica. EkaMedica nie ma benzoesanu.
A może ani jeden, ani drugi i zacząć od octu jabłkowego, po czym przejść na
1. ALOcit z soku z aloesu z rekomendowanych firm albo
2. aloCIT z citroseptu albo greposeptu?

Jeżeli aloes jest bez konserwantów to będzie pasteryzowany. A pasteryzacja bardzo uszkadza produkt.
Już jeden wątek o tym przerobiłeś -> http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=247.msg178575#msg178575
« Ostatnia zmiana: 15-06-2016, 09:59 wysłane przez ArtComp » Zapisane

Brk
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 14.02.2013
Wiadomości: 11

« Odpowiedz #1156 : 25-02-2013, 18:09 »

Mam pytanie. Otóż jestem na pierwszym etapie diety prozdrowotnej od 9 lutego i przez ten czas zdarzyło mi się:
- wypić trochę mleka (parę łyków, to było na samym początku, bo coś mi się pomyliło i myślałem, że jest dozwolone)
- wypić filiżankę herbaty ziołowej
- przypadkiem wziąłem jednego łyka herbaty posłodzonej
- oraz zjadłem chyba za długo gotowaną marchewkę, po której miałem lekką biegunkę

Czy w związku z tym muszę przedłużyć pierwszy etap, albo zacząć go od nowa?
« Ostatnia zmiana: 26-02-2013, 22:18 wysłane przez Agata » Zapisane
Whena
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254

« Odpowiedz #1157 : 25-02-2013, 18:12 »

Nie musisz nic wydłużać, ale poczytaj dla pewności raz jeszcze o DP, aby więcej błędów nie popełniać.
Zapisane
Helpme
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Skąd: Texa's
Wiadomości: 110

« Odpowiedz #1158 : 28-02-2013, 12:53 »

Odnośnie eko kapusty białej i innych warzyw. Kupowałem kiedyś eko kapustę z małego gospodarstwa prywatnego. Ładna zadbana tak jakby pryskana ale była słodka i to że ładna nie znaczy że pryskana. Wielkość tej kapusty nie była duża, ponieważ  to była taka sałatkowa kapusta. Ale ostatnio kupuję na rynku kapustę z licznymi plamkami, czarne plamki, takie kropeczki i gdzie nie gdzie jest trochę czarna na początkowych liściach. Czy taka kapusta jest zdatna to spożycia? W smaku jest słodka.
« Ostatnia zmiana: 28-02-2013, 15:48 wysłane przez Whena » Zapisane
Bronco
Stały bywalec
***


Offline Offline

Wiadomości: 173

« Odpowiedz #1159 : 28-02-2013, 20:45 »

... Czy taka kapusta jest zdatna to spożycia? W smaku jest słodka.
Uważał bym na twoim miejscu. Od za słodkiej można się uzależnić.
Zapisane
Strony: 1 ... 56 57 [58] 59 60 ... 124   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!