Niemedyczne forum zdrowia
14-10-2019, 20:45 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Huzia na Józia, czyli krucjata glutenowa  (Przeczytany 96502 razy)
Abi
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 37
MO: 14.04.2008 cała rodzina
Wiedza:
Skąd: Lublin
Wiadomości: 753

WWW
« Odpowiedz #20 : 18-06-2013, 21:47 »

Cytat
Praca przeglądowa, zamieszczona w „The New England Journal of Medicine”, wymienia 55 „chorób”, które mogą być spowodowane spożywaniem glutenu.[4] Na liście znalazły się: osteoporoza, zespół jelita drażliwego, nieswoiste zapalenie jelit, anemia, rak, chroniczne zmęczenie, afty[5] oraz reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, stwardnienie rozsiane i niemalże wszystkie inne autoagresyjne (autoimmunizacyjne pl) choroby. Gluten jest również kojarzony z wieloma schorzeniami psychicznymi[6] i neurologicznymi, takimi jak stany lękowe, depresja[7], schizofrenia[8], demencja[9], migreny, epilepsja, neuropatia (zapalenie nerwów)[10]. Dostrzeżono też jego związek z autyzmem.[11]
http://kefir2010.wordpress.com/2013/06/16/gluten-moze-cie-zabijac-a-ty-o-tym-nie-wiesz/
Zapisane

Mama Szymona i Krzysia (autyzm)
"Łatwiej jest oszukać człowieka niż przekonać go, że został oszukany." Mark Twain
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 39
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #21 : 19-06-2013, 14:17 »

Dandi, daj spokój z tymi spiskami. Ja to widzę tak: tani zapychacz, przemysł go wytwarzający, popyt i nieświadomy konsument.
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.350

« Odpowiedz #22 : 19-06-2013, 14:33 »

Spisek, nie spisek, wychodzi na to samo. Chore, bezwolne społeczeństwa.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Gośka
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 30
MO: 2013-01-09
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 35

« Odpowiedz #23 : 12-11-2013, 22:34 »

W maju pojawiła się nowa pozycja o glutenie. Dawno, ale na naszym forum nie widziałam aby ktoś komentował. Książka wydaje się być warta przeczytania, acz na pewno dla nas bardzo odkrywcza nie jest. msn-wink

Niżej link do artykułu opisującego książkę Grażyny Przyjemskiej "Niebezpieczne zboża, groźny gluten":
http://kefir2010.wordpress.com/2013/11/05/gluten-zbozowy-trucizna-perfekcyjna/

I wycinek z powyższego artykułu w którym nawet jest coś o niby teście buraczkowym!:

"Przyjemska pisze nie tylko o szkodliwości glutenu i zbóż, ale też ogólnie o niekorzystnym wpływie na nasz organizm diety wysokowęglowodanowej. Opisuje szczegółowo zjawisko zespołu nieszczelnych jelit, mającego związek lub wręcz będącego przyczyną licznych chorób i dolegliwości, jak np. alkoholizm, alergie, ADHD, astma, celiakia, egzema, mukowiscydoza, przewlekłe zapalenia stawów, trzustki i wątroby, przewlekłe zmęczenie, stany zapalne jelit, trądzik, a nawet schizofrenia i zakażenie wirusem HIV. Wszyscy wiemy co znajduje się w jelitach, nietrudno więc wyobrazić sobie co się dzieje, gdy stają się nieszczelne… Bardzo łatwo można sprawdzić ich przepuszczalność w warunkach domowych – wystarczą zwykłe buraki: różowe zabarwienie moczu w kilka godzin po ich spożyciu to zły znak. Jak można leczyć i zapobiegać nieszczelności jelit oraz wynikającym z niej licznym problemom zdrowotnym? Odpowiedź jest prosta: dieta bezglutenowa. A najlepiej, gdy eliminacji glutenu towarzyszy także odstawienie cukru i nabiału."

Ktoś już czytał?
Zapisane
Piotrb111
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 40
MO: 2007-03-06
Wiedza:
Wiadomości: 570

« Odpowiedz #24 : 13-11-2013, 08:11 »

Dandi nie może to być spisek, skoro wiem jak się czuje i jak się zachowuje mój organizm kiedy jem rzeczy glutenowe i kiedy ich nie jem.
Zapisane
Machos
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01-04-2007
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 2.309

WWW
« Odpowiedz #25 : 13-11-2013, 19:22 »

W maju pojawiła się nowa pozycja o glutenie. Dawno, ale na naszym forum nie widziałam aby ktoś komentował. Książka wydaje się być warta przeczytania, acz na pewno dla nas bardzo odkrywcza nie jest. msn-wink

Ktoś przeczyta, a później przyjdzie i zacznie zadawać pytania albo pisać "mądrości" z tej książki na temat śluzów, glutenu, który jest jak papier ścierny i na temat szkodliwego cukru.

Przyjemska pisze, że „Gluten działa na chore jelita jak papier ścierny (…) Mleko i produkty mleczne nie dość, że u wielu osób wywołują reakcję alergiczną, to zakwaszają środowisko, powodują wytwarzanie śluzów, co stanowi doskonałe środowisko do rozmnażania patogenów. Cukier i wyroby, które go zawierają, są bardzo szkodliwe dla osób, które mają zdrowe jelita, a co dopiero dla chorej śluzówki. O cukrze mów się, że karmi raka, a w połączeniu z glutenem stanowi mieszankę wybuchową”.

„Według ostatnich badań aż 60% ludzi pochodzenia europejskiego jest nosicielami genu celiakii (HLA DQ2 lub HLA DQ8), który powoduje podatność na problemy zdrowotne związane ze spożywaniem zbóż, w których występuje gluten”.

Autor każe wierzyć czytelnikowi w badania, z których może wyciągnąć wniosek, że nawet przy nieszczelnych jelitach może jeść gluten przy braku genów celiakii.

Ostatnia część książki to opis Specyficznej Diety Węglowodanowej, opracowanej przez nowojorskiego pediatrę dr S.V. Haasa.

Na czym polega ta dieta? W skrócie – na spożywaniu węglowodanów prostych, których trawienie wymaga mniej wysiłku i nie pozostawia w przewodzie pokarmowym niestrawionych resztek mogących być pożywką dla patogenów.

Co w takim razie z nadmiernym eksploatowaniem trzustki?

Specyficzna Dieta Węglowodanowa wygląda obiecująco i smakowicie. Eliminuje m.in. zboża, nie tylko glutenowe, warzywa konserwowe, cukier (w tym melasę, fruktozę oraz inne przetworzone cukry, ale dopuszcza prawdziwy miód, ksylitol oraz stewię), przetwory mięsne i nabiał. Co prawda dr Haas nie wykluczał ze swojej diety produktów mlecznych, ale współczesne badania pokazują, że występujące w nich białko – kazeina – uszkadza śluzówkę jelit tak samo jak gluten. Dozwolone są nieprzetworzone warzywa i owoce, mięsa, ryby i owoce morza, jajka, niektóre oleje i nasiona.

Tutaj autor książki powołuje się na autorytet dr Sidneya Valentinea Haasa.

W dwóch ostatnich rozdziałach zostały zamieszczone przepisy kulinarne – w jednym zgodne z założeniami Specyficznej Diety Węglowodanowej, w drugim wegetariańskie, bezmleczne i oczywiście bezglutenowe.

Jest coś dla wegetarian.

W pierwszym przypadku receptury zostały podzielone na kilka kategorii (choć nie wszystkie są wizualnie wyodrębnione – pod pastami do chleba pojawiają się od razu sałatki, a pod zupami frytki z marchewki): sosy, pasty do chleba, sałatki, zupy, dania obiadowe, dania mięsne, potrawy z ryb, chleby i bułki oraz ciasta i desery.

Znajdziecie tu m.in. doskonały sos sałatkowy, wegański serek słonecznikowy, sałatkę z kalafiora z koperkiem, zupę jarzynową, zupę z dyni po tajsku, leczo, krem z kiszonych ogórków, placki z soczewicy, medaliony z kurczaka, zapiekankę z mintaja, makrelę z bananami i migdałami, chleb z marchwią, bułeczki z cukinii, ciasto z mandarynek oraz keks bezskrobiowy. W drugim rozdziale kulinarnym są pasty do chleba, sałatki, zupy, dania obiadowe, chleby bezglutenowe (na drożdżach) oraz ciasta i desery. Możecie przygotować np. smalec wegetariański, pastę z ziaren słonecznika, sałatkę ze szpinaku z truskawkami, krupnik jaglany, zupę grochową z chrzanem, kopytka z kaszy jaglanej, kotlety z tofu, fasolkę szparagową z orzechami, chleb gryczany, prawie pumpernikiel, ciasto z fasoli, ciasto makowe, jabłecznik, naleśniki czy ciastka cynamonowe.

Znowu dla wegetarian, byle było jak najwięcej "składników odżywczych".

Problemem może być zakup np. ksylitolu, stewii, mąki kokosowej czy kasztanowej, oleju kokosowego albo inuliny. Kupicie je w sklepach ze zdrową żywnością oraz dobrze zaopatrzonych marketach i hipermarketach.

Pan Jarek poleca, gdzie szukać książki, dbając o interes autorki. Przy okazji widać do kogo kierowana jest książka.

Przyjemska, mimo iż pisze naukowym językiem, ma odpowiednie wykształcenie i powołuje się na wiele poważnych publikacji, cytuje także wiadomości zamieszczone w… Wikipedii! Przykładowo opis choroby wrzodziejącego zapalenia jelita grubego czy stwardnienia bocznego zanikowego pochodzi właśnie z tego źródła. Szkoda, można przecież było skorzystać z medycznej encyklopedii czy podręcznika akademickiego. Na końcu książki została zamieszczona siedmiostronicowa bibliografia zawierająca naukowe i poradnikowe publikacje, polskojęzyczne oraz zagraniczne. Na szczęście nie znalazła się na tej liście Wikipedia.

Cytat
Przyjemska koncentruje się na uświadomieniu nam zależności między spożyciem glutenu a występowaniem różnych chorób. Pisze nieco trudniejszym językiem, bardziej specjalistycznym. Przytacza liczne badania i eksperymenty, a także przypadki osób, które spotkała podczas swojej praktyki i którym pomogła, zalecając dietę bezglutenową lub Specjalną Dietę Węglowodanową.

Cholera! Szkoda, że autorka (w podsumowaniu pana Piotra) nie sięgnęła do źródeł bardziej mendycznych, ale co tam, i tak przecież pisze językiem trudnym, nałukowym, specjalistycznym, drodzy pacjenci.  

Gośka. A jaki to problem, żeby wpisać imię i nazwisko autora, tytuł książki i poszukać trochę? Można przecież trafić na informacje w internecie. Kto już tę książkę przeczytał. Ja na pewno nie zamierzam na czytanie tracić czasu.
« Ostatnia zmiana: 13-11-2013, 19:46 wysłane przez Machos » Zapisane

Zamiast się badać, lepiej wypić miksturę oczyszczającą, najlepsze świadectwo badania organizmu, które w przypadku istniejących chorób widać po objawach. Machos.
Gośka
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 30
MO: 2013-01-09
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 35

« Odpowiedz #26 : 14-11-2013, 00:00 »

Ktoś przeczyta, a później przyjdzie i zacznie zadawać pytania albo pisać "mądrości" z tej książki na temat śluzów, glutenu, który jest jak papier ścierny i na temat szkodliwego cukru.

O tym nie pomyślałam! ;]

Cytat
Gośka. A jaki to problem, żeby wpisać imię i nazwisko autora, tytuł książki i poszukać trochę? Można przecież trafić na informacje w internecie. Kto już tę książkę przeczytał. Ja na pewno nie zamierzam na czytanie tracić czasu.
Zdanie Biosłonejczyka to jednak nie to samo co 'kogoś' z internetu. Ja jak będę miała czas do zmarnowania to kiedyś chętnie przeczytam! I chyba oczywistym jest, że większość tego typu książek trzeba przesiać przez gęste sito. Może w tym przypadku rzeczywiście przez bardzo gęste. smile
Zapisane
Machos
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01-04-2007
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 2.309

WWW
« Odpowiedz #27 : 14-11-2013, 00:58 »

Ja jak będę miała czas do zmarnowania to kiedyś chętnie przeczytam!

Nie czytaj! Nie marnuj czasu na takie książki, chyba że będziesz chciała obnażyć cel autora z pożytkiem dla bliźniego ale nie dla autora.

Zapisane

Zamiast się badać, lepiej wypić miksturę oczyszczającą, najlepsze świadectwo badania organizmu, które w przypadku istniejących chorób widać po objawach. Machos.
Dusiu70
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Skąd: Skątowni
Wiadomości: 940

« Odpowiedz #28 : 14-12-2013, 15:50 »

http://marucha.wordpress.com/2013/12/14/ile-maki-jest-jeszcze-w-chlebie/#more-37999
Cytat
Ze względu na dużą ilość dodatków, mąki w czystym składniku w chlebie jest niekiedy zaledwie 60 procent. Pozostałe 40 proc. to są dodatki, głównie syntetyczne. Całość określana jest jako mąka folderowana. Piekarz otrzymuje gotowy skład, wrzuca do mieszalnika, dolewa wody i z tego robi pieczywo.

W ostatnich latach nastąpiły duże zmiany w jakości ziarna na mąkę. Ponieważ większym popytem cieszy się pieczywo pszenne, piekarze żądają mąki z pszenicy odmian wysokoglutenowych, gdyż gluten zwiększa tzw. wypiekowość, co przekłada się na zyski piekarzy. Bułeczka z takiej mąki jest jakby napompowana, pulchna jak gąbka, duża, apetyczna, choć jej wartość zdrowotna jest znikoma.
Zapisane

(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.350

« Odpowiedz #29 : 16-12-2013, 15:06 »

Cytat
Bułeczka z takiej mąki jest jakby napompowana, pulchna jak gąbka, duża, apetyczna, choć jej wartość zdrowotna jest znikoma.
Mało powiedziane. Jest szkodliwa.
« Ostatnia zmiana: 16-12-2013, 18:42 wysłane przez Ania‬ » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Kamil
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.295

« Odpowiedz #30 : 06-03-2014, 13:49 »

Żadna nowość, że u mnie telewizor jest włączony niemal 20 na 24 godziny. Jednak dziwne jest co innego.

Moja babcia dzisiaj dwa razy pomyliła przyciski na pilocie i zamiast rano włączyć TVP1, to włączyła TVP2, gdzie w programie Pytanie na śniadanie rozmawiali o przekąskach - żeby nie podjadać, a tym bardziej nie jeść chipsów, batoników, i tym podobnych "smakołyków". A jak już podjadać, to orzechy bądź surowe warzywa. Nakłaniali do większej świadomości żywienia, żeby nie jeść by jeść, tylko jeść by dostarczyć organizmowi wartościowych składników.

Godzinę temu zorientowała się, że to nie jest TVP1 więc znowu przełączyła, jednak tym razem na TVP Katowice. A tam co? W Zapraszamy na kawę rozmowa o celiakii i glutenie!

Czyżby koncerny przestały płacić?
Zapisane

Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 49
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 896

« Odpowiedz #31 : 06-03-2014, 14:08 »

Moda taka...
Zapisane

I'm going through changes
Loret
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 2007-2008. Obecnie nie stosuję.
Wiadomości: 414

« Odpowiedz #32 : 07-03-2014, 10:21 »

Cytat
Moda taka...
No właśnie.. już kilkakrotnie spotkałam się z takimi stwierdzeniem u moich znajomych i nie tylko. Czują się przez to bezkarni i dalej się trują glutenem.
Zapisane

Zdrowie to nie egoizm, tylko mądrość.
Leszek_B
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 20.12.2010r
Wiedza:
Skąd: Sieradz
Wiadomości: 116

« Odpowiedz #33 : 07-03-2014, 12:43 »

Cytat
Godzinę temu zorientowała się, że to nie jest TVP1 więc znowu przełączyła, jednak tym razem na TVP Katowice. A tam co? W Zapraszamy na kawę rozmowa o celiakii i glutenie!

Czyżby koncerny przestały płacić?

Ciekawe pytanie. Też zauważyłem, że co jakiś czas pojawiają się programy o szkodliwości glutenu. W samym "Pytaniu na śniadanie", było parę takich programów. Jakiś rok temu była lekarka która dość dobrze ten temat przedstawiła. Tak sobie wrzuciłem w wyszukiwarkę, i całkiem niedawno znowu był poruszany temat glutenu.
http://pytanienasniadanie.tvp.pl/13711137/dieta-bezglutenowa-hit-czy-kit
Zapisane
Xemonoj
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 5.02.2013
Wiadomości: 322

« Odpowiedz #34 : 26-03-2014, 13:23 »

Ja natomiast nie rozumiem tego:



Natomiast jest takie zdanie którego nie rozumiem.
Cytat
Tutaj warto przypomnieć, że produkty glutenowe mogą jeść wyłącznie zdrowi, i że jeśli już, to mogą jadać je wyłącznie jako dodatek, nie zaś jako podstawę posiłku.

Z tego co czytałem to jedna kromka chleba cofa w procesie zdrowienia o 2 miesiące, a czy osoba całkiem zdrowa nie traci chociaż części tegoż przy jedzeniu glutenu?
Gluten jest groźny wówczas, gdy przeniknie barierę oddzielającą środowisko przewodu pokarmowego od środowiska organizmu. To powinno być jasne jak słońce.
Rozumiem. Zapytałem dlatego że przeczytałem kiedyś taki fragment:
Co więcej, u normalnych ludzi (a nawet szczurów!) gluten indukuje wydzielanie zonuliny. Zonulina jest endogenną proteazą, która aktywuje docelowy receptor w sposób podobny do toksyny ZOT (Zonula occludens toxin) produkowanej przez przecinkowca cholery (Vibrio cholerae). [2]. Podanie glutenu (gliadyny) nawet normalnemu szczurowi powoduje zwiększenie wewnątrz-jelitowego poziomu zonuliny, co wiąże się ze zwiększeniem przepuszczalności śluzówki jelita (i bariery krew mózg!!!), a w szczególności zniszczeniem tzw. ścisłego połączenia (tight junction) międzykomórkowego między komórkami śluzówki. U szczurów BB (skłonnych do cukrzycy), podanie gliadyny powoduje 35-krotne zwiększenie poziomu zonuliny wewnątrz jelita [3].
A co na to ludzie? Ano nic! Oni o tym nie wiedzą, że np. ich depresja, czy choroba dwubiegunowa, czy wreszcie osteoporoza, etc. jest spowodowana glutenem. Wszak oni zawsze jedli bułeczki i pączki i nic im nie było!
i myślałem że nawet u osób które mają tą barierę zdrową, ta zonulina zwiększy jej przepuszczalność.
[/quote]

To fragment z tematu "Rozprawa o jedzeniu" http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=28979.80 jednak tam jestem chyba ignorowany bo toczy się jakaś wojna, z tego co widzę o witaminę D.
Zapisane
Generał
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 135

WWW
« Odpowiedz #35 : 26-03-2014, 13:39 »

Zapewne chodzi o to, że w umiarze nie zniszczysz sobie zdrowia.
Przyrównaj chorobę do rany - jeśli ją zabrudzasz, to nie chce się zagoić, ale kiedy już się zagoi nie tak łatwo powstaje smile

Zapisane

Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.557

WWW
« Odpowiedz #36 : 26-03-2014, 13:47 »

Podwyższone stężenie zonuliny u dzieci z atopią w przebiegu nieswoistych zapaleń jelit potwierdza jej rolę jako biomarkera przepuszczalności jelitowej. Pomiar jej stężenia u dzieci z nieswoistymi zapaleniami jelit w przyszłości może stanowić również jeden z nieinwazyjnych testów wykorzystywanych w praktyce w ocenie stanu błony śluzowej jelita.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Xemonoj
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 5.02.2013
Wiadomości: 322

« Odpowiedz #37 : 26-03-2014, 14:00 »

Co ten zacytowany fragment oznacza w stosunku do spożywania glutenu?
Zapisane
Xemonoj
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 5.02.2013
Wiadomości: 322

« Odpowiedz #38 : 02-04-2014, 16:59 »

Podwyższone stężenie zonuliny u dzieci z atopią w przebiegu nieswoistych zapaleń jelit potwierdza jej rolę jako biomarkera przepuszczalności jelitowej. Pomiar jej stężenia u dzieci z nieswoistymi zapaleniami jelit w przyszłości może stanowić również jeden z nieinwazyjnych testów wykorzystywanych w praktyce w ocenie stanu błony śluzowej jelita.

To jak w końcu - gluten jest dla zdrowych czy jest całkowicie zakazany?
Bo dalej nie mogę zrozumieć co ten cytat ma wspólnego z tym co napisałem przed powyższą wypowiedzią Mistrza.
Zapisane
Kamil
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.295

« Odpowiedz #39 : 02-04-2014, 17:13 »

Jest dla zdrowych, co nie oznacza, że zdrowi mogą się nim zajadać. Jeżeli będąc zdrowym zjesz dwie pajdy chleba glutenowego (choć nie wiem po co, skoro od święta można upiec sobie swój smaczniejszy i bezglutenowy) to może Ci nic nie będzie, ale tego do końca nie wiesz, bo gluten u większości ludzi działa na organizm bezobjawowo i robi spustoszenie pomimo Twojego dobrego samopoczucia. Przeczytaj książkę Dieta bez pszenicy - Dr William Davis, bo będąc przy zdrowych zmysłach będziesz unikał glutenu po przeczytaniu tej lektury, nawet jak wyzdrowiejesz.

Od dwóch kromek zdrowemu, nieuczulonemu na gluten, się jeszcze nic nie stało. Gorzej jak będzie zajadał się tymi kromkami "od czasu do czasu".


I jeszcze "Kuchnię bez pszenicy" przeczytaj! Tam też jest bardzo dużo cennych informacji o tym. Polecam obie książki. // Solan
« Ostatnia zmiana: 02-04-2014, 22:00 wysłane przez Solan » Zapisane

Strony: 1 [2] 3 4 ... 7   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!