Niemedyczne forum zdrowia
05-12-2019, 19:16 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Ramówka Radiabiosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Huzia na Józia, czyli krucjata glutenowa  (Przeczytany 98463 razy)
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« : 19-01-2011, 21:23 »

Byłam dziś na wykładzie, z cyklu "Zdrowa żywność", na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Niezwykle ciekawy wykład, zatytułowany: "Właściwości odżywcze i dietetyczne pieczywa bezglutenowego", wygłosiła prof. Halina Gambuś.
Krótkie streszczenie napiszę jutro a dziś informacja, która zapewne niejednego z Was zaskoczy.
Opłatek (Hostia), który przyjmujemy podczas mszy św. zawiera 25 mg glutenu. Władze kościelne wydały zgodę na dopuszczenie do obrzędu liturgicznego komunikantów niskoglutenowych. Są śnieżnobiałe, w pełni przypominające komunikanty tradycyjne, całkowicie bezpieczne dla osób z celiakią. Firma "Christiana-Dąbrowscy" z Opoczna produkuje komunikanty bezglutenowe zgodnie z przepisami Prawa Kanonicznego. Są przebadane przez Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
« Ostatnia zmiana: 19-01-2011, 22:02 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 49
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 896

« Odpowiedz #1 : 19-01-2011, 22:18 »

Komunikant... piękne określenie msn-wink.
Zapisane

I'm going through changes
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #2 : 20-01-2011, 12:43 »

Co setny Polak ma celiakię ale tylko 5% z nich o tym wie.
Zawartość glutenu w zbożach:
Pszenica (wszystkie jej odmiany, bez wyjątku) > żyto (pszenżyto) > jęczmień > owies – najwięcej w pszenicy najmniej w owsie.
Owies w diecie bezglutenowej jest polecany ponieważ ma małą zawartość glutenu i jest on (gluten z owsa) dobrze tolerowany przez osoby uczulone na gluten. Tutaj trzeba powiedzieć o indywidualnej tolerancji glutenu z owsa - niektórzy tolerują gluten owsiany całkowicie inni nie. Dla osób z tolerancją dopuszcza się 50 g płatków owsianych dziennie.
Finowie dostarczają owies czysty, bezglutenowy. Posiada certyfikat; wolny od glutenu. Można go już spotkać w Polsce.
Osoba z celiakią ma bardzo duże niedobory żelaza, białka, magnezu więc ma bardzo nasilone objawy niedoboru tych pierwiastków. Osoby z celiakią mają spadek wagi ciała poniżej normy: kobiety: - 7 kg, mężczyźni: - 12 kg.
Jedynym lekiem w celiakii jest dieta bezglutenowa.
Co jest świetnym i sprawdzonym rozwiązaniem żywieniowym w przypadku celiakii (uzupełnia niedobory żelaza, białka, magnezu i reguluje wagę ciała)?
Amarantus (szarłat) – mąka amarantusowa, ziarna preparowane tzw. popping.
Len – olej lniany, nieoczyszczony, tłoczony na zimno (Budwigowy), siemię lniane mielone.(Zmielone siemię lniane powinno się podawać dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu i rozwoju ponieważ doskonale wpływa na rozwój mózgu).
Na co zwracać uwagę przy zakupie produktów żywieniowych?
Ponieważ Codex Alimentarius (kodeks żywieniowy) dopuszcza użycie 2 mg glutenu na 100 g produktu i określenie go jako produkt bezglutenowy, to producenci żywności wykorzystują tę możliwość.
Przed zakupem i spożyciem produktu należy zawsze zapoznać się z jego składem, ponieważ wyrób może zawierać gluten.
Należy zwrócić uwagę na skład takich produktów:
- herbaty, kawa rozpuszczalna,
- śmietana, jogurty, sery żółte, topione, homogenizowane- dodatek skrobi pszennej,
- wędliny tylko nieliczne są wolne od glutenu (najgorsze parówki)
- płatki kukurydziane, ryżowe – jeśli zawierają słód jęczmienny są zabronione,
- zupy, sosy, desery w proszku,
- jabłka, które dla ochrony przed utratą wilgoci pokrywa się warstwą ochronną (błyszczące, nawoskowane),
- lekarstwa zawierają tzw. skrobię farmaceutyczną, którą powleka się leki i wypełnia je (dlaczego niektórzy mają biegunkę po Slow-mag?),
Właściwe oznakowanie żywności
Najbardziej wiarygodnym oznakowaniem bezpiecznej żywności dla osób nietolerujących glutenu jest międzynarodowy znak przekreślonego kłosa.
W znakowaniu, reklamie, oraz prezentacji produktów stosuje się dwa określenia:
1. Produkt o bardzo niskiej zawartości glutenu – 100mg glutenu na 1 kg produktu sprzedawanego klientowi końcowemu.
2. Produkt bezglutenowy – zawartość glutenu nie przekracza 20 mg w 1 kg produktu sprzedawanego klientowi końcowemu.
« Ostatnia zmiana: 20-01-2011, 13:21 wysłane przez Klara27 » Zapisane

maciej_k
« Odpowiedz #3 : 20-01-2011, 13:40 »

Cytat od: Klara27
- płatki kukurydziane, ryżowe – jeśli zawierają słód jęczmienny są zabronione,
Słód jęczmienny to ziarna jęczmienia poddane namaczaniu, w którym białka i cukry są rozkładane do substancji prostych (gluten taką nie jest). Następnie ziarna są osuszane (kilka tygodni) i czasami palone (do piwa) - gluten wietrzeje. Wydaje mi się, że słód jęczmienny można uznać za "produkt o niskiej zawartości glutenu", chociaż... dyskusja trwa: http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=1889 smile.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.557

WWW
« Odpowiedz #4 : 20-01-2011, 21:25 »

Owies w diecie bezglutenowej jest polecany ponieważ ma małą zawartość glutenu i jest on (gluten z owsa) dobrze tolerowany przez osoby uczulone na gluten. Tutaj trzeba powiedzieć o indywidualnej tolerancji glutenu z owsa - niektórzy tolerują gluten owsiany całkowicie inni nie. Dla osób z tolerancją dopuszcza się 50 g płatków owsianych dziennie.
Stek bzdur. Ci specjaliści od celiakii robią wszystko, żeby swoich podopiecznych leczyć, nigdy nie wyleczyć. Te ich bałamutne teorie mógłbym obalić w każdym calu, tylko mi się nie chce tracić czasu po próżnicy. To są po prostu specjaliści od chorób, niemający ze zdrowiem absolutnie nic wspólnego, nie mówiąc o zdrowym rozsądku. Oni tylko szukają głupszych od siebie pacjentów, by ich leczyć, bo tak ich "uczono".

My kierujmy się wiedzą o zdrowiu zgromadzoną na Portalu wiedzy o zdrowiu. Jeśli są tam jakieś nieścisłości lub przekłamania, to dyskutujmy właśnie o tym. Spierajmy się o prawdę, zamiast zapodawać bałamutne sensacje ze stron medycznych.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
maciej_k
« Odpowiedz #5 : 20-01-2011, 23:02 »

Chodziło mi o zawartość glutenu w słodzie jęczmiennym i piwie.
Zapisane
Albert75
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 10.09.2009
Skąd: Wa-wa
Wiadomości: 105

« Odpowiedz #6 : 21-01-2011, 16:00 »

W browarze jest gluten, choć też istnieje Gluten Free Beer
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #7 : 21-01-2011, 16:01 »

Mistrzu, napisał Pan w swojej książce:
Cytat
Celiakia.
Obrazem choroby są zmiany zanikowe błony śluzowej jelita cienkiego, spowodowane agresją systemu odpornościowego, skierowaną przeciw komórkom nabłonka jelitowego, które zetknęły się z glutenem pokarmowym.

Szans wyleczenie należy upatrywać w wygojeniu nadżerek błony śluzowej przewodu pokarmowego, w których dochodzi do kontaktu systemu odpornościowego z glutenem.
J. Słonecki. Zdrowie na własne życzenie. T.2.  

Chciałabym to dobrze zrozumieć:
Jeżeli błona śluzowa jelita cienkiego jest niesprawna (nadżerki) to system odpornościowy reaguje agresją na gluten, który przez nadżerki przenika do krwi. Ta agresja przejawia się w niszczeniu kosmków jelitowych jelita cienkiego, doprowadzając w konsekwencji do zaniku kosmków jelitowych. Zanik kosmków jelitowych powoduje zaburzenia wchłaniania potrzebnych organizmowi składników odżywczych. Brak składników odżywczych powoduje zespół objawów chorobowych typowych dla  celiakii.

Jeżeli wygoimy nadżerki przewodu pokarmowego to gluten nie będzie przedostawał się do krwi a system odpornościowy organizmu zaprzestanie niszczenia kosmków jelitowych. Nastąpi poprawa wchłaniania składników odżywczych i zdrowienie.

Pytanie:czy dobrze to rozumiem? Czy jest możliwa regeneracja zniszczonych kosmków jelitowych?

Zapisane

maciej_k
« Odpowiedz #8 : 22-01-2011, 00:22 »

Cytat od: Klara27
Brak składników odżywczych powoduje zespół objawów chorobowych typowych dla  celiakii.

Z drugiej strony, gluten krążąc we krwi znajduje komórki powinowate z którymi się wiąże. Wszczepiając im swój antygen przyczynia się do zaatakowania tych komórek przez własny układ immunologiczny - autoagresja. Dochodzi również do próby pozbycia się glutenu z organizmu drogą awaryjną - np. przez egzema skórne, flegmę. Ponadto, gluten zmienia także metabolizm komórkowy.

Tak, kosmki jelitowe mogą się odbudowywać.

A czy w piwie jest gluten...? Tak jak napisałem wcześniej - jedynie mógłby pochodzić ze słodu jęczmiennego, ale biorąc pod uwagę procesy namaczania, osuszania i palenia tegoż słodu przed zastosowaniem w browarze, wydaje mi się, że do końcowego produktu trafia go bardzo mało.

W jęczmieniu jest mniej glutenu niż w pszenicy, ale nigdzie nie potrafię znaleźć dokładnych zawartości... jeśli ktoś ma takie dane, proszę się podzielić, jestem całkiem ciekawy smile.
« Ostatnia zmiana: 22-01-2011, 00:26 wysłane przez Maciej » Zapisane
Heniek
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 14-05-2008
Wiadomości: 853

« Odpowiedz #9 : 22-01-2011, 20:40 »

Jeśli już doszło do zaniku kosmków jelitowych to na ich odbudowę nie można liczyć. Nie ma jednak powodu do zmartwienia. Człowiek dysponuje ogromnym zapasem kosmków jelitowych i nawet gdy dojdzie do zaniku jakiejś części pierwotnej puli kosmków, to te które pozostały powinny bez problemu wystarczyć. Jednym z warunków jest jednak zapewnienie kosmkom w miarę higienicznych warunków istnienia. Gdy kosmki są oblepione patologicznymi śluzem to nie mogą należycie spełniać swoich funkcji, nawet wtedy gdy są jeszcze w komplecie.
« Ostatnia zmiana: 22-01-2011, 22:32 wysłane przez Heniek » Zapisane

Nadciąga noc komety \ Ognistych meteorów deszcz \ Nie dowiesz się z gazety \ Kto przeżyje swoją śmierć
maciej_k
« Odpowiedz #10 : 22-01-2011, 22:44 »

W jelicie cienkim błona śluzowa oraz podśluzowa tworzą fałdy okrężne. Błona śluzowa na fałdach okrężnych tworzy kosmki jelitowe. Każdy kosmek jelitowy pokryty jest nabłonkiem jednowarstwowym walcowatym, który u szczytu tworzy palczaste wypustki (tzw. mikrokosmki). Nabłonek jednowarstwowy walcowaty pokrywający wszystkie te struktury ma zdolności do regeneracji, jako że komórki budujące nabłonek jelitowy - enterocyty tworzące mikrokosmki - mają duże zdolności regeneracyjne. Tak więc, jeśli uszkodzeniu ulegnie błona śluzowa, to enterocyty bardzo szybko się zregenerują. Jeśli uszkodzeniu ulegnie błona podśluzowa (łącznotkankowa zawierająca gruczoły śluzowe), to z regeneracją już gorzej - zależy, jak głębokie są uszkodzenia błony podśluzowej. Ale czy tak na 100% już nigdy się nie zregeneruje - nie byłbym pewien, jako że ogólnie tkanka łączna ma zdolności regeneracyjne.

Warto dodać, że kosmki i mikrokosmki zwiększają powierzchnię wchłaniania ok. dwustukrotnie (jelito cienkie ma ok. 6m, światło 3cm). Dlatego słusznie powiedziane jest, że nie potrzebujemy całej tej powierzchni, aby trawić prawidłowo. Z drugiej strony jednak, nie wiadomo czy rzekomy trwały zanik części kosmków odbije się bez żadnego echa na naszej ogólnej kondycji.


edit 28-01-2011:
W mące pszennej 25-30% stanowi gluten.
Dane stąd: http://www.piekarnie.pl/info.php?page=art_maka_pszenna

edit 02-02-2011:
Kosmki jelitowe muszą się odbudowywać - w przeciwnym razie celiakia byłaby chorobą śmiertelną.
« Ostatnia zmiana: 02-02-2011, 14:33 wysłane przez Maciej » Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.152

« Odpowiedz #11 : 28-08-2012, 21:12 »

- Neurologicznie, glutaminian jest narkotykiem.
- U alergików może wywołać atak epileptyczny.
- U alergików może wywołać paraliż układu oddechowego.
- Uszkadza siatkówkę oka.
- Może doprowadzić do utraty wzroku.
- Ma niekorzystny wpływ na przewodnictwo nerwowo - mięśniowe.
- http://maciejka.nowyekran.pl/post/72332,smacznego-glutaminian-szkodliwy-dla-mozgu
Zapisane
Cerise
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 33
MO: 22.07.2012
Wiadomości: 9

« Odpowiedz #12 : 12-05-2013, 16:49 »


Opłatek (Hostia), który przyjmujemy podczas mszy św. zawiera 25 mg glutenu. ie.

Jak to w końcu jest z przyjmowaniem komunii w każdą niedzielę będąc na diecie bezglutenowej? Wolno czy nie? Pytam, bo nie znalazłam na forum jednoznacznej odpowiedzi.
Zapisane
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 583

« Odpowiedz #13 : 12-05-2013, 17:34 »

Taka ilość glutenu pewnie nie zaszkodzi, ale czy jest jakieś przekonujące uzasadnienie żeby te opłatki w ogóle przyjmować?
Zapisane
Anusia
Początkujący
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 10 04 2013
Wiadomości: 26

« Odpowiedz #14 : 12-05-2013, 17:43 »

Ja przyjmuję te opłatki co tydzień.
Zapisane

Szpieg
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 583

« Odpowiedz #15 : 12-05-2013, 17:58 »

No i nie przekonałaś mnie.
Chodziło mi o to, że jeśli ktoś w to wierzy i chce to robić, to można przyjmować komunię św. w sposób duchowy - opłatek to tylko symbol, który ma małe znaczenie.
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.351

« Odpowiedz #16 : 12-05-2013, 18:07 »

Być może tak się wydaje wierzącym katolikom i innym niewierzącym, ale wg nauk KK to nie opłatek, tylko prawdziwe ciało Chrystusa.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Transsubstancjacja
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 583

« Odpowiedz #17 : 12-05-2013, 18:12 »

A więc trzeba postawić raczej takie pytanie:
Ile glutenu zawiera ciało dorosłego mężczyzny?
Zapisane
Anusia
Początkujący
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 10 04 2013
Wiadomości: 26

« Odpowiedz #18 : 12-05-2013, 18:16 »

No i nie przekonałaś mnie.
Chodziło mi o to, że jeśli ktoś w to wierzy i chce to robić, to można przyjmować komunię św. w sposób duchowy - opłatek to tylko symbol, który ma małe znaczenie.
Nie mam ochoty cię przekonywać. Wystarczy mi, że sama w to wierzę.
Zapisane

Szpieg
Dandi
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
NIA: 18-04-2013 - 18-04-2014
Wiadomości: 333

« Odpowiedz #19 : 13-05-2013, 13:17 »

A podchodziliście może w ten sposób, że gluten to po prostu spisek. Spisek, który ma na celu stopniowe podtruwanie naszych organizmów? Jak np. fluor.
Zapisane
Strony: [1] 2 3 ... 7   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!