Aktualności:

Sklep Biosłone --> wejdź

Flaki

Zaczęty przez liwiusz, 01-11-2007, 14:46

liwiusz

Czy jecie flaki? Można? Jak przyrządzacie?

Piotrb111

Ja jem bo strasznie lubię ,ale czy mozna to ci nie powiem. Wydaje mi się, że to staropolska kuchnia, a Mistrz kiedyś pisał że staropolska to zdrowa. Np. bigos.

Mistrz

Wszystko to prawda! Flaki są bardzo zdrowe i pożywne. Po ich zjedzeniu bardzo długo utrzymuje się stan sytości, w związku z tym nie przychodzi ochota na słodkości. W ogóle ludzie jedzący potrawy tradycyjne, w polskich warunkach ciężkostrawne, jadzą rzadko, w małych ilościach i nie mają ochoty na dojadanie między posiłkami. A tak właśnie wygląda zdrowe jedzenie, nie zaś te wygłupy w poszukiwaniu czegoś słodkiego, ale... bez cukru. To zwyczajne oszukiwanie organizmu, a on tego nie cierpi, i z pewnością w swoim czasie odmówi nam posłuszeństwa. Jak amen w pacierzu!
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko

Abir

Cytat: Piotrb111 w 30-11-2007, 09:40Wydaje mi się, że to staropolska kuchnia, a Mistrz kiedyś pisał że staropolska to zdrowa. Np. bigos.

Ciekawie o kuchni staropolskiej (nie tylko o bigosie) rozmawiają dziennikarz radia TOK FM oraz badacz dawnej literatury kulinarnej tutaj: http://bi.gazeta.pl/im/9/8264/m8264759.mp3 . Warto posłuchać w wolniejszej chwili.

Sting

#4
A mnie się wydawało, że na bigos to trzeba mieć zdrowie. Dla przykładu 4 etap DP. Mój organizm po bigosie zawsze reaguje świerzbiączką.


Stingu, zapomniałeś, że stosujemy polskie litery?
A czy Ty w ogóle w swoim życiu jadłeś bigos? Danie barowe lub pożywienie ubogich nosi taką nazwę, ale nie jest to bigos. Prawdziwy bigos na kwaszonej kapuście z mięsem, kiełbasą, grzybami nie powinien być mylony z kapustą ze śladową ilością boczku i kiełbasy, za to z przecierem pomidorowym, który jest poważnym uczulaczem. //Grażyna

Pragmatism