Zuza
Offline
Płeć:
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683
|
|
« Odpowiedz #20 : 01-01-2012, 17:20 » |
|
W partiach jaj wiejskich nie zdarzają się podwójne żółtka.(Wiedza od rodziny ze wsi).
Zdarzają się. Wiem, bo jeżdżę po jaja prosto do gospodarstwa i miałam takie już kilka razy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bart-ender
Offline
Płeć:
MO: 03.2010
Skąd: Kujawy
Wiadomości: 142
|
|
« Odpowiedz #21 : 02-01-2012, 13:06 » |
|
Z powyższych postów wynika, iż jednak odróżnienie jaj nie jest do końca takie proste. Toteż najlepszym sposobem na kupowanie niefermowych jajek jest po prostu kupowanie u źródła, czyli w miejscu gdzie widać, że biegają kury. Ja tak właśnie robię. W dodatku jaja, które kupuję są zawsze blade a wielkość jaj zależy od tego czy gospodarz ma młode nioski czy też nie. Jeśli je ma to otrzymuję i duże i małe jaja.
|
|
|
Zapisane
|
Ci, którzy wiedzą najmniej, są najbardziej posłuszni.
|
|
|
Marooned
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369
|
|
« Odpowiedz #22 : 02-01-2012, 14:00 » |
|
A nie lepiej wyszukać gospodarstwa ekologiczne w Waszej okolicy i u nich zaopatrywać się w jajka? Ja tak robię - mam 2 takie gospodarstwa, które mają certyfikowane jajka (przez Agrobiotest) i nie mam żadnych zastrzeżeń. Wiadomo, że nigdy nie mam 100% pewności czym są karmione kury, no ale jakoś nie widzę się w roli hodowcy drobiu, tym bardziej w bloku .
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-01-2012, 14:22 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Metaldaw
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #23 : 02-01-2012, 14:55 » |
|
Pewność jest tylko wtedy, gdy sam te kury hodujesz.
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-01-2012, 15:53 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Dużagosia
Offline
Płeć:
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476
|
|
« Odpowiedz #24 : 04-01-2012, 15:44 » |
|
Ja mam pytanie z innej beczki, chociaż też o jaja chodzi. Posiadam pawie i posiadam również ich jaja. Kiedy ich nie wysiadują, zjada je pies. Czy może ktoś je jadł? Na pewno są jadalne ale czy smaczne?
|
|
« Ostatnia zmiana: 04-01-2012, 15:49 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #25 : 04-01-2012, 15:49 » |
|
Ja mam pytanie z innej beczki, chociaż też o jaja chodzi. Posiadam pawie i posiadam również ich jaja. Kiedy ich nie wysiadują, zjada je pies. Czy może ktoś je jadł. Na pewno są jadalne ale czy smaczne?
Gosiu, skoro masz takie jaja (pawie) i wiesz, że są jadalne to po prostu zrób jutro jajecznicę 'pawią' i napisz nam jak było. Jak wyglądają takie jaja? Możesz zrobić foto i zamieścić?
|
|
« Ostatnia zmiana: 04-01-2012, 17:52 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Metaldaw
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #26 : 04-01-2012, 17:29 » |
|
Na pewno są jadalne ale czy smaczne?
Jeśli miałabyś jakieś obawy, to chętnie zgłaszam się na testera.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
PL_man
Częsty gość
Offline
Płeć:
Wiek: 33
MO: 7.11.2011 z przerwami
Skąd: Kraków/okolice
Wiadomości: 95
|
|
« Odpowiedz #27 : 05-01-2012, 12:18 » |
|
Mieszkam na wsi a koło domu biegają szczęśliwe kury. No chyba, że czasem pogoni je burek to na pewno nie gdakają z zachwytu . Jaja jem zawsze świeże, zebrane w ten sam dzień, czasem dwudniowe, zależy ile się zbierze. W partiach jaj wiejskich nie zdarzają się podwójne żółtka.(Wiedza od rodziny ze wsi).
Zdarzają się. Wiem, bo jeżdżę po jaja prosto do gospodarstwa i miałam takie już kilka razy. Z tego, co zauważyłem, jaja z podwójnym żółtkiem zdarzają się, nie często ale można na takie trafić z odrobiną szczęścia. Tak samo jakość/twardość skorupki. Młode "szczęśliwe" kury znoszą często jajka ze słabymi skorupkami, a i tak te jaja są zdrowe i dobre.
To, nie przeczy temu, że jak w zimie skorupki są twarde, to jajka są fermowe - kury dostają coś na wzmocnienie i stąd lepsze skorupki. No chyba, że do pokarmu dodawane są skorupki jaj Powiem szczerze, że nie zauważyłem żadnych różnic między skorupkami na wiosnę i na jesieni. Natomiast kiedy mieszkałem poza domem i zjadałem jajka z supermarketu to były one bardziej kruche, łatwiej było je rozbić.
|
|
« Ostatnia zmiana: 05-01-2012, 15:17 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
"Nie wydawaj duszy na pastwę smutku ani nie zadręczaj się mędrkowaniem. Radość serca - to zycie człowieka, a wesołość męża przedłuża dni jego. Przetłumacz sobie samemu, pociesz swoje serce i oddal długotrwały smutek od siebie; bo smutek zgubił wielu i nie ma z niego żadnego pożytku(...)"
|
|
|
Bosy
|
|
« Odpowiedz #28 : 05-01-2012, 18:41 » |
|
Przy kupowaniu u gospodarza też trzeba być czujnym. Kupowałem przez rok jaja od polecanego hodowcy. Kury najpierw biegały po podwórzu, potem jakoś "przestały", a potem dowiedziałem się, że z powodzeniem ściąga towar z pobliskiej fermy. Sam szeryf szedł do końca w zaparte, że kury chowa bo "zimno i uciekają" . Podejrzeń nabrałem, kiedy jajecznica przestała nam smakować, a próba wody nie została zaliczona po niespełna 2 tygodniach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dużagosia
Offline
Płeć:
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476
|
|
« Odpowiedz #29 : 05-01-2012, 19:38 » |
|
Jaja samiczek pawia z wyglądu podobne są do jaj kury ale dużo większe, takie jajo gigant. Zrobię zdjęcie.
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-01-2012, 10:03 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Scorpion
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 1.11.2011
Skąd: Zagłebie
Wiadomości: 144
|
|
« Odpowiedz #30 : 07-01-2012, 15:46 » |
|
Raz w miesiącu, dostaję 20-30 jajek prosto od kury, jak jadę na wieś, do babci. Smak takich jajek, w porównaniu z dostępnymi w marketach, to niebo w gębie. Jajecznica jest mocno żółta, gdzie widać różnicę gołym okiem w odróżnieniu od jajek kupowanych w marketach. Kogel mogel z miodem z takich żółtek pychota. Raz, z czystej ciekawości smaku, zamówiłem z allegro jajka przepiórcze. Były bardzo smaczne. Trzy jajka przepiórcze = 1 jajko kurze. Jajecznicę, robiłem więc z dziewięciu przepiórczych i 1-2 kurzych. Jajka przepiórcze podobno posiadają więcej składników odżywczych niż kurze: http://www.przepiorka.fora.pl/jajka,2/jaja-przepiorcze,7.html Jednak, te co zamawiałem z allegro, na pewno nie są z wolnego wybiegu, wbrew zapewnieniom sprzedawcy. O swojskich przepiórczych mogę tylko pomarzyć więc zostaję przy kurzych, gdzie mam dostęp do swojskich od czasu do czasu.
|
|
« Ostatnia zmiana: 07-01-2012, 16:28 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Laokoon
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01-08-2008, z przerwami
Wiedza:
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 2.510
|
|
« Odpowiedz #31 : 07-01-2012, 18:04 » |
|
Kogel mogel z miodem z takich żółtek pychota.
Istotna kwestia. Jak się jajka "nie da" zjeść na surowo, w koglu-moglu to takie jajko jest do D.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bart-ender
Offline
Płeć:
MO: 03.2010
Skąd: Kujawy
Wiadomości: 142
|
|
« Odpowiedz #32 : 10-01-2012, 15:13 » |
|
Podejrzeń nabrałem, kiedy jajecznica przestała nam smakować, a próba wody nie została zaliczona po niespełna 2 tygodniach. Bosy, chodzi Ci o pękanie podczas gotowania?
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-01-2012, 15:19 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
Ci, którzy wiedzą najmniej, są najbardziej posłuszni.
|
|
|
Metaldaw
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #33 : 10-01-2012, 15:57 » |
|
Próba wody to nie gotowanie. TU jest wyjaśnione.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mariuszek
|
|
« Odpowiedz #34 : 11-01-2012, 01:39 » |
|
Podwójne żółtka w jajku: jajka takie znoszone są przez młode nioski, które mają jeszcze nieunormowany system hormonalny (czy jak to tam się fachowo nazywa), Kruche skorupki jajek: powodem takiego stanu są braki wapnia w organizmie nioski. Na fermach kury dostają kredę pastewną, jeżeli ktoś ma swoje kury z powodzeniem może podawać skorupki jaj. Aby kury nie nauczyły się pożerać zniesionych jaj, można rozdrobnić skorupki i dodawać do paszy.
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-01-2012, 10:08 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Bosy
|
|
« Odpowiedz #35 : 11-01-2012, 21:45 » |
|
Bosy, chodzi Ci o pękanie podczas gotowania?
Ktoś już o tym pisał. Nalewasz wody, wkładasz SUROWE jajko i ma leżeć. Jak się podnosi - to kura już pewnie zapomniała kiedy je zniosła. Jak wypływa - to do wyrzucenia i na pewno się domyślasz dlaczego.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-01-2012, 08:46 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Bart-ender
Offline
Płeć:
MO: 03.2010
Skąd: Kujawy
Wiadomości: 142
|
|
« Odpowiedz #36 : 12-01-2012, 10:55 » |
|
Z ciekawości, przeprowadzę taki test.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-01-2012, 11:33 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
Ci, którzy wiedzą najmniej, są najbardziej posłuszni.
|
|
|
Metaldaw
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #37 : 12-01-2012, 12:35 » |
|
Z ciekawości, przeprowadzę taki test. No pewnie że możesz samodzielnie wykonać powyższe testy. Najlepiej do testów użyć 3 jajek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|