Niemedyczne forum zdrowia
01-05-2024, 15:53 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak odróżnić jajo wsie od nie wsiego?  (Przeczytany 38276 razy)
Zuza
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683

« Odpowiedz #20 : 01-01-2012, 17:20 »

W partiach jaj wiejskich nie zdarzają się podwójne żółtka.(Wiedza od rodziny ze wsi).

Zdarzają się. Wiem, bo jeżdżę po jaja prosto do gospodarstwa i miałam takie już kilka razy.
Zapisane

Bart-ender
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 03.2010
Skąd: Kujawy
Wiadomości: 142

« Odpowiedz #21 : 02-01-2012, 13:06 »

Z powyższych postów wynika, iż jednak odróżnienie jaj nie jest do końca takie proste.
Toteż najlepszym sposobem na kupowanie niefermowych jajek jest po prostu kupowanie u źródła, czyli w miejscu gdzie widać, że biegają kury. Ja tak właśnie robię.
W dodatku jaja, które kupuję są zawsze blade a wielkość jaj zależy od tego czy gospodarz ma młode nioski czy też nie. Jeśli je ma to otrzymuję i duże i małe jaja.
Zapisane

Ci, którzy wiedzą najmniej, są najbardziej posłuszni.
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #22 : 02-01-2012, 14:00 »

A nie lepiej wyszukać gospodarstwa ekologiczne w Waszej okolicy i u nich zaopatrywać się w jajka? Ja tak robię - mam 2 takie gospodarstwa, które mają certyfikowane jajka (przez Agrobiotest) i nie mam żadnych zastrzeżeń.
Wiadomo, że nigdy nie mam 100% pewności czym są karmione kury, no ale jakoś nie widzę się w roli hodowcy drobiu, tym bardziej w bloku smile.
« Ostatnia zmiana: 02-01-2012, 14:22 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356

Emigrant

« Odpowiedz #23 : 02-01-2012, 14:55 »

Pewność jest tylko wtedy, gdy sam te kury hodujesz.
« Ostatnia zmiana: 02-01-2012, 15:53 wysłane przez Klara27 » Zapisane

MO, KB, ZZO.
Dużagosia
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476

« Odpowiedz #24 : 04-01-2012, 15:44 »

Ja mam pytanie z innej beczki, chociaż też o jaja chodzi. Posiadam pawie i posiadam również ich jaja. Kiedy ich nie wysiadują, zjada je pies. Czy może ktoś je jadł? Na pewno są jadalne ale czy smaczne?
« Ostatnia zmiana: 04-01-2012, 15:49 wysłane przez Klara27 » Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #25 : 04-01-2012, 15:49 »

Ja mam pytanie z innej beczki, chociaż też o jaja chodzi. Posiadam pawie i posiadam również ich jaja. Kiedy ich nie wysiadują, zjada je pies. Czy może ktoś je jadł. Na pewno są jadalne ale czy smaczne?
Gosiu, skoro masz takie jaja (pawie) i wiesz, że są jadalne to po prostu zrób jutro jajecznicę 'pawią' i napisz nam jak było. smile

Jak wyglądają takie jaja? Możesz zrobić foto i zamieścić?
« Ostatnia zmiana: 04-01-2012, 17:52 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356

Emigrant

« Odpowiedz #26 : 04-01-2012, 17:29 »

Na pewno są jadalne ale czy smaczne?

Jeśli miałabyś jakieś obawy, to chętnie zgłaszam się na testera.
Zapisane

MO, KB, ZZO.
PL_man
Częsty gość
**


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 33
MO: 7.11.2011 z przerwami
Skąd: Kraków/okolice
Wiadomości: 95

« Odpowiedz #27 : 05-01-2012, 12:18 »

Mieszkam na wsi a koło domu biegają szczęśliwe kury. No chyba, że czasem pogoni je burek to na pewno nie gdakają z zachwytu smile. Jaja jem zawsze świeże, zebrane w ten sam dzień, czasem dwudniowe, zależy ile się zbierze.
W partiach jaj wiejskich nie zdarzają się podwójne żółtka.(Wiedza od rodziny ze wsi).
Zdarzają się. Wiem, bo jeżdżę po jaja prosto do gospodarstwa i miałam takie już kilka razy.

Z tego, co zauważyłem, jaja z podwójnym żółtkiem zdarzają się, nie często ale można na takie trafić z odrobiną szczęścia.
Tak samo jakość/twardość skorupki. Młode "szczęśliwe" kury znoszą często jajka ze słabymi skorupkami, a i tak te jaja są zdrowe i dobre.

To, nie przeczy temu, że jak w zimie skorupki  są twarde, to jajka są fermowe - kury dostają coś na wzmocnienie i stąd lepsze skorupki.
No chyba, że do pokarmu dodawane są skorupki jaj msn-wink

Powiem szczerze, że nie zauważyłem żadnych różnic między skorupkami na wiosnę i na jesieni. Natomiast kiedy mieszkałem poza domem i zjadałem jajka z supermarketu to były one bardziej kruche, łatwiej było je rozbić.
« Ostatnia zmiana: 05-01-2012, 15:17 wysłane przez Klara27 » Zapisane

"Nie wydawaj duszy na pastwę smutku ani nie zadręczaj się mędrkowaniem. Radość serca - to zycie człowieka, a wesołość męża przedłuża dni jego. Przetłumacz sobie samemu, pociesz swoje serce i oddal długotrwały smutek od siebie; bo smutek zgubił wielu i nie ma z niego żadnego pożytku(...)"
Bosy
***


Offline Offline

MO: 10/2008
Wiadomości: 9

« Odpowiedz #28 : 05-01-2012, 18:41 »

Przy kupowaniu u gospodarza też trzeba być czujnym.
Kupowałem przez rok jaja od polecanego hodowcy. Kury najpierw biegały po podwórzu, potem jakoś "przestały", a potem dowiedziałem się, że z powodzeniem ściąga towar z pobliskiej fermy. Sam szeryf szedł do końca w zaparte, że kury chowa bo "zimno i uciekają" smile . Podejrzeń nabrałem, kiedy jajecznica przestała nam smakować, a próba wody nie została zaliczona po niespełna 2 tygodniach.
Zapisane
Dużagosia
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476

« Odpowiedz #29 : 05-01-2012, 19:38 »

Jaja samiczek pawia z wyglądu podobne są do jaj kury ale dużo większe, takie jajo gigant. Zrobię zdjęcie.
« Ostatnia zmiana: 06-01-2012, 10:03 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Scorpion
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 39
MO: 1.11.2011
Skąd: Zagłebie
Wiadomości: 144

« Odpowiedz #30 : 07-01-2012, 15:46 »

Raz w miesiącu, dostaję 20-30 jajek prosto od kury, jak jadę na wieś, do babci. Smak takich jajek, w porównaniu z dostępnymi w marketach, to niebo w gębie. Jajecznica jest mocno żółta, gdzie widać różnicę gołym okiem w odróżnieniu od jajek kupowanych w marketach. Kogel mogel z miodem z takich żółtek pychota.
Raz, z czystej ciekawości smaku, zamówiłem z allegro jajka przepiórcze. Były bardzo smaczne. Trzy jajka przepiórcze = 1 jajko kurze. Jajecznicę, robiłem więc z dziewięciu przepiórczych i 1-2 kurzych. Jajka przepiórcze podobno posiadają więcej składników odżywczych niż kurze:
http://www.przepiorka.fora.pl/jajka,2/jaja-przepiorcze,7.html
Jednak, te co zamawiałem z allegro, na pewno nie są z wolnego wybiegu, wbrew zapewnieniom sprzedawcy. O swojskich przepiórczych mogę tylko pomarzyć więc zostaję przy kurzych, gdzie mam dostęp do swojskich od czasu do czasu.
« Ostatnia zmiana: 07-01-2012, 16:28 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Laokoon
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 44
MO: 01-08-2008, z przerwami
Wiedza:
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 2.510

« Odpowiedz #31 : 07-01-2012, 18:04 »

Kogel mogel z miodem z takich żółtek pychota.

Istotna kwestia. Jak się jajka "nie da" zjeść na surowo, w koglu-moglu to takie jajko jest do D.
Zapisane
Bart-ender
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 03.2010
Skąd: Kujawy
Wiadomości: 142

« Odpowiedz #32 : 10-01-2012, 15:13 »

Cytat
Podejrzeń nabrałem, kiedy jajecznica przestała nam smakować, a próba wody nie została zaliczona po niespełna 2 tygodniach.
Bosy, chodzi Ci o pękanie podczas gotowania?
« Ostatnia zmiana: 10-01-2012, 15:19 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Ci, którzy wiedzą najmniej, są najbardziej posłuszni.
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356

Emigrant

« Odpowiedz #33 : 10-01-2012, 15:57 »

Próba wody to nie gotowanie. TU jest wyjaśnione.



Zapisane

MO, KB, ZZO.
Mariuszek
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.05.2008
Wiadomości: 42

« Odpowiedz #34 : 11-01-2012, 01:39 »

Podwójne żółtka w jajku: jajka takie znoszone są przez młode nioski, które mają jeszcze nieunormowany system hormonalny (czy jak to tam się fachowo nazywa),
Kruche skorupki jajek: powodem takiego stanu są braki wapnia w organizmie nioski. Na fermach kury dostają kredę pastewną, jeżeli ktoś ma swoje kury z powodzeniem może podawać skorupki jaj. Aby kury nie nauczyły się pożerać zniesionych jaj, można rozdrobnić skorupki i dodawać do paszy.
« Ostatnia zmiana: 11-01-2012, 10:08 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Bosy
***


Offline Offline

MO: 10/2008
Wiadomości: 9

« Odpowiedz #35 : 11-01-2012, 21:45 »

Bosy, chodzi Ci o pękanie podczas gotowania?
Ktoś już o tym pisał. Nalewasz wody, wkładasz SUROWE jajko i ma leżeć. Jak się podnosi - to kura już pewnie zapomniała kiedy je zniosła. Jak wypływa - to do wyrzucenia i na pewno się domyślasz dlaczego.
« Ostatnia zmiana: 12-01-2012, 08:46 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Bart-ender
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 03.2010
Skąd: Kujawy
Wiadomości: 142

« Odpowiedz #36 : 12-01-2012, 10:55 »

Z ciekawości, przeprowadzę taki test.
« Ostatnia zmiana: 12-01-2012, 11:33 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Ci, którzy wiedzą najmniej, są najbardziej posłuszni.
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356

Emigrant

« Odpowiedz #37 : 12-01-2012, 12:35 »

Z ciekawości, przeprowadzę taki test.

No pewnie że możesz samodzielnie wykonać powyższe testy. Najlepiej do testów użyć 3 jajek.
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!