Jak sporządzić krople do nosa

Zaczęty przez Jonson, 04-11-2007, 16:49

Jonson

Chciałbym zaprezentować jak przygotować krople do nosa.

Czynności przygotowawcze, czyli co potrzebujemy:

1. Alocit z soku z aloesu (czyli rozcieńczony sok z aloesu w proporcji 1:1)
2. Roztwór soli fizjologicznej 0,9% (NaCl) - butelka 100ml lub większa, w zależności od    
   potrzeby. Do kupienia w każdej aptece za około 2,5zł.
3. Mała butelka na gotowe krople do nosa. Ja kupiłem w aptece za 60 groszy, ale można
   użyć takiej po syropie, lub jakiś inny wynalazek (np. słoik) ? byle było szczelne.
4. Zakraplacz (na opakowaniu jest napisane, że do oczu)

Czynności właściwe:
1. Myjemy ręce!
2. Bierzemy butelkę z ALOCITEM i wlewamy alocit do połowy PUSTEJ MAŁEJ BUTELKI.
3. Następnie do tej samej MAŁEJ BUTELKI wlewamy do pełna roztwór soli fizjologicznej
   0.9%
4. Zakręcamy butelkę i lekko wstrząsamy żeby wymieszać zawartość

Gotowe

A teraz zakraplanie:
1. Bierzemy do ręki zakraplacz i nabieramy do pełna
2. Kładziemy się na łóżku i mocno odchylamy głowę do tyłu.
3. Nabieramy po pół zawartości zakraplacza do każdej dziurki i czekamy około jednej minuty. Następnie ponownie nabieramy KROPLE do zakraplacza i powtarzamy czynność.
Jeśli wykonujemy ?zakraplanie? po raz pierwszy, to może wystąpić bolesne pieczenie w okolicach zatok czołowych (tak było u mnie), ale z każdym razem jest coraz lepiej i po wygojeniu się nadżerek, dolegliwości ustępują. Zakraplanie staje się wtedy przyjemnością.

Grzegorz

To jest jakaś wersja GIGA-zakrapiania. Nie jest to zgodne z sugestiami Mistrza. Po pierwsze proporcja alocitu do wody(soli fizjologicznej) to 1:3, czyli nalewamy 1/4 zawarości butelki alocitem, a nie do połowy. Po drugie, pół tego zakraplacza to kilkadziesiąt kropli, a nie kilka jak zaleca pan Józef. Większości początkujących może "rozsadzić głowę" taka dawka.

Jurek56

Do Jonson. Musisz być bardzo zdrowy jak wytrzymujesz te "końskie" dawki. Czy naprawdę nic się w głowie nie dzieje?
I jest zalecenie aby zakraplać rano i wieczorem po jednej dziurce. Jak zapomnę się zakroplić to też następnego dnia zakraplam dwie - jedna po drugiej, aby żadna nie była pokrzywdzona, wpuszczam po 9 kropli.
Jurek

Jonson

:)  :)  :)  :)  :)  :)  :)  :)  :)  :)  :)  :)  :)  :)  :)

Ja własnie postępuję w ten sposób! Zakraplam do każdej dziurki w nosie po pełnym zakraplaczu, trzy razy dziennie! I czuję się świetnie!
A jeśli nie rozsadza mi głowy to znaczy, że moja wersja jest w porządku a z was są mięczaki!
Postępuję tak od samego początku, kiedy to Pan Mistrz opracował tę metodę, w książce napisane jest że kilka kropel, ale ja trzymam się pierwotnej wersji.
Co cię nie zabije czyni cię silnijeszym!

Shpeelka

Cytat: "Jonson"A jeśli nie rozsadza mi głowy do znaczy, że moja wersja jest w pożądku a z was są mięczaki!
Fascynujace,      uwazaj, bo ktos sie obrazi  :figielek:

p.s " w porządku"
p.s2 po co walkowac znowu ten sam temat? http://mikstura.kei.pl/forum/topics4/127.htm

Jonson

do frytka: :cenzura:
uważaj bo ja się obrażę  
jak mowię że działa moja metoda to działa!!!!!

Shpeelka

Cytat: "Jonson"jak mowię że działa moja metoda to działa!!!!!
dodaj do tych kropelek herbatke z melisy  

p.s. jak dlugo stosujesz zakraplanie i na co Ci dziala?

Jonson

oł kej :P

chciałem po prostu pomóc
nawet zdjęcia zrobiłem
a ty taka wredota jesteś

Shpeelka

tam zaraz wredota. lubie sie droczyc :P ..czasem

Jonson

od około 3 lat, ale zaznaczam że nie systematycznie. Głownie wtedy gdy jestem przeziębiony. ale uważam, że jest to świetny sposób na higieniczne oczyszczanie i odświeżanie nosa i zatok.

Jonson

coś jak powiew wiosennego wiatru....

Evaa8

Fajnie to okresliles , trafnie :))
evaa
"Wiedza jest skarbem, który możemy wszędzie ze sobą zabrać".

dorka

Ja stosowałam zakraplanie metodą Mistrza ok. 3 tygodni i w końcu dałam za wygraną. Powodem było nie tyle pieczenie oczu, co tylnej części głowy w okoliczach potylicy. Uczucie było na tyle nieprzyjemne, że zdecydowałam się przerwać zakraplanie na jakiś czas.

Shpeelka

Dorka, czy do tych kropli stosowalas roztwor soli fizjologicznej czy wode? ja mialam podobny problem jak stosowalam krople z woda. Zmienilam na roztwor soli i jest ok, chociaz nie wiem czy to dobrze, bo bol o czyms swiadczy a jak kontrolowac leczenie skoro nic nie boli? zanik szczypania i bolu swiadczy o wyleczeniu nadzerek.
Mistrz wypowiedzial sie, ze bol w potylicy przy skraplaniu swiadczy o grzybicy mozgu   :znudzony:

Maldona

Frytka , widzę że zamieniłaś torcik na "kijek" . Świetny tygrys, teraz mnie rozśmiesza.  :D

Shpeelka

Cytat: "Maldona"Frytka , widzę że zamieniłaś torcik na "kijek"
No musialam, wszak draznil zmysly forumowiczom  :P poza tym kijek odzwierciedla moj aktualny stan

Pewu

Frytka a Ty myślisz że Twój nick ie drażni zmysłów forumowiczów?  :P  bo ja ilekroć Cię widzę tutaj od razu myślę o jednym z moich ulubionych "zakazanych owoców" :P

dorka

Ja do zakraplania używałam wody.
Niestety, wiem co oznacza ból w okolicy potylicy (doczytałam wczoraj), dlatego chyba będę musiała powrócić do niechcianego zajęcia typu "zakraplanie nosa", ale tym razem spróbuję z solą fizjologiczną. Ta grzybica mózgu brzmi fatalnie i trzeba coś z tym zrobić zanim zacznę porastać mchem lub -co gorsza- rozsiewać zarodniki :]

Shpeelka

Od tygodnia skraplam nos z roztworem soli fizjologicznej. Na poczatku bylo ok,ale od dwoch dni znowu przy skraplaniu boli glowa, nos.Na dodatek krew mi poleciala.
Nie wiem dlaczego.Jak widac, nic nie jest regula.

Mistrz

Pojawienie się krwi świadczy o rozpoczętym procesie gojenia się nadżerek błony śluzowej.
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko