Elowen
|
|
« Odpowiedz #20 : 13-04-2008, 08:42 » |
|
łucja, tak jak pisze kazof: olej dodaje sie stopniowo podczas ubijania jajka/jajek. Dodajesz go tyle ile chcesz, tzn az uzyskasz odpowiednia dla siebie gestosc majonzezu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Misia
|
|
« Odpowiedz #21 : 14-04-2008, 19:13 » |
|
Majonez pycha. Ale czy można te surowe jajo wcinać bez obaw? Ja też robię i jak na razie nikomu nic się nie stało. Ale wciąż "bębnią" - a to ptasia grypa, ato salmonella itp. Co sądzicie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
aneta
|
|
« Odpowiedz #22 : 15-04-2008, 08:40 » |
|
Ja robiemajonez z mleka sojowego. Do blendera wlewamy ok.1/4 szkl. mleka sojowego , i 3/4 szkl. oleju z pestek winogron.- mozna dodac oliwe z oliwek ale mnie osobiscie lepiej smakuje w wersji z oliwa z pestek winogron. Miksujemy - gdyby majonez wychodził za rzadki to dolweamy jeszcze oliwy wtedy zgestnieje i zakwaszamy sokiem z cytryny.. Doprawiamy do smaku - ziołami , czosnkiem i sola .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mr. R
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 27.09.2007
Wiadomości: 295
|
|
« Odpowiedz #23 : 30-06-2008, 22:47 » |
|
Do majonezu nie dodajemy musztardy z okazji na ocet . Ale można zmielić ziarenka gorczycy w młynku i dodać oraz ocet jabłkowy.To jedyny ocet , który możemy stosować. Sęk w tym, że majonez bez musztardy ma konsystencje zupy i czuć tylko smak słonego surowego jajka . Może trochę tej musztardy jest do zaakceptowania ? http://e-zdrowie.abc24.pl/default.asp?kat=18566&pro=149979
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Editho
Offline
Płeć:
MO: 01-12-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 454
|
|
« Odpowiedz #24 : 01-07-2008, 07:18 » |
|
Nie jest jak zupa...ale to zależy jak robisz. Jesli już musisz dodać to odrobinkę jak to pisała bodajze Grażynka. Bo 2 łyżki to trochę za dużo. http://mikstura.kei.pl/forum/1803.htm
|
|
|
Zapisane
|
"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."
|
|
|
Mr. R
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 27.09.2007
Wiadomości: 295
|
|
« Odpowiedz #25 : 01-07-2008, 09:41 » |
|
Co myślicie o tej musztardzie do której podałem link ? Próbował ktoś ? Wydaje się być dopuszczalna dla candidowców w ogole, nie tylko jako malutki dodatek do majonezu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Chamomillka
Offline
Płeć:
MO: 08-10-2007
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 691
|
|
« Odpowiedz #26 : 01-07-2008, 10:38 » |
|
Ja próbowałam . Wydaje mi się, że jest dopuszczalna, bo w jej składzie jest ocet jabłkowy, a nie zwykły.
|
|
|
Zapisane
|
"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym" Ks. Jan Twardowski
|
|
|
Mr. R
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 27.09.2007
Wiadomości: 295
|
|
« Odpowiedz #27 : 02-07-2008, 14:57 » |
|
Głównym "mankamentem" musztardy jest zawartość w niej octu ? Jeśli tak, ta wydaje się być ok ze względu na ocet jabłkowy właśnie. Ktoś z doświadczonych candidowców się ustosunkuje? Mam ochote na majonez i troche musztardy do kiełbaski a cały czas jestem w kropce .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Editho
Offline
Płeć:
MO: 01-12-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 454
|
|
« Odpowiedz #28 : 02-07-2008, 15:03 » |
|
Ktoś z doświadczonych candidowców się ustosunkuje? Gdybyś przeczytał wątek , który Ci podałam wiedziałbyś jak to jest z musztardą. Jeśli jest na occie jabłkowym to ja nie widzę przeciwwskazań. Mnie się takiej nie udało kupić. Wszystkie, które obejrzałam są na occie spirytusowym. Pytanie , co jest jeszcze wtakiej musztardzie? Bo ja wiem ,że cukier.I takiej bez cukru też nie widziałam.
|
|
|
Zapisane
|
"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."
|
|
|
Mr. R
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 27.09.2007
Wiadomości: 295
|
|
« Odpowiedz #29 : 02-07-2008, 15:49 » |
|
Przeczytałem ten wątek już dawno i wątpliwości na temat musztardy on nie rozwiewa. Grażyna pisała, że łyżeczka musztardy nie zaszkodzi ale nie wiadomo czy dotyczy to I etapu diety, który jest mocno restrykcyjny.
W skład musztardy do której dałem link wchodzi: "woda, gorczyca, ocet jabłkowy, sól morska, przyprawy", o cukrze nie ma wzmianki natomiast w przypadku innych musztard, cukier jest wymieniany.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Editho
Offline
Płeć:
MO: 01-12-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 454
|
|
« Odpowiedz #30 : 02-07-2008, 19:35 » |
|
Czyli najlepiej zmielić gorczycę w młynku. Ja tak robię i dodaję do majonezu.
|
|
|
Zapisane
|
"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."
|
|
|
Chamomillka
Offline
Płeć:
MO: 08-10-2007
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 691
|
|
« Odpowiedz #31 : 03-07-2008, 06:43 » |
|
Rdktour, przecież wyżej napisałam Ci, że musztarda, o którą pytasz zawiera OCET JABŁKOWY. A ocet jabłkowy, jak wcześniej wspomniała Editho, jest dopuszczalny w diecie kandidowca. Co jeszcze jest dla Ciebie niejasne, że nadal się dopytujesz ???
|
|
|
Zapisane
|
"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym" Ks. Jan Twardowski
|
|
|
|