Maldona
|
|
« Odpowiedz #20 : 19-11-2007, 23:47 » |
|
I taki pięknie opakowany, już nie w plastikową torebkę ale cieniutki celofan, "Ryż trójkolorowy EKOLOGICZNY" z certyfikatem i znakiem Rolnictwa Ekologicznego firmy Oleko kupiłam niedawno i co ? Czytam :...Ekologiczny ryż brązowy okrągły, ryż czarny, i ryz czerwony. Różnorodność ryżu trójkolorowego sprawia, że zawiera on bogactwo naturalnych składników...." Zmarnowane pieniądze no i przy tej moje diecie bez glutenu przez rok , a może i do końca --źle to wygląda. Jak można dawać certyfikat i nazywać to produktem rolnictwa ekologicznego skoro wszystko w nim zostało zniszczone przez napromieniowanie !!!. To farsa ale już tym razem grana przez pseudo ekologiczną firmę dystrybucyjną OEKO i Jednostkę certyfikującą BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp.z.o.o. :wsciekly: :przestraszony: :zakrecony: :dobani: Panie Józefie- czy jest tak i w przypadku tego produktu skoro to ryż? No ale skoro zioła są napromieniowywane ....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #21 : 20-11-2007, 12:11 » |
|
No, niekoniecznie. Skoro jest Pani na diecie bezglutenowej, to ryż może być. Problem z napromieniowaną żywnością polega na tym, że nie zawiera ona przyswajalnych witamin i minerałów, więc w zupełności może to być ryż oczyszczony – żadna różnica. Jednak należy pamiętać o odpowiedniej ilości świeżych warzyw, by dostarczyć organizmowi odpowiednią podaż witamin i minerałów. Co do tej ekologicznej niby zdrowej żywności, to oczywiście totalna bzdura. Znam ludzi, którzy jedzą tylko to, a chorują jak nie wiadomo co. Ale, jak się okazuje, ludziom można wmówić wszystko. Wystarczy jakiś certyfikat, potwierdzony badaniem w jakimś laboratorium, i już pieją z zachwytu. Ba! Niektórzy wierzą nawet, że współczesne zatrute pożywienie ma właściwości lecznicze. Że niby co? Trucizna w małych dawkach ma właściwości lekarstwa? Coraz częściej się zastanawiam: po co ja walę głową w ten mur?
|
|
« Ostatnia zmiana: 09-01-2011, 10:27 wysłane przez Mistrz »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #22 : 22-05-2012, 09:13 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #23 : 14-10-2012, 20:12 » |
|
Zawsze miałem wewnętrzny opór przed jedzeniem ryżu. Co to znaczy instynkt! Wysoka zawartość arszeniku w ryżu białym i brązowym oraz w produktach ryżowych. - http://tlustezycie.blogspot.dk/2012/10/ryz-arszenik.htmlByło jakoś tak - kto nie słucha ojca matki, ten słucha psiej skóry.
|
|
« Ostatnia zmiana: 24-05-2013, 23:24 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Marooned
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369
|
|
« Odpowiedz #24 : 22-10-2012, 13:43 » |
|
wszystkie zboża sprowadzane z krajów tropikalnych poddawane są promieniowaniu przenikliwemu powodującemu rozpad wszystkich witamin oraz substancji mineralnych Zainteresował mnie ten temat jeśli chodzi o certyfikację w rolnictwie ekologicznym. Otóż zakupiłem ostatnio ryż z firmy Bioplanet, gdzie krajem jego pochodzenia są bodajże Włochy i postanowiłem napisać do producenta z zapytaniem czy ów ryż poddawany był promieniowaniu jonizującemu. Oto oficjalna odpowiedź z firmy Bioplanet: Witam W odpowiedzi na Pana zapytanie dotyczące ryżu brązowego informuję, że nie jest on poddawany napromieniowaniu. Dodatkowo nadmieniam, że zgodnie z Rozporządzeniem Rady (WE) Nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 zakazane jest poddawanie żywności ekologicznej działaniu promieniowania jonizującego (art. 9) Pozdrawiam Sylwia Kaczmarek Pełnomocnik Zarządu ds. Jakości Tel. (+48) 609-023-413 s.kaczmarek@bioplanet.plBio Planet Sp. z o.o. Wilkowa Wieś 7; 05-084 Leszno Tel. (+48) 22-725-68-05; fax (+48) 22-725-68-06 NIP: PL 586-216-07-38 REGON: 220148650 KRS: 0000244648
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #25 : 12-04-2013, 19:08 » |
|
Mistrz powiedział: " Zawsze miałem wewnętrzny opór przed jedzeniem ryżu. I się nie mylił. Ryż jest bardzo podatny na zatrucia środowiskowe w procesie nawadniania, wiele krajów producentów ryżu używa do tego skażonej ( niedoczyszczonej) wody". "Jeśli prześledzić literaturę naukową, szczególnie dotyczącą Chin i Indii, podlewają oni uprawy wodą która pochodzi nieoczyszczonych ścieków domowych i przemysłowych" - stwierdza Dr. Tsanangurayi Tongesayi z Monmouth University". - http://nathanel.nowyekran.pl/post/90872,czy-jemy-ryz-faszerowany-olowiem-i-innymi-truciznami
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anya
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2013, DP I 01.06.2013
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 203
|
|
« Odpowiedz #26 : 24-05-2013, 18:28 » |
|
W Indiach ryż podlewa przeważnie monsun. W porównaniu z naszą kapustą, uprawianą przy trasach szybkiego ruchu, tamtejszy ryż nieźle wypada.
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-06-2013, 20:02 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Gibbon
Offline
Płeć:
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370
|
|
« Odpowiedz #27 : 14-01-2014, 16:43 » |
|
Złoty ryżNiedobór witaminy A może doprowadzić do całkowitej utraty wzroku czy zahamowania wzrostu. W krajach Trzeciego Świata około 200 milionów dzieci nie otrzymuje odpowiednich dawek tej witaminy. Dwóch naukowców wraz z zespołem badawczym znaleźli złote rozwiązanie tego problemu. http://www.putlocker.com/embed/B925868BD1706076
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #28 : 14-01-2014, 21:00 » |
|
Gibbon, daj instrukcję do tego linka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gibbon
Offline
Płeć:
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370
|
|
« Odpowiedz #29 : 15-01-2014, 05:37 » |
|
Po otworzeniu kliknij "Watch as free user" (czasami trzeba dwukrotnie), następnie "Start new video". Na koniec pozamykaj reklamy, które wyskoczyły.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomasz_Dangel
Offline
Płeć:
MO: 2008
Wiadomości: 1.079
|
|
« Odpowiedz #30 : 15-01-2014, 07:46 » |
|
Mistrz powiedział: " Zawsze miałem wewnętrzny opór przed jedzeniem ryżu. I się nie mylił. Ryż jest bardzo podatny na zatrucia środowiskowe w procesie nawadniania, wiele krajów producentów ryżu używa do tego skażonej ( niedoczyszczonej) wody". "Jeśli prześledzić literaturę naukową, szczególnie dotyczącą Chin i Indii, podlewają oni uprawy wodą która pochodzi nieoczyszczonych ścieków domowych i przemysłowych" - stwierdza Dr. Tsanangurayi Tongesayi z Monmouth University". - http://nathanel.nowyekran.pl/post/90872,czy-jemy-ryz-faszerowany-olowiem-i-innymi-truciznamiMam w hospicjum jedno dziecko, które nie trawi tłuszczu (nie wiem dlaczego). Wczoraj musiałem zaprojektować dla niego dietę opartą na cielęcinie i ryżu (dr Jan Kwaśniewski nazywa ją dietą japońską). Czy mógłbym prosić o wskazanie ryżu, który nie zawiera arszeniku?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #31 : 15-01-2014, 21:59 » |
|
Czy mógłbym prosić o wskazanie ryżu, który nie zawiera arszeniku? Panie Tomaszu, ciężko będzie. Ale może ta cielęcinka z kaszą jaglaną?
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-01-2014, 12:26 wysłane przez Whena »
|
Zapisane
|
|
|
|
Lukre
Offline
Płeć:
MO: 06-10-2012 (1.5 r.) 01-08-2016-15.01.2017; 01.08.2018-...? DP:_06-09-2012
Wiedza:
Wiadomości: 166
|
|
« Odpowiedz #32 : 15-01-2014, 22:20 » |
|
Ryż organiczny z Włoch: http://smakpoludnia.pl/ryz-ryz-organiczny-c-6_26.html Opis fajny, tylko nie wiem na ile wiarygodny. Może warto pokorespendować z producentem.
|
|
|
Zapisane
|
"Normalność to iluzja. To, co jest normalne dla pająka... jest chaosem dla muchy..." M. Addams
|
|
|
|