Niemedyczne forum zdrowia
29-04-2024, 00:17 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Oleje raz jeszcze  (Przeczytany 102857 razy)
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #40 : 13-06-2008, 10:47 »

Rozumiem, że kotleta, rybę, smażymy na smalcu?
już trochę tu jestem, a nadal byłam przekonana, ze na oliwie z oliwek Smutny
Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Zibi
« Odpowiedz #41 : 13-06-2008, 10:51 »

Ja się już z tego wyleczyłem, ale czasami ludzie się sami domagają dokładności aptekarsko-księgowej...msn-wink
« Ostatnia zmiana: 14-10-2011, 17:17 wysłane przez Zibi » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #42 : 13-06-2008, 10:52 »

Cytat od: "Grażyna"
Emisia, która mieszka w Italii, pewnie to potwierdzi.
Zapewne, ale jakim sposobem mieliby to potwierdzić mieszkający w Polsce? Ja tego nie potwierdzam.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Editho
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-12-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 454

« Odpowiedz #43 : 13-06-2008, 10:52 »

BIEDRONKA Tak smażymy na smalcu, naleśniki też  lub na słoninie, którą smarujemy patelnię.
Ryba jest super z piekarnika bez tłuszczu pieczona w żaroodpornym naczynku i posypana żywymi ziołami(z miętą bomba) i na to kawałek masła.
Zapisane

"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #44 : 13-06-2008, 10:57 »

Ja sobie robię tak, że smażę kotleta na oliwie z oliwek ( tak jak nauczyłam się w domu rodzinnym), potem go myję ( tak jak się nie nauczyłam, ale jak nie umyję to mi ta oliwa szkodzi), biorę wielką patelnię, wrzucam warzywa, leję solidną ilość wody, troszkę oliwy z oliwek i to gotuję tak z 7-10 minut no ale rzeczywiście to potrawa... dla chorych, chyba. I wrzucam zioła, ale to dla smaku.
A tu wychodzi, że na oliwie nie powinno się... najlepiej na smalcu, tak?

Dodano

Editho, dziękuję, długa droga jeszcze przede mną.
Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #45 : 13-06-2008, 10:58 »

Generalna zasada jest taka, że smażymy na tłuszczach stałych, czyli nasyconych. A wyjątki oczywiście są, ale tylko po to, by potwierdzić regułę.

Dodano

Cytat od: "biedrona"
( tak jak nauczyłam się w domu rodzinnym)
... gdzie unikano cholesterolu. Znam to!
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #46 : 13-06-2008, 11:03 »

Zastanawiałam się, skąd u mnie te dolegliwości po olwie, skoro oliwa z oliwek jest taka "super zdrowa do smażenia". Ach, te mity! No to teraz już wiem.
Ale są jeszcze tempertury smażenia, coś słyszałam....ale bardzo słabo. Że coś się do jakiejś temp smaży na oliwie, do innej na smalcu, do innej na maśle. Ktoś wie? Może to ładnie podsumować?
Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #47 : 13-06-2008, 11:07 »

Cytat od: "biedrona"
Może to ładnie podsumować?
Jasne - nie utrudniać sobie życia! Ja na przykład, gdy kupuję mięso, patrzę, czy jest tłuste, czy chude. I nawet do głowy mi nie przyjdzie, jaki w nim jest stosunek B:T. Wam też to radzę!
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Zibi
« Odpowiedz #48 : 13-06-2008, 11:07 »

http://mikstura.kei.pl/forum/1090.htm?sid=e05ec2873159d2bbd5af210ff9b9aa09
Biedrona, dla przypomnienia!
« Ostatnia zmiana: 09-12-2009, 17:42 wysłane przez Zibi » Zapisane
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #49 : 13-06-2008, 11:17 »

Mistrzu miałam na myśli podsumować, o tak :

To może ja to zrobię, a najwyżej ktoś, kto wie, mnie poprawi.

Oliwę z oliwek, jak już ktoś chce, można stosować z wodą do krótkiego duszenia. (tak do 10 minut) ale generalnie lepiej nie
Smażymy na smalcu, a potem go wylewamy.
Na maśle smażymy np jajecznicę, czyli krótko i na raczej niskich temp.
 
Zibi, dzięki
Nie widziałam tego w ogóle. Bylam przekonana do tej pory, że smaży się na tej oliwie z oliwek
Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #50 : 13-06-2008, 11:21 »

Grażynko, ja osobiście lubię podsumowania, potem nie ma jakiś niedomówień.
Ok, wiec oliwe z oliwek do duszenia mrozonek można stosować.
Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Zibi
« Odpowiedz #51 : 13-06-2008, 11:24 »

http://mikstura.kei.pl/forum/1968.htm?sid=fb93c8a216fdb0bf48b0a8c2a8972e7d

Jeszcze to dla Biedronki.
Zapisane
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #52 : 13-06-2008, 11:24 »

A może jednak nie można.
Dlaczego z wodą? Bo jak nie dodawałam wody to było mi niedobrze. W rezultacie to jest więcej wody i odrobina oliwy. I ja to potem wylewam!
I teraz nie wiem czy dlatego, ze oliwa jest "be", czy też ze mną było źle, czy też jedno i drugie.
Wiadomo, ze w skrajnosci wpadać nie można, ale chcialabym wiedziec, czy oliwa staje się szkodliwa przy krótkim gotowaniu ( takim właśnie duszeniu). Czy też "no, jest troche szkodliwa, ale nie popadajny w skrajności". Jak się wie, wtedy można podejmować dobre decyzje.
Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #53 : 13-06-2008, 11:28 »

OK Zibi.
Teraz uciekam, potem z chęcią przeczytam

Dodano

Fakt, off topic się zrobił, ale widać potrzebny. Tematy zawsze można odzielić, a wiedza sama do głowy nie wpadnie.
I tym razem nie ja go zrobiłam hihi msn-wink
Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #54 : 13-06-2008, 11:30 »

Cytat od: "Grażyna"
Mistrzu, to jakie jeść mięso - tłuste czy chude.
To zależy, co kto lubi.

Cytat od: "Grażyna"
Wieprzowinę niektórzy wykluczają ze względu na genetyczne podobieństwo świni do człowieka.
Czy może odwrotnie?
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #55 : 13-06-2008, 11:46 »

A świeczka Grażynko dla klimatu msn-wink
Konkretnie ten "wkład" co się świeci 4 godz i wkładam do świecznika z soli.
Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Zibi
« Odpowiedz #56 : 13-06-2008, 11:55 »

Cytat od: Mistrz
Grażyna napisał/a:   
Wieprzowinę niektórzy wykluczają ze względu na genetyczne podobieństwo świni do człowieka.   
Czy może odwrotnie?
Zgadza się, Mistrzu, jak np. miłośnicy pewnej diety wysokotłuszczowej msn-wink.
« Ostatnia zmiana: 14-10-2011, 17:16 wysłane przez Zibi » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #57 : 13-06-2008, 11:58 »

Podsumowując, warto przypomnieć, że my mieszkamy w Polsce. To po pierwsze, a po drugie - według moich obliczeń - by zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na NNKT wystarczy wypić jeden koktajl z błonnikiem dziennie. Po trzecie, olej dodajemy do potraw, by poprawić wchłanianie i przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. I tyle.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Zibi
« Odpowiedz #58 : 13-06-2008, 12:07 »

Cytat od: Mistrz
Grażyna napisał/a:   
Mistrzu, to jakie jeść mięso - tłuste czy chude.
To zależy, co kto lubi.
A dla miłośników teorii biochemicznych, zaznaczam, że chude mięso - bardziej zakwasza, ale mogą być pewne odstępstwa, jak przy każdej teorii. W chorobie częściowo można się z tym zgodzić, ale w zdrowiu, teoria ta - jest w dalekiej opozycji z praktyką.
« Ostatnia zmiana: 14-10-2011, 17:14 wysłane przez Zibi » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #59 : 13-06-2008, 12:12 »

Link zapodany przez Kati81 http://konkursy.gastrona.pl/art/article_3874.php
Uwagę zwraca ostatnie miejsce z cezurą „unikać”, a jest to wychwalana... Extra Vergine. Nie dajmy się zwariować!
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!