Piotrb111
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 2007-03-06
Wiedza:
Wiadomości: 569
|
|
« : 30-11-2007, 09:33 » |
|
Czy ktoś coś wie na temat tych surówek które są do kupienia w sklepach spożywczych np. PSS Społem u mnie na terenie potentatem jest Ogórkiewicz. Z czego oni je robią czy nie ma tam jakiegoś świństwa?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Maldona
|
|
« Odpowiedz #1 : 30-11-2007, 09:35 » |
|
Zawsze wyczuwałam tam dużo cukru - jako konserwant no i smak, który tak lubią wszyscy śmiertelnicy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Alicja
|
|
« Odpowiedz #2 : 30-11-2007, 09:53 » |
|
Również dodają octu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Piotrb111
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 2007-03-06
Wiedza:
Wiadomości: 569
|
|
« Odpowiedz #3 : 30-11-2007, 09:57 » |
|
No to co czy ocet to coś złego?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #4 : 30-11-2007, 09:59 » |
|
Surówki przyrządzamy z świeżych, surowych warzyw. Kupowane do tego mają się nijak.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Alicja
|
|
« Odpowiedz #5 : 30-11-2007, 10:01 » |
|
Ogólnie może nie (choć nie każdy lubi) ale dla kandydowców nie zalecany. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba w książce dr Janusa jest napisane, że tylko własnej roboty ocet jabłkowy jest dopuszczalny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Piotrb111
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 2007-03-06
Wiedza:
Wiadomości: 569
|
|
« Odpowiedz #6 : 30-11-2007, 10:03 » |
|
Przepraszam za pytanie, to znaczy, że oni je robią nie ze świeżych owoców czy chodzi o konserwanty jakie tam dodają?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Alicja
|
|
« Odpowiedz #7 : 30-11-2007, 10:13 » |
|
Piotr, zobacz na skład. Te sprzedawane na wagę wyglądają ładnie i nie mają pudełek. Ale są też takie w pudełeczkach plastikowych i tam skład nie jest zachęcający. Podejrzewam, że z tymi na wagę może być podobnie, bo czemu nie? A jak się zrobi samemu to przynajmniej wiesz co jesz. I przy odrobinie wprawy naprawdę szybko to idzie. Do śniadania np. na kanapki kładę po plastrze świeżego selera. Bo cebula tylko na kolację
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Piotrb111
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 2007-03-06
Wiedza:
Wiadomości: 569
|
|
« Odpowiedz #8 : 30-11-2007, 10:15 » |
|
Wiesz problem w tym, że ja mam dość długie godziny pracy i nie zawsze jadam w domu. Ale cóż coś będzie trzeba wymyśleć.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zulejka
|
|
« Odpowiedz #9 : 30-11-2007, 14:07 » |
|
Ja mam specjalny mikser rozdrabniający warzywa . Od razu wrzucam tam większą ilość i mam surówkę np. na 2 dni. W ten sposób przygotowanie surówki jest bardzo szybkie. Wiem, że pewnie lepiej by było ścierać marchewkę, czy pietruszkę tuż przed podaniem, ale pocieszam się, że i tak mam zdrowszą surówkę niż ta ze sklepu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
darek82
|
|
« Odpowiedz #10 : 20-10-2009, 07:51 » |
|
Widzę, żę to wątek sprzed 2 lat, ale chciałem dodać od siebie, że mój kolega pracuje w surówkach Grześkowiak i gwarantuje on, że w składzie są warzywa i czasem (zależnie od rodzaju) majonez. Był nieraz na linii produkcyjnej stąd wie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Piotrb111
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 2007-03-06
Wiedza:
Wiadomości: 569
|
|
« Odpowiedz #11 : 20-10-2009, 07:53 » |
|
No wiadomo, że są warzywa, tylko po pierwsze jakie? A po drugie po jakim czasie surówka od wykonania u Grześkowiaka trafia na twój stół bo nie sądzę, żeby to był chociażby ten sam dzień.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
darek82
|
|
« Odpowiedz #12 : 20-10-2009, 08:04 » |
|
On za tą firmą nie przepada, bo rzadko się lubi pracę papierkową, ale ręczy, że warzywa są świeże i trafiają szybko na półki. Jak ktoś nie ma czasu to zjedzenie czasem tych surówek nie zaszkodzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Piotrb111
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 2007-03-06
Wiedza:
Wiadomości: 569
|
|
« Odpowiedz #13 : 20-10-2009, 08:44 » |
|
No tak, lepsze to niż coca cola i macdonald.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
darek82
|
|
« Odpowiedz #14 : 20-10-2009, 10:49 » |
|
Właśnie dzwoniłem do kolegi i mówi, że surówki z linii produkcyjnej trafiają do sklepu w 8-10 godzin, w warunkach chłodniczych. Już 2-3 razy tak się zdarzyło, że wyjechałem i nie było jak zjeść domowego obiadu to wtedy kupowałem kurczaka z grilla (nie jem skóry, bo przyprawiana polepszaczami smaku ) i surówkę w Tesco (akurat mają w Tesco od Grześkowiaka). Kurczak zapewne na potrzeby supermarketu był karmiony gotowymi paszami, żeby szybko nabrał masy. Nie mówię, że taki obiad jest super, ale nie jadę wtedy głodny. Co do kupnych surówek to myślę, że tylko sporadycznie, a na co dzień to własnoręcznie robione.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Piotrb111
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 2007-03-06
Wiedza:
Wiadomości: 569
|
|
« Odpowiedz #15 : 20-10-2009, 13:59 » |
|
No to rewelacja dzięki za tak szczegółowe informacje. A może jesteś jeszcze się wstanie dowiedzieć co do jakości warzyw? Skąd one pochodzą?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
darek82
|
|
« Odpowiedz #16 : 20-10-2009, 16:24 » |
|
Warzywa według kolegi są od lokalnych rolników, z którymi są kontrakty i firma ma nawet kontrolę uprawy gleby. To prawda, że to brzmi za pięknie. Jako dowód mogę mieć to, że ten kolega był w budynku produkcyjnym i wcina te surówki, a tata mojej koleżanki pracuje we firmie wędliniarskiej i przez to, że wie jak powstaje u nich wędlina nie weźmie do ust żadnego mięsa.
Wiem, że te surówki można dostać w sieci Tesco, Real i dalej nie wiem gdzie jeszcze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
KazeK
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 06-11-2011
Skąd: Łódź
Wiadomości: 22
|
|
« Odpowiedz #17 : 02-12-2011, 08:53 » |
|
Wiem że wątek jest sprzed 2 lat ale mam pytanie dotyczące sklepowych surówek. Mianowicie firma która robi soki jednodniowe produkuje obecnie również surówki bez konserwantów i dodatków z krótkim terminem ważności. Problem tylko w tym że w składzie jest cukier (niewielka ilość) Mam pytanie czy takie surówki można jeść w drugim etapie DP? Mistrz pisze, że w drugim etapie można nawet nieco osłodzić kawę więc dochodzę do wniosku, że odrobina cukru w surówce nie zaprzepaści mojej diety...Mam racje?
Ps. Wiem, że takie surówki nie dorównują tym robionym w domu i z góry dziękuje za rady żeby robić surówki samodzielnie (staram się tak robić), ale nie zawsze jest na to czas.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Eovo
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 01.01.2010
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 56
|
|
« Odpowiedz #18 : 02-12-2011, 09:06 » |
|
Ja jeszcze nie znalazłem surówki bez cukru ,substancji słodzącej. Przyznam że czasem kupuje miks sałaty pokrojonej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|