Fazibazi
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 12.2008
Wiedza:
Skąd: Gdynia
Wiadomości: 227
|
|
« Odpowiedz #280 : 25-02-2014, 08:20 » |
|
Dopóki powłoka jest to chroni ale tak jak napisała Asia61 różnie jest z jej trwałością. Sporadycznie czyszczę swoją druciakiem i na powierzchni "roboczej" nie ma śladu uszkodzeń - tylko drobne odpryski na krawędzi. Berghoff Virgo (pomarańczowa) ale następny zakup będzie na pewno czarna (albo z serii cast line) bo ten pomarańczowy z czasem tak się nieestetycznie "opala", że i tak jest czarna. Cenowo podobnie do tej lidlowej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Osci
|
|
« Odpowiedz #281 : 25-02-2014, 17:05 » |
|
Nie lepiej kupić raz patelnię żeliwną? Przynajmniej następne pokolenia też skorzystają. Wtedy można używać druciaka, widelców i wszystkiego do woli.
|
|
« Ostatnia zmiana: 25-02-2014, 19:30 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Generał
|
|
« Odpowiedz #282 : 25-02-2014, 19:54 » |
|
Jak wygląda przestawienie ze smażenia na teflonie na smażenie na tej patelni z powłoką ceramiczną? Ja szczerze mówiąc zawsze na teflonie wszystko robiłem, schabowego maczam tylko w jajku i mogę sobie bez problemu opiec, nic się nie przypala nie przywiera, a jak na tej z powłoką ceramiczną? A może lepsza by była żeliwna lub stalowa?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Fazibazi
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 12.2008
Wiedza:
Skąd: Gdynia
Wiadomości: 227
|
|
« Odpowiedz #283 : 25-02-2014, 20:23 » |
|
Nie lepiej kupić raz patelnię żeliwną? Według mnie nie ale jeszcze nie miałem okazji zjeść czegokolwiek z żeliwnej i poużywać w gospodarstwie tak "na co dzień" (jakby była taka opcja to chętnie skorzystam). A nie trzeba jej oliwić? Bo rozumiem, że mówimy o gołym żeliwie bez żadnych powłok? nic się nie przypala nie przywiera, a jak na tej z powłoką ceramiczną? Może na początku jak jej dobrze nie rozgrzewałem przed smażeniem to coś tam przywarło ale po nabraniu wprawy bije teflon na głowę trwałością powłoki no i sprawami toksyczności itp.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Osci
|
|
« Odpowiedz #284 : 25-02-2014, 21:53 » |
|
Według mnie nie ale jeszcze nie miałem okazji zjeść czegokolwiek z żeliwnej i poużywać w gospodarstwie tak "na co dzień" (jakby była taka opcja to chętnie skorzystam). A nie trzeba jej oliwić? Bo rozumiem, że mówimy o gołym żeliwie bez żadnych powłok?
Pewnie trzeba od czasu do czasu, ja po każdym smażeniu i myciu jak jeszcze jest ciepła rozsmarowywuje kawałeczek smalcu. Chociaż i bez tego już się utworzyła na tyle powłoka (taka naturalna - jeżeli nie używa się do mycia detergentów), że nawet nie trzeba nic smarować. Robię tak z przyzwaczajenia od początku jak mam patelnie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Nosłoń
Offline
Płeć:
Wiek: 32
MO: 14.02.2014
Skąd: Głubczyce
Wiadomości: 39
|
|
« Odpowiedz #285 : 25-02-2014, 23:29 » |
|
Nie kupiłem jednak w Lidlu, bo wcale nie są tańsze, niż gdzie indziej, a na tych droższych z gładką, jasną powłoką widziałem odpryski tej powłoki, chociaż one akurat były ze stali. Kupiłem w Mrówce za pięćdziesiąt parę złotych dokładnie taką: http://sklepgalicja.pl/patelnia-ceramiczna-ceramic-eco-24-cm-indukcja-p-506.htmlTaniej niż w sklepie producenta. Nie wiem, czy mam ją zahartować, jeśli napisane jest, żeby ją tylko umyć gorącą wodą przed pierwszym użyciem?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #286 : 26-02-2014, 11:13 » |
|
Patelnię ceramiczną wystarczy umyć gorącą wodą.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #287 : 26-02-2014, 15:27 » |
|
I tłuszcz sam schodzi od wody? Niesamowicie nieprawdopodobne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Generał
|
|
« Odpowiedz #288 : 26-02-2014, 15:37 » |
|
Chyba chodzi o umycie nowej patelni, która nie jest jeszcze tłusta.
A co do mycia tłustych patelnii - czym to robicie? Może być płyn do mycia naczyń czy nie używacie takich rzeczy? Ja zwykle myję z płynem, tylko przed używaniem patelni myję samą wodą i osuszam podgrzewając na ogniu.
|
|
« Ostatnia zmiana: 26-02-2014, 20:00 wysłane przez Ania »
|
Zapisane
|
|
|
|
Gibbon
Online
Płeć:
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370
|
|
« Odpowiedz #289 : 26-02-2014, 15:44 » |
|
Owszem, do umycia patelni wystarcza ciepła woda i gąbka. Ja zresztą niemal wszystko myję samą ciepłą wodą.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #290 : 26-02-2014, 16:00 » |
|
Za dużo tłustych rzeczy w moim domu aby je "umyć" (albo raczej przepłukać) ciepłą wodą i gąbką. Osobiście jestem wiernym użytkownikiem płynu do naczyń Ludwik, tłuszcz schodzi a mycie nawet najtłuściejszych naczyń to łatwizna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Osci
|
|
« Odpowiedz #291 : 26-02-2014, 18:38 » |
|
Na patelni żeliwnej ma zostać lekka tłusta powłoka, dzięki której nic się nie przypala. Jeżeli się zmywa bezpośrednio po jedzeniu tłuste naczynia to spokojnie wystarczy ciepła woda i gąbka/szmatka. Nie za bardzo wierze w tą 'biodegradowalność' od razu po umyciu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Nosłoń
Offline
Płeć:
Wiek: 32
MO: 14.02.2014
Skąd: Głubczyce
Wiadomości: 39
|
|
« Odpowiedz #292 : 26-02-2014, 20:17 » |
|
Podobno Ludwik dobrze smaruje łańcuch w rowerze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #293 : 26-02-2014, 21:06 » |
|
I tłuszcz sam schodzi od wody? O jakim tłuszczu Ty mówisz? Przecież pyta, czy umyć przed pierwszym użyciem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #294 : 27-02-2014, 15:59 » |
|
A no tak. Dopiero później zajarzyłem, ale już udzielono odpowiedzi więc nie zdążyłem usunąć Kozaczku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tashideley
Offline
Płeć:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582
|
|
« Odpowiedz #295 : 28-02-2014, 09:04 » |
|
Kamil, Ty naprawdę używasz płynu Ludwik? A znasz jego skład? Można poczytać tutaj: http://www.inco.pl/temp/pliki/A%20ARK_DANYCH...Do mycia silnie zabrudzonych naczyń chyba najlepsza jest woda z octem i jakimś przyjemnym aromatem. Osobiście stosuję też środki organiczne. A co do patelni to u mnie najlepiej się sprawdzają patelnie stalowe z powłoką ceramiczną.
|
|
« Ostatnia zmiana: 28-02-2014, 10:12 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Ernestem
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169
|
|
« Odpowiedz #296 : 28-02-2014, 11:32 » |
|
Ja używam patelni ceramicznej Berghoff Virgo, którą myję gąbką do teflonu. Powłoka jest jak nowa już ponad pół roku. A do mycia używam płynu eco Frosch.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Live
Offline
Płeć:
MO: 11 kwietnia 2012, syn 7 lat MO od 11 kwietnia 2012
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 270
|
|
« Odpowiedz #297 : 16-04-2014, 21:37 » |
|
Przedwczoraj kupiłam patelnię ceramiczną w Biedronce. Wydaje się świetna. Po mojej poprzedniej, na ktorej tylko placki lub omlet można było usmażyć bo reszta totalnie przywierała - zwłaszcza jajecznica - to wielka ulga...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gromans
Offline
Płeć:
MO: 1/03/2014
Skąd: Kitchener,Ontario, Kanada
Wiadomości: 8
|
|
« Odpowiedz #298 : 07-05-2014, 13:25 » |
|
Najlepsze patelnie na świecie robi firma WOLL. Miałam różne patelnie (żeliwne, ceramiczne i inne), ale od roku używam tej firmy i to jest to w co warto zainwestować. Patelnia ta warta jest pieniędzy jakie się za nią płaci. Smażenie, mycie to czysta przyjemność, a jaki smak potraw wykonywanych. Myję ją samą goracą wodą i po roku wygląda jak nowa.
|
|
« Ostatnia zmiana: 07-05-2014, 15:09 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
Miłość jest jak szyba, raz stłuczesz i więcej nie poskładasz. Ale zawsze możesz wstawić nową.
|
|
|
Osci
|
|
« Odpowiedz #299 : 07-05-2014, 20:57 » |
|
Najlepsze patelnie na świecie robi firma WOLL. Miałam różne patelnie (żeliwne, ceramiczne i inne), ale od roku używam tej firmy i to jest to w co warto zainwestować. A co było nie tak z żeliwną?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|