Niemedyczne forum zdrowia
27-04-2024, 13:55 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 16   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Patelnia  (Przeczytany 250882 razy)
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #40 : 24-02-2010, 18:28 »

Zobaczcie jak piękne są emaliowane naczynia.

http://www.emalia.sklep.pl/go/_category/?idc=id_7&order=2&page=1&producer_id=0&record_row=long&lang=pl

Zapisane

Nikena
« Odpowiedz #41 : 24-02-2010, 18:40 »


To nie są wygłupy, gdyby nie było problemu nikt by sobie tym nie zawracał głowy. Próbowałam piec na patelni emaliowanej i się przypala. Emalia nie jest zaś taka tania. Czajnik kosztuje ok. 80 zł. Oczywiście chińszczyzna jest tania, ale ja za taką dziękuję. Stąd moje poszukwania na forum jako, że staramy się żyć zdrowo.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #42 : 24-02-2010, 18:51 »

Próbowałam piec na patelni emaliowanej i się przypala.
A była dostateczna ilość smalcu? Pytam, bo wielu, bojąc się cholesterolu, smaży na minimalnej ilości tłuszczu.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Nikena
« Odpowiedz #43 : 24-02-2010, 19:09 »


Była Mistrzu, duża ilość smalcu. Mam podwyższony cholesterol, ale do 300 jeszcze mi daleko, więc piekę na sporej ilości. Ale znalazłam na allegro tą samą patelnie, co poleca Effectus, ale bez pokrywy, cena wtedy jest sporo niższa.
Podam link do stronki http://www.allegro.pl/item930414013_berghoff_patelnia_virgo_20_26_30cm_indukcja_gratka.html
Zapisane
Grawo
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526

« Odpowiedz #44 : 26-02-2010, 19:59 »

Próbowałam piec na patelni emaliowanej i się przypala.
A była dostateczna ilość smalcu? Pytam, bo wielu, bojąc się cholesterolu, smaży na minimalnej ilości tłuszczu.
A ja ciągle boję się smalcu, smażę na rzepakowym, co to znaczy wmawianie przez lata, że smalec be.
Cholesterol mam 300.
Zapisane
Joker
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 17-11-2005
Wiadomości: 436

« Odpowiedz #45 : 26-02-2010, 22:08 »

Próbowałam piec na patelni emaliowanej i się przypala.
A była dostateczna ilość smalcu? Pytam, bo wielu, bojąc się cholesterolu, smaży na minimalnej ilości tłuszczu.
A ja ciągle boję się smalcu, smażę na rzepakowym, co to znaczy wmawianie przez lata, że smalec be.
Cholesterol mam 300.

Jak ktoś boi się cholesterolu to niech się zapozna z książką "Mity o cholesterolu" Walter Hartenbach.

Również miałem problem z przypalaniem przy smażeniu na tłuszczu na patelni emaliowanej - problem rozwiązał dodatek soli do tłuszczu.

« Ostatnia zmiana: 26-02-2010, 22:12 wysłane przez Joker » Zapisane
Nikena
« Odpowiedz #46 : 28-02-2010, 14:17 »

Grawo, cholesterol jest nam bardzo potrzebny, ale mało się o tym mówi. Oczywiście mam na myśli frakcje LDL tzw. zły. Gdy rośnie LDL rośnie też HDL tzw. dobry cholesterol. LDL jest nam potrzebny, gdyż np. łata ściany uszkodzonych tętnic. Gdy jest podwyższony znaczy, że z naszym odżywianiem jest coś nie tak. Ale to nie znaczy, że mamy zwalczać cholesterol, ale zmienić sposób odżywiania a LDL sam spadnie. Ostatnimi czasu bardzo pozaniżano normy cholesterolu a czemu? Ano temu, aby firmy farmaceutyczne miały nowy powód do zarabiania na niewiedzy ludzi i niektórych lekarzy. Kiedyś byłam u lekarza i gdy pokazałam mu wyniki ze szpitala z opisem hipercholesterolemia zaczął się śmiać i powiedział, że teraz to już nawet niemowlaki mają cholesterol ponad norme. Dawniej norma była do 330 a teraz ciągle ją zaniżają i powiedział, że nie mam się co martwić. Ale takich lekarzy jest coraz mniej, bo następny, gdy zobaczył mój cholestreol prawie 300, powiedział, że muszę brać leki i oczywiście próbował coś mi przepisać. Ja jednak nie biorę leków, bo z nimi to jest też tak, że jak się zacznie brać, to działa tylko w chwili kiedy bierzemy. Jednak co ważne cholesterol to sygnał, że coś się z naszym organizmem dzieje. Albo jesteśmy zatoksycznieni albo mamy uszkodzone tętnice.

Podeślę Ci strone z której możesz skorzystać, jeśli chodzi o cholesterol. Tam pisze aby brać duże dawki wit. C, ale to już inna sprawa i chyba to gdzieś tu na forum czytałam, dlaczego jej nie magazynujemy. Podsyłam nie po to, aby ktoś zaczął nadużywać wit. C, ale tam jest ładnie wyjaśnione sprawa cholesterolu i np. miażdżycy. Są też na stronie dwa filmiki.


http://www.medycynakomorkowa.com/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=31
Zapisane
Grazyna
« Odpowiedz #47 : 04-03-2010, 11:09 »

Dziękuję, Nikeno, za ten link. Wczoraj zgłosiłam chęć zakupu patelni. Przed chwilą zadzwonił do mnie sprzedawca. Umówiliśmy się co do rozmiaru patelni i formy dostawy (płatności). Przy okazji własnymi słowami sprzedawca opisał mi zalety patelni. Jest odlana, w związku z tym nie odkształca się. Jest odporna, mocniejsza od patelni emaliowanych i teflonowych, a dzięki powłoce ceramicznej nie wydziela żadnych szkodliwych substancji. Dodatkowo te dziubki po bokach wydają mi się przydatne. Rozmowa upewniła mnie, że ta patelnia to jest to, czego szukałam. Czas pokaże, ale spodziewam się, że będę zadowolona.

Aukcja kończy się jutro w południe.
Zapisane
Nikena
« Odpowiedz #48 : 04-03-2010, 14:16 »

Proszę bardzo, Grażynko.  biggrin Cieszę się, że Ci się przydał. Sama skorzystam, ale za miesiąc, bo teraz mam pustki w portfelu.
A co do sprawy, o której wiesz, to pochwalę Ci się, że zrobiłam ostateczny decydujący krok i jestem szczęśliwa, że w końcu po tylu latach naprawdę się zdecydowałam i przestałam się bać.  clap


 smile Chyba więcej osób wie  thumbsup biggrin
« Ostatnia zmiana: 04-03-2010, 14:56 wysłane przez Grażyna » Zapisane
Grazyna
« Odpowiedz #49 : 11-03-2010, 20:32 »

Patelnia jest znakomita! Często duszę mięso z większą ilością warzyw, a nawet gdy smażę tylko jeden kotlet, lubię mieć na patelni miejsce na dobre rozłożenie zawartości. Próbowałam już, i woka, i różnych rondli, i patelni zeptera. W zepterze piecze się i dusi bardzo dobrze, ale teraz już nie kupiłabym garnków stalowych, które zmieniają smak i mogą wydzielać nikiel; w dodatku są paskudnie ciężkie i nieporęczne. Ta, dzisiaj dostarczona patelnia Virgo (link w poście #45) jest w sam raz - co do wielkości, wysokości brzegów i ich nachylenia. Do tego ma po bokach jakby szerokie dziubki, którymi można z niej zlać nadmiar płynu, tłuszczu, zrzucić smażoną cebulę i nic nie ścieka na zewnątrz. Rączka wygodna, odkręcana i nie nagrzewa się. Patelnia jest średnio ciężka, bardzo wygodnie się nią operuje.
Teflon z ulgą wywalam na śmietnik!
Do smażenia jajka na śniadanie mam maleńką patelnię emaliowaną. Emalia nie sprawdza się jednak do smażenia mięsa czy placków.

Zapisane
Nikena
« Odpowiedz #50 : 14-03-2010, 18:26 »

Kupiłam dziś patelnie tą z allegro. Kupiłam ją w M1 - na stoisku Berghoff. Można tam kupić po cenie z allegro, ale trzeba o tym powiedzieć i dodatkowo nie płaci się za przesyłkę. Grażynko zapomniałam zapytać sprzedawcę czy ją się hartuje...wiesz może co z nią zrobić przed pierwszym użyciem?
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #51 : 14-03-2010, 18:30 »

Zrobić to, co piszą w instrukcji. Przed pierwszym użyciem wymyć wodą z płynem do naczyń. Używać delikatnej ściereczki ( nie metalowego druciaka).  smile Nic ponadto.
Zapisane

Nikena
« Odpowiedz #52 : 14-03-2010, 19:28 »

Gdybym miała instrukcję po polsku to pewnie nie zadawałabym pytań  biggrin
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #53 : 14-03-2010, 19:31 »

To jakże Ci sprzedali towar? Przecież instrukcja w języku polskim jest obowiązkowa.
Zapisane

Nikena
« Odpowiedz #54 : 14-03-2010, 19:34 »

Tego nie wiem. Pisze tylko w języku angielskim, a ja go nie znam. Widać nie jest obowiązkowa.  Smutny
Pytam dlatego, że czasem patelnie się hartuje, czy smaruje tłuszczem przed pierwszym użyciem. Tak bywa z różnym patelniami w zależności od użytego materiału.
Dzięki Klara  smile
« Ostatnia zmiana: 14-03-2010, 19:44 wysłane przez Nikena » Zapisane
Grazyna
« Odpowiedz #55 : 14-03-2010, 22:09 »

zapomniałam zapytać sprzedawcę czy ją się hartuje...wiesz może co z nią zrobić przed pierwszym użyciem?
Hartować nie trzeba.
Rzeczywiście, nie ma instrukcji po polsku. W tej załączonej - po angielsku, nie jest napisane nic na temat pierwszego użycia. Tylko tyle, że "łatwa do czyszczenia  (przeważnie wystarczy kawałek kuchennego ręcznika lub delikatna ściereczka". Rączki nie należy myć w zmywarce, a także nie zaleca się w ogóle mycia w zmywarce, jeśli ma starczyć na dłużej (rękojmia na 5 lat). Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek, jest energooszczędna, powłoka nieprzywierająca, twarda i odporna na zarysowania i starcie, z wyjątkiem spowodowanych użyciem ciężkich metalowych narzędzi. Do mojej był dołączony komplet trzech drewnianych łopatek.
Umyłam ją gąbką i wodą z detergentem, wytarłam, nalałam trochę oliwy, podgrzałam, a następnie starłam ręcznikiem papierowym. Potem dopiero użyłam do smażenia. Już po pierwszym użyciu doszłam do wniosku, że to bez sensu. Tak postępowało się z powierzchniami tradycyjnymi. Ta jest absolutnie nieprzywierająca i nie mam takiej potrzeby. Smażyć można bez niczego - bez tłuszczu i wody albo z  niewielką ilością - tak jest napisane i to jest prawda.

Ja na swojej smażyłam kotlet z karkówki z pieczarkami i cebulą - cebula trochę się przypiekła ale nie przywarła. Następnie usmażyłam  udziec z indyka (tym razem uważałam z temperaturą), gdy już mięso było miękkie, dodałam cebulę, a po jej uduszeniu także trochę ugotowanego żytniego makaronu. Nic nie przywarło ani się nie spaliło. Jestem bardzo zadowolona.
Zapisane
Nikena
« Odpowiedz #56 : 15-03-2010, 07:36 »

Dzięki Grażynko  biggrin
Tak myślałam, że nic nie trzeba robić, ale wolałam się upewnić. Ja patelnie użyję może dziś i ciekawa jestem jak mi się będzie smażyć. Może znalazłyśmy patelnie nr 1 i będzie nam służyć długie lata.  biggrin
Zapisane
jaguar1313
« Odpowiedz #57 : 14-04-2010, 19:10 »

A co powiecie na patelnie pokryte mikroceramiką? Takie patelnie są drogie ale bardzo trwałe i nie niszczą się tak jak teflonowe.


A przeczytałaś posty powyżej czy tylko tak się dopisałaś? //Grażyna
« Ostatnia zmiana: 14-04-2010, 21:56 wysłane przez Grażyna » Zapisane
Loret
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 2007-2008. Obecnie nie stosuję.
Wiadomości: 415

« Odpowiedz #58 : 05-06-2010, 08:47 »

Chciałabym sobie kupić patelnię do grilowania czy ktoś ma dośwoadczenia w tym temacie ?
Zapisane

Zdrowie to nie egoizm, tylko mądrość.
Joker
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 17-11-2005
Wiadomości: 436

« Odpowiedz #59 : 12-07-2010, 20:52 »

Na kuchence świetnie się sprawdza taka patelnia (polecana w tym wątku):
http://allegro.pl/item1144501766_berghoff_patelnia_virgo_20_26_30cm_indukcja_gratka.html
Jeszcze nie zdarzyło mi się, aby cokolwiek przywarło.

To może by sprawdziła się i przy grillowaniu, (np odpowiednik do tego przeznaczony) :
http://allegro.pl/item1102543751_berghoff_patelnia_grilowa_virgo_24_cm_gratka.html
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 16   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!