Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 14:45 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 16   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Patelnia  (Przeczytany 247605 razy)
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« : 16-01-2008, 10:19 »

Wypróbowałem już wiele najrozmaitszych patelni i prawdziwy smak potraw można uzyskać jedynie na emaliowanej. Reszta zmienia smak potraw na specyficzny posmak metalu.
« Ostatnia zmiana: 08-06-2011, 00:55 wysłane przez Heniek » Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
żmijka
« Odpowiedz #1 : 16-01-2008, 18:42 »

Chyba zasługuje patelnia na oddzielny temat, więc wydzielam.

Cytat od: Mistrz
prawdziwy smak potraw można uzyskać jedynie na emaliowanej.

I gdzie się to cudo kupiło, Mistrzu ?
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #2 : 16-01-2008, 22:20 »

Emaliowana patelnię kupiłem w Kauflandzie. Z przykrywką kosztowała niecałe 40 zł.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
łucja
« Odpowiedz #3 : 13-04-2008, 19:32 »

a co z patelniami z powłoką teflonową?
Zapisane
Julia Ciesielska
« Odpowiedz #4 : 17-04-2008, 13:14 »

no własnie-bo niby na teflonie sie nie przypala,ale byle jaka rysa i podobno sie już nie nadaje do użytku,bo teflonowa powierzchnia po naruszeniu zaczyna wydzielać toksyczne związki...
Zapisane
KaZof
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096

« Odpowiedz #5 : 17-04-2008, 17:02 »

Cytat od: "Julia Ciesielska"
teflonowa powierzchnia po naruszeniu zaczyna wydzielać toksyczne związki...

odsłania się po prostu aluminium, z którego przeważnie jest wykonana ...
Zapisane

KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
Zibi
« Odpowiedz #6 : 17-04-2008, 19:20 »

Teflonowe związki - rzekomo pozostają w organizmie, nawet ok. 5 lat? I nie wiadomo czy organizm - gdyby mógł - to pozbyłby się ich... Podobnie jak z antybiotykami, które bardzo długo utrzymują się w organizmie, w postaci różnych dziwnych związków.
« Ostatnia zmiana: 11-10-2011, 11:57 wysłane przez Zibi » Zapisane
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #7 : 14-05-2008, 18:47 »

http://www.stank.abc24.pl/default.asp?kat=52057
Jakoś nie są drogie, a emailowane. Chyba może być "stalowa emailowana"?

Dodano

http://www.gastrotrade.pl//product_info.php?products_id=1654
Ta jest droższa, ale bez opisu, a nuż emaila jest tylko na zewnątrz?

Dodano

http://www.rossi.pl/patelnie_ceramiczne.rossi
Jeszcze są ceramiczne, nie na moją kieszeń
Nie wiem, czy Mistrz je testował, mam przeczucie, że są jeszcze lepsze niż emailowane
Chociaż jak się wgłebiam to niekoniecznie, bo przysolili im jakieś "nowoczesne faktory"
Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Shpeelka
« Odpowiedz #8 : 15-05-2008, 12:15 »

Mysle,ze emaliowane sa najlepsze, tylko trzeba uzywac drewnianych lyzek itp jak do wszystkiego zreszta.
Zapisane
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #9 : 15-05-2008, 12:19 »

No ja wiem.
ale czy może być ta "stalowa emailowana" czy szukać dalej?
Przecież i dla innnych to jest, beda sobie mogli potem kupić z tego samego sklepu!
Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #10 : 15-05-2008, 12:26 »

Cytat od: "Shpeelka"
Mysle,ze emaliowane sa najlepsze, tylko trzeba uzywac drewnianych lyzek itp jak do wszystkiego zreszta.
W żadnym wypadku. Tak postępujemy w przypadku patelni teflonowych. Z emaliowanymi nie trzeba się "pieścić". Jedynie nie można ich tłuc młotkiem, bo emalia odpadnie.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #11 : 15-05-2008, 12:28 »

No dobrze
Czy 'stalowa emailowana" w pierwszym linku jest ok?
Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Shpeelka
« Odpowiedz #12 : 15-05-2008, 12:28 »

Cytat od: Mistrz
Jedynie nie można ich tłuc młotkiem, bo emalia odpadnie.

tego nie wzielam pod uwage...

a ja tam i tak uzywam drewnianych lopatek do mieszaniaa itp chociazby ze wzgledu na moje uszy, ktore niezbyt sie czuja przyjemnie slyszac tarcie widelca o patelnie/garnek.
Zapisane
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #13 : 18-06-2008, 18:56 »

Ale przy naruszeniu, bo odsłania się aluminium, a nie tak, że smażysz i jest be. Choć, oczywiście, nie wiemy jak w rzeczywistości wpływa sam tefon ( bez uszkodzeń) na potrawy. Może be, ale czy aż "toksyczny"? Myślę jednak, że nie ma co się przerażać tylko dbać, a emailowaną kupić i używać:)
Ja próbowałam ostatnio podgrzać kotlet w garnku bo ani Kauflandu nie mam, ani patelni. Kurcze, przypalił się. Patelnie są internecie też i tam chyba je zakupię.
Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Muzyk
*

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 17.04.2009
Wiadomości: 55

« Odpowiedz #14 : 16-06-2009, 08:10 »

Witam. Czy ma ktoś na namiary na dobrą emaliowaną patelnię? Domyślam się ze na takiej patelni bez solidnej porcji tłuszczu nic się nie usmaży bez przypalenia. Czy smażąc np na teflonowej bez użycia tłuszczu potrawa nagrzeje się do wyższej temperatury niż na patelni takiej samej ale z użyciem tłuszczu? Do smażenia domyślam się, ze tylko tłuszcz zwierzęcy - stały się nadaje: smalec ; a jak z masłem? . Dziękuje za porady. Pozdrawiam
Zapisane
Joker
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 17-11-2005
Wiadomości: 436

« Odpowiedz #15 : 11-10-2009, 10:54 »

Od niedawna używam patelni emaliowanej:

http://www.stank.abc24.pl/default.asp?kat=52057&pro=360546

i właściwie wszystko bardzo do niej przywiera. Jak do tej pory największy problem miałem ze smażeniem kotletów -  tak przywierają, że po odwróceniu są w kawałkach. Jajka też nieźle przywierają.

Jak sobie radzicie z wyeliminowaniem czy znacznym zmniejszeniem przywierania podczas smażenia na patelni emaliowanej? A może z moją patelnią jest coś nie tak?
Zapisane
Nikena
« Odpowiedz #16 : 15-10-2009, 10:44 »

Szukam patelni dobrej do pieczenia już jakiś czas. Teflonowe nie przywierają, ale więcej zalet nie posiadają. Mam starą patelnie emaliowaną, ale wszytko do niej przywiera i fatalnie się piecze.
Joker mam taki sam problem z patelnią jak Ty. Może ktoś zna sposób jak piec na takiej patelni, żeby nie odrywać mięska czy jajka po kawałku.
Zapisane
Oak
Stały bywalec
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01-09-2008
Wiadomości: 151

« Odpowiedz #17 : 15-10-2009, 14:55 »

A czemu tak wystrzegacie się patelni teflonowej ??
Jeśli używa się zgodnie z przeznaczeniem (czyt dba o powlokę, używa drewnianych łopatek)
to taka patelnia posłuży długo i jest całkiem bezpieczna w stosowaniu.
Zapisane

Sztuka Zycia polega na tym By umierac Młodo... ale tak pozno jak to tylko mozliwe ...
Oliwka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-08-2005
Skąd: Polska
Wiadomości: 94

« Odpowiedz #18 : 15-10-2009, 15:51 »

Czytałam, że pod wpływem wysokiej temperatury wydzielają się rakotwórcze związki, bardzo szkodliwe dla zdrowia. Mam taki sam dylemat jeśli chodzi o patelnię, ale w sklepach widzę tylko teflonowe.Kiedyś były inne, nawet dobrze nie wiem z jakiego materiału, a też na nich nic nie przywierało.
Zapisane

nie można przyrody inaczej zwyciężyć niż przez to, że się jej słucha
Joker
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 17-11-2005
Wiadomości: 436

« Odpowiedz #19 : 15-10-2009, 19:44 »

Znalazłem rozwiązanie na przywieranie podczas smażenia na patelni emaliowanej, jak zarazie przetestowałem je na kotletach mielonych - sprawdziło się świetnie.

Do tłuszczu, na którym smażymy, należny dodać szczyptę soli, poczekać, aby się rozpuściła - to właściwie wszystko, dalej smażymy jak wcześniej z tą różnicą, że nic nie przywiera.  biggrin
« Ostatnia zmiana: 15-10-2009, 19:47 wysłane przez Joker » Zapisane
Strony: [1] 2 3 ... 16   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!