Głównym składnikiem tej "czekolady" jest sezam
Sezam (100g):Białko 23g
Tłuszcze 60 g
Węglowodany 10g
Błonnik 8g
KarobBiałko: 5g
Tłuszcz ogółem: 1g
Węglowodany ogółem: 89g
Błonnik: 40g
Tłuszcz kokosowyKarobBiałko: 0g
Tłuszcz ogółem: 100g
Węglowodany ogółem: 0g
Przedchwilą zrobiłem sobie tą "czekoladę" i naprawdę sycąca "tabliczka" składała się z:
Sezam: 30g
Karob: 15g
Tłuszcz kokosowy: 20g
Wartości tej tabliczki (55g) zatem wyglądają tak:
Białko: 7,4g
Tłuszcz ogółem: 38g
Węglowodany ogółem: 16
Błonnik: 8,5
Wynik całkiem w porządku szczególnie że (chyba?) mamy same zdrowe tłuszcze. Ponad połowa węglowodanów stanowi błonnik (to lepszy wynik niż np w kaszy czy ryżu) i spora jak na taką ilość "słodkości" ilość białek.
Karob z tego co czytam w internecie jest polecany dla "bezglutenowców" więc to kolejny argument na jego korzyść przy DP I.
Jakieś inne opinie po za Lenki (dzięki za aktywność
) aczkolwiek po głębszej analizie nie mogę się zgodzić z twoją argumentacją.
PS. Prosiłbym o przeniesienie tego tematu do działu kulinarnego bo tam bardziej pasuje.