Niemedyczne forum zdrowia
29-04-2024, 15:06 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Lepkość oleju  (Przeczytany 55152 razy)
Tomasz_Dangel
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2008
Wiadomości: 1.079

« Odpowiedz #20 : 21-01-2011, 07:41 »

Perfecto!
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #21 : 21-01-2011, 07:45 »

Wielkie dzięki za pomoc!
Aktualne dane o właściwościach olejów i innych składników mikstury oczyszczającej zamieściłem na portalu: http://www.bioslone.pl/node/346
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Slawekgo
*

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 03-04-2009
Wiedza:
Skąd: Poznań
Wiadomości: 349

« Odpowiedz #22 : 21-01-2011, 09:37 »

Można jeszcze dodać, że głębokość wprowadzania środków gojących jest odwrotnie proporcjonalna do lepkości kinematycznej zastosowanego oleju.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #23 : 21-01-2011, 09:51 »

Można jeszcze dodać, że głębokość wprowadzania środków gojących jest odwrotnie proporcjonalna do lepkości kinematycznej zastosowanego oleju.
Moim zdaniem to tylko zagmatwa i tak już zagmatwaną sprawę.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Tomasz_Dangel
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2008
Wiadomości: 1.079

« Odpowiedz #24 : 21-01-2011, 10:24 »

Szkoda, że nie mamy pełnych danych dla temperatury 37 °C. Wtedy wyglądałoby jeszcze bardziej elegancko.
Zapisane
Tomasz Urbanowicz
« Odpowiedz #25 : 21-01-2011, 10:30 »

Przy jakim rodzaju powierzchni zostały wyznaczone wartości kinematyczne przykładowych olei?
Zapisane
Tomasz_Dangel
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2008
Wiadomości: 1.079

« Odpowiedz #26 : 21-01-2011, 11:14 »

Cytat
Przy jakim rodzaju powierzchni zostały wyznaczone wartości kinematyczne przykładowych olei?

Rodzaj powierzchni nie ma znaczenia.

Lepkość (tarcie wewnętrzne) - właściwość płynów i plastycznych ciał stałych charakteryzująca ich opór wewnętrzny przeciw płynięciu. Lepkością nie jest opór przeciw płynięciu powstający na granicy płynu i ścianek naczynia.

Tarcie wewnętrzne - opór powstający między elementami jednego ośrodka. Tarcie wewnętrzne definiuje się przede wszystkim dla płynów i jest ono wówczas utożsamiane z lepkością. Opory tarcia wewnętrznego wynikają z istnienia sił kohezji i zależą od swobody przemieszczania się cząsteczek.

Zgodnie z laminarnym modelem przepływu lepkość wynika ze zdolności płynu do przekazywania pędu pomiędzy warstwami poruszającymi się z różnymi prędkościami.

Różnice w prędkościach warstw są charakteryzowane w modelu laminarnym przez szybkość ścinania. Przekazywanie pędu zachodzi dzięki pojawieniu się na granicy tych warstw naprężeń ścinających. Wspomniane warstwy są pojęciem hipotetycznym, w rzeczywistości zmiana prędkości zachodzi w sposób ciągły, a naprężenia można określić w każdym punkcie płynu. Model laminarny lepkości zawodzi też przy przepływie turbulentnym, powstającym np. na granicy płynu i ścianek naczynia. Dla przepływu turbulentnego jak dotąd nie istnieją dobre modele teoretyczne.

http://wapedia.mobi/pl/Lepko%C5%9B%C4%87

Można przyjąć, że olej w przewodzie pokarmowym porusza się w sposób laminarny (a nie turbulentny).
Żeby to oszacować można posłużyć się liczbą Reynoldsa http://wapedia.mobi/pl/Liczba_Reynoldsa



Zapisane
Tomasz Urbanowicz
« Odpowiedz #27 : 21-01-2011, 11:22 »

Cytat
Lepkość (tarcie wewnętrzne) - właściwość płynów i plastycznych ciał stałych charakteryzująca ich opór wewnętrzny przeciw płynięciu. Lepkością nie jest opór przeciw płynięciu powstający na granicy płynu i ścianek naczynia.
I wszystko jasne.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #28 : 21-01-2011, 13:23 »

Szkoda, że nie mamy pełnych danych dla temperatury 37 °C. Wtedy wyglądałoby jeszcze bardziej elegancko.
Też o tym myślałem...
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Slawekgo
*

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 03-04-2009
Wiedza:
Skąd: Poznań
Wiadomości: 349

« Odpowiedz #29 : 21-01-2011, 14:48 »

Szkoda, że nie mamy pełnych danych dla temperatury 37 °C. Wtedy wyglądałoby jeszcze bardziej elegancko.
Też o tym myślałem...

Mikstura temperaturowo bardziej związana jest z pomieszczeniem, w którym oczekuje na poranne spożycie niż z temperaturą ciała. Dopiero po spożyciu progresywnie ogrzewa się co pośrednio wpływa na jej zasięg. Przyjmowane wartości lepkości kinematycznej mogą być więc tylko orientacyjne.
Zapisane
KaZof
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096

« Odpowiedz #30 : 22-01-2011, 00:29 »

Całkowity błąd pomiaru lepkości jest wypadkową błędów cząstkowych wszystkich zmiennych  czynników podczas takiego pomiaru. Teorię (wzór) rzadko potwierdza doświadczenie - nawet w warunkach laboratoryjnych.
Błędem pomiaru obarczony jest już sam przyrząd (wiskozymetr, czy urządzenie ultradźwiekowe np.). Rzeczywisty skład naturalnego oleju (pewnie nawet syntetycznego także) jest inny w każdej badanej próbce ze względu na obecność różnych zanieczyszczeń i m.in. także wody.
Znaczenie ma stabilizacja temperatury, w której dokonuje się pomiaru.
Należy pamiętać przy pomiarze lepkości o zjawisku asocjacji cząsteczek obecnych w badanej mieszaninie rzeczywistej i ich polaryzacji, dyfuzji i dyspersji.
Jak najbardziej, więc, można mówić tylko o orientacyjnych wartościach poszczególnych olejów.
Lepkości konkretnego oleju w naczyniu z Miksturą, a tej samej MO w naszym organizmie - to już zupełnie inne wartości, nie tylko ze względu na temperaturę, ale także  ze względu właśnie na jego różną asocjację z różnymi cząsteczkami związków obecnych w naszym przewodzie pokarmowym np. kwasów, alkoholi i wody.
Olej w MO, a później w przewodzie pokarmowym, wchodzi w skład mieszaniny wielu cieczy asocjujących.
Myślę, że najbardziej obrazowe i miarodajne jest doświadczenie Mistrza ze spływaniem olejów po szybie. Wystarczy wiedzieć, że związane jest to z lepkością, a jej badania ... są tak samo dokładne jak wszystkie inne.
« Ostatnia zmiana: 22-01-2011, 00:49 wysłane przez KaZof » Zapisane

KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
Tomasz_Dangel
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2008
Wiadomości: 1.079

« Odpowiedz #31 : 22-01-2011, 09:41 »

Nam chodziło tylko o porównanie własności fizycznych czterech wybranych olejów.
A zatem świadomie - o uproszczenie zagadnienia.
Wiem, że można je skomplikować... i dojść do wniosku, że już nic sensownego nie można na ten temat powiedzieć.
Zastanawiałem się czy błędy pomiarowe, o których pisze KaZof, uzasadniają tak duży rozrzut wyników w przypadku oleju lnianego: 47-59 cSt (20 st.C).
Zapisane
KaZof
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096

« Odpowiedz #32 : 22-01-2011, 10:05 »

Zastanawiałem się czy błędy pomiarowe, o których pisze KaZof, uzasadniają tak duży rozrzut wyników w przypadku oleju lnianego: 47-59 cSt (20 st.C).
Przy pomiarach lepkości, nawet olejów syntetycznych, otrzymuje się naprawdę duże rozbieżności. Wpływ znaczący to nieustabilizowana temperatura i poziom wilgotności. Śladowe ilości wody (silnego dipola) ogromnie zmieniają właściwości fizyczne oleju, który wchodzi już wtedy w skład mieszaniny cieczy asocjujących.    
Każda butelka oleju np. lnianego praktycznie zawiera inny olej. Każde dodatkowe zanieczyszczenie, to nowa cząsteczka i nowy dipol - które zmieniają właściwości m.in. lepkość.
« Ostatnia zmiana: 22-01-2011, 10:14 wysłane przez KaZof » Zapisane

KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #33 : 22-01-2011, 13:26 »

Nam nie chodzi o dzielenie włosa na czworo, a jedynie zasygnalizowanie różnicy lepkości olejów. Zastanawiam się tylko, czy by nie było sensowniej zaokrąglić owe dane i przedstawić następująco:

    * z oliwek – 90 mm2/s
    * z kukurydzy – 70 mm2/s
    * z pestek winogron – 65 mm2/s
    * lnianego – 50 mm2/s
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #34 : 22-01-2011, 13:29 »

Najprościej dodać przedrostek: "około", czyli "~".
Zapisane

I'm going through changes
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #35 : 22-01-2011, 13:31 »

Mnie się najbardziej podoba przedrostek: "na oko", czyli "pi razy dźwi".
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #36 : 22-01-2011, 13:34 »

"Pi razy drzwi" jest w porządku smile.
Zapisane

I'm going through changes
warczp
« Odpowiedz #37 : 08-06-2011, 12:01 »

Lepkość kinematyczna (szybkość pokrywania powierzchni) olejów używanych do mikstury oczyszczającej, przy temperaturze 20 °C wynosi: (...)

Spoglądam na olej z zupełnie innej strony - zajmuję się olejami smarnymi (przemysłowymi).
Sądzę jednak, że pojęcie lepkości oleju powinno być jednolite we wszystkich przypadkach.
Takie określenie lepkości kinematycznej, jako "szybkość pokrywania powierzchni" zaskoczyło mnie ogromnie !!
Gdzie podają takie określenie? Czy może Ktoś dokonywał pomiarów w jakim czasie pokryta olejem zostanie  określona powierzchnia?
Zapisane
warczp
« Odpowiedz #38 : 09-06-2011, 09:34 »

Szkoda, że nie mamy pełnych danych dla temperatury 37 °C. Wtedy wyglądałoby jeszcze bardziej elegancko.
Lepkość kinematyczna (kinetyczna) [1 cSt = 10-6 m2/s]:
Olej z oliwek – 91,5 (20 st.C); 43,2 (37,8 st.C); 24,1 (54,4 st.C)
Olej kukurydziany – 72 (20 st.C); 28,7 (54,4 st.C)
Olej z pestek winogron – 65 (20 st.C); 52,5 (25 st.C)
Olej lniany – 47-59 (20 st.C); 30,5 (37,8 st.C); 24,7 (40 st.C); 19 (54,4 st.C)
Z powyższych danych moją wątpliwość budzi lepkość oleju lnianego 24.7cSt/40°C.
Odbiega ona bardzo mocno od pozostałych i dla tego pomijam ją.

Biorąc pozostałe dane (w 20°C i 54.4°C, a dla oleju winogronowego w 25°C) wyliczyłem lepkości w 37.8°C:
Olej z oliwek – 42.7 cSt (powyżej jest podane 43.2 cSt)
Olej kukurydziany – 43.1 cSt
Olej z pestek winogron – 32.2 cSt
Olej lniany – 28.3 do 31.0 cSt (powyżej jest podane 30.5 cSt)
Zapisane
PawelM
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2011 - 2014 z przerwami
Skąd: Bełchatów
Wiadomości: 165

« Odpowiedz #39 : 09-06-2011, 09:44 »

Czy miało by sens spożywanie dwóch rodzai olejów w miksturze 50/50?
Zapisane

Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa.
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!