Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 09:49 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Wesprzyj Fundacjê Bios³one --> kliknij
 
   Strona g³ówna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Domowe octy owocowo-zio³owe pomocne w zdrowieniu  (Przeczytany 19498 razy)
KaZof
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomo¶ci: 1.096

« : 13-08-2011, 13:54 »

Bardzo mi³ym zaskoczeniem okaza³ siê ocet arbuzowy. Jak przypuszcza³am, ocet z arbuza praktycznie "sam siê zrobi³". Po odcedzeniu i odczekaniu oko³o dwóch tygodni na "odstanie", znad ³ososiowego osadu zla³am ocet w kolorze soku z cytryny. Zauwa¿y³am, ¿e przygotowany z niego napój z miodem ma w³a¶ciwo¶ci moczopêdne.
Do kolejnej partii nastawu octu z arbua dodam ca³y zestaw suszonych zió³ z mieszanki zio³owej na drogi moczowe - nied³ugo mo¿na bêdzie zbieraæ tak¿e ¶wie¿e kwiaty wrzosu na wrzosowiskach!

Otrzymany produkt natchn±³ mnie do przygotowania octu z jarzêbiny i czarnego bzu (ostatni moment na zbiór jagód owych ro¶lin w tym roku: najlepiej zio³a zbieraæ do Matki Boskiej Zielnej!) - jako wspomagaczy w regeneracji w±troby i uk³adu moczowego pod postaci± wygodnych do przygotowania napoi na miodzie, na wzór "powerdrinków" z octu jab³kowego. Kuracjê mo¿na by przeprowadzaæ w ci±gu roku analogicznie do kuracji Nefroseptem -  jako jego bezalkoholowym odpowiednikiem, a mo¿e wygodniejszym od parzenia zió³ w termosie?

O ile mam jakie¶ do¶wiadczenie z obróbk± jarzêbiny (nale¿y j± przemroziæ np. w zamra¿alniku, aby sta³a siê jadalna), to w ogóle nie wiem jak siê zabraæ za uzdatnienie (czy w ogóle jest ono niezbêdne w przypadku stosowania ¶ladowych ilo¶ci?) zawartych w bzie truj±cych: sambunigryny i sambucyny - substancji z rodziny amigdaliny, które po roz³o¿eniu uwalniaj± cyjanek. Wiem, ¿e nale¿y zbieraæ dojrza³e czarne owoce, w których truj±cych substancji, podobno, praktycznie ju¿ nie ma.
W przepisach na soki, jagody bzu czarnego poleca siê obgotowaæ oko³o 20 minut, ale zastanawiam siê, czy taka obróbka termiczna jest konieczna, bo pewnie tracimy wiele cennych substancji?

Co Mistrz s±dzi, na razie "na sucho"  msn-wink, o octach zio³owych wspomagaj±cych zdrowienie w postaci dodatkowych kuracji "powerdrinkowych"?
Czy mogê prosiæ o instrukcjê postêpowania w celu uzdatnienia niejadalnych na surowo jagód, a w szczególno¶ci bzu czarnego, jarzêbiny - jakie bezwzglêdnie zachowaæ ¶rodki ostro¿no¶ci, aby przygotowany z nich ekstrakt w postaci octu nie okaza³ siê ostatnim octem w ¿yciu?  smile

Ps. Nied³ugo bêdzie mo¿na nazbieraæ owoców g³ogu i ró¿y na "nasercowy" wspomagacz organizmu - w zesz³ym roku wypraktykowa³am i polecam ten udany ocet.
 
« Ostatnia zmiana: 18-01-2016, 21:13 wys³ane przez Gloria » Zapisane

KaZof, "Wszystko, co mnie nie z³amie, wzmocni mnie"
Iza38K
« Odpowiedz #1 : 13-08-2011, 17:33 »

Strasz± wszêdzie dzia³aniem truj±cym sambunigryny i sambunicyny, jednak¿e podkre¶la siê, ¿e dotyczy to spo¿ycia znacznej ilo¶ci owoców bzu b±d¼ nalewki. Wniosek: wszystko jest trucizn± i nic nie jest trucizn±..wszystko zale¿y od dawki  biggrin.
Cytat
Jednak s± w bzach równie¿ i substancje truj±ce. Sambunigryna i sambunicyna. Zaczynaj± one dzia³aæ dopiero po zjedzeniu wiêkszej ilo¶ci owoców lub po wypiciu wiêkszej ilo¶ci bzowej nalewki. Tak wiêc umiar niech bêdzie najlepszym doradc± w korzystaniu z dóbr oferowanych przez tê ro¶linê.

http://www.linia.com.pl/przyroda/10124_01.htm


 £y¿ka octu do powerdrinka chyba nie zabije.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596

WWW
« Odpowiedz #2 : 13-08-2011, 18:42 »

Ciekawy eksperyment z tym octem zio³owym. Amigdalin± tudzie¿ innymi bzdurami w ogóle bym siê nie przejmowa³.
Zapisane

Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
Kozaczek
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Sk±d: Szczecin
Wiadomo¶ci: 2.159

« Odpowiedz #3 : 22-09-2011, 21:00 »

KaZof - na jednej ze stron internetowych znalaz³am ocet jarzêbinowy, poj. 0,25, kosztuje 93 z³. Jest 5 % - owy. Robi±c samemu, szok! Jeste¶ WIELKA. Dziêkujê.
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #4 : 18-05-2012, 07:52 »

W ubieg³ym roku, jesieni±, zrobi³am octy owocowe: z jarzêbiny, czarnej i czerwonej porzeczki, z borówek, z arbuza a nawet z ¿yworódki. Po okresie  3-4 tygodni octy by³y gotowe i smaczne ale dopiero w teraz (maj) s± naprawdê wspania³e: klarowne, octowe (oko³o 5 %) aromatyczne, smaczne. Im d³u¿ej stoi i dojrzewa ocet owocowy tym jest lepszy.
Ocet z ¿yworódki by³ jesieni± nijaki a teraz jest rewelacyjny, podobnie z octem jarzêbinowym. Od jesieni w szklanym s³oiku przetrzymywa³am pulpê jarzêbinow±, w spi¿arni. Zapomnia³am o niej i teraz gdy okaza³o siê, ¿e jest czysta (¿adnej ple¶ni) to odcisnê³am j± i otrzyma³am ocet jarzêbinowy, gêsty i aromatyczny jak balsam.

Octy owocowe: z malin, porzeczek, borówek polecam dla dzieci - maj± ¶wietny smak, kolor i s± delikatne.
Zapisane

scorupion
« Odpowiedz #5 : 18-05-2012, 09:26 »

Ocet trzymasz w otwartym czy zamkniêtym naczyniu?
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #6 : 18-05-2012, 10:05 »

Gotowy ocet trzymam zamkniêty. Octy powinno siê przechowywaæ w cieple (20C) nie w lodówce.  Najlepiej w kuchennej szafce (ciep³o i ciemno).
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=22978.0
« Ostatnia zmiana: 21-05-2012, 20:31 wys³ane przez Klara27 » Zapisane

Mistrz
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596

WWW
« Odpowiedz #7 : 18-05-2012, 10:10 »

Cytat
Octy powinno siê przechowywaæ w cieple (20C), nie w lodówce i w ciemnym - najlepiej w kuchennej szafce (ciep³o i ciemno)
No to w koñcu jak - w ciemnym czy nie ciemnym?
Zapisane

Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #8 : 18-05-2012, 10:18 »

¬le to ujê³am i rzeczywi¶cie mog± byæ w±tpliwo¶ci. Poprawi³am.
"Ocet jest wra¿liwy na ¶wiat³o. W handlu pojawia siê w ciemnych butelkach. Powinien byæ przechowywany w szafkach. Idealna temperatura przechowywania to 20C. Przegrzanie i przech³odzenie nie jest dla octu korzystne" (M. Hellmiss)
« Ostatnia zmiana: 18-05-2012, 10:22 wys³ane przez Klara27 » Zapisane

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia³a na MySQL Dzia³a na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid³owy XHTML 1.0! Prawid³owy CSS!