Bardzo mi³ym zaskoczeniem okaza³ siê ocet arbuzowy. Jak przypuszcza³am, ocet z arbuza praktycznie "sam siê zrobi³". Po odcedzeniu i odczekaniu oko³o dwóch tygodni na "odstanie", znad ³ososiowego osadu zla³am ocet w kolorze soku z cytryny. Zauwa¿y³am, ¿e przygotowany z niego napój z miodem ma w³a¶ciwo¶ci moczopêdne.
Do kolejnej partii nastawu octu z arbua dodam ca³y zestaw suszonych zió³ z mieszanki zio³owej na drogi moczowe - nied³ugo mo¿na bêdzie zbieraæ tak¿e ¶wie¿e kwiaty wrzosu na wrzosowiskach!
Otrzymany produkt natchn±³ mnie do przygotowania octu z jarzêbiny i czarnego bzu (ostatni moment na zbiór jagód owych ro¶lin w tym roku: najlepiej zio³a zbieraæ do Matki Boskiej Zielnej!) - jako wspomagaczy w regeneracji w±troby i uk³adu moczowego pod postaci± wygodnych do przygotowania napoi na miodzie, na wzór "powerdrinków" z octu jab³kowego. Kuracjê mo¿na by przeprowadzaæ w ci±gu roku analogicznie do kuracji Nefroseptem - jako jego bezalkoholowym odpowiednikiem, a mo¿e wygodniejszym od parzenia zió³ w termosie?
O ile mam jakie¶ do¶wiadczenie z obróbk± jarzêbiny (nale¿y j± przemroziæ np. w zamra¿alniku, aby sta³a siê jadalna), to w ogóle nie wiem jak siê zabraæ za uzdatnienie (czy w ogóle jest ono niezbêdne w przypadku stosowania ¶ladowych ilo¶ci?) zawartych w bzie truj±cych: sambunigryny i sambucyny - substancji z rodziny amigdaliny, które po roz³o¿eniu uwalniaj± cyjanek. Wiem, ¿e nale¿y zbieraæ dojrza³e czarne owoce, w których truj±cych substancji, podobno, praktycznie ju¿ nie ma.
W przepisach na soki, jagody bzu czarnego poleca siê obgotowaæ oko³o 20 minut, ale zastanawiam siê, czy taka obróbka termiczna jest konieczna, bo pewnie tracimy wiele cennych substancji?
Co Mistrz s±dzi, na razie "na sucho"
, o octach zio³owych wspomagaj±cych zdrowienie w postaci dodatkowych kuracji "powerdrinkowych"?
Czy mogê prosiæ o instrukcjê postêpowania w celu uzdatnienia niejadalnych na surowo jagód, a w szczególno¶ci bzu czarnego, jarzêbiny - jakie bezwzglêdnie zachowaæ ¶rodki ostro¿no¶ci, aby przygotowany z nich ekstrakt w postaci octu nie okaza³ siê ostatnim octem w ¿yciu?
Ps. Nied³ugo bêdzie mo¿na nazbieraæ owoców g³ogu i ró¿y na "nasercowy" wspomagacz organizmu - w zesz³ym roku wypraktykowa³am i polecam ten udany ocet.