Niemedyczne forum zdrowia
26-04-2024, 23:26 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Czym zastąpić bułkę w pieczonym pasztecie?  (Przeczytany 46164 razy)
Catherine
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 35
MO: 25.10.2010
Wiadomości: 107

« : 06-11-2011, 12:25 »

Uwielbiam takie pieczone mięsa, a nie wiem, czym innym można "skleić" taki pasztet, by się nie rozpadał? Tradycyjnie jest to czerstwa bułka moczona w mleku. Czy ktoś wie, jak można przyrządzić takie mięsko w sposób bezglutenowy? Ktoś podawał przepis w innym wątku, ale tam również w składzie jest bułka...
Zapisane
Jack
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: sierpień 2010
Wiadomości: 230

« Odpowiedz #1 : 06-11-2011, 12:42 »

Spróbuj dodać większą ilość jajek, na pewno przy formowaniu będzie kiepsko, ale podczas obróbki termicznej białko jajek się ścina i ładnie skleja resztę. Ja tak robię przy kotletach mielonych, wiec w pasztecie też się może sprawdzić.
Zapisane

Pacjent - stan umysłu.
Lenka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567

« Odpowiedz #2 : 06-11-2011, 13:08 »

Ja stosuję oczywiście zawsze jajko,  do tego zamiast bułki tartej kaszkę kukurydzianą.
Zapisane
Iza38K
« Odpowiedz #3 : 06-11-2011, 13:35 »

Od dwóch lat nie dodaję do pasztetu żadnej bułki. Robię tak jak pisze Jack. Dodaję więcej jajek. Nie mogę napisać ile, bo to zależy ile jest wsadu mięsnego smile. A zresztą, ja wszystko robię "na oko".
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #4 : 07-11-2011, 08:48 »

Jest jeszcze możliwość zastosowania ryżu kleistego (o krótkich okrągłych ziarnach - np. arborio).
W tym celu mielimy ryż w młynku, namaczamy powstałą mąkę ryżowa w wodzie i tak przygotowany kleik ryżowy dodajemy do pasztetu.
Zapisane

Kasandra
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.05.2010
Skąd: Zielona Góra
Wiadomości: 104

« Odpowiedz #5 : 07-11-2011, 12:22 »

Również do pasztetu czy kotletów z mięsa mielonego dodaje zamiast bulki kaszkę lub mąkę kukurydzianą i jest ok.
Zapisane
Catherine
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 35
MO: 25.10.2010
Wiadomości: 107

« Odpowiedz #6 : 07-11-2011, 12:53 »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, bez wątpienia wypróbuję wszystkie sposoby. Też mi się wydawało, że więcej jajek mogłoby wystarczyć, ale wolałam zapytać o to osoby bardziej doświadczone.
Zapisane
Bunia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331

« Odpowiedz #7 : 08-11-2011, 19:07 »

Ja też robię pasztet bez mąki, kaszy itp. Jest super.
Zapisane
Ladybird
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 27.11.2010
Wiadomości: 5

« Odpowiedz #8 : 26-01-2012, 18:53 »

Jest jeszcze możliwość zastosowania ryżu kleistego (o krótkich okrągłych ziarnach - np. arborio).
W tym celu mielimy ryż w młynku, namaczamy powstałą mąkę ryżowa w wodzie i tak przygotowany kleik ryżowy dodajemy do pasztetu.


Czy ryż krótkoziarnisty jest bezglutenowy? W dwóch miejscach znalazłam sprzeczne informacje.
« Ostatnia zmiana: 26-01-2012, 19:04 wysłane przez ladybird » Zapisane
Isia
Częsty gość
**

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 56
MO: 29.o1.2011
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 76

« Odpowiedz #9 : 26-01-2012, 20:21 »

Każda odmiana ryżu jest bezglutenowa.
Zapisane
Galapagos
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426

« Odpowiedz #10 : 11-11-2012, 11:39 »

Ja też robię pasztet bez mąki, kaszy itp. Jest super.

A możesz podać przepis na jakiś swój pasztet?
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #11 : 11-11-2012, 11:47 »

http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=22455.0
Wpis nr 10 to przepis na pasztet. Osobiście jeszcze nie robiłam.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Galapagos
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426

« Odpowiedz #12 : 11-11-2012, 12:28 »

Asiu, ale tam są otręby - czy one nie mają glutenu?
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #13 : 11-11-2012, 12:54 »

No właśnie. Trzeba ten przepis zmodyfikować. Otręby są w nim niepotrzebne.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Proxima
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 02.07.2014
Wiadomości: 27

« Odpowiedz #14 : 31-10-2014, 22:52 »

A ja daję po: ok. 30 dkg łopatki i podgardla, 20 dkg wołowiny, 30 dkg wątroby, jedną golonkę indyczą, ugotowane z mięsem warzywa (wszystko gotuję ok. 4 godzin) i kilka chochli wywaru z mięsa. Po wystudzeniu mielę wszystko dwa razy, wrzucam do foremki i w 180 st. pasztet siedzi w piekarniku ok. 40-50 min.
Bez żadnych zagęszczaczy i jajek.
Polecam.
Zapisane
Hektor
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 45
MO: 08.08.2014
Skąd: Kraków
Wiadomości: 18

« Odpowiedz #15 : 01-11-2014, 00:02 »

Ja nie daje jajek, za to daje golonkę i wlewam wywar kolagenowy.
Zapisane
KasikKa
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 19.11.2012
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 81

« Odpowiedz #16 : 01-11-2014, 17:54 »

Ja do pasztetu, oprócz jajek, daję zmielone siemię lniane. W smaku jest niewyczuwalne
Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #17 : 02-11-2014, 17:59 »

Proxima, te produkty, które wymieniłaś wystarcz gotować 1,5 godziny. Na przyszłość zaoszczędzisz czas i kasę.
Zapisane
Fazibazi
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 44
MO: 12.2008
Wiedza:
Skąd: Gdynia
Wiadomości: 227

« Odpowiedz #18 : 02-11-2014, 20:35 »

czym innym można "skleić" taki pasztet, by się nie rozpadał?
Zmieloną kaszą jaglaną tak do zagęszczenia, wciąga wodę - generalnie zastepuje mi bułkę tartą. Mielone, panierki do schabowych czy ryby (czasem zmieszaną pół na pół z bułką tartą jak nie mam itp.). Nie próbowałem zastępować bułki tartej z masłem zasmażanej do kalafiora czy fasolki szparagowej i pewnie tutaj się nie sprawdzi.
Zapisane
Gosia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 60
MO: 12.02.2011
Skąd: Mazowsze
Wiadomości: 118

« Odpowiedz #19 : 03-11-2014, 16:02 »

Ostatnio Karol Okrasa w swoim programie kulinarnym do kotletów mielonych dodał zamiast bułki ugotowane i rozgniecione ziarna fasoli. Ciekawe jak by to się sprawdziło w pasztecie? Wypróbuję przy najbliższej okazji.
Zapisane
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!