Catherine
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 25.10.2010
Wiadomości: 107
|
|
« : 06-11-2011, 12:25 » |
|
Uwielbiam takie pieczone mięsa, a nie wiem, czym innym można "skleić" taki pasztet, by się nie rozpadał? Tradycyjnie jest to czerstwa bułka moczona w mleku. Czy ktoś wie, jak można przyrządzić takie mięsko w sposób bezglutenowy? Ktoś podawał przepis w innym wątku, ale tam również w składzie jest bułka...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jack
Offline
Płeć:
MO: sierpień 2010
Wiadomości: 230
|
|
« Odpowiedz #1 : 06-11-2011, 12:42 » |
|
Spróbuj dodać większą ilość jajek, na pewno przy formowaniu będzie kiepsko, ale podczas obróbki termicznej białko jajek się ścina i ładnie skleja resztę. Ja tak robię przy kotletach mielonych, wiec w pasztecie też się może sprawdzić.
|
|
|
Zapisane
|
Pacjent - stan umysłu.
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #2 : 06-11-2011, 13:08 » |
|
Ja stosuję oczywiście zawsze jajko, do tego zamiast bułki tartej kaszkę kukurydzianą.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #3 : 06-11-2011, 13:35 » |
|
Od dwóch lat nie dodaję do pasztetu żadnej bułki. Robię tak jak pisze Jack. Dodaję więcej jajek. Nie mogę napisać ile, bo to zależy ile jest wsadu mięsnego . A zresztą, ja wszystko robię "na oko".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #4 : 07-11-2011, 08:48 » |
|
Jest jeszcze możliwość zastosowania ryżu kleistego (o krótkich okrągłych ziarnach - np. arborio). W tym celu mielimy ryż w młynku, namaczamy powstałą mąkę ryżowa w wodzie i tak przygotowany kleik ryżowy dodajemy do pasztetu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kasandra
Offline
Płeć:
MO: 15.05.2010
Skąd: Zielona Góra
Wiadomości: 104
|
|
« Odpowiedz #5 : 07-11-2011, 12:22 » |
|
Również do pasztetu czy kotletów z mięsa mielonego dodaje zamiast bulki kaszkę lub mąkę kukurydzianą i jest ok.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Catherine
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 25.10.2010
Wiadomości: 107
|
|
« Odpowiedz #6 : 07-11-2011, 12:53 » |
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, bez wątpienia wypróbuję wszystkie sposoby. Też mi się wydawało, że więcej jajek mogłoby wystarczyć, ale wolałam zapytać o to osoby bardziej doświadczone.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bunia
Offline
Płeć:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331
|
|
« Odpowiedz #7 : 08-11-2011, 19:07 » |
|
Ja też robię pasztet bez mąki, kaszy itp. Jest super.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ladybird
|
|
« Odpowiedz #8 : 26-01-2012, 18:53 » |
|
Jest jeszcze możliwość zastosowania ryżu kleistego (o krótkich okrągłych ziarnach - np. arborio). W tym celu mielimy ryż w młynku, namaczamy powstałą mąkę ryżowa w wodzie i tak przygotowany kleik ryżowy dodajemy do pasztetu.
Czy ryż krótkoziarnisty jest bezglutenowy? W dwóch miejscach znalazłam sprzeczne informacje.
|
|
« Ostatnia zmiana: 26-01-2012, 19:04 wysłane przez ladybird »
|
Zapisane
|
|
|
|
Isia
Częsty gość
Offline
Płeć:
Wiek: 56
MO: 29.o1.2011
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 76
|
|
« Odpowiedz #9 : 26-01-2012, 20:21 » |
|
Każda odmiana ryżu jest bezglutenowa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Galapagos
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426
|
|
« Odpowiedz #10 : 11-11-2012, 11:39 » |
|
Ja też robię pasztet bez mąki, kaszy itp. Jest super.
A możesz podać przepis na jakiś swój pasztet?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #11 : 11-11-2012, 11:47 » |
|
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=22455.0Wpis nr 10 to przepis na pasztet. Osobiście jeszcze nie robiłam.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Galapagos
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426
|
|
« Odpowiedz #12 : 11-11-2012, 12:28 » |
|
Asiu, ale tam są otręby - czy one nie mają glutenu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #13 : 11-11-2012, 12:54 » |
|
No właśnie. Trzeba ten przepis zmodyfikować. Otręby są w nim niepotrzebne.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Proxima
|
|
« Odpowiedz #14 : 31-10-2014, 22:52 » |
|
A ja daję po: ok. 30 dkg łopatki i podgardla, 20 dkg wołowiny, 30 dkg wątroby, jedną golonkę indyczą, ugotowane z mięsem warzywa (wszystko gotuję ok. 4 godzin) i kilka chochli wywaru z mięsa. Po wystudzeniu mielę wszystko dwa razy, wrzucam do foremki i w 180 st. pasztet siedzi w piekarniku ok. 40-50 min. Bez żadnych zagęszczaczy i jajek. Polecam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hektor
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 08.08.2014
Skąd: Kraków
Wiadomości: 18
|
|
« Odpowiedz #15 : 01-11-2014, 00:02 » |
|
Ja nie daje jajek, za to daje golonkę i wlewam wywar kolagenowy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
KasikKa
Offline
Płeć:
MO: 19.11.2012
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 81
|
|
« Odpowiedz #16 : 01-11-2014, 17:54 » |
|
Ja do pasztetu, oprócz jajek, daję zmielone siemię lniane. W smaku jest niewyczuwalne
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #17 : 02-11-2014, 17:59 » |
|
Proxima, te produkty, które wymieniłaś wystarcz gotować 1,5 godziny. Na przyszłość zaoszczędzisz czas i kasę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Fazibazi
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 12.2008
Wiedza:
Skąd: Gdynia
Wiadomości: 227
|
|
« Odpowiedz #18 : 02-11-2014, 20:35 » |
|
czym innym można "skleić" taki pasztet, by się nie rozpadał?
Zmieloną kaszą jaglaną tak do zagęszczenia, wciąga wodę - generalnie zastepuje mi bułkę tartą. Mielone, panierki do schabowych czy ryby (czasem zmieszaną pół na pół z bułką tartą jak nie mam itp.). Nie próbowałem zastępować bułki tartej z masłem zasmażanej do kalafiora czy fasolki szparagowej i pewnie tutaj się nie sprawdzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gosia
Offline
Płeć:
Wiek: 60
MO: 12.02.2011
Skąd: Mazowsze
Wiadomości: 118
|
|
« Odpowiedz #19 : 03-11-2014, 16:02 » |
|
Ostatnio Karol Okrasa w swoim programie kulinarnym do kotletów mielonych dodał zamiast bułki ugotowane i rozgniecione ziarna fasoli. Ciekawe jak by to się sprawdziło w pasztecie? Wypróbuję przy najbliższej okazji.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|