Niemedyczne forum zdrowia
16-04-2024, 23:41 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Czym zastąpić bułkę w pieczonym pasztecie?  (Przeczytany 45812 razy)
Jus
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.12.2012
Wiadomości: 28

« Odpowiedz #20 : 03-11-2014, 22:52 »

Ja dodaję gotowanej kaszy jaglanej lub gryczanej - obie super łączą składniki w pasztetach czy kotletach mielonych. Zmielona kasza również ładnie zagęszcza mięsne masy.
Fazibazi, do fasolki szparagowej czy kalafiora polecam uprażony na suchej patelni sezam z solą w stosunku 1:10. Fachowo to się nazywa gomasio. Moje dzieci uwielbiają taką wersję fasolki. Jest o niebo lepsza od wersji z bułką tartą.
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251

« Odpowiedz #21 : 04-11-2014, 09:22 »

Sezam do soli 1:10? Czy na odwrót?
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Jus
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.12.2012
Wiadomości: 28

« Odpowiedz #22 : 04-11-2014, 23:38 »

Jasne, że na odwrót:). 1 łyżeczka soli i 10 łyżeczek sezamu. Prażę najpierw chwilę sól i dodaję sezam. Super pasuje do gotowanej fasolki szparagowej, brokułów, kalafiora czy surówek.
Zapisane
Dużagosia
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476

« Odpowiedz #23 : 05-11-2014, 17:02 »

Cytat
Ciekawe jak by to się sprawdziło w pasztecie?
Ugotowana fasola, sprawdzi się.
Pasztet to taka potrawa, że co by się nie dało to wyjdzie pasztet. Dużą rolę odgrywa tłuszcz, po zastygnięciu wiąże.
« Ostatnia zmiana: 05-11-2014, 17:18 wysłane przez Dużagosia » Zapisane
Opiotr
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 510

« Odpowiedz #24 : 05-11-2014, 19:27 »

Dużą rolę odgrywa tłuszcz, po zastygnięciu wiąże.
W podrobach (wątrobie) za dużo tego tłuszczu nie ma.
Zapisane

"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Dużagosia
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476

« Odpowiedz #25 : 05-11-2014, 20:03 »

Jeśli jest z samej wątroby, to tłuszczu za wiele nie ma. Ja miałam na myśli pasztet z mięsa mieszanego i wątroby.
Zapisane
Opiotr
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 510

« Odpowiedz #26 : 05-11-2014, 20:20 »

Jeśli jest z samej wątroby, to tłuszczu za wiele nie ma. Ja miałam na myśli pasztet z mięsa mieszanego i wątroby.
To też tam za dużo tego tłuszczu nie będzie... Chyba, że wliczyć w pasztet wyłożenie formy słoniną.
Zapisane

"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Proxima
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 02.07.2014
Wiadomości: 27

« Odpowiedz #27 : 17-11-2014, 19:28 »

Kozaczek, od czasu, gdy gotuję na wodzie z czajnika przelewowego trwa to dłużej (ciekawe dlaczego?), tak więc zostaję przy swoim.
Zapisane
Opiotr
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 510

« Odpowiedz #28 : 17-11-2014, 20:27 »

Mięso do pasztetu nie musi być ugotowane czy rozgotowane. Ja tylko króciutku obgotowuję.
Zapisane

"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Proxima
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 02.07.2014
Wiadomości: 27

« Odpowiedz #29 : 17-11-2014, 20:35 »

Rzecz gustu. Przekłada się to na strukturę pasztetu.
Zapisane
Bitwoman
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 12.12.2012, aktualnie przerwa
Wiadomości: 191

« Odpowiedz #30 : 18-11-2014, 08:31 »

Ja we wszystkich potrawach (pasztet, kotlety mielone, panierka) bułkę tartą zastępuję zmielonym lnem złocistym.
Zapisane

"Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą." Coelho
Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!