Nie widziałem jeszcze żółtego sera zrobionego w normalny (czyt. naturalny) sposób.
Typowy ser lub wyrób seropodobny (tak często piszą na opakowaniach) to np.:
Ser Gouda - pełnotłusty kl. I Składniki: mleko pasteryzowane, podpuszczka, kultury bakterii, sól spożywcza, barwnik: annato, substancja konserwująca: azotan potasu, stabilizator: chlorek wapnia.
Ja dziękuję...
W naturalny sposób i ze świeżego mleka są robione sery na Podlasiu. Najbardziej znane są sery korycińskie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ser_koryci%C5%84skiTa niesmaczna maź, zwana serem żółtym a produkowana w dużych, nierzadko już nie polskich mleczarniach, może być tzw.
serem analogowym. Można powiedzieć, że jest to
sztuczny ser żółty bowiem powstaje w ten sposób, że do tanich tłuszczów roślinnych dodaje się podpuszczkę syntetyczną i w ten sposób, najprościej mówiąc, mamy bardzo tani, nie tylko w produkcji ale też w handlu, produkt. Zauważmy, że nie ma nic wspólnego z mlekiem. Produkcja takich 'serów' wzrasta, co jest spowodowane ubożeniem ludzi, którzy w takiej sytuacji poszukują taniego produktu i on się dobrze sprzedaje.
W ZZO ser zwany żółtym jest zalecany sporadycznie. W takiej sytuacji lepiej kupić, od czasu do czasu, droższy ale dobrej jakości i bardzo smaczny produkt jak np. ser koryciński. Takich producentów jest na Podlasiu sporo, sprzedają wyroby na pniu. Warto pytać o takie, polskie, zdrowe sery. Najczęściej sprzedają je małe sklepiki z tzw. zdrową żywnością.