Niemedyczne forum zdrowia
27-04-2024, 00:10 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Chleb Gryczany  (Przeczytany 120900 razy)
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.252

« Odpowiedz #100 : 14-02-2014, 20:51 »

Bułka tarta...rozumiem, że ze starego chleba bezglutenowego.
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Mania
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 46
MO: od 2011 r.
Wiadomości: 80

« Odpowiedz #101 : 16-02-2014, 11:17 »

Ja wysypuję mąką amarantusową, ma taką konsystencję podobną do bułki tartej. Można też wysypać po prostu mąką, np. ryżową, kukurydzianą lub gryczaną.Ten przepis ostatnio pisałam dla koleżanki, która nie jest na bezwzględnej diecie bezglutenowej, więc napisałam jej, żeby wysypała bułką tartą i po prostu nie sprawdziłam dokładnie jak umieszczałam na forum ten przepis.
Zapisane
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.280

« Odpowiedz #102 : 16-02-2014, 13:22 »

Bułka tarta...rozumiem, że ze starego chleba bezglutenowego.

Bułka tarta może wyjątkowo być. Ale tylko zrobiona z kupionej, wysuszonej, a następnie startej bułki. Gluten częściowo wietrzeje.
Zapisane

Helusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: obecnie nie stosuję
Wiedza:
Skąd: Wielkopolska
Wiadomości: 749

« Odpowiedz #103 : 12-03-2014, 16:40 »

Cytat
Zakwas gryczany początkowo lepiej dokarmiać 2 razy dziennie: czubata łyżka mąki + odpowiednio wody.
Gibbon, podczas dodawania tej mąki gryczanej i wody zakwas należy wymieszać?
Zapisane

Najcenniejsze, co możesz podarować innym, to mądrość
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #104 : 12-03-2014, 17:46 »

Tak, trzeba wymieszać.
Zapisane
Grawo
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526

« Odpowiedz #105 : 12-03-2014, 17:55 »

Ja ostatnio piekę chlebek wg przepisu Mani, jest doskonały.
« Ostatnia zmiana: 12-03-2014, 22:15 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane
Bunia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331

« Odpowiedz #106 : 12-03-2014, 21:51 »


Ja ostatnio piekę chlebek w/g przepisu Mani, jest doskonały.

A gdzie kupujesz płatki gryczane?
Zapisane
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.280

« Odpowiedz #107 : 12-03-2014, 22:16 »

Wiem, że my tacy trochę anty bio/eko, ale w sklepach ekologicznych dostaniesz takie płatki.
Zapisane

Ernestem
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169

WWW
« Odpowiedz #108 : 12-03-2014, 23:16 »

Płatki gryczane widziałem w Tesco.
Zapisane
Grawo
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526

« Odpowiedz #109 : 13-03-2014, 08:52 »

Ja ostatnio piekę chlebek w/g przepisu Mani, jest doskonały.
A gdzie kupujesz płatki gryczane?

Ostatnio kupiłam w NETTO, jest tam też mąka ryżowa i amarantus, jak nie mam płatków gryczanych to mielę kaszę gryczaną, czasami daję otręby gryczane też do kupienia w Netto.
« Ostatnia zmiana: 13-03-2014, 11:46 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane
Mapson
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 32
MO: 28.01.2015
Skąd: Katowice
Wiadomości: 10

« Odpowiedz #110 : 17-02-2015, 22:30 »

Zrobiłem dwa razy chleb wg przepisu Novalijki z użyciem 5 dag drożdży i 0,5kg mąki gryczanej i szklanki zmielonego ryżu. Chleb wyszedł tylko delikatnie wyrośnięty, ale czuć mocno drożdże. Przepis Gibbona mówi o znacznie mniejszej ilości drożdży. Skoro przy 5dag tylko delikatnie wyrosło to czy przy 1cm3 nie wyrośnie wcale?
Zapisane

...W życiu piękne są tylko chwile... R.R.
Bunia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331

« Odpowiedz #111 : 18-02-2015, 18:02 »

Chleb z przepisu Gibbona pięknie wyrasta.
Zapisane
Dużagosia
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476

« Odpowiedz #112 : 18-02-2015, 19:57 »

Czy mogę zastąpić zmieloną kaszę, gotową mąką gryczaną?
Zapisane
Ernestem
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169

WWW
« Odpowiedz #113 : 18-02-2015, 21:06 »

Możesz, ale smak chleba będzie o wiele gorszy.
Zapisane
Bunia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331

« Odpowiedz #114 : 19-02-2015, 19:26 »

Niekoniecznie. Piekę z gotowej mąki i z kaszy, którą sama mielę. Smak taki sam.

O, widzę, że mój awatar nie uzyskał akceptacji?
Zapisane
Pooldarek
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 38
MO: 01.2015
Skąd: Tychy
Wiadomości: 6

« Odpowiedz #115 : 20-10-2015, 15:41 »

Od jakiegoś czasu piekę chleb wg przepisu gibona (3 łyżki oleju lnianego, pół łyżki soli, 15 dag drożdży, 3 - 4 szklanki wody i 700 g kaszy gryczanej świeżo zmielonej) i szybko mi się psuje, po jakiś 3, 4 dniach jest już na nim pleśń. Trzymam go w temp ok 22 C w lnianej ściereczce w ciemnym miejscu. Wcześniej myślałem, że psuje mi się bo były upały w wakacje i ostatnio wróciłem do pieczenia i jest to samo. Co zrobić żeby dłużej się nie psuł?
Zapisane
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #116 : 20-10-2015, 16:38 »

Zrobić bez oleju, gęściejszej konsystencji masa, dłużej piec - innymi słowy chodzi o to aby wyszedł bardziej suchy. Przetrzymywać w niskiej temperaturze, najlepiej nie w kuchni (wilgoć od gotowania), a jeżeli już to jak najbliżej podłogi. Spróbuje bez ściereczki, może za bardzo trzyma wilgoć.
Zapisane
Strony: 1 ... 4 5 [6]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!