Niemedyczne forum zdrowia
18-04-2024, 04:08 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Chleb Gryczany  (Przeczytany 120354 razy)
Helusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: obecnie nie stosuję
Wiedza:
Skąd: Wielkopolska
Wiadomości: 749

« Odpowiedz #40 : 13-11-2012, 17:31 »

Cytat
E, to ja widziałam duużo więcej na targu...Bez okularów.
Może tak mało widziałam, bo nie noszę okularów. Jednak coś za często przymruguję oczy i wybiorę się pewnie po okulary, jak tylko minie mnie to obecne zapalenie ucha. Coś się przedłuża. Brak mi zupełnie cierpliwości.
Cytat
Pytaj, często sprzedawca zamawia, bo ludzie pytają. Zapytaj na targu kiedy będzie? To często daje im do myślenia
Jak tylko wybiorę się na targ postaram się ze spokojem, dokładnie rozejrzeć za dobrymi towarami.
Zapisane

Najcenniejsze, co możesz podarować innym, to mądrość
Doris
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 38
MO: 01.09.2011, przerwana od 2013r.
Skąd: podkarpackie
Wiadomości: 36

« Odpowiedz #41 : 29-11-2012, 21:33 »

Właśnie jestem w trakcie robienia chleba, wedle przepisu Gibbona, pierwszy raz to robię i nie wiem czy nie zrobiłam za rzadkie ciasto, już 20 min sobie leżakuje w foremce i ani rusz.
Zapisane

Zrób coś jak się należy albo w ogóle.
Doris
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 38
MO: 01.09.2011, przerwana od 2013r.
Skąd: podkarpackie
Wiadomości: 36

« Odpowiedz #42 : 29-11-2012, 21:56 »

Jednak rośnie smile
Zapisane

Zrób coś jak się należy albo w ogóle.
Kalula
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 51
MO: 10.10.2011, przerwa od 11.2013 do 15.02.2014 i od 03.2015
Wiadomości: 31

« Odpowiedz #43 : 01-12-2012, 00:03 »

Ę, ą, ł, ż, ó, ć.

Podaję rozwiązanie rebusu: żółć. Ęą i takie tam...

Oj Klaro, ale się uśmiałam.
Zapisane
Doris
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 38
MO: 01.09.2011, przerwana od 2013r.
Skąd: podkarpackie
Wiadomości: 36

« Odpowiedz #44 : 01-12-2012, 00:55 »

Czy Wasz chleb też tak ciężko się kroi i cały rozlatuje? Chyba coś spieprzyłam.
Zapisane

Zrób coś jak się należy albo w ogóle.
Opiotr
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 510

« Odpowiedz #45 : 01-12-2012, 21:08 »

Też stwierdziłem, że chleby bez mąki pszennej są 'mokre' i się rozlatują. Najlepiej chyba całkiem odpuścić te chleby...
Zapisane

"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Agnieszka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690

« Odpowiedz #46 : 01-12-2012, 21:27 »

Zamiast tej mąki gryczanej możesz użyć mąki ryżowej i jaglanej (z uprażonej wcześniej kaszy - usuwa goryczkę). Dodaj więcej wody. Dla mnie oba są super!
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
Zuza
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683

« Odpowiedz #47 : 01-12-2012, 22:32 »

Czy Wasz chleb też tak ciężko się kroi i cały rozlatuje? Chyba coś spieprzyłam.
Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz z przepisu z drożdżami i jest w porządku. Nie rozpada się, jest sprężysty i dobrze się kroi. Krojenie było na ciepło, bo niektórzy domownicy chcieli już spróbować, chyba że sytuacja się zmieni, kiedy chleb zupełnie wystygnie, ale jakoś mi na to nie wygląda.
Zapisane

Helusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: obecnie nie stosuję
Wiedza:
Skąd: Wielkopolska
Wiadomości: 749

« Odpowiedz #48 : 01-12-2012, 23:28 »

Mój też ładnie się kroił.
Zapisane

Najcenniejsze, co możesz podarować innym, to mądrość
Agnieszka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690

« Odpowiedz #49 : 02-12-2012, 08:22 »

Trzeba trzymać się tego, co napisał Gibbon o przechowywaniu - w lnianej ściereczce w szafce z dala od źródła ciepła. Do kilku dni jest ok, potem coraz bardziej suchy. Nie wolno włożyć do foliowego woreczka, bo spleśnieje.
Próbowałam też zamrozić - niestety kiedy odtajał - stał się bardzo kruchy i sypał się.
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
Grawo
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526

« Odpowiedz #50 : 02-12-2012, 08:37 »

Chleb z przepisu Gibbona jest świetny, po upieczeniu zawijam go w ściereczkę lnianą i trzymam w lodówce na półce, kiedy wyjmuję, kroję kromkę, podsmażam lekko na patelni i mam ciepły tost, do tego jajko na miękko i śniadanko gotowe.
Zapisane
Agnieszka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690

« Odpowiedz #51 : 02-12-2012, 21:01 »

A suróweczka?
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
Bunia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331

« Odpowiedz #52 : 02-12-2012, 22:28 »

Jajka nie wymagają surówki.
Zapisane
Agnieszka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690

« Odpowiedz #53 : 03-12-2012, 11:29 »

Ja uwielbiam jajeczniczkę z surówką z marchewki z jabłkiem i kropelką oleju.
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
Grawo
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526

« Odpowiedz #54 : 03-12-2012, 16:54 »

A suróweczka?


Surówkami równoważę mięsko, a rano to lubię kawusie.
Zapisane
Agnieszka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690

« Odpowiedz #55 : 03-12-2012, 21:42 »

Oj, ja też. smile
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #56 : 04-12-2012, 08:21 »

I ja.
Zapisane

Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #57 : 04-12-2012, 13:10 »

A ja kawusię z przyprawami (kardamonem, cynamonem i imbirem) smile
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #58 : 07-01-2013, 10:00 »

Gibbon, robiłem ten chlebek z Twojego przepisu - rewelacja! Dzięki!
Zapisane
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #59 : 07-01-2013, 10:37 »

Na zakwasie jak dobrze pamiętam?
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!