Niemedyczne forum zdrowia
27-04-2024, 09:36 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Chleb Gryczany  (Przeczytany 120913 razy)
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #60 : 07-01-2013, 13:35 »

Na drożdżach.
Zamierzam poeksperymentować dodając np. mąkę z pestek dyni albo coś podobnego co zmodyfikuje dość specyficzny smak kaszy gryczanej.

A ten pierwszy mój w życiu własnoręcznie upieczony chlebek wyszedł tak:
« Ostatnia zmiana: 07-01-2013, 15:05 wysłane przez Marooned » Zapisane
Bitwoman
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 12.12.2012, aktualnie przerwa
Wiadomości: 191

« Odpowiedz #61 : 07-01-2013, 14:41 »

Czy ktoś kupował kaszę gryczaną niepaloną na allegro? Znalazłam w najniższej cenie 5-6 zł/kg.
Posiadam duże doświadczenie jeśli chodzi o robienie zakwasu z mąki żytniej, co do gryczanej nie mam pojęcia czy też się uda, ale warto spróbować, czy ta cytryna jest konieczna?
Zapisane

"Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą." Coelho
Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #62 : 07-01-2013, 15:08 »

Czy ktoś kupował kaszę gryczaną niepaloną na allegro? Znalazłam w najniższej cenie 5-6 zł/kg.
Bitwoman, ja kupowałem ekologiczną z Bioplanet, ale cena to ok 8 zł za 0,5kg.
Zawsze istnieje szansa, że taka certyfikowana kasza nie będzie napromieniowana i uprawiana bez pestycydów i oprysków. Ja wolę zapłacić trochę więcej i mieć taką nadzieję smile
Oszczędzanie na żywności to chyba nie jest najlepszy pomysł...
Zapisane
Helpme
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Skąd: Texa's
Wiadomości: 110

« Odpowiedz #63 : 07-01-2013, 16:55 »

Może być użyta kaszka kukurydziana do pieczenia chleba firmy Melvit?
Zapisane
Helusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: obecnie nie stosuję
Wiedza:
Skąd: Wielkopolska
Wiadomości: 749

« Odpowiedz #64 : 07-01-2013, 18:36 »

Cytat
A ten pierwszy mój w życiu własnoręcznie upieczony chlebek wyszedł tak:
Wygląda apetycznie. Jakie dałeś proporcje na takie korytko? Mój przyznam wyglądał gorzej, był niższy.
Zapisane

Najcenniejsze, co możesz podarować innym, to mądrość
Galapagos
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426

« Odpowiedz #65 : 07-01-2013, 21:17 »

Marooned, czy piekarnik masz ustawiony na "grzałkę górną", termoobieg czy jeszcze "dolną"?
Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #66 : 07-01-2013, 22:08 »

Marooned - dodaj pestki słonecznika i startą na tarce marchewkę. Rewelacja.
Zapisane
Galapagos
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426

« Odpowiedz #67 : 07-01-2013, 22:12 »

Marooned - dodaj pestki słonecznika i startą na tarce marchewkę. Rewelacja.
Pestki zmielone?

Czy pieczesz z termoobiegiem?
Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #68 : 07-01-2013, 22:33 »


Cytat
Pestki zmielone?
Całe.
Cytat
Czy pieczesz z termoobiegiem
Tak.
Zapisane
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #69 : 08-01-2013, 09:59 »

Zmieliłem ok 350g kaszy (w przystawce żarnowej do maszynek Zelmera), dodałem ok 1cm sześcienny drożdży, 3-4 łyżki oleju i trochę soli. Całość po wymiksowaniu z wodą rosła mi ok 30-40 min, a następnie do piekarnika tak jak pisał Gibbon - początkowo w temp. 240 stopni, a następnie 50 min w temp 200 stopni.
Piekarnik mam gazowy bez termoobiegu. Piekłem na środkowej wysokości.

PS.
Wczoraj z tej samej partii drożdży i dodaniu mąki z pestek dyni niestety chlebek nie wyrósł Smutny Nie wiem dlaczego - albo drożdże już stare, albo ta mąka z dynii popsuła coś.
Zapisane
Ernestem
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169

WWW
« Odpowiedz #70 : 08-01-2013, 10:47 »

Ja piekę ten chleb z termoobiegiem 30 min. w 200 stopniach. I jeszcze dorzucam jedno jajko smile.
Zapisane
Jerzy
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 57
MO: 12.01.2009
Wiadomości: 150

« Odpowiedz #71 : 30-04-2013, 10:16 »

Chleb mi ładnie rośnie, ale jak włożę do piekarnika to opada - dlaczego? Co robię źle?
« Ostatnia zmiana: 30-04-2013, 10:32 wysłane przez Kamil Niemcewicz » Zapisane

Koktajl błonnikowy 15.02.2009
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #72 : 30-04-2013, 10:31 »

Wkładasz do nagrzanego piekarnika?
Zapisane
Jerzy
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 57
MO: 12.01.2009
Wiadomości: 150

« Odpowiedz #73 : 30-04-2013, 12:37 »

Próbowałem do nagrzanego i nie nagrzanego. Może za dużo drożdży? Daję więcej niż Ty w opisie.
Zapisane

Koktajl błonnikowy 15.02.2009
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #74 : 30-04-2013, 13:13 »

Zawsze wkłada się do nagrzanego. Zapewne dałeś za dużo drożdży a dodatkowo za długo pozwoliłeś mu rosnąć (chleb w piekarniku jeszcze nieco podrasta).
Zapisane
Jerzy
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 57
MO: 12.01.2009
Wiadomości: 150

« Odpowiedz #75 : 30-04-2013, 14:09 »

Właśnie zabieram się za pieczenie.
Zapisane

Koktajl błonnikowy 15.02.2009
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.252

« Odpowiedz #76 : 10-05-2013, 08:16 »

Jako alternatywa chleba - polecam chlebki z kaszy. Ten przepis dostałam od Pani, która wyleczyła swojego męża dietą bezglutenową z ciężkiej choroby.

Składniki:

50 dag kaszy jaglanej lub gryczanej niepalonej;

50 dag ryżu;

3 łyżki ziół (jakie lubisz);

2 łyżki oleju;

sól, zdrowa jarzynka

3 łyżki kminku;

3,5 litra wody wrzącej;

30 dag słonecznika;

15 dag otrąb orkiszowych lub żytnich;

30 dag sezamu lub maku;


Wykonanie:

Na oleju, w garnku, podgrzać zioła, wrzucić wypłukany ryż i kaszę, mieszać i podgrzewać, do tego wlać wrzącą wodę i dusić ok.20 minut. Pod koniec dodać kminek, sezam, ziarna, otręby, doprawić solą, jarzynką. Zostawić do ostygnięcia. Formować małe placuszki (jak mielone kotlety), kłaść na blaszce z papierem do pieczenia. Piec 180-200*C około 1 godziny. Z tej proporcji wychodzi 80 chlebków, ja robię z połowy proporcji. Skład ziół można zmieniać, jak ktoś nie lubi kminku może dać coś innego np. czarnuszkę lub inne łagodniejsze zioła. Placuszki są miekkie i można je jeść tydzień, zastępują chleb, ale pyszne są same w sobie.
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Baird
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 15-03-2007
Wiedza:
Wiadomości: 459

« Odpowiedz #77 : 10-05-2013, 14:42 »

Cytat
15 dag otrąb orkiszowych lub żytnich;
Na czym polegała ta dieta bezglutenowa?


Bardzo dobre pytanie. Sam chcę poznać odpowiedź. //Kamil
« Ostatnia zmiana: 10-05-2013, 18:28 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane

Prawda czyni wolnym
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.252

« Odpowiedz #78 : 13-05-2013, 10:49 »

Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Przepisałam przepis bez swojej korekty. Rzeczywiście w otrębach orkiszowych i żytnich jest gluten. Można je zastąpić otrębami gryczanymi lub zmielonymi ziarnami  np. z pestek dyni.
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Defragmentor
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 02-04-2012
Wiadomości: 118

« Odpowiedz #79 : 13-05-2013, 19:34 »

Mam chlebownik firmy mulinex, czy ktoś robił chleb z mielonej kaszy gryczanej w takim chlebowniku?
Zapisane
Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!