Marooned
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369
|
|
« Odpowiedz #60 : 07-01-2013, 13:35 » |
|
Na drożdżach. Zamierzam poeksperymentować dodając np. mąkę z pestek dyni albo coś podobnego co zmodyfikuje dość specyficzny smak kaszy gryczanej. A ten pierwszy mój w życiu własnoręcznie upieczony chlebek wyszedł tak:
|
|
« Ostatnia zmiana: 07-01-2013, 15:05 wysłane przez Marooned »
|
Zapisane
|
|
|
|
Bitwoman
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 12.12.2012, aktualnie przerwa
Wiadomości: 191
|
|
« Odpowiedz #61 : 07-01-2013, 14:41 » |
|
Czy ktoś kupował kaszę gryczaną niepaloną na allegro? Znalazłam w najniższej cenie 5-6 zł/kg. Posiadam duże doświadczenie jeśli chodzi o robienie zakwasu z mąki żytniej, co do gryczanej nie mam pojęcia czy też się uda, ale warto spróbować, czy ta cytryna jest konieczna?
|
|
|
Zapisane
|
"Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą." Coelho Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)
|
|
|
Marooned
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369
|
|
« Odpowiedz #62 : 07-01-2013, 15:08 » |
|
Czy ktoś kupował kaszę gryczaną niepaloną na allegro? Znalazłam w najniższej cenie 5-6 zł/kg. Bitwoman, ja kupowałem ekologiczną z Bioplanet, ale cena to ok 8 zł za 0,5kg. Zawsze istnieje szansa, że taka certyfikowana kasza nie będzie napromieniowana i uprawiana bez pestycydów i oprysków. Ja wolę zapłacić trochę więcej i mieć taką nadzieję Oszczędzanie na żywności to chyba nie jest najlepszy pomysł...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Helpme
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję
Skąd: Texa's
Wiadomości: 110
|
|
« Odpowiedz #63 : 07-01-2013, 16:55 » |
|
Może być użyta kaszka kukurydziana do pieczenia chleba firmy Melvit?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Helusia
Offline
Płeć:
MO: obecnie nie stosuję
Wiedza:
Skąd: Wielkopolska
Wiadomości: 749
|
|
« Odpowiedz #64 : 07-01-2013, 18:36 » |
|
A ten pierwszy mój w życiu własnoręcznie upieczony chlebek wyszedł tak: Wygląda apetycznie. Jakie dałeś proporcje na takie korytko? Mój przyznam wyglądał gorzej, był niższy.
|
|
|
Zapisane
|
Najcenniejsze, co możesz podarować innym, to mądrość
|
|
|
Galapagos
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426
|
|
« Odpowiedz #65 : 07-01-2013, 21:17 » |
|
Marooned, czy piekarnik masz ustawiony na "grzałkę górną", termoobieg czy jeszcze "dolną"?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #66 : 07-01-2013, 22:08 » |
|
Marooned - dodaj pestki słonecznika i startą na tarce marchewkę. Rewelacja.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Galapagos
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426
|
|
« Odpowiedz #67 : 07-01-2013, 22:12 » |
|
Marooned - dodaj pestki słonecznika i startą na tarce marchewkę. Rewelacja.
Pestki zmielone? Czy pieczesz z termoobiegiem?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #68 : 07-01-2013, 22:33 » |
|
Pestki zmielone? Całe. Czy pieczesz z termoobiegiem Tak.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Marooned
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369
|
|
« Odpowiedz #69 : 08-01-2013, 09:59 » |
|
Zmieliłem ok 350g kaszy (w przystawce żarnowej do maszynek Zelmera), dodałem ok 1cm sześcienny drożdży, 3-4 łyżki oleju i trochę soli. Całość po wymiksowaniu z wodą rosła mi ok 30-40 min, a następnie do piekarnika tak jak pisał Gibbon - początkowo w temp. 240 stopni, a następnie 50 min w temp 200 stopni. Piekarnik mam gazowy bez termoobiegu. Piekłem na środkowej wysokości. PS. Wczoraj z tej samej partii drożdży i dodaniu mąki z pestek dyni niestety chlebek nie wyrósł Nie wiem dlaczego - albo drożdże już stare, albo ta mąka z dynii popsuła coś.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ernestem
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169
|
|
« Odpowiedz #70 : 08-01-2013, 10:47 » |
|
Ja piekę ten chleb z termoobiegiem 30 min. w 200 stopniach. I jeszcze dorzucam jedno jajko .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jerzy
Offline
Płeć:
Wiek: 57
MO: 12.01.2009
Wiadomości: 150
|
|
« Odpowiedz #71 : 30-04-2013, 10:16 » |
|
Chleb mi ładnie rośnie, ale jak włożę do piekarnika to opada - dlaczego? Co robię źle?
|
|
« Ostatnia zmiana: 30-04-2013, 10:32 wysłane przez Kamil Niemcewicz »
|
Zapisane
|
Koktajl błonnikowy 15.02.2009
|
|
|
Gibbon
Offline
Płeć:
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370
|
|
« Odpowiedz #72 : 30-04-2013, 10:31 » |
|
Wkładasz do nagrzanego piekarnika?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jerzy
Offline
Płeć:
Wiek: 57
MO: 12.01.2009
Wiadomości: 150
|
|
« Odpowiedz #73 : 30-04-2013, 12:37 » |
|
Próbowałem do nagrzanego i nie nagrzanego. Może za dużo drożdży? Daję więcej niż Ty w opisie.
|
|
|
Zapisane
|
Koktajl błonnikowy 15.02.2009
|
|
|
Gibbon
Offline
Płeć:
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370
|
|
« Odpowiedz #74 : 30-04-2013, 13:13 » |
|
Zawsze wkłada się do nagrzanego. Zapewne dałeś za dużo drożdży a dodatkowo za długo pozwoliłeś mu rosnąć (chleb w piekarniku jeszcze nieco podrasta).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jerzy
Offline
Płeć:
Wiek: 57
MO: 12.01.2009
Wiadomości: 150
|
|
« Odpowiedz #75 : 30-04-2013, 14:09 » |
|
Właśnie zabieram się za pieczenie.
|
|
|
Zapisane
|
Koktajl błonnikowy 15.02.2009
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.252
|
|
« Odpowiedz #76 : 10-05-2013, 08:16 » |
|
Jako alternatywa chleba - polecam chlebki z kaszy. Ten przepis dostałam od Pani, która wyleczyła swojego męża dietą bezglutenową z ciężkiej choroby.
Składniki:
50 dag kaszy jaglanej lub gryczanej niepalonej;
50 dag ryżu;
3 łyżki ziół (jakie lubisz);
2 łyżki oleju;
sól, zdrowa jarzynka
3 łyżki kminku;
3,5 litra wody wrzącej;
30 dag słonecznika;
15 dag otrąb orkiszowych lub żytnich;
30 dag sezamu lub maku;
Wykonanie:
Na oleju, w garnku, podgrzać zioła, wrzucić wypłukany ryż i kaszę, mieszać i podgrzewać, do tego wlać wrzącą wodę i dusić ok.20 minut. Pod koniec dodać kminek, sezam, ziarna, otręby, doprawić solą, jarzynką. Zostawić do ostygnięcia. Formować małe placuszki (jak mielone kotlety), kłaść na blaszce z papierem do pieczenia. Piec 180-200*C około 1 godziny. Z tej proporcji wychodzi 80 chlebków, ja robię z połowy proporcji. Skład ziół można zmieniać, jak ktoś nie lubi kminku może dać coś innego np. czarnuszkę lub inne łagodniejsze zioła. Placuszki są miekkie i można je jeść tydzień, zastępują chleb, ale pyszne są same w sobie.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Baird
Offline
Płeć:
MO: 15-03-2007
Wiedza:
Wiadomości: 459
|
|
« Odpowiedz #77 : 10-05-2013, 14:42 » |
|
15 dag otrąb orkiszowych lub żytnich; Na czym polegała ta dieta bezglutenowa? Bardzo dobre pytanie. Sam chcę poznać odpowiedź. //Kamil
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-05-2013, 18:28 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
Prawda czyni wolnym
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.252
|
|
« Odpowiedz #78 : 13-05-2013, 10:49 » |
|
Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Przepisałam przepis bez swojej korekty. Rzeczywiście w otrębach orkiszowych i żytnich jest gluten. Można je zastąpić otrębami gryczanymi lub zmielonymi ziarnami np. z pestek dyni.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Defragmentor
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 02-04-2012
Wiadomości: 118
|
|
« Odpowiedz #79 : 13-05-2013, 19:34 » |
|
Mam chlebownik firmy mulinex, czy ktoś robił chleb z mielonej kaszy gryczanej w takim chlebowniku?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|