Niemedyczne forum zdrowia
01-05-2024, 16:53 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mleko z Mlekomatu  (Przeczytany 6187 razy)
Scorpion
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 39
MO: 1.11.2011
Skąd: Zagłebie
Wiadomości: 144

« : 10-12-2011, 16:17 »

Byłem dziś u mnie w Centrum Handlowym i zauważyłem, że stoją przed wejściem do marketu Mlekomaty. Litr
mleka kosztuje 3 zł. Mleko zawiera 4% tłuszczu, jest nie pasteryzowane i jest prosto od krowy. Co sądzicie o takim mleku bo mnie wydaje się, że takie mleko będzie lepsze na pewno od tego pasteryzowanego, które stoi miesiącami, a nawet latami na sklepowych półkach. Słyszałem, że zaleca się takie mleko spożywać po uprzednim ugotowaniu, a także rozcieńczone z wodą.
 
Zapisane
Poszukująca
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 15.02.2011-z przerwami, 04-07.2012; 01.01.2013, ostateczna rezygnacja ze względu na ciągle pogarszający się stan zdrowia
Wiedza:
Skąd: Ruda Śląska
Wiadomości: 546

« Odpowiedz #1 : 10-12-2011, 16:49 »

To źle słyszałeś. Poczytaj lepiej o mleku i jego przetworach w książce pana Słoneckiego. Dowiesz się co się dzieje z mlekiem po ugotowaniu. Jeśli już to dobrze jest takie mleko ukwasić i takie od czasu do czasu wypić, jeśli oczywiście Ci służy i jesteś zdrowy. U mnie też był mlekomat, miał sporo chętnych i znikł... Ale mleko raz kupiłam, ukwasiłam i było smaczne, więc można próbować.
Zapisane

Poszukująca
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #2 : 10-12-2011, 18:07 »

Poczytaj - http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=16010.0
http://www.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/mleko
Zapisane
Dużagosia
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476

« Odpowiedz #3 : 06-01-2012, 17:25 »

Mam również dostęp do takiej krowy w budce. We Włoszech to normalne zjawisko. Po ukwaszeniu, z litra uzyskuję 150 ml pysznej, prawdziwej śmietany. W postaci ukwaszonej świetnie smakuje z kaszą gryczaną.
« Ostatnia zmiana: 06-01-2012, 17:39 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Bosy
***


Offline Offline

MO: 10/2008
Wiadomości: 9

« Odpowiedz #4 : 11-01-2012, 22:07 »

Pomysł wziął się, jak pamiętam, od niemieckiego rolnika, który prowadził gospodarstwo ekologiczne. Postawił przy drodze automat, do którego dostarczał codziennie świeże mleko. I się przyjęło, więc szybko zrobiono na tym biznes w Europie, a potem w Polsce, w postaci produkcji automatów. Ale, że ideą było świeże mleko, prosto z dojenia, więc to biznes lokalny, koszty transportu eliminują przemysłowe podejście, z dobrym skutkiem dla jakości. Teoretycznie.
Jak napisała Dużagosia, skoro jest niepasteryzowane, to się doskonale nadaje do zrobienia domowego twarogu czy pycha śmietany.
« Ostatnia zmiana: 12-01-2012, 08:49 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!