Kornelia
|
|
« Odpowiedz #40 : 17-03-2013, 15:56 » |
|
GULASZ Z SERC
Składniki: - pół kilo ugotowanych serc - 10-15 dag boczku - cztery duże pieczarki - półtory szklanki bulionu z serc - smalec - łyżka mąki kukurydzianej - cebula - łyżka masła klarowanego - dwie łyżki posiekanego szczypiorku - sól, pieprz
Sposób przyrządzenia. Boczek pokroić w kostkę, cebulę posiekać,a pieczarki obrać i pokroić, ugotowane serca przekroić w pół. Smalec rozgrzać w rondlu i wytopić boczek. Po około pięciu minutach dodać cebulę, serca i pieczarki. Mieszać ciągle 10-15 minut. Następnie oprószyć mąką i przyprawić. Po dokładnym wymieszaniu zalać bulionem i gotować pod przykryciem 10 minut. Na końcu dodać masło i posypać szczypiorkiem.
|
|
« Ostatnia zmiana: 19-03-2013, 14:17 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kornelia
|
|
« Odpowiedz #41 : 12-05-2013, 21:22 » |
|
ZUPA ZE SMAŻONEGO KALAFIORASkładniki:- pięć skrzydełek - duży kalafior, bądź dwa małe - cebula - sok z cytryny - ubite żółtko jajka - pietruszka - kawałek selera - sól - pieprz - majeranek - bazylia - smalec Sposób przyrządzenia.Skrzydełka razem z przyprawami i jarzynami gotować standardowo około godziny. W garnku najlepiej mieć dwa litry wody. Na patelni rozgrzać smalec i dodać pokrojoną w kostki cebulę. Gdy się zeszkli, dać różyczki kalafiora. Trochę podsmażyć i gdy kurczak będzie miękki to wrzucić do niego kalafior z cebulą, sokiem z cytryny i gotować sprawdzając smak i jakość kalafiora. Przed podaniem dodać żółtko jajka. Skrzydełka proponuję zamienić na 1/2 l wywaru kolagenowego.
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-05-2013, 14:00 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Denver
Offline
Płeć:
Wiek: 37
MO: 1.01.2013
Miejsce pobytu: Łódzkie
wiadomości: 285
|
|
« Odpowiedz #42 : 21-06-2013, 18:26 » |
|
JAJECZNICA Z BOCZKIEM I WARZYWAMISkładniki:- 2 jajka - 4 plasterki boczku - 1 ogórek kiszony - liść sałaty zielonej - szczypiorek - sól do smaku, wedle uznania (w tym przypadku użyłem himalajskiej nieoczyszczonej) - pieprz - 1/6 kostki smalcu Wykonanie.Smalec topimy na patelni, czekamy, aż tłuszcz nieco się rozgrzeje. Pokrojony wcześniej boczek wrzucamy na patelnie i podsmażamy z obu stron na średnim ogniu, aż do zarumienienia się boczusia. Podsmażony boczek wykładamy na talerz a następnie wrzucamy na patelnię 2 jajka i również podsmażamy (wedle uznania) na małym ogniu, aby ich nie przypalić. Gdy już jajka się zetną możemy posolić i dopieprzyć na patelni, po czym zaraz je wyciągnąć. Dorzucamy do tego umyty i pokrojony wcześniej szczypiorek, liść sałaty oraz ogórka kiszonego. Voila śniadanko jak się patrzy. Kaloryczne, z tłuszczykiem i witaminkami. Nie ma nic lepszego jak zjeść konkretne, energetyczne śniadanie, do tego tak szybciutkie i proste w wykonaniu .
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-06-2016, 13:32 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Denver
Offline
Płeć:
Wiek: 37
MO: 1.01.2013
Miejsce pobytu: Łódzkie
wiadomości: 285
|
|
« Odpowiedz #43 : 26-06-2013, 16:55 » |
|
OMLET Z KASZĄ JAGLANĄ, BOCZKIEM I WARZYWAMISkładniki:- 4 jajka - 1/3 szklanki kaszy jaglanej - 4 plasterki boczku - cebulka - zielony groszek - sałata - smalec Składniki na sos:- tłusta wiejska śmietana - ogórek kiszony - pół ząbka czosnku polskiego - sól Wykonanie sosu.Do blendera wrzucamy pół ogórka kiszonego, pół ząbka czosnku, dodajemy 1/3 szklanki śmietany i solimy sos do smaku. Całość mielimy w robocie. Tak przygotowany sos możemy schować do lodówki na jakieś 30 minut. Wykonanie omletu.1/3 szklanki kaszy jaglanej zalewamy wrzątkiem, aby straciła goryczkę. Kolejno do garnka nalewamy szklankę wody i wrzucamy sparzoną kaszę. Gotujemy najpierw na dużym ogniu, gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy na mały ogień i czekamy aż cała woda wyparuje i zostanie tylko kasza. Gdy już się tak stanie możemy podsmażać kaszę na patelni przez około 5 minut, ale nie jest to konieczne. Kolejno podsmażamy boczek z każdej strony do momentu aż będzie rumiany. Wykładamy tymczasowo na talerzyk. Teraz rozbijamy 4 jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę, po czym dodajemy pomału żółtka cały czas ubijając, do momentu aż znowu powstanie piana. Tak przygotowane jajka wrzucamy na patelnię wcześniej podgrzaną i z roztopioną 1/6 kostki smalcu. Gdy omlet się zarumieni przerzucamy go na drugą stronę i czekamy aż ponownie się zarumieni. Wykładamy omlet na talerz, kładziemy na niego kaszę jaglaną, wcześniej umytą sałatę, usmażony boczek, troszkę pokrojonej cebulki, zielony groszek i polewamy całość naszym sosikiem. Mam nadzieję, że przepis przypadnie wam do gustu. Omlet jest bardzo energetyczny i długo jest się po nim sytym.
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-06-2016, 13:33 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Barbarka15
Offline
Płeć:
MO: 11.04.2011
Miejsce pobytu: Włocławek
wiadomości: 69
|
|
« Odpowiedz #44 : 29-01-2014, 21:19 » |
|
POR Z ZIELONĄ PIETRUSZKĄ
Składniki: - duży por - natka pietruszki
Sos: - 3 łyżki musztardy - 1 łyżka octu balsamicznego - 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (można zastąpić oliwą z oliwek) - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - pieprz
Sposób przyrządzenia. Wybrać białą część pora pokroić w 10 cm kawałki. Obgotować ją 15-20 min w osolonej wodzie. Wyjąć przekroić wzdłuż i ułożyć na półmisku. Polać sosem winegret. Posypać pokrojoną natką pietruszki.
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-06-2016, 13:33 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
Barbara
|
|
|
Barbarka15
Offline
Płeć:
MO: 11.04.2011
Miejsce pobytu: Włocławek
wiadomości: 69
|
|
« Odpowiedz #45 : 04-02-2014, 08:52 » |
|
ZIELONA ZUPA KREMSkładniki:- brokuł - kapusta - por - korzeń pietruszki - seler mały kawałek - tłusta śmietana - natka pietruszki Sposób przyrządzenia.Wszystkie warzywa kroimy w większe kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody około pół godziny. Następnie blendujemy, dodajemy śmietanę i posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-06-2016, 13:34 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
Barbara
|
|
|
Idusia
Offline
Płeć:
MO: 10.08.2015
Miejsce pobytu: świętokrzyskie
wiadomości: 37
|
|
« Odpowiedz #46 : 14-08-2015, 15:50 » |
|
SZASZŁYKI Z WĄTRÓBEK DROBIOWYCH Składniki:400-500g wątróbek drobiowych 100g słoniny 3-4 cebule 3-4 łyżki oliwy kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz, sól, mogą być inne- dozwolone w etapie I DP. Wykonanie.Wątróbki umyć, wymoczyć w mleku, osuszyć. Cebulę i słoninę pokrajać w plastry. Przyprawy rozgnieść, wymieszać z oliwą. Wątróbki, słoninę i cebulę wymieszać z marynatą i odstawić na 30-40 min. Nadziać na przemian na patyczki, obsmażyć na reszcie tłuszczu na patelni z wszystkich stron, lub upiec na rożnie. Bez oliwy jest lepiej ./Metaldaw
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-06-2016, 13:41 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Idusia
Offline
Płeć:
MO: 10.08.2015
Miejsce pobytu: świętokrzyskie
wiadomości: 37
|
|
« Odpowiedz #47 : 18-08-2015, 10:00 » |
|
Wątróbki po tyrolsku
Składniki: 1 kg wątróbki drobiowej, 2 duże cebule, 20 dag boczku wędzonego, ? l wiejskiej śmietany, sól, majeranek, oliwa-a czemu nie smalec?/Metaldaw.
Wykonanie. Wątróbkę i boczek pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. Podsmażyć boczek i cebulkę, a osobno na oliwie-a czemu nie na smalcu?/Metaldaw wątróbkę. Połączyć boczek z wątróbką, zalać śmietaną i trochę podgotować. Posolić do smaku i dodać obficie majeranku.
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-06-2016, 13:42 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Pinezka
|
|
« Odpowiedz #48 : 20-06-2016, 11:24 » |
|
Duszona cebula
Składniki: cebula (dużo) kiełbasa opcjonalnie boczek
Wykonanie. Na smalcu zeszklić cebulę, podlać wodą, posolić i dusić do miękkości. Do podduszonej cebuli dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i dusić jeszcze ok. 15-20 minut.
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-06-2016, 13:37 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Karpatka66
|
|
« Odpowiedz #49 : 20-09-2016, 13:55 » |
|
KOTLECIKI Z SZAŁWIĄ Składniki: - 0,5 kg mielonego mięsa z indyka/kurczaka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 garść liści szałwii,
- cebula dymka,
- jajko,
- łyżka majonezu,
- sól, pieprz do smaku,
- olej lub smalec do smażenia.
Sposób przygotowania: Zmiksować lub posiekać czosnek z szałwią. Połączyć ze zmielonym mięsem, dodać jajko, drobno posiekaną dymkę, majonez i doprawić. Zostawić masę na 10-15 minut, żeby przeszła smakiem. Ulepić kulki lub małe kotleciki i usmażyć na oleju lub smalcu.
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-09-2016, 14:36 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Miejsce pobytu: Szczecin
wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #50 : 20-09-2016, 20:47 » |
|
Mnie tutaj nie pasuje smażenie majonezu!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ArtComp
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 23.01.2017
Miejsce pobytu: mazowieckie
wiadomości: 151
|
|
« Odpowiedz #51 : 21-09-2016, 08:39 » |
|
Z tym majonezem to ciekawa sprawa, coraz więcej pojawia się przepisów z tym składnikiem a przecież to nic innego jak olej podłej jakości i jajka w proszku.
1. Nie wszystkie majonezy dostępne w handlu mają aż taki podły skład jak piszesz... 2. Kto broni zrobić doskonały (i składem, i smakiem) majonez samemu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Luciano
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: Listopad 2013
Wiedza:
wiadomości: 767
|
|
« Odpowiedz #52 : 21-09-2016, 08:43 » |
|
Zabawne, że ofiarą padł majonez, a nikomu nie przeszkadza obecność mielonego mięsa z kurczaka lub indyka.
|
|
|
Zapisane
|
Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
|
|
|
Zebbra
|
|
« Odpowiedz #53 : 21-09-2016, 09:25 » |
|
Tu chyba miały być same przepisy.
Czemu zatem napisałaś swoją wiadomość zamiast zgłosić "niewłaściwe" posty? //ArtComp
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-09-2016, 10:18 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Miejsce pobytu: Szczecin
wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #54 : 21-09-2016, 20:39 » |
|
Jest małe nieporozumienie. Mnie nie chodziło o majonez, tylko o smażenie majonezu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antaress
Offline
Płeć:
MO: 06.2013
Wiedza:
Miejsce pobytu: Skoczów
wiadomości: 229
|
|
« Odpowiedz #55 : 21-09-2016, 21:27 » |
|
Majonez jest w tym przepisie dla dodania smaku, który wnika w mięso, a mięso z indyka, jeżeli pochodzi z chowu domowego, jest dobrym i delikatnym mięsem. Osobiście wczoraj oprawiałam dwie duże, bo ponad 10 kilowe indyczki, karmione własnym zbożem, własnymi ziemniakami itp. Uważam, że używanie takiego właśnie mięsa jest właściwe, a przepis fajny! Więc po co te skrajności?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Miejsce pobytu: łódzkie
wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #56 : 23-09-2016, 06:49 » |
|
Majonez ma w składzie olej (rzepakowy), który pod wpływem wysokiej temperatury smażenia ulega uszkodzeniu uwalniając masę wolnych rodników i tłuszcze trans, które odpowiadają za procesy kancerogenne i miażdżycę.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Miejsce pobytu: Szczecin
wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #57 : 23-09-2016, 21:18 » |
|
Asiu, dziękuję. Tylko o to mi chodziło.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|