Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 17:39 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: DP I - przepisy  (Przeczytany 91354 razy)
Kornelia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 6.09.2012r
Wiadomości: 25

« Odpowiedz #40 : 17-03-2013, 15:56 »

GULASZ Z SERC

Składniki:
- pół kilo ugotowanych serc
- 10-15 dag boczku
- cztery duże pieczarki
- półtory szklanki bulionu z serc
- smalec
- łyżka mąki kukurydzianej
- cebula
- łyżka masła klarowanego
- dwie łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz

Sposób przyrządzenia.
Boczek pokroić w kostkę, cebulę posiekać,a pieczarki obrać i pokroić, ugotowane serca przekroić w pół.
Smalec rozgrzać w rondlu i wytopić boczek. Po około pięciu minutach dodać cebulę, serca i pieczarki. Mieszać ciągle 10-15 minut.
Następnie oprószyć mąką i przyprawić. Po dokładnym wymieszaniu zalać bulionem i
gotować pod przykryciem 10 minut.
Na końcu dodać masło i posypać szczypiorkiem.
« Ostatnia zmiana: 19-03-2013, 14:17 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Kornelia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 6.09.2012r
Wiadomości: 25

« Odpowiedz #41 : 12-05-2013, 21:22 »

ZUPA ZE SMAŻONEGO KALAFIORA

Składniki:
- pięć skrzydełek
- duży kalafior, bądź dwa małe
- cebula
- sok z cytryny
- ubite żółtko jajka
- pietruszka
- kawałek selera
- sól
- pieprz
- majeranek
- bazylia
- smalec

Sposób przyrządzenia.
Skrzydełka razem z przyprawami i jarzynami gotować standardowo
około godziny. W garnku najlepiej mieć dwa litry wody.
Na patelni rozgrzać smalec i dodać pokrojoną w kostki cebulę. Gdy się zeszkli, dać różyczki kalafiora. Trochę podsmażyć i gdy kurczak będzie miękki to wrzucić do niego kalafior z cebulą, sokiem z
cytryny i gotować sprawdzając smak i jakość kalafiora.
Przed podaniem dodać żółtko jajka.

Skrzydełka proponuję zamienić na 1/2 l wywaru kolagenowego.
« Ostatnia zmiana: 13-05-2013, 14:00 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Denver
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 37
MO: 1.01.2013
Skąd: Łódzkie
Wiadomości: 285

« Odpowiedz #42 : 21-06-2013, 18:26 »

JAJECZNICA Z BOCZKIEM I WARZYWAMI

Składniki:
- 2 jajka
- 4 plasterki boczku
- 1 ogórek kiszony
- liść sałaty zielonej
- szczypiorek
- sól do smaku, wedle uznania (w tym przypadku użyłem himalajskiej nieoczyszczonej)
- pieprz
- 1/6 kostki smalcu

Wykonanie.
Smalec topimy na patelni, czekamy, aż tłuszcz nieco się rozgrzeje.
Pokrojony wcześniej boczek wrzucamy na patelnie i podsmażamy z obu stron na średnim ogniu, aż do zarumienienia się boczusia.
Podsmażony boczek wykładamy na talerz a następnie wrzucamy na patelnię 2 jajka i również podsmażamy (wedle uznania) na małym ogniu, aby ich nie przypalić. Gdy już jajka się zetną możemy posolić i dopieprzyć na patelni, po czym zaraz je wyciągnąć.
Dorzucamy do tego umyty i pokrojony wcześniej szczypiorek, liść sałaty oraz ogórka kiszonego.

Voila śniadanko jak się patrzy. Kaloryczne, z tłuszczykiem i witaminkami. Nie ma nic lepszego jak zjeść konkretne, energetyczne śniadanie, do tego tak szybciutkie i proste w wykonaniu msn-wink.
« Ostatnia zmiana: 21-06-2016, 13:32 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Denver
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 37
MO: 1.01.2013
Skąd: Łódzkie
Wiadomości: 285

« Odpowiedz #43 : 26-06-2013, 16:55 »

OMLET Z KASZĄ JAGLANĄ, BOCZKIEM I WARZYWAMI

Składniki:
- 4 jajka
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 4 plasterki boczku
- cebulka
- zielony groszek
- sałata
- smalec

Składniki na sos:
- tłusta wiejska śmietana
- ogórek kiszony
- pół ząbka czosnku polskiego
- sól

Wykonanie sosu.
Do blendera wrzucamy pół ogórka kiszonego, pół ząbka czosnku, dodajemy 1/3 szklanki śmietany i solimy sos do smaku. Całość mielimy w robocie. Tak przygotowany sos możemy schować do lodówki na jakieś 30 minut.

Wykonanie omletu.
1/3 szklanki kaszy jaglanej zalewamy wrzątkiem, aby straciła goryczkę. Kolejno do garnka nalewamy szklankę wody i wrzucamy sparzoną kaszę. Gotujemy najpierw na dużym ogniu, gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy na mały ogień i czekamy aż cała woda wyparuje i zostanie tylko kasza.
Gdy już się tak stanie możemy podsmażać kaszę na patelni przez około 5 minut, ale nie jest to konieczne.

Kolejno podsmażamy boczek z każdej strony do momentu aż będzie rumiany. Wykładamy tymczasowo na talerzyk.

Teraz rozbijamy 4 jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę, po czym dodajemy pomału żółtka cały czas ubijając, do momentu aż znowu powstanie piana. Tak przygotowane jajka wrzucamy na patelnię wcześniej podgrzaną i z roztopioną 1/6 kostki smalcu. Gdy omlet się zarumieni przerzucamy go na drugą stronę i czekamy aż ponownie się zarumieni.

Wykładamy omlet na talerz, kładziemy na niego kaszę jaglaną, wcześniej umytą sałatę, usmażony boczek, troszkę pokrojonej cebulki, zielony groszek i polewamy całość naszym sosikiem.

Mam nadzieję, że przepis przypadnie wam do gustu. Omlet jest bardzo energetyczny i długo jest się po nim sytym.

 

 
« Ostatnia zmiana: 21-06-2016, 13:33 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Barbarka15
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 11.04.2011
Skąd: Włocławek
Wiadomości: 69

« Odpowiedz #44 : 29-01-2014, 21:19 »

POR Z ZIELONĄ PIETRUSZKĄ

Składniki:
- duży por
- natka pietruszki

Sos:
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (można zastąpić oliwą z oliwek)
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- pieprz

Sposób przyrządzenia.
Wybrać białą część pora pokroić w 10 cm kawałki. Obgotować ją 15-20 min w osolonej wodzie. Wyjąć przekroić wzdłuż i ułożyć na półmisku. Polać sosem winegret. Posypać pokrojoną natką pietruszki.
« Ostatnia zmiana: 21-06-2016, 13:33 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

Barbara
Barbarka15
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 11.04.2011
Skąd: Włocławek
Wiadomości: 69

« Odpowiedz #45 : 04-02-2014, 08:52 »

ZIELONA ZUPA KREM

Składniki:
- brokuł
- kapusta
- por
- korzeń pietruszki
- seler mały kawałek
- tłusta śmietana
- natka pietruszki

Sposób przyrządzenia.
Wszystkie warzywa kroimy w większe kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody około pół godziny. Następnie blendujemy, dodajemy śmietanę i posypujemy pokrojoną natką pietruszki.



« Ostatnia zmiana: 21-06-2016, 13:34 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

Barbara
Idusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 10.08.2015
Skąd: świętokrzyskie
Wiadomości: 37

« Odpowiedz #46 : 14-08-2015, 15:50 »

SZASZŁYKI Z WĄTRÓBEK DROBIOWYCH

Składniki:
400-500g wątróbek drobiowych
100g słoniny
3-4 cebule
3-4 łyżki oliwy
kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz, sól, mogą być inne- dozwolone w etapie I DP.

Wykonanie.

Wątróbki umyć, wymoczyć w mleku, osuszyć. Cebulę i słoninę pokrajać w plastry. Przyprawy rozgnieść, wymieszać z oliwą. Wątróbki, słoninę i cebulę wymieszać z marynatą i odstawić na 30-40 min. Nadziać na przemian na patyczki, obsmażyć na reszcie tłuszczu na patelni z wszystkich stron, lub upiec na rożnie.

Bez oliwy jest lepiej msn-wink./Metaldaw
« Ostatnia zmiana: 21-06-2016, 13:41 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Idusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 10.08.2015
Skąd: świętokrzyskie
Wiadomości: 37

« Odpowiedz #47 : 18-08-2015, 10:00 »

Wątróbki po tyrolsku

Składniki:
1 kg wątróbki drobiowej, 2 duże cebule, 20 dag boczku wędzonego, ½ l wiejskiej śmietany, sól, majeranek, oliwa-a czemu nie smalec?/Metaldaw.

Wykonanie.
Wątróbkę i boczek pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. Podsmażyć boczek i cebulkę, a osobno na oliwie-a czemu nie na smalcu?/Metaldaw wątróbkę. Połączyć boczek z wątróbką, zalać śmietaną i trochę podgotować. Posolić do smaku i dodać obficie majeranku.
« Ostatnia zmiana: 21-06-2016, 13:42 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Pinezka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 31.08.2015
Wiadomości: 92

« Odpowiedz #48 : 20-06-2016, 11:24 »

Duszona cebula

Składniki:
cebula (dużo)
kiełbasa
opcjonalnie boczek

Wykonanie.
Na smalcu zeszklić cebulę, podlać wodą, posolić i dusić do miękkości. Do podduszonej cebuli dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i dusić jeszcze ok. 15-20 minut.
« Ostatnia zmiana: 21-06-2016, 13:37 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Karpatka66
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 31.08.2016
Wiadomości: 3

« Odpowiedz #49 : 20-09-2016, 13:55 »

KOTLECIKI Z SZAŁWIĄ

Składniki:
  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyka/kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 garść liści szałwii,
  • cebula dymka,
  • jajko,
  • łyżka majonezu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej lub smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:
Zmiksować lub posiekać czosnek z szałwią. Połączyć ze zmielonym mięsem, dodać jajko, drobno posiekaną dymkę, majonez i doprawić. Zostawić masę na 10-15 minut, żeby przeszła smakiem. Ulepić kulki lub małe kotleciki i usmażyć na oleju lub smalcu.
« Ostatnia zmiana: 20-09-2016, 14:36 wysłane przez ArtComp » Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #50 : 20-09-2016, 20:47 »

Mnie tutaj nie pasuje smażenie majonezu!
Zapisane
ArtComp
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 58
MO: 23.01.2017
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 151

« Odpowiedz #51 : 21-09-2016, 08:39 »

Z tym majonezem to ciekawa sprawa, coraz więcej pojawia się przepisów z tym składnikiem a przecież to nic innego jak olej podłej jakości i jajka w proszku.

1. Nie wszystkie majonezy dostępne w handlu mają aż taki podły skład jak piszesz...
2. Kto broni zrobić doskonały (i składem, i smakiem) majonez samemu?
Zapisane

| ZZO | DP | MO | KB | OJ | SO | GBG | SB
Luciano
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomości: 767

« Odpowiedz #52 : 21-09-2016, 08:43 »

Zabawne, że ofiarą padł majonez, a nikomu nie przeszkadza obecność mielonego mięsa z kurczaka lub indyka.
Zapisane

Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
Zebbra
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję
Wiadomości: 51

« Odpowiedz #53 : 21-09-2016, 09:25 »

Tu chyba miały być same przepisy.




Czemu zatem napisałaś swoją wiadomość zamiast zgłosić "niewłaściwe" posty?
//ArtComp
« Ostatnia zmiana: 21-09-2016, 10:18 wysłane przez ArtComp » Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #54 : 21-09-2016, 20:39 »

Jest małe nieporozumienie. Mnie nie chodziło o majonez, tylko o smażenie majonezu.
Zapisane
Antaress
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 06.2013
Wiedza:
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 229

« Odpowiedz #55 : 21-09-2016, 21:27 »

Majonez jest w tym przepisie dla dodania smaku, który wnika w mięso, a mięso z indyka, jeżeli pochodzi z chowu domowego, jest dobrym i delikatnym mięsem. Osobiście wczoraj oprawiałam dwie duże, bo ponad 10 kilowe indyczki, karmione własnym zbożem, własnymi ziemniakami itp. Uważam, że używanie takiego właśnie mięsa jest właściwe, a przepis fajny! Więc po co te skrajności?
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #56 : 23-09-2016, 06:49 »

Majonez ma w składzie olej (rzepakowy), który pod wpływem wysokiej temperatury smażenia ulega uszkodzeniu uwalniając masę wolnych rodników i tłuszcze trans, które odpowiadają za procesy kancerogenne i miażdżycę.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #57 : 23-09-2016, 21:18 »

Asiu, dziękuję. Tylko o to mi chodziło.
Zapisane
Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!