Cukry czy węglowodany

Zaczęty przez Mistrz, 02-05-2007, 18:57

Mistrz

Wiele problemów sprawia czytelnikom odróżnienie cukrów od węglowodanów. Chodzi o to, że różnicy tutaj żadnej nie ma, bowiem węglowodany to po prostu chemiczna nazwa cukrów.
? Z grubsza rzecz biorąc, cukry można podzielić na dwie grupy: jedno- i wielocukry. Jak sama nazwa wskazuje ? jednocukry, zwane też cukrami prostymi, to pojedyncze cząsteczki, natomiast wielocukry są zbudowane z wielu, od dwóch do kilkuset tysięcy cząsteczek jednocukrów.
? Dlaczego jednocukry są tak wyraźnie oddzielone od pozostałych cukrów? Ano dlatego, że w ludzkim przewodzie pokarmowym cukry wchłaniane są wyłącznie w postaci jednocukrów. Istnieje pewna grupa cukrów wielocząsteczkowych, które także są wchłaniane, ale dopiero po uprzednim rozkładzie na pojedyncze cząsteczki w procesie trawienia, w obecności specjalnych enzymów. Do grupy wielocukrów trawionych przez ludzki przewód pokarmowy należą: sacharoza, skrobia, maltoza, laktoza i kilka innych.
? Pozostałe wielocukry nie są trawione przez ludzki przewód pokarmowy i po zjedzeniu stanowią błonnik. Wśród wielocukrów błonnikowych najważniejsze są dwa: pektyna i celuloza. Pektyna z reguły znajduje się w miąższu owoców jako wypełniacz, zaś celuloza głównie znajduje się w łodygach i liściach roślin, nadając im sztywność umożliwiającą utrzymanie kształtu i odpowiedniej pozycji.
Tak. Wszystko to są cukry, przez chemików zwane węglowodanami.
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko