Niemedyczne forum zdrowia
01-05-2024, 14:35 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Świeża żywność  (Przeczytany 10324 razy)
Vale
« : 17-12-2007, 13:55 »

Zapewne robienie zakupów w pośpiechu nie sprzyja  sprawdzaniu ich świeżości. Jak to można ocenić ? Najlepiej organoleptycznie, ale jak jeszcze ?
« Ostatnia zmiana: 08-03-2010, 13:50 wysłane przez Szpilka » Zapisane
Shpeelka
« Odpowiedz #1 : 17-12-2007, 14:19 »

Zima popularne sa mrozonki.Aby sie upewnic,ze nie sa zle przechowywane zawsze zwracam uwage na to czy nie sa zbrylone tzn czy nie ma w woreczku kamienia.Jesli sa warzywa luzne tj.przy pakowaniu to sa ok. Z reszta produktow nie wiem, bo staram sie zaopatrywac w sklepach co do ktorych mam pewnosc  np miesny. No i staram sie nie kupowac  produtkow przetworzonych .
Zapisane
Vale
« Odpowiedz #2 : 17-12-2007, 15:31 »

Kupując jabłka wybieram te małe a najlepiej gdy któreś miało lub ma  "proteinkę". Potrafię wybrać dobrą cytrynkę. Musi być gładka skórka bez plamek i dobrze wybarwiona na żółty a nie cytrynowy kolor oraz musi mieć wyrazisty zapach. Nie kupuję w zimie bananów bo to ryzykowne. Cebula musi być twarda a zwłaszcza wokół zeschłego ogonka. Kapusta kiszona koniecznie na wagę o jasnym białawym kolorze,  miłym zapachu i przyjemnym smaku. Nigdy w słoiku czy woreczku. Chleb razowy żytni na zakwasie niekrojony musi się zsychać na kamień ale bez śladu pleśni. Te oszukane pleśnieją bardzo szybko ! Jajka wyłącznie od gospodarza niemyte z gwarancją że są zapłodnione. Można to sprawdzić rozbijając jedno na próbę do spodeczka. Miód z prywatnej pasieki. Lejący musi tworzyć wzgórek a nie krater.Teraz powinna większość być częściowo lub całkowicie skrystalizowana. A jak sprawdzacie suszone owoce, jagody itp ?
Zapisane
Dagles
« Odpowiedz #3 : 17-12-2007, 23:02 »

Cytat od: Vale
Jajka wyłącznie od gospodarza niemyte z gwarancją że są zapłodnione. Można to sprawdzić rozbijając jedno na próbę do spodeczka.
I co dalej jak rozbiję jedno na spodeczek? Jak rozpoznać czy zapłodnione? (bo kogut jak ma dziesiątki kur to na nic rady im nie da...  confused )
i po co to zapłodnienie?
Zapisane
Elowen
« Odpowiedz #4 : 18-12-2007, 08:19 »

Cytat od: Vale
Nie kupuję w zimie bananów bo to ryzykowne.


Dlaczego?

[ Dodano: 18-12-2007, 07:22 ]
Cytat od: Vale
Jajka z gwarancją że są zapłodnione.


Dlaczego?
Zapisane
Alicja
« Odpowiedz #5 : 27-12-2007, 12:10 »

Dagles, jajka zapłodnione poznaje się po zarodku, to jest taki malutka brązowa plamka na białku. Po tym wiadomo, że kura biega po podwórku, bo w tych wielkich fermach kury nie wychodzą z klatek, są karmione oprócz paszy antybiotykami (nie wiadomo czym bardziej msn-wink), więc jak masz zapłodnione jaja to wiesz, że kura widzi światło dzienne i biega i je trawkę i inne naturalne rzeczy.
Zapisane
Vale
« Odpowiedz #6 : 29-12-2007, 20:18 »

Świeżość jaj poznajemy też wkładając je do wody. Jajo świeże opadnie na dno zaś te które unoszą się w wodzie sa wątpliwej świeżości.
Zapisane
żmijka
« Odpowiedz #7 : 30-12-2007, 15:51 »

Cytat od: Vale
Jajo świeże opadnie na dno zaś te które unoszą się w wodzie sa wątpliwej świeżości.

Dla uściślenia : te które unoszą się jednym końcem (a drugi koniec spoczywa na dnie naczynia) sa wątpliwej świeżości, te zaś które się unoszą w wodzie i pływają, są zdecydowanie nieświeże.
Zapisane
Dagles
« Odpowiedz #8 : 01-01-2008, 21:07 »

Cytat od: żmijka
Cytat od: Vale
Jajo świeże opadnie na dno zaś te które unoszą się w wodzie sa wątpliwej świeżości.

Dla uściślenia : te które unoszą się jednym końcem (a drugi koniec spoczywa na dnie naczynia) sa wątpliwej świeżości, te zaś które się unoszą w wodzie i pływają, są zdecydowanie nieświeże.
ostatnio kupiłam jaja od rolnika (przy mnie zabierał jeszcze kurom z gniazd bo paru zabrakło) i w wodzie całkowicie tonęły. A i obieranie takich jaj (ugotowanych na twardo) to trudna sprawa bo skorupka odchodzi razem z kawałakmi białka...
Zapisane
Lady
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 12-12-2007
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 374

« Odpowiedz #9 : 01-01-2008, 21:43 »

Dagles takie jajka są za świeże do gotowania na twardo.Muszą poleżeć chociaż z tydzień tylko nie myte,bo po umyciu szybko się starzeją.
Zapisane

pozdrawiam Ania
Nela_23
« Odpowiedz #10 : 02-01-2008, 10:33 »

Po ugotowaniu  świeżych jaj można je przeciąć nożem wzdloż na poł i wyjąć lyżką lub lyżeczką.
Zapisane
Bartosz
« Odpowiedz #11 : 01-01-2010, 23:02 »

Niesamowicie cenne i jednocześnie niby proste, informacje dziękuję serdecznie. smile  thumbup
Zapisane
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356

Emigrant

« Odpowiedz #12 : 01-01-2012, 13:32 »

Wszystko o tym jak poznać świeże jajko:
Cytat
Jajo świeże opadnie na dno zaś te które unoszą się w wodzie są wątpliwej świeżości,te które unoszą się jednym końcem (a drugi koniec spoczywa na dnie naczynia) są wątpliwej świeżości, te zaś które się unoszą w wodzie i pływają, są zdecydowanie nieświeże.
Cytat
łatwo odróżnić świeże jajko od starego po tym jak szybko/łatwo wypada z niego białko po rozbiciu. Ze świeżego jaja bardzo ciężko wypada białko, stare wypada całe od razu.
Cytat
Kolor żółta zależy od rodzaju karmy... Tak samo jakość/twardość skorupki. Młode "szczęśliwe" kury znoszą często jajka ze słabymi skorupkami a i tak te jaja są zdrowe i dobre.

Najlepszy, najprostszy, najszybszy i nie uszkadzający jajka sposób na sprawdzenie świeżości:
Bierzemy całe nieuszkodzone jajko do ręki i potrząsamy nim przy uchu. Jak słyszymy bulgotanie to jajko jest nieświeże
, czym głośniej bulgocze tym jajko starsze. Świeże jest ciche .Na starym jajku skorupka dostaje kropek/krostek - takich nierówności widocznych i wyczuwalnych. I takie jajka zawsze bulgoczą.  
« Ostatnia zmiana: 01-01-2012, 13:40 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

MO, KB, ZZO.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!