Niemedyczne forum zdrowia
01-05-2024, 20:51 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Chleb kukurydziany  (Przeczytany 13084 razy)
Galapagos
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426

« : 13-02-2012, 15:59 »

Znalazłam w internecie przepis na chleb kukurydziany. Co o nim myślicie? Nadaje się do "naszych" realiów?


350 g mąki kukurydzianej
4 jajka
300 ml maślanki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (może być soda)
2 łyżeczki oleju
2 łyżeczki miodu

Składniki wymieszać, nawet nie trzeba używać miksera, składniki łączą się w miękkie
ciasto w try miga. przyłożyć do lekko wysmarowanej tłuszczem blachy i piec 15-20 min w 200 stopniach. Chlebek jest pyszny, ma dość nietypową konsystencję, bo jednocześnie sporo wyrasta ale pozostaje wilgotny, lekko gąbczasty.

Zapisane
Fabularasa
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Luty 2010
Wiedza:
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 384

« Odpowiedz #1 : 13-02-2012, 16:09 »

W "naszych" realiach jest duże prawdopodobieństwo, że kukurydza pochodzi z upraw GMO. Może jednak da się zastąpić mąką z kaszy jaglanej?
« Ostatnia zmiana: 13-02-2012, 17:14 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #2 : 13-02-2012, 23:32 »

A kasza jaglana pochodzi z... Chin? Dziś w jakimś super-zdrowym sklepie widziałem nasiona lnu z Chin, podobno eko, bio itp.
Zapisane

I'm going through changes
Fabularasa
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Luty 2010
Wiedza:
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 384

« Odpowiedz #3 : 14-02-2012, 09:35 »

A kasza jaglana pochodzi z... Chin? Dziś w jakimś super-zdrowym sklepie widziałem nasiona lnu z Chin, podobno eko, bio itp.

Kaszę jaglaną, można nabyć z naszych polskich upraw, jak również mąkę zrobioną z tejże kaszy. Przynajmniej ja nie widziałem informacji o genetycznie zmodyfikowanym prosie.
Kukurydza to dodatek do każdego przetworzonego jedzenia jakie można kupić na całym świecie, w USA kukurydza jest obecna w niemal każdym posiłku (często bez wiedzy zjadaczy), stąd olbrzymie ilości genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy. Ze względu na korzyści finansowe, uprawy kukurydzy GMO występują na całym świecie.
Zapisane
Arim
Początkujący
*

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15 lipca 2011 r.
Wiadomości: 9

« Odpowiedz #4 : 14-02-2012, 13:12 »

Chleb bez glutenu można zrobić z mąki gryczanej - jest bez problemu dostępna na stoiskach ze zdrową żywnością. A przepis na taki chleb można znaleźć w Interecie.
Zapisane
Ernestem
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169

WWW
« Odpowiedz #5 : 14-02-2012, 23:40 »

Chleb bez glutenu można zrobić z mąki gryczanej

A próbowałeś może takiego chleba? Ja próbowałem. Był to mój pierwszy i ostatni raz.
Piszę to dlatego, że nie wszystkim może smakować chleb z mąki gryczanej.
Zapisane
Alan
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: 03-09-2011. DP i KB: 27-09-2011
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 33

« Odpowiedz #6 : 15-02-2012, 00:26 »

My jemy całą rodziną chleb ze zmielonej kaszy gryczanej. Dla mnie jest 10 razy smaczniejszy od białego chleba, który jadłem zanim przeszedłem na DP. Wiem, że nie jest on potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale chyba niepotrzebnie zniechęcasz do jego wypróbowania smile.
Zapisane
Galapagos
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426

« Odpowiedz #7 : 15-02-2012, 09:23 »

My jemy całą rodziną chleb ze zmielonej kaszy gryczanej. Dla mnie jest 10 razy smaczniejszy od białego chleba, który jadłem zanim przeszedłem na DP. Wiem, że nie jest on potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale chyba niepotrzebnie zniechęcasz do jego wypróbowania smile.

A czy mógłbyś podać przepis na ten chleb? smile
Zapisane
Dusiu70
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Skąd: Skątowni
Wiadomości: 937

« Odpowiedz #8 : 15-02-2012, 12:04 »

http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=21543.0
Szukaj, aż znajdziesz.
Zapisane

(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
Ernestem
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169

WWW
« Odpowiedz #9 : 15-02-2012, 14:43 »

Wiem, że nie jest on potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale chyba niepotrzebnie zniechęcasz do jego wypróbowania smile.

Nikogo nie zniechęcam. Najlepiej będzie jak każdy sam spróbuje i oceni, czy mu coś smakuje, czy nie.
Ja sam z ciekawości wypróbuję przepis zaproponowany w tym wątku.  
« Ostatnia zmiana: 15-02-2012, 15:27 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Alinka12
***


Offline Offline

MO: 04.03.2011, córka 7 lat- MO 26.02.2012
Wiadomości: 248

« Odpowiedz #10 : 24-02-2012, 19:57 »

Zrobiłam kukurydziany chlebek według przepisu "Fikusowo" i powiem szczerze: pycha, raz za czas można sobie coś takiego zrobić, wyszedł niby chlebek, niby babka, zrobiłam w  formie keksowej.
Palce lizać!
« Ostatnia zmiana: 25-02-2012, 09:14 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Whena
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254

« Odpowiedz #11 : 24-02-2012, 20:53 »

No i super, może kiedyś ja coś upiekę, ale ponieważ nigdy nic w domu nie piekłam w piekarniku poza mięsem, to chyba nie prędko to nastąpi.
Zapisane
Galapagos
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426

« Odpowiedz #12 : 24-02-2012, 21:23 »

Zrobiłam kukurydziany chlebek według przepisu "Fikusowo" i powiem szczerze pycha, raz za czas można sobie coś takiego zrobić, wyszedł niby chlebek ,niby babka, zrobiłam w  formie keksowej.
Palce lizać!

Cieszę się że smakowało smile
Zapisane
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #13 : 18-08-2012, 12:41 »

Aby mieć pewność że mąka kukurydziana nie pochodzi z GMO, kupujcie takie z informacją że pochodzi z upraw czystych od GMO smile Nie dajmy się zwariować smile
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!