Niemedyczne forum zdrowia
26-08-2019, 11:41 *
Witamy, Go嗆. Zaloguj si lub zarejestruj.
Czy dotar do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj si podaj帷 nazw u篡tkownika, has這 i d逝go嗆 sesji
Aktualno軼i: Wesprzyj Fundacj Bios這ne --> kliknij
 
   Strona g堯wna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj si Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4   Do do逝
  Drukuj  
Autor W徠ek: ZZO PRZEPISY - na s這dko  (Przeczytany 65485 razy)
K'lara
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk康: Krak闚
Wiadomo軼i: 2.264

« : 10-03-2012, 17:03 »

Prosz wpisywa swoje przepisy na s這dkie dania, desery itp. wg schematu z dzia逝 DPI Przepisy.


RACUSZKI Z JABΘAMI

Sk豉dniki:
-2 jab趾a
-2 jajka
-m彗a gryczana
-woda gazowana

Przygotowanie.
Jajka roztrzepa, dola troch- ok 0,5 szklanki wody wymiesza. Ca造 czas mieszaj帷 wsypywa m彗 a do uzyskania konsystencji g瘰tej 鄉ietany.  Doda starte na tarce jab趾a. Dok豉dnie wymiesza.  ㄊ磬 nak豉da na patelni ma貫 porcje ciasta. Sma篡 z dw鏂h stron na rumiano. Moje dzieci, kt鏎e kiedy uwielbia造 nale郾iki, bez problemu przerzuci造 si na te racuszki i wcinaj a im si uszy trz瘰.


BABECZKI RY烙WE

Sk豉dniki:
-szklanka ry簑 okr庵貫go (np. arborio), chocia zwyk造 te mo瞠 by
-3 szklanki wody
-3 jajka
-mi鏚

Przygotowanie.
Ry dok豉dnie op逝ka. Zala wod i gotowa na ma造m ogniu a ry wch這nie ca陰 wod. Przykry i odstawi. Do przestudzonego ry簑 doda  鄴速ka, mi鏚 i dok豉dnie wymiesza. Ubi sztywn pian z bia貫k i doda do masy. Wymiesza. Wysmarowa mas貫m form na muffinki  (12 sztuk) i wy這篡 mas. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Najlepsze s jeszcze ciep貫.
Mo積a modyfikowa ten przepis i zrobi je na s這no zamiast miodu dodaj帷 s鏊, pieprz, przyprawy, zio豉, podsma穎ny boczek, itp, itd. Te s pyszne. Ja wol nawet bardziej wersj s這n. No ale dzieci...


CIASTO KRUSZONKOWE

Sk豉dniki:
-jab趾a (mog by 郵iwki, gruszki itp)
-zmielone migda造
-mas這
-mi鏚

Przygotowanie.
Jab趾a obra, pokroi w du瞠 kawa趾i, w這篡 do formy 瘸roodpornej. Wymiesza migda造 z mas貫m i 造磬 miodu tak 瞠by powsta豉 konsystencja kruszonki- czyli pozlepiane grudki. Posypa tym jab趾a. Piec w piekarniku a jab趾a zaczn si rozpada a kruszonka przyrumieni. W zale積o軼i od gatunku jab貫k trwa to od 20 minut do nawet 40. Nie poda豉m proporcji, bo tu trzeba wyczu kiedy kruszonka ma odpowiedni konsystencj, zazwyczaj na szklank migda堯w (niemielonych) bior 2-3 造磬i mas豉. Mo積a te doda 2-3 造磬i zmielonego siemienia lnianego. Albo zamieni migda造 na orzechy, s這necznik. Opcji jest du穎.
Mo積a te do jab貫k doda suszone rodzynki, 郵iwki, 簑rawin...


Autor przepis闚: Livia
« Ostatnia zmiana: 24-09-2012, 15:47 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk康: Krak闚
Wiadomo軼i: 2.264

« Odpowiedz #1 : 10-03-2012, 17:16 »

SZARLOTKA JAGLANO-RY烙WA

Sk豉dniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
szczypta soli
1/8 造瞠czki kurkumy
1 1/2 szklanki wrz徠ku
1/3 szklanki oleju (da豉m palmowy)
1 1/2 szklanki m彗i ry穎wej
2 p豉skie 造瞠czki cynamonu

Przygotowanie.
Gotowa kasz z sol i kurkum na male鎥im ogniu przez ok. 40 min. Ja gotowa豉m kr鏂ej. Doda olej, zmiksowa na g豉dk mas. Doda 1/2 szklanki m彗i ry穎wej, wystudzi. Doda pozosta陰 m彗, cynamon, wymiesza.

4-5 jab貫k (star豉m na oczkach)
ok. 1/2 – 2/3 szklanki suszonej 簑rawiny

Wysmarowa blach olejem, podzieli ciasto na 2/3 i 1/3. Wi瘯sz cz窷ci wylepi dno i boki foremki, wysypa na to 簑rawin (powinny cienk warstw pokry dno), wy這篡 starte na tarce jab趾a, na to zetrze reszt ciasta.
Piec w 鈔ednio nagrzanym piekarniku.
Ciasto 豉dnie si piecze i nie rozpada przy krojeniu. Ma 豉dny, delikatny kolorek od kurkumy, wygl康a jak zwyk豉 szarlotka.
Piec w ok. 170 C a wierzch si przyrumieni, a brzegi b璠 odchodzi造 od formy - na pewno 30 minut.

Naprawd fajne. Polecam.
To wiecie oszukane ciasto. Mo瞠 by obiadem, kolacja i deserem te.

Autor przepisu: S這nko
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:46 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk康: Krak闚
Wiadomo軼i: 2.264

« Odpowiedz #2 : 10-03-2012, 17:22 »

KREM Z KASZY JAGLANEJ

Sk豉dniki:
- kasza jaglana
- banan
- jab趾o
- cytryna
- woda
- mi鏚

Przygotowanie.
Ugotowan kasz jaglan (p馧 szklanki), ciep陰 w這篡 do blendera razem z po堯wk banana i po堯wk du瞠go jab趾a, zmiksowa na g瘰ty krem. Mo積a doda odrobin wody z cytryn, jak b璠zie zbyt md貫 i dos這dzi miodem do smaku.
Polecam szczeg鏊nie dla dzieci, bardzo dobry spos鏏 na przemycenie do jad這spisu kaszy jaglanej.

Uwagi.
W wygl康zie i konsystencji przypomina to r闚nie budy i jest bardzo syte. Mo積a oczywi軼ie doda inne owoce, ja na razie pr鏏owa豉m jab趾o i banan. M鎩 synek zajada si tym, natomiast samej kaszy jaglanej nie chce je嗆 w posi趾ach.
My郵, 瞠 m鏬豚y to by te dobry posi貫k dla maluch闚 po 6 miesi帷u 篡cia, zamiast tych wszystkich smakowych, reklamowanych kaszek.
Autor przepisu: Novalijka

Uwaga do wszystkich potraw z kasz jaglan.
Ta kasza ma swoist goryczk, kt鏎ej mo積a 豉two pozby si przelewaj帷 na sitku such kasz du膨 ilo軼i wrz徠ku.
Je郵i chcemy uzyska such m彗 jaglan (np. do chleba jaglanego lub innych potraw), nale篡 upra篡 kasz na suchej patelni uwa瘸j帷, by si nie przypali豉. W闚czas uzyskany chleb b璠zie delikatniejszy w smaku.
Oprac. Filutek
« Ostatnia zmiana: 14-08-2012, 08:59 wys豉ne przez Klara27 » Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk康: Krak闚
Wiadomo軼i: 2.264

« Odpowiedz #3 : 10-03-2012, 17:24 »

RACUCHY JAGLANE

Sk豉dniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 szklanka ugotowanego br您owego ry簑,
- 2 dojrza貫 banany,
- 2 造磬i wi鏎k闚 kokosowych,
- 1/2 造瞠czki cynamonu,
- 1 造磬a miodu,
- kilka kropli zapachu waniliowego,
- szczypta kurkumy,
- 3 造磬i m彗i pszennej pe軟oziarnistej lub ry穎wej,
- t逝szcz do sma瞠nia.

Przygotowanie.
Przepu軼i dwa razy przez maszynk kasz, ry i banany. Doda wi鏎ki, cynamon, mi鏚, zapach, kurkum i m彗. Wymiesza. Rozgrza na patelni t逝szcz, k豉嗆 造磬 porcje ciasta (ma by lu幡e, jak na racuchy), lekko je sp豉szcza i sma篡 z obu stron na rumiano.

Autor przepisu: Lucy
« Ostatnia zmiana: 24-09-2012, 15:47 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk康: Krak闚
Wiadomo軼i: 2.264

« Odpowiedz #4 : 10-03-2012, 17:31 »

NALE吉IKI Z M…I ORKISZOWEJ

Sk豉dniki:
- szklanka mleka,
- szklanka gazowanej wody mineralnej,
-1 jajko

Przygotowanie.
Wszystko dobrze roztrzepa, doda przesian m彗 troch posoli, wymiesza (ciasto musi by do嗆 rzadkie). Przykry, pozostawi na min. 1/2 godz (ja szykuj rano).

Farsz:
ugotowa kasz gryczan, usma篡 ca陰 cebul (na oleju lub na smalcu) na z這ty kolor, do cebuli wsypa kasz, doda pokrojony ser feta. Podczas sma瞠nia dobrze wszystko popieprzy, posoli. Nak豉da na nale郾iki i lekko podsma篡, aby by造 chrupi帷e. Cudowne dla podniebienia.

Autor przepisu: Lucy
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:50 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk康: Krak闚
Wiadomo軼i: 2.264

« Odpowiedz #5 : 10-03-2012, 18:05 »

POWIDx 印IWKOWE

Sk豉dniki:
3kg 郵iwek w璕ierek
10 dag kakao,
25 dag 逝skanych orzech闚 w這skich,
1/2 szklanki cukru (wczoraj zrobi豉m bez cukru i 郵iwki wysz造 znakomite).

Przygotowanie.
奸iwki dusi a do odparowania wody (cz瘰to miesza), pod koniec duszenia doda cukier (radz nie dodawa), doda kakao, drobno pokrojone orzechy - wymiesza.
Gor帷e powid豉 nak豉da do s這ik闚 (do pe軟a), postawi dnem do g鏎y do zassania.
Powid豉 znakomicie smakuj na這穎ne na sma穎ne banany.

Autor przepisu: Lucy
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:51 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane

Alinka12
***


Offline Offline

MO: 04.03.2011, c鏎ka 7 lat- MO 26.02.2012
Wiadomo軼i: 248

« Odpowiedz #6 : 12-03-2012, 10:54 »

PLACEK KUKURYDZIANY

Sk豉dniki:
30 dkg m彗i kukurydzianej
2 jajka
2 造磬i oliwy z oliwek
200 ml ma郵anki lub 鄉ietany
2 造瞠czki miodu
owoce suszone r騜ne: 簑rawiny, daktyle, rodzynki, 郵iwki suszone
cynamon

Przygotowanie.
Wszystko razem mieszamy wlewamy do formy i pieczemy ok. 20-30 minut  w piekarniku 180 stopni. Pychota!
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:52 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomo軼i: 83

« Odpowiedz #7 : 12-03-2012, 18:23 »

SZARLOTKA Z M…I KUKURYDZIANEJ

Sk豉dniki:
2 szklanki m彗i kukurydzianej
1 kostka mas豉
½ szklanki cukru pudru
1,5 kg jab貫k
½ szklanki cukru
½ szklanki wody
cynamon

Przygotowanie.
M彗, mas這, cukier puder posieka no瞠m i wstawi do lod闚ki.
Jab趾a z cukrem poddusi, podla wod, przyprawi cynamonem.
¾ ciasta wy這篡 na sp鏚 blachy, wy這篡 jab趾a, ozdobi reszt ciasta (mog by wykrojone serduszka, k馧eczka, paski, warkocze)
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:53 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomo軼i: 83

« Odpowiedz #8 : 12-03-2012, 18:25 »

KRUCHE CIASTECZKA BEZGLUTENOWE

Sk豉dniki:
1 szklanka m彗i kukurydzianej
1 szklanka m彗i ry穎wej
1 szklanka m彗i ziemniaczanej
1 kostka mas豉
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki wody

Przygotowanie.
Sk豉dniki zagnie嗆, w這篡 na 12 godzin do zamra瘸rki, potem prze這篡 na 12 godzin do lod闚ki.
Rozwa趾owa, wykrawa ciasteczka. Piec 15 min. w 180 stopniach.
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:54 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomo軼i: 83

« Odpowiedz #9 : 12-03-2012, 18:27 »

"SENNE MARZENIE”

Sk豉dniki:

- na ciasto:
3 jajka
150 g cukru
75 g m彗i ziemniaczanej
2 造磬i kakao
1 造瞠czka proszku do pieczenia

- na krem:
100 g mas豉
180 g cukru pudru (mo積a ograniczy, bo wychodzi bardzo s這dki)
2 造瞠czki cukru waniliowego
1 鄴速ko

Przygotowanie:

- ciasta:
Jajka ubi z cukrem na pian, delikatnie wmiesza m彗, proszek i kakao.
Piec 5 min.(to nie pomy趾a) w 250 stopniach (lub 200 z termoobiegiem) na du瞠j blasze. Ciasto ma by bardzo p豉skie.

- kremu:
Utrze mas這 z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (a b璠zie bia貫), doda 鄴速ko.
Ciasto posmarowa kremem i zwin望 w rolad lub przekroi na p馧 i prze這篡 kremem.

Dobry deser dla dzieci - wygl康a i smakuje jak „mleczna kanapka”
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:58 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomo軼i: 83

« Odpowiedz #10 : 12-03-2012, 18:29 »

CIASTO „AMERYKA垶KIE” (Nie wymaga u篡cia miksera!)

Sk豉dniki:
10 jab貫k
3 jajka
1,5 szklanki cukru
1 造瞠czka cukru waniliowego
2 szklanki m彗i (najlepiej wymiesza kukurydzian, ry穎w, ziemniaczan lub wg uznania)
2 造瞠czki proszku do pieczenia
1,5 造瞠czki sody
3 造磬i oleju
150 g orzech闚
inne bakalie wg uznania

Przygotowanie.
Jajka roztrzepa z cukrem, doda m彗 z proszkiem i sod, zmiksowa, doda olej, posiekane jab趾a i bakalie.
Piec 70 min. w 180 stopniach.
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:59 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomo軼i: 83

« Odpowiedz #11 : 12-03-2012, 18:34 »

PYCHOTKA - bez pieczenia (przepis Ewy Wachowicz)

Sk豉dniki:
125 g mas豉
0,5 szklanki cukru
2 造磬i kakao
2 造磬i miodu
1 cukier waniliowy
250 g p豉tk闚 kukurydzianych
gar嗆 orzech闚 laskowych
gar嗆 orzech闚 w這skich
gar嗆 rodzynk闚

Przygotowanie.
Mas這 rozpu軼i, doda pozosta貫 sk豉dniki. Mas wy這篡 na blach, mocno przycisn望 (np. tak sam blach i na ni po這篡 co ci篹kiego) i odstawi. Po ostygni璚iu pokroi na kawa趾i.

Osobi軼ie radz ograniczy ilo嗆 p豉tk闚 lub zwi瘯szy ilo嗆 pozosta造ch sk豉dnik闚 inaczej bardzo si kruszy i trudno kroi. Mocno obci捫y aby sk豉dniki si sklei造.
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 11:00 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomo軼i: 83

« Odpowiedz #12 : 12-03-2012, 18:36 »

SERNIK

Sk豉dniki:
1 kg zmielonego twarogu
½ kostki mas豉
8 jajek
budy waniliowy/鄉ietankowy (mo積a zast徙i m彗 ziemniaczan)
10 造瞠k cukru
bakalie, ewentualnie aromat lub sk鏎ka cytryny.
W oryginale herbatniki petit na sp鏚 – mo積a pomin望 lub zrobi w豉sne kruche ciasto np. wg przepisu na kruche ciasteczka.

Przygotowanie.
Mas這 utrze z cukrem, dodawa po jednym 鄴速ku, potem stopniowo ser. Wsypa budy, bakalie. Delikatnie wmiesza ubit pian z bia貫k.

Piec ok godziny w 180 stopniach. Nie wyjmowa gwa速ownie z piekarnika bo opadnie!  

« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 11:01 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomo軼i: 83

« Odpowiedz #13 : 12-03-2012, 18:38 »

SZARLOTKA BEZGLUTENOWA

Sk豉dniki:
125 g mas豉
125 g cukru
200 g m彗i (kukurydziana lub wed逝g uznania)
2 造瞠czki proszku do pieczenia
3 造磬i 鄉ietany
750 g jab貫k
3 jaja

Przygotowanie.
Mas這 z cukrem utrze na pian, dodawa po jednym 鄴速ku. Wmiesza m彗 z proszkiem, doda 鄉ietan, oraz pian z ubitych bia貫k.
Na ciasto wy這篡 starte lub pokrojone w plasterki jab趾a.

Piec p馧 godz. w 180 stopniach.

Uwagi.
Z podanych sk豉dnik闚 otrzymamy ma陰 blaszk szarlotki, na du膨 blach nale篡 podwoi sk豉dniki.
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 16:29 wys豉ne przez Klara27 » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomo軼i: 83

« Odpowiedz #14 : 12-03-2012, 18:51 »

CZEKOLADOWA CHMURA(przepis Nigelli)

Sk豉dniki:

- na ciasto:
250 g ciemnej czekolady
125 g mas豉
6 jajek
175 g cukru
starta sk鏎ka z pomara鎍zy (mo積a pomin望)
2 造磬i likieru Cointreau (mo積a pomin望)

- na „chmur”
500 ml 鄉ietany
cukier waniliowym
1 造磬a likieru
opcjonalnie mo積a doda mascarpone 250g, 1 鄴速ko, 5 造瞠k cukru pudru
kakao do posypania

Przygotowanie.
Czekolad rozpu軼i z mas貫m, przestudzi.
2 jajka i 4 鄴速ka ubi z 75 g cukru na puszyst mas. Dodawa powoli rozpuszczon czekolad, sk鏎k pomara鎍zy oraz likier.
Oddzielnie ubi 4 bia趾a z reszt cukru na pian. Delikatnie wmiesza do masy czekoladowej.

Piec ok. 40-50 min w 180 stopniach w tortownicy. Po upieczeniu ciasto stygn帷 zapada si i p瘯a.

妃ietan ubi na sztywno z cukrem. Mascarpone wymiesza z 鄴速kiem i cukrem pudrem i po陰czy z ubit 鄉ietan. Wy這篡 na wystudzone ciasto, posypa kakao.

Grzechu warte! Dla wielbicieli ci篹kich ciast i wyrazistych smak闚.
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 11:04 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomo軼i: 83

« Odpowiedz #15 : 12-03-2012, 19:26 »

KASZKO-KREM prawie jak budy smile

Sk豉dniki:
1 fili瘸nka kaszy gryczanej niepalonej
1 du瘸 造磬a mas豉
1 造磬a miodu p造nnego

Przygotowanie.
Kasz ugotowa w wodzie, mocno, a do "rozklejenia". Zmiksowa blenderem z mas貫m, wy這篡 do miseczek, pola p造nnym miodem.
Podobnie mo積a potraktowa kasz jaglan.
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 11:05 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Misia
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 01.02.2007
Wiadomo軼i: 115

« Odpowiedz #16 : 12-03-2012, 21:56 »

KASZA JAGLANA NA SΜDKO

Sk豉dniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
daktyle, morele, 郵iwki suszone, 簑rawina

Przygotowanie.
Wszystko razem gotowa ok. 20 min. Potem wy陰czy i zostawi pod przykryciem.
Gdy zaczynam je嗆 wsypuj jeszcze troch posiekanych orzech闚 i migda堯w (po 3sztuki)
Robi to gdy chce mi si co s這dkiego
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 11:05 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #17 : 29-03-2012, 15:19 »

CRUMBLE JABΘOWE Z M…I KUKURYDZIANEJ

Sk豉dniki:
-5 kwa郾ych jab貫k (najlepiej szara reneta),
-1/3 szklanki br您owego cukru
-2 造瞠czki mas豉
-3 造瞠czki wody
-1/2 造瞠czki cynamonu
na kruszonk:
-p馧 szklanki m彗i kukurydzianej
-3 造磬i mi瘯kiego mas豉
-3 造磬i cukru br您owego

Przygotowanie.
Jab趾a obra, pokroi w kostk, wrzuci na patelni, doda mas這, cukier i wod. Miesza na 鈔ednim ogniu, a do rozpuszczenia si cukru i zmacerowania jab貫k, nast瘼nie zdj望 z ognia i doda cynamon. W mi璠zyczasie przygotowa kruszonk- m彗, mas這 i cukier uciera r瘯oma, a powstan kuleczki mas豉 obtoczone w m帷e i cukrze. Do naczynia 瘸roodpornego wsypa jab趾a, posypa kruszonk i zapieka w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez oko這 25 minut (do czasu uzyskania przez kruszonk z這tobr您owej barwy).
Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #18 : 29-03-2012, 16:24 »

MUS CZEKOLADOWY Z SOSEM WI吉IOWYM

Sk豉dniki:
na mus:
-200 g dobrej gorzkiej czekolady
-3 鄴速ka
-3 bia趾a
-200 ml 鄉ietanki krem闚ki
-3 造瞠czki cukru
na sos:
-1 szklanka wi郾i
-1/2 szklanki wody
-1/3 szklanki cukru
-1 造磬a skrobii ziemniaczanej

Przygotowanie.
Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Utrze 鄴速ka z cukrem i doda do przestudzonej czekolady. Ubi bia趾a i 鄉ietank (w osobnych naczyniach). ㄊ磬 ubitej 鄉ietany i 造磬 bia貫k wmiesza do masy czekoladowej, nast瘼nie ca這嗆 鄉ietanki delikatnie wmiesza do masy, tak samo post徙i z bia趾ami. Nale篡 to robi bardzo delikatnie, wtedy powstanie 豉dna, lekka konsystencja musu. Rozla do szklanek/ ma造ch miseczek/ kieliszk闚 etc., pozostawiaj帷 miejsce na sos. Wstawi do lod闚ki na 2-3 godziny. Przygotowa sos. Wod, cukier i owoce zagotowa na ma造m ogniu, dusi 3 minuty. Skrobi rozprowadzi w ma貫j ilo軼i zimnej wody, doda do sosu, gotowa, mieszaj帷 oko這 1 minuty. Sch這dzi. Mus udekorowa sosem.

Uwagi.
Mo積a zrobi mus bez sosu, te jest pyszny. Zamiast 鈍ie篡ch, czy mro穎nych wi郾i, do sosu mo積a u篡 wi郾i w zalewie, podgrza wszystko i doda tylko skrobi (wiadomo, jak to si ma do walor闚 od篡wczych).

Zapisane
Metaldaw
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
Wiek: 40
MO: 09.08.2011
Sk康: UK
Wiadomo軼i: 357

Emigrant

« Odpowiedz #19 : 14-04-2012, 19:38 »

LEGUMINA POMARA哸ZOWA

Sk豉dniki:

- 6 jaj
- 5 造瞠czek miodu
- 3 pomara鎍ze
- 4 造瞠czki 瞠latyny
- odrobina wody

Wykonanie.
1.Oddzielamy bia趾a od 鄴速ek.
2.Ubijamy bia趾a na sztywna pian z dwoma 造瞠czkami miodu w wi瘯szej misce. (Taka by pomie軼i豉 wszystkie sk豉dniki.)
3.草速ka miksujemy z 3 造瞠czkami miodu.
4.Pomara鎍ze obieramy ze sk鏎ki i rozdrabniamy blenderem na drobna papk.
5.疾latyn rozpuszczamy w ma貫j ilo軼i gor帷ej wody. (Mo積a podgrzewa mieszaj帷.)
6.Do ubitych bia貫k dodajemy wymieszane 鄴速ka, papk z pomara鎍zy i na ko鎍u cienkim strumieniem wlewamy 瞠latyn - nie przerywaj帷 ubijania.
7.Mas rozlewamy do salaterek.
8.Sch豉dzamy najlepiej w lod闚ce.

Uwagi.
Jaja od szcz窷liwych kur oczywi軼ie.
Ilo嗆 miodu mo積a sobie dopasowa zale積ie od upodoba smakowych i gatunku miodu.
Pomara鎍ze rozdrobnione na papk razem z pestkami daj posmak lekkiej goryczki. Je郵i chcemy tego unikn望 wybieramy pestki, lub zamiast papki dodajemy wyci郾i皻ego soku.
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Strony: [1] 2 3 4   Do g鏎y
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia豉 na MySQL Dzia豉 na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid這wy XHTML 1.0! Prawid這wy CSS!