Niemedyczne forum zdrowia
26-08-2019, 12:19 *
Witamy, Go嗆. Zaloguj si lub zarejestruj.
Czy dotar do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj si podaj帷 nazw u篡tkownika, has這 i d逝go嗆 sesji
Aktualno軼i: Radiobios這ne --> www.radiobioslone.pl
 
   Strona g堯wna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj si Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4   Do do逝
  Drukuj  
Autor W徠ek: ZZO PRZEPISY - na s這dko  (Przeczytany 65488 razy)
Metaldaw
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
Wiek: 40
MO: 09.08.2011
Sk康: UK
Wiadomo軼i: 357

Emigrant

« Odpowiedz #20 : 15-04-2012, 10:21 »

LEGUMINA MANDARYNKOWO-BANANOWA

Sk豉dniki:

- 6 jaj
- 5 造瞠czek miodu
- 4 madrarynki
- 1 banan
- 4 造瞠czki 瞠latyny
- odrobina wody

Wykonanie.
1.Oddzielamy bia趾a od 鄴速ek.
2.Ubijamy bia趾a na sztywna pian z dwoma 造瞠czkami miodu w wi瘯szej misce. (Taka by pomie軼i豉 wszystkie sk豉dniki.)
3.草速ka miksujemy z 3 造瞠czkami miodu.
4.Mandarynki i banana obieramy ze sk鏎ki i rozdrabniamy blenderem na drobna papk.
5.疾latyn rozpuszczamy w ma貫j ilo軼i gor帷ej wody. (Mo積a podgrzewa mieszaj帷.)
6.Do ubitych bia貫k dodajemy wymieszane 鄴速ka, papk owocow i na ko鎍u cienkim strumieniem wlewamy 瞠latyn - nie przerywaj帷 ubijania.
7.Mas rozlewamy do salaterek.
8.Sch豉dzamy najlepiej w lod闚ce.

Uwagi.
Ten przepis wpad mi do g這wy podczas pisania poprzedniego wi璚 wpierw go wczoraj wypr鏏owa貫m i si zachwyci貫m, dlatego zamieszczam tutaj.
Jaja od szcz窷liwych kur oczywi軼ie. Ilo嗆 miodu mo積a sobie dopasowa zale積ie od upodoba smakowych i gatunku miodu. Pestki daj posmak lekkiej goryczki. Je郵i chcemy tego unikn望 wybieramy pestki.
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Sisterka
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 29
MO: 28.03.2012
Sk康: Krak闚
Wiadomo軼i: 3

« Odpowiedz #21 : 15-04-2012, 10:57 »

BABKA

Sk豉dniki:
1/2 szklanka oliwy z oliwek
3/4 szklanki fruktozy lub cukru
1 szklanka m彗i ziemniaczanej
1 szklanka m彗i bezglutenowej (kukurydzianej)
1 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
5 jajek

Przygotowanie.
Jajka miksujemy razem z fruktoz lub cukrem, nast瘼nie dodajemy m彗, proszek do pieczenia i na koniec oliw. Rozlewamy do 2 foremek na babki i pieczemy w temp. 180*C oko這 p馧 godziny.
Smacznego smile
« Ostatnia zmiana: 20-04-2012, 20:08 wys豉ne przez Klara27 » Zapisane
Barbarka15
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 11.04.2011
NIA: 23.XII.2012 - 23.VI.2013,drugi raz 01.IX.2016 - 11.XII.2016
Sk康: W這c豉wek
Wiadomo軼i: 70

« Odpowiedz #22 : 22-04-2012, 21:57 »

GALARETKA OWOCOWA

Sk豉dniki:
- szklanka owoc闚 mro穎nych (porzeczki, truskawki) lub jakie lubimy
- 造磬a miodu
- 造磬a 瞠latyny
- szklanka wody

Spos鏏 przyrz康zenia.
Do miski wlewamy wod i rozpuszczamy w niej 瞠latyn, gdy troch przestygnie dodajemy mi鏚 i mieszamy. Nast瘼nie dodajemy rozmro穎ne owoce. Wstawiamy do lod闚ki do zastygni璚ia.

Uwagi.
Z rozmro穎nych owoc闚 wydziela si od razu sok, kt鏎y daje zabarwienie galaretki.
« Ostatnia zmiana: 23-04-2012, 12:32 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane

Barbara
Iwona
« Odpowiedz #23 : 28-04-2012, 09:15 »

CIASTO Z KUKURYDZY

Przepis na ciasto z kukurydzy, kt鏎e proponuj zrobi w formie na babk i b璠zie super!

Sk豉dniki:
3 du瞠 jajka
1 puszka mleka skondensowanego (s這dzonego, to wa積e, inaczej b璠zie niesmaczne)
taka sama ilo嗆 (jak puszka mleka) kukurydzy z mro穎nki
100 gr wi鏎k闚 kokosowych lub zmielonych migda堯w (migda造 trzeba sparzy wrz徠kiem i odstawi - potem mo積a je 豉two obra z 逝pinek i
豉twiej mo積a zmieli nawet w malakserze)
造磬a mas豉
造磬a proszku do pieczenia bezglutenowego (p豉ska) - wa積e, inaczej wyjdzie zakalec

Spos鏏 przygotowania.
1. jajka + kukurydza + mleko skondensowane - miksujemy jak najdok豉dniej
2. dodajemy wi鏎ki / zmielone migda造 i reszt sk豉dnik闚 (mas這 warto rozpu軼i) i jeszcze szczypt soli, miksujemy, pieczemy w nagrzanym piekarniku oko這 45 minut

Ja dla mnie puszka mleka skondensowanego dyskwalifikuje ten przepis. /Metaldaw
« Ostatnia zmiana: 28-04-2012, 09:37 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #24 : 31-05-2012, 22:51 »

CRUMBLE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM

Sk豉dniki:
- 350 g truskawek,
- 350 g rabarbaru,
- 3 plus 3 造磬i cukru br您owego,
- 3 造磬i mi瘯kiego mas豉,
- 3/4 szklanki m彗i kukurydzianej.

Wykonanie.
Truskawki umy, odci望 szypu趾i, przekroi na po堯wki. Rabarbar op逝ka, obra ze "sk鏎ki" pokroi na centymetrowe kawa趾i. Wymiesza wszystko z 3 造磬ami cukru. M彗, pozosta造 cukier i mas這 uciera r瘯ami, a wszystko si dobrze wymiesza. Truskawki i rabarbar prze這篡 do 瘸roodpornego naczynia, posypa rozdrobnionym w d這niach ciastem i zapieka w piekarniku w 200 stopniach, a kruszonka si przyrumieni (oko這 20 - 25 minut).
« Ostatnia zmiana: 01-06-2012, 15:33 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 58
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk康: 堯dzkie
Wiadomo軼i: 2.344

« Odpowiedz #25 : 10-08-2012, 17:58 »

RACUCHY Z DYNI

Sk豉dniki:

800 g dyni
2 造磬i mas豉
4 造磬i cukru pudru (lub powide趾a, d瞠m, mi鏚)
100 g t逝szczu (smalec)
1/2 szkl. m彗i gryczanej
2-3 造磬i 鄉ietany
3 jajka od szcz窷liwych kurek
s鏊

 
Wykonanie.
Dyni umy, obra z twardej sk鏎ki, usun望 pestki. Mi捫sz zetrze na tarce o du篡ch otworach. Jajka umy, oddzieli 鄴速ka od bia貫k. Mas這 utrze z cukrem i 鄴速kami, po陰czy ze 鄉ietan, dyni i ubit pian z bia貫k, przesypuj帷 m彗 gryczan, posoli. T逝szcz rozgrza, nak豉da 造磬 niewielkie racuszki i sma篡 z obu stron na jasnoz這ty kolor. Usma穎ne racuszki uk豉da na ogrzanych talerzykach. Osobno poda 鄉ietan i cukier lub inne dodatki na s這dko.
« Ostatnia zmiana: 30-09-2012, 14:54 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz這wieka s ze sob 軼i郵e powi您ane.

- Awicenna
Zuzanka
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 64
MO: 01.01.2009
Sk康: Stary S帷z
Wiadomo軼i: 33

« Odpowiedz #26 : 11-08-2012, 20:31 »

CIASTECZKA MIGDAΜWE

Sk豉dniki:
100 gr zmielonych migda堯w
2 bia趾a
p馧 szklanki nierafinowanego br您owego cukru

Wykonanie.
Po陰czy sk豉dniki, odstawi na 15 minut i k豉嗆 ma陰 造瞠czk na blach wy這穎n pergaminem. Rozgnie嗆 widelcem na p豉skie placuszki. Widelec macza w zimnej wodzie. Piec 15 minut w temperaturze 160 stopni w termoobiegu, lub oboj皻nie jak. Zamiast migda堯w mo積a u篡 wi鏎k闚 kokosowych (tych oczywi軼ie nie mieli), lub orzech闚. Ciasteczek wychodzi ok.15 sztuk.

Bia貫k nie ubijamy. Wlewamy i mieszamy z migda豉mi i cukrem.
« Ostatnia zmiana: 30-09-2012, 14:54 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 58
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk康: 堯dzkie
Wiadomo軼i: 2.344

« Odpowiedz #27 : 22-09-2012, 19:01 »

KASZA JAGLANA Z OWOCAMI I IMBIREM

Sk豉dniki
- szklanka kaszy jaglanej
- gruszka
- jab趾o
- 2 rodzynki
- 造瞠czka siemienia lnianego
- plasterek imbiru
- mas這
- mi鏚
- cynamon
- orzechy
- pestki dyni
- p豉tki migda這we

Przygotowanie.
Do 3 szklanek wrz徠ku wsypa nieca陰 szklank kaszy jaglanej.
Dorzuci pokrojon w kostk gruszk, pokrojone w kostk s這dkie jab趾o, 2 造磬i rodzynek, 造瞠czk siemienia lnianego, jeden plasterek 鈍ie瞠go imbiru.

Nie miesza, gotowa na ma造m ogniu pod przykryciem ok. 20 minut - do wch這ni璚ia wody. Podawa z odrobin mas豉, miodu, cynamonu. Mo積a posypa pra穎nymi orzechami (w這skimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, s這necznika), p豉tkami migda這wymi.
Podobno potrawa ma w豉sno軼i oczyszczaj帷e i rozgrzewaj帷e. Mamy wszak jesie. smile
« Ostatnia zmiana: 24-09-2012, 14:28 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz這wieka s ze sob 軼i郵e powi您ane.

- Awicenna
Asia61
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 58
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk康: 堯dzkie
Wiadomo軼i: 2.344

« Odpowiedz #28 : 30-09-2012, 13:11 »

狹RAWINA DO MI邘

Sk豉dniki:
1 kg 簑rawin
3/4 kg gruszek
40 dag cukru
3/4 szklanki wody



Wykonanie.
真rawiny przebra, umy, os帷zy i przela wrz徠kiem.  Ugotowa syrop z wody i cukru, do wrz帷ego syropu wsypa obrane i pokrojone na ma貫 kawa趾i gruszki. Gotowa chwilk do chwili, kiedy zaczynaj robi si szkliste, nast瘼nie odcedzi, wsypa os帷zone 簑rawiny, sma篡 do mi瘯ko軼i. Doda gruszki, gotowa jeszcze ok. 30 minut na wolnym ogniu.  
S這iki dok豉dnie umy, wypra篡 w piekarniku ( ja wstawiam na 125 stopni, pokrywki r闚nie, odkr璚one).  Do gor帷ych s這ik闚 w這篡 usma穎ne 簑rawiny, zakr璚i wieczka i odwr鏂i.  Odstawi w ch這dne miejsce. Dla pewno軼i po nape軟ieniu mo積a przykry kocem na 20 min.

Takie 簑rawinki 鈍ietnie smakuj z wszelkim bia造m mi瘰em (drobiem), ale r闚nie z w璠lin typu szynka, kotletem wieprzowym, duszon kark闚k itp, itd.
 
« Ostatnia zmiana: 30-09-2012, 14:54 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz這wieka s ze sob 軼i郵e powi您ane.

- Awicenna
xxlilithxx
« Odpowiedz #29 : 22-10-2012, 22:50 »

TORTA CAPRESE

Sk豉dniki na ma陰 okr庵陰 blaszk:
- 3 jajka
- dwie 造磬i gorzkiego kakao
- 250 g migda堯w
- 200 g dobrej gorzkiej czekolady
- 170 g cukru pudru
- 10 g cukru z wanili
- 200 g mi瘯kiego mas豉

Wykonanie:

Migda造 sparzy we wrz徠ku, zdj望 br您owe sk鏎ki. Nast瘼nie bardzo drobno zmiksowa blenderem. Mas這 wymiesza w misce z dwoma 造磬ami kakao, cukrem i migda豉mi. Doda czekolad roztopion w k徙ieli wodnej. Nast瘼nie doda 鄴速ka i wymiesza. Ubi pian z bia貫k. Ubit pian wymiesza z przygotowan mas tu przed prze這瞠niem na blaszk. W這篡 do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni. Piec 20 min (lub maksymalnie do 25 min).
Zapisane
Galapagos
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 34
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Sk康: okolice υdzi
Wiadomo軼i: 426

« Odpowiedz #30 : 23-10-2012, 11:56 »

MUFFINKI MIGDAΜWE

Sk豉dniki:

-100 gram zmielonych migda堯w (ja nie zdejmowa豉m sk鏎ki - czy powinno si?)
-2 jajka
- p馧 kostki mi瘯kiego mas豉 (mo瞠 by mniej)
-1 dojrza造 banan
-2 造磬i m彗i ry穎wej
-造瞠czka sody oczyszczonej
-szczypta imbiru
-szczypta cynamonu
-郵iwki suszone

Wykonanie.
Sk豉dniki, tzw. mokre (mas這, banan, jajka), wymiesza (robi豉m to widelcem) do uzyskania papki. P騧niej doda sk豉dniki suche (zmielone migda造, m彗a ry穎wa, przyprawy, soda) a na koniec pokrojone suszone owoce (ja da豉m 郵iwk). Mas wy這篡 w foremkach do muffinek (mnie wychodzi 12) do po這wy ich wysoko軼i. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
« Ostatnia zmiana: 26-10-2012, 15:06 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
LaktozAnna
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 29
MO: 02.2012-02.2014, 11.2015-teraz
Sk康: Chrzan闚
Wiadomo軼i: 96

« Odpowiedz #31 : 04-11-2012, 01:30 »

CIASTECZKA RY烙WE

Sk豉dniki:
- 1 opakowanie kleiku ry穎wego(160g) (z firmy melwit si nie nadaje, nie jest gruboziarnisty)
- 200g mas豉 (u篡waj帷 oleju uzyskamy konsystencj piaskow, nadaj帷 si tylko do zmieszania z marmolad)
- 5 造瞠k wi鏎k闚 kokosowych
- opcjonalnie laska wanilii (aromat waniliowy - nie polecam to akutat sama chemia)
- 造瞠czka p造nnej stewii
- 1 do 2 jajek

Wykonanie.
Jajka ubi, 瞠by ciastka nie by造 z馧te jak kurczaki. Doda reszt sk豉dnik闚, zagnie嗆, b康 zmiksowa. Formowa kuleczki z do趾iem w 鈔odku (wsadzi palucha). Piec ok 20 min, tylko do zarumienienia, 180 stopni. Dobre z ka盥 konfitur domowej roboty, polecam czarn porzeczk.  

Koszt do 7 z. Ca豉 blacha ciasteczek. Dobrze mie drug paczk kleiku pod r瘯, jakby masa by豉 za mokra.
« Ostatnia zmiana: 04-11-2012, 10:16 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane

Czasem trzeba spa嗆 na sam d馧, 瞠by m鏂 si odbi.
xxlilithxx
« Odpowiedz #32 : 11-01-2013, 15:33 »

PANNA COTTA Z TRUSKAWKAMI

Sk豉dniki:
- 500 ml s這dkiej 鄉ietanki 30% (je郵i si uda znale潭 to 36%),
- 3 造磬i cukru pudru
- 3 造瞠czki 瞠latyny
- laska wanilii
- szklanka 鈍ie篡ch truskawek
- kilka kropel soku cytryny

Wykonanie:
Do rondla wsypa cukier i wla 鄉ietank pozostawiaj帷 1/3 szklanki, w kt鏎ej namaczamy 瞠latyn. 妃ietank w rondlu podgrzewa na ma造m ogniu przez 3 minuty. Lask wanilii przepo這wi wzd逝 i wyskroba no瞠m ziarenka. Namoczon 瞠latyn i wanili doda do 鄉ietanki i miesza, a 瞠latyna si rozpu軼i. Przela do czterech fili瘸nek i wystudzi. Prze這篡 do lod闚ki na kilka godzin (najlepiej na noc) do st篹enia - dobrze jest przykry czym fili瘸nki, by panna cotta nie zaabsorbowa豉 ewentualnych zapach闚 z lod闚ki. Przed wyj璚iem deseru nale篡 umie軼i fili瘸nk w gor帷ej wodzie, by mo積a by這 go 豉two wyj望. Prze這篡 na talerzyk i doda drobno pokrojone i skropione sokiem z cytryny truskawki.


Uwagi.
Poza sezonem na truskawki, zamiast 鈍ie篡ch mo積a kupi mro穎ne. Nale篡 je lekko rozmrozi i zmiksowa blenderem z odrobin cukru oraz soku z cytryny - w ten spos鏏 powstanie sos truskawkowy.
« Ostatnia zmiana: 21-01-2013, 20:29 wys豉ne przez Rif » Zapisane
Erato29
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie pij
NIA: 22.03.2013
Wiadomo軼i: 153

« Odpowiedz #33 : 23-01-2013, 19:32 »

FAWORKI BEZGLUTENOWE

Sk豉dniki:
- 2 鄴速ka,
- 1/2 szklanki wiejskiej 鄉ietany,
- 1 szklanka skrobi kukurydzianej,
- 3 p豉skie 造磬i kleiku kukurydzianego,
- p馧 szklanki m彗i kukurydzianej,
- 3/4 造瞠czki spirytusu lub w鏚ki,
- smalec do sma瞠nia.

Wykonanie:
Do miski przesia m彗, skrobi, doda kleik, wymiesza, doda reszt sk豉dnik闚, zagnie嗆 ciasto i zawin望 w foli spo篡wcz i schowa do lod闚ki na godzin lub dwie. Poci望 na paski, sma篡 na rozgrzanym smalcu, ods帷zy na papierze kuchennym. Posypa cukrem pudrem.

Uwagi.
Nie da si zrobi tradycyjnego kszta速u faworka, bo si po豉mi w sma瞠niu.

Przepis pochodzi z jakiego zamierzch貫go wydania miesi璚znika "Dziecko".
« Ostatnia zmiana: 24-01-2013, 13:05 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Erato29
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie pij
NIA: 22.03.2013
Wiadomo軼i: 153

« Odpowiedz #34 : 23-01-2013, 19:39 »

P。ZKI

Sk豉dniki:
- 1 szklanka wody,
- 150g mas豉,
- 180g m彗i ziemniaczanej,
- 1 造磬a cukru,
- 2g soli (1/4 造瞠czki),
- 4 wiejskie jaja,
- smalec do sma瞠nia,
- cukier puder do posypania.


Wykonanie.
1. W garnku podgrzewamy wod i rozpuszczamy w niej mas這, doprowadzamy do wrzenia. Ca造 czas mieszaj帷 dodajemy cukier, s鏊, oraz stopniowo m彗 ziemniaczan. Dok豉dnie mieszamy, najlepiej, 瞠by nie by這 grudek do momentu, a ciasto zacznie formowa jednolit mas – przypomina ziemniaki rozbite t逝czkiem po ugotowaniu (co jakby na ptysie czy eklerki).
2. Dodajemy jajka, przy u篡ciu miksera mieszamy mas. Do dobrze rozgrzanego smalcu wk豉damy po 造瞠czce ciasto. Sma篡my do uzyskania z這cistego koloru, w mi璠zy czasie obracamy 瞠by ca貫 p帷zusie uzyska造 jednolity z這ty kolor. Podczas sma瞠nia p帷zki "puchn" i zwi瘯szaj swoj obj皻o嗆 dwukrotnie.
3. Po wyj璚iu z oleju, ods帷zamy p帷zki na papierowych r璚znikach. Mo積a je嗆 ciep貫, wtedy s przepyszne. Najlepiej posypa cukrem pudrem.

Przepis z "砰cia bez glutenu".

Mam uwag do tzw przepis闚 bezglutenowych. Po co szuka bezglutenowych zamiennik闚, kt鏎e przewa積ie s gorsze od ich pierwowzor闚, je瞠li jest tyle naprawd wspania造ch i zdrowych deser闚 i potraw, kt鏎e nie zawieraj glutenu.

A propos przypomnia這 mi si, daj moim dzieciom szalenie prosty deser, to jest orzechy w這skie, oczywi軼ie 鈍ie穎 逝skane, z miodem. Uwielbiaj i nie tylko one;)

W豉郾ie sma篡豉m p帷zki bezglutenowe- cykn窸am fotk jak wygl康aj, ale nie wiem czy jest potrzeba j tu zamieszcza? W ka盥ym razie przepis jest sprawdzony.
« Ostatnia zmiana: 01-02-2013, 08:56 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Galapagos
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 34
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Sk康: okolice υdzi
Wiadomo軼i: 426

« Odpowiedz #35 : 31-01-2013, 23:12 »

CHAΥA
Znalaz豉m przepis na super smaczn  i 豉tw w wykonaniu cha逕 sezamow, lub s這necznikow. Polecam!

Sk豉dniki:
- sezam - u mnie ok. 180 g nie逝szczonego
- mi鏚 dobrej jako軼i - ok. 2-3 造瞠k (dodawa po troch i kontrolowa konsystencj masy)
  
Wykonanie.
Sezam rozsypa na patelni i powoli pra篡 uwa瘸j帷, 瞠by si nie przypali. Po przestudzeniu zmieli w m造nku. Dodawa po jednej 造盧e mi鏚 i kontrolowa konsystencj masy (mniej wi璚ej ma przypomina mokry piasek) oraz jej s這dycz. Prze這篡 do foremek ugniataj帷 造瞠czk (jednej du瞠j formy lub kilku mniejszych np. do muffinek).

Pycha:)

Przepis pochodzi z:
http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/02/domowa-chawa-czyli-cud-miod-i-orzeszki.html#uds-search-results
« Ostatnia zmiana: 01-02-2013, 08:56 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #36 : 22-03-2013, 15:45 »

SZPAJZA CZEKOLADOWA

Sk豉dniki:
5 jajek
5 造瞠k cukru
5 造瞠czek 瞠latyny
1 kopiasta 造磬a kakao

Wykonanie.
Bia趾a ubi z cukrem na sztywno, doda 鄴速ka (po jednym) i chwil ubija. Gdy sk豉dniki si po陰cz, doda kakao i miesza mikserem na ma造ch obrotach.
疾latyn rozpu軼i w 1/3 szklanki gor帷ej wody i przestudzon wlewa ma造m strumieniem do masy, delikatnie wymiesza mikserem. Przela wszystko do miski lub ma造ch miseczek, ch這dzi a do st篹enia. Przed podaniem mo積a udekorowa bit 鄉ietan.

Uwagi.
Szpajza to tradycyjny deser kuchni 郵御kiej. Mo積a zrobi r闚nie wersj cytrynow - zamiast kakao dodajemy sok i sk鏎k otart z jednej cytryny.
« Ostatnia zmiana: 26-03-2013, 15:50 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #37 : 28-03-2013, 22:52 »

SUR紟KA Z MARCHEWKI I POMARA哸ZY

Sk豉dniki:
4 marchewki
2 pomara鎍ze
1 造瞠czka cukru

Wykonanie.
Marchewki zetrze na tarce o grubych oczkach. 1 i 1/2 pomara鎍zy pokroi na ma貫 kawa貫czki lub rozdrobni r瘯ami, doda do marchewki, wycisn望 sok z pozosta貫j po這wy pomara鎍zy, doda cukier, wszystko wymiesza, sch這dzi w lod闚ce.
« Ostatnia zmiana: 28-03-2013, 23:01 wys豉ne przez Lilithxx » Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #38 : 28-03-2013, 22:58 »

危IETANA Z MIODEM

Sk豉dniki:
dobra i bardzo g瘰ta 鄉ietana 18%
mi鏚

Wykonanie.
Sch這dzon 鄉ietan prze這篡 do miseczki, pola odrobin miodu. Gotowe smile
« Ostatnia zmiana: 28-03-2013, 23:01 wys豉ne przez Lilithxx » Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #39 : 28-03-2013, 23:23 »

MIODOWY OMLET

Sk豉dniki:
3 jajka
1 造磬a p造nnego miodu
2 - 3 造磬i mas豉

Wykonanie.
Jajka i mi鏚 wymiesza dobrze trzepaczk. Na patelni rozgrza mas這 na 鈔ednim ogniu. Wyla jajka
i sma篡 chwil a masa od spodu si zetnie. Z這篡 na p馧 i sma篡 jeszcze chwil na rumiano. Mo積a pola miodem i/lub 鄉ietan.
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4   Do g鏎y
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia豉 na MySQL Dzia豉 na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid這wy XHTML 1.0! Prawid這wy CSS!