Niemedyczne forum zdrowia
20-04-2024, 04:05 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ZZO PRZEPISY - na słodko  (Przeczytany 95424 razy)
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« : 10-03-2012, 16:03 »

Proszę wpisywać swoje przepisy na słodkie dania, desery itp. wg schematu z działu DPI Przepisy.


RACUSZKI Z JABŁKAMI

Składniki:
-2 jabłka
-2 jajka
-mąka gryczana
-woda gazowana

Przygotowanie.
Jajka roztrzepać, dolać trochę- ok 0,5 szklanki wody wymieszać. Cały czas mieszając wsypywać mąkę aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.  Dodać starte na tarce jabłka. Dokładnie wymieszać.  Łyżką nakładać na patelnię małe porcje ciasta. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Moje dzieci, które kiedyś uwielbiały naleśniki, bez problemu przerzuciły się na te racuszki i wcinają aż im się uszy trzęsą.


BABECZKI RYŻOWE

Składniki:
-szklanka ryżu okrągłego (np. arborio), chociaż zwykły też może być
-3 szklanki wody
-3 jajka
-miód

Przygotowanie.
Ryż dokładnie opłukać. Zalać wodą i gotować na małym ogniu aż ryż wchłonie całą wodę. Przykryć i odstawić. Do przestudzonego ryżu dodać  żółtka, miód i dokładnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i dodać do masy. Wymieszać. Wysmarować masłem formę na muffinki  (12 sztuk) i wyłożyć masę. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Najlepsze są jeszcze ciepłe.
Można modyfikować ten przepis i zrobić je na słono zamiast miodu dodając sól, pieprz, przyprawy, zioła, podsmażony boczek, itp, itd. Też są pyszne. Ja wolę nawet bardziej wersję słoną. No ale dzieci...


CIASTO KRUSZONKOWE

Składniki:
-jabłka (mogą być śliwki, gruszki itp)
-zmielone migdały
-masło
-miód

Przygotowanie.
Jabłka obrać, pokroić w duże kawałki, włożyć do formy żaroodpornej. Wymieszać migdały z masłem i łyżką miodu tak żeby powstała konsystencja kruszonki- czyli pozlepiane grudki. Posypać tym jabłka. Piec w piekarniku aż jabłka zaczną się rozpadać a kruszonka przyrumieni. W zależności od gatunku jabłek trwa to od 20 minut do nawet 40. Nie podałam proporcji, bo tu trzeba wyczuć kiedy kruszonka ma odpowiednią konsystencję, zazwyczaj na szklankę migdałów (niemielonych) biorę 2-3 łyżki masła. Można też dodać 2-3 łyżki zmielonego siemienia lnianego. Albo zamienić migdały na orzechy, słonecznik. Opcji jest dużo.
Można też do jabłek dodać suszone rodzynki, śliwki, żurawinę...


Autor przepisów: Livia
« Ostatnia zmiana: 24-09-2012, 14:47 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #1 : 10-03-2012, 16:16 »

SZARLOTKA JAGLANO-RYŻOWA

Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
szczypta soli
1/8 łyżeczki kurkumy
1 1/2 szklanki wrzątku
1/3 szklanki oleju (dałam palmowy)
1 1/2 szklanki mąki ryżowej
2 płaskie łyżeczki cynamonu

Przygotowanie.
Gotować kaszę z solą i kurkumą na maleńkim ogniu przez ok. 40 min. Ja gotowałam krócej. Dodać olej, zmiksować na gładką masę. Dodać 1/2 szklanki mąki ryżowej, wystudzić. Dodać pozostałą mąkę, cynamon, wymieszać.

4-5 jabłek (starłam na oczkach)
ok. 1/2 – 2/3 szklanki suszonej żurawiny

Wysmarować blachę olejem, podzielić ciasto na 2/3 i 1/3. Większą częścią wylepić dno i boki foremki, wysypać na to żurawinę (powinny cienką warstwą pokryć dno), wyłożyć starte na tarce jabłka, na to zetrzeć resztę ciasta.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku.
Ciasto ładnie się piecze i nie rozpada przy krojeniu. Ma ładny, delikatny kolorek od kurkumy, wygląda jak zwykła szarlotka.
Piec w ok. 170 C aż wierzch się przyrumieni, a brzegi będą odchodziły od formy - na pewno 30 minut.

Naprawdę fajne. Polecam.
To wiecie oszukane ciasto. Może być obiadem, kolacja i deserem też.

Autor przepisu: Słonko
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:46 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #2 : 10-03-2012, 16:22 »

KREM Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:
- kasza jaglana
- banan
- jabłko
- cytryna
- woda
- miód

Przygotowanie.
Ugotowaną kaszę jaglaną (pół szklanki), ciepłą włożyć do blendera razem z połówką banana i połówką dużego jabłka, zmiksować na gęsty krem. Można dodać odrobinę wody z cytryną, jak będzie zbyt mdłe i dosłodzić miodem do smaku.
Polecam szczególnie dla dzieci, bardzo dobry sposób na przemycenie do jadłospisu kaszy jaglanej.

Uwagi.
W wyglądzie i konsystencji przypomina to również budyń i jest bardzo syte. Można oczywiście dodać inne owoce, ja na razie próbowałam jabłko i banan. Mój synek zajadał się tym, natomiast samej kaszy jaglanej nie chce jeść w posiłkach.
Myślę, że mógłby to być też dobry posiłek dla maluchów po 6 miesiącu życia, zamiast tych wszystkich smakowych, reklamowanych kaszek.
Autor przepisu: Novalijka

Uwaga do wszystkich potraw z kaszą jaglaną.
Ta kasza ma swoistą goryczkę, której można łatwo pozbyć się przelewając na sitku suchą kaszę dużą ilością wrzątku.
Jeśli chcemy uzyskać suchą mąkę jaglaną (np. do chleba jaglanego lub innych potraw), należy uprażyć kaszę na suchej patelni uważając, by się nie przypaliła. Wówczas uzyskany chleb będzie delikatniejszy w smaku.
Oprac. Filutek
« Ostatnia zmiana: 14-08-2012, 07:59 wysłane przez Klara27 » Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #3 : 10-03-2012, 16:24 »

RACUCHY JAGLANE

Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu,
- 2 dojrzałe banany,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka miodu,
- kilka kropli zapachu waniliowego,
- szczypta kurkumy,
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej lub ryżowej,
- tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie.
Przepuścić dwa razy przez maszynkę kaszę, ryż i banany. Dodać wiórki, cynamon, miód, zapach, kurkumę i mąkę. Wymieszać. Rozgrzać na patelni tłuszcz, kłaść łyżką porcje ciasta (ma być luźne, jak na racuchy), lekko je spłaszczać i smażyć z obu stron na rumiano.

Autor przepisu: Lucy
« Ostatnia zmiana: 24-09-2012, 14:47 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #4 : 10-03-2012, 16:31 »

NALEŚNIKI Z MĄKI ORKISZOWEJ

Składniki:
- szklanka mleka,
- szklanka gazowanej wody mineralnej,
-1 jajko

Przygotowanie.
Wszystko dobrze roztrzepać, dodać przesianą mąkę trochę posolić, wymieszać (ciasto musi być dość rzadkie). Przykryć, pozostawić na min. 1/2 godz (ja szykuję rano).

Farsz:
ugotować kaszę gryczaną, usmażyć całą cebulę (na oleju lub na smalcu) na złoty kolor, do cebuli wsypać kaszę, dodać pokrojony ser feta. Podczas smażenia dobrze wszystko popieprzyć, posolić. Nakładać na naleśniki i lekko podsmażyć, aby były chrupiące. Cudowne dla podniebienia.

Autor przepisu: Lucy
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:50 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #5 : 10-03-2012, 17:05 »

POWIDŁA ŚLIWKOWE

Składniki:
3kg śliwek węgierek
10 dag kakao,
25 dag łuskanych orzechów włoskich,
1/2 szklanki cukru (wczoraj zrobiłam bez cukru i śliwki wyszły znakomite).

Przygotowanie.
Śliwki dusić aż do odparowania wody (często mieszać), pod koniec duszenia dodać cukier (radzę nie dodawać), dodać kakao, drobno pokrojone orzechy - wymieszać.
Gorące powidła nakładać do słoików (do pełna), postawić dnem do góry do zassania.
Powidła znakomicie smakują nałożone na smażone banany.

Autor przepisu: Lucy
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:51 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

Alinka12
***


Offline Offline

MO: 04.03.2011, córka 7 lat- MO 26.02.2012
Wiadomości: 248

« Odpowiedz #6 : 12-03-2012, 09:54 »

PLACEK KUKURYDZIANY

Składniki:
30 dkg mąki kukurydzianej
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
200 ml maślanki lub śmietany
2 łyżeczki miodu
owoce suszone różne: żurawiny, daktyle, rodzynki, śliwki suszone
cynamon

Przygotowanie.
Wszystko razem mieszamy wlewamy do formy i pieczemy ok. 20-30 minut  w piekarniku 180 stopni. Pychota!
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:52 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomości: 83

« Odpowiedz #7 : 12-03-2012, 17:23 »

SZARLOTKA Z MĄKI KUKURYDZIANEJ

Składniki:
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 kostka masła
½ szklanki cukru pudru
1,5 kg jabłek
½ szklanki cukru
½ szklanki wody
cynamon

Przygotowanie.
Mąkę, masło, cukier puder posiekać nożem i wstawić do lodówki.
Jabłka z cukrem poddusić, podlać wodą, przyprawić cynamonem.
¾ ciasta wyłożyć na spód blachy, wyłożyć jabłka, ozdobić resztą ciasta (mogą być wykrojone serduszka, kółeczka, paski, warkocze)
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:53 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomości: 83

« Odpowiedz #8 : 12-03-2012, 17:25 »

KRUCHE CIASTECZKA BEZGLUTENOWE

Składniki:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki wody

Przygotowanie.
Składniki zagnieść, włożyć na 12 godzin do zamrażarki, potem przełożyć na 12 godzin do lodówki.
Rozwałkować, wykrawać ciasteczka. Piec 15 min. w 180 stopniach.
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:54 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomości: 83

« Odpowiedz #9 : 12-03-2012, 17:27 »

"SENNE MARZENIE”

Składniki:

- na ciasto:
3 jajka
150 g cukru
75 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

- na krem:
100 g masła
180 g cukru pudru (można ograniczyć, bo wychodzi bardzo słodki)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 żółtko

Przygotowanie:

- ciasta:
Jajka ubić z cukrem na pianę, delikatnie wmieszać mąkę, proszek i kakao.
Piec 5 min.(to nie pomyłka) w 250 stopniach (lub 200 z termoobiegiem) na dużej blasze. Ciasto ma być bardzo płaskie.

- kremu:
Utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (aż będzie białe), dodać żółtko.
Ciasto posmarować kremem i zwinąć w roladę lub przekroić na pół i przełożyć kremem.

Dobry deser dla dzieci - wygląda i smakuje jak „mleczna kanapka”
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:58 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomości: 83

« Odpowiedz #10 : 12-03-2012, 17:29 »

CIASTO „AMERYKAŃSKIE” (Nie wymaga użycia miksera!)

Składniki:
10 jabłek
3 jajka
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szklanki mąki (najlepiej wymieszać kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną lub wg uznania)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
3 łyżki oleju
150 g orzechów
inne bakalie wg uznania

Przygotowanie.
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę z proszkiem i sodą, zmiksować, dodać olej, posiekane jabłka i bakalie.
Piec 70 min. w 180 stopniach.
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:59 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomości: 83

« Odpowiedz #11 : 12-03-2012, 17:34 »

PYCHOTKA - bez pieczenia (przepis Ewy Wachowicz)

Składniki:
125 g masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
1 cukier waniliowy
250 g płatków kukurydzianych
garść orzechów laskowych
garść orzechów włoskich
garść rodzynków

Przygotowanie.
Masło rozpuścić, dodać pozostałe składniki. Masę wyłożyć na blachę, mocno przycisnąć (np. taką samą blachą i na nią położyć coś ciężkiego) i odstawić. Po ostygnięciu pokroić na kawałki.

Osobiście radzę ograniczyć ilość płatków lub zwiększyć ilość pozostałych składników inaczej bardzo się kruszy i trudno kroić. Mocno obciążyć aby składniki się skleiły.
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:00 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomości: 83

« Odpowiedz #12 : 12-03-2012, 17:36 »

SERNIK

Składniki:
1 kg zmielonego twarogu
½ kostki masła
8 jajek
budyń waniliowy/śmietankowy (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
10 łyżek cukru
bakalie, ewentualnie aromat lub skórka cytryny.
W oryginale herbatniki petit na spód – można pominąć lub zrobić własne kruche ciasto np. wg przepisu na kruche ciasteczka.

Przygotowanie.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, potem stopniowo ser. Wsypać budyń, bakalie. Delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.

Piec ok godziny w 180 stopniach. Nie wyjmować gwałtownie z piekarnika bo opadnie!  

« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:01 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomości: 83

« Odpowiedz #13 : 12-03-2012, 17:38 »

SZARLOTKA BEZGLUTENOWA

Składniki:
125 g masła
125 g cukru
200 g mąki (kukurydziana lub według uznania)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
750 g jabłek
3 jaja

Przygotowanie.
Masło z cukrem utrzeć na pianę, dodawać po jednym żółtku. Wmieszać mąkę z proszkiem, dodać śmietanę, oraz pianę z ubitych białek.
Na ciasto wyłożyć starte lub pokrojone w plasterki jabłka.

Piec pół godz. w 180 stopniach.

Uwagi.
Z podanych składników otrzymamy małą blaszkę szarlotki, na dużą blachę należy podwoić składniki.
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 15:29 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomości: 83

« Odpowiedz #14 : 12-03-2012, 17:51 »

CZEKOLADOWA CHMURA(przepis Nigelli)

Składniki:

- na ciasto:
250 g ciemnej czekolady
125 g masła
6 jajek
175 g cukru
starta skórka z pomarańczy (można pominąć)
2 łyżki likieru Cointreau (można pominąć)

- na „chmurę”
500 ml śmietany
cukier waniliowym
1 łyżka likieru
opcjonalnie można dodać mascarpone 250g, 1 żółtko, 5 łyżek cukru pudru
kakao do posypania

Przygotowanie.
Czekoladę rozpuścić z masłem, przestudzić.
2 jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na puszystą masę. Dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę, skórkę pomarańczy oraz likier.
Oddzielnie ubić 4 białka z resztą cukru na pianę. Delikatnie wmieszać do masy czekoladowej.

Piec ok. 40-50 min w 180 stopniach w tortownicy. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się i pęka.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Mascarpone wymieszać z żółtkiem i cukrem pudrem i połączyć z ubitą śmietaną. Wyłożyć na wystudzone ciasto, posypać kakao.

Grzechu warte! Dla wielbicieli ciężkich ciast i wyrazistych smaków.
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:04 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomości: 83

« Odpowiedz #15 : 12-03-2012, 18:26 »

KASZKO-KREM prawie jak budyń smile

Składniki:
1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej
1 duża łyżka masła
1 łyżka miodu płynnego

Przygotowanie.
Kaszę ugotować w wodzie, mocno, aż do "rozklejenia". Zmiksować blenderem z masłem, wyłożyć do miseczek, polać płynnym miodem.
Podobnie można potraktować kaszę jaglaną.
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:05 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Misia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.02.2007
Wiadomości: 115

« Odpowiedz #16 : 12-03-2012, 20:56 »

KASZA JAGLANA NA SŁODKO

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
daktyle, morele, śliwki suszone, żurawina

Przygotowanie.
Wszystko razem gotować ok. 20 min. Potem wyłączyć i zostawić pod przykryciem.
Gdy zaczynam jeść wsypuję jeszcze trochę posiekanych orzechów i migdałów (po 3sztuki)
Robię to gdy chce mi się coś słodkiego
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:05 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #17 : 29-03-2012, 14:19 »

CRUMBLE JABŁKOWE Z MĄKI KUKURYDZIANEJ

Składniki:
-5 kwaśnych jabłek (najlepiej szara reneta),
-1/3 szklanki brązowego cukru
-2 łyżeczki masła
-3 łyżeczki wody
-1/2 łyżeczki cynamonu
na kruszonkę:
-pół szklanki mąki kukurydzianej
-3 łyżki miękkiego masła
-3 łyżki cukru brązowego

Przygotowanie.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dodać masło, cukier i wodę. Mieszać na średnim ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru i zmacerowania jabłek, następnie zdjąć z ognia i dodać cynamon. W międzyczasie przygotować kruszonkę- mąkę, masło i cukier ucierać rękoma, aż powstaną kuleczki masła obtoczone w mące i cukrze. Do naczynia żaroodpornego wsypać jabłka, posypać kruszonką i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut (do czasu uzyskania przez kruszonkę złotobrązowej barwy).
Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #18 : 29-03-2012, 15:24 »

MUS CZEKOLADOWY Z SOSEM WIŚNIOWYM

Składniki:
na mus:
-200 g dobrej gorzkiej czekolady
-3 żółtka
-3 białka
-200 ml śmietanki kremówki
-3 łyżeczki cukru
na sos:
-1 szklanka wiśni
-1/2 szklanki wody
-1/3 szklanki cukru
-1 łyżka skrobii ziemniaczanej

Przygotowanie.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Utrzeć żółtka z cukrem i dodać do przestudzonej czekolady. Ubić białka i śmietankę (w osobnych naczyniach). Łyżkę ubitej śmietany i łyżkę białek wmieszać do masy czekoladowej, następnie całość śmietanki delikatnie wmieszać do masy, tak samo postąpić z białkami. Należy to robić bardzo delikatnie, wtedy powstanie ładna, lekka konsystencja musu. Rozlać do szklanek/ małych miseczek/ kieliszków etc., pozostawiając miejsce na sos. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przygotować sos. Wodę, cukier i owoce zagotować na małym ogniu, dusić 3 minuty. Skrobię rozprowadzić w małej ilości zimnej wody, dodać do sosu, gotować, mieszając około 1 minuty. Schłodzić. Mus udekorować sosem.

Uwagi.
Można zrobić mus bez sosu, też jest pyszny. Zamiast świeżych, czy mrożonych wiśni, do sosu można użyć wiśni w zalewie, podgrzać wszystko i dodać tylko skrobię (wiadomo, jak to się ma do walorów odżywczych).

Zapisane
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356

Emigrant

« Odpowiedz #19 : 14-04-2012, 18:38 »

LEGUMINA POMARAŃCZOWA

Składniki:

- 6 jaj
- 5 łyżeczek miodu
- 3 pomarańcze
- 4 łyżeczki żelatyny
- odrobina wody

Wykonanie.
1.Oddzielamy białka od żółtek.
2.Ubijamy białka na sztywna pianę z dwoma łyżeczkami miodu w większej misce. (Taka by pomieściła wszystkie składniki.)
3.Żółtka miksujemy z 3 łyżeczkami miodu.
4.Pomarańcze obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem na drobna papkę.
5.Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. (Można podgrzewać mieszając.)
6.Do ubitych białek dodajemy wymieszane żółtka, papkę z pomarańczy i na końcu cienkim strumieniem wlewamy żelatynę - nie przerywając ubijania.
7.Masę rozlewamy do salaterek.
8.Schładzamy najlepiej w lodówce.

Uwagi.
Jaja od szczęśliwych kur oczywiście.
Ilość miodu można sobie dopasować zależnie od upodobań smakowych i gatunku miodu.
Pomarańcze rozdrobnione na papkę razem z pestkami dają posmak lekkiej goryczki. Jeśli chcemy tego uniknąć wybieramy pestki, lub zamiast papki dodajemy wyciśniętego soku.
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!