Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 13:23 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Wesprzyj Fundacjê Bios³one --> kliknij
 
   Strona g³ówna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 3   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ZZO PRZEPISY - na s³odko  (Przeczytany 94662 razy)
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« : 10-03-2012, 16:03 »

Proszê wpisywaæ swoje przepisy na s³odkie dania, desery itp. wg schematu z dzia³u DPI Przepisy.


RACUSZKI Z JAB£KAMI

Sk³adniki:
-2 jab³ka
-2 jajka
-m±ka gryczana
-woda gazowana

Przygotowanie.
Jajka roztrzepaæ, dolaæ trochê- ok 0,5 szklanki wody wymieszaæ. Ca³y czas mieszaj±c wsypywaæ m±kê a¿ do uzyskania konsystencji gêstej ¶mietany.  Dodaæ starte na tarce jab³ka. Dok³adnie wymieszaæ.  £y¿k± nak³adaæ na patelniê ma³e porcje ciasta. Sma¿yæ z dwóch stron na rumiano. Moje dzieci, które kiedy¶ uwielbia³y nale¶niki, bez problemu przerzuci³y siê na te racuszki i wcinaj± a¿ im siê uszy trzês±.


BABECZKI RY¯OWE

Sk³adniki:
-szklanka ry¿u okr±g³ego (np. arborio), chocia¿ zwyk³y te¿ mo¿e byæ
-3 szklanki wody
-3 jajka
-miód

Przygotowanie.
Ry¿ dok³adnie op³ukaæ. Zalaæ wod± i gotowaæ na ma³ym ogniu a¿ ry¿ wch³onie ca³± wodê. Przykryæ i odstawiæ. Do przestudzonego ry¿u dodaæ  ¿ó³tka, miód i dok³adnie wymieszaæ. Ubiæ sztywn± pianê z bia³ek i dodaæ do masy. Wymieszaæ. Wysmarowaæ mas³em formê na muffinki  (12 sztuk) i wy³o¿yæ masê. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Najlepsze s± jeszcze ciep³e.
Mo¿na modyfikowaæ ten przepis i zrobiæ je na s³ono zamiast miodu dodaj±c sól, pieprz, przyprawy, zio³a, podsma¿ony boczek, itp, itd. Te¿ s± pyszne. Ja wolê nawet bardziej wersjê s³on±. No ale dzieci...


CIASTO KRUSZONKOWE

Sk³adniki:
-jab³ka (mog± byæ ¶liwki, gruszki itp)
-zmielone migda³y
-mas³o
-miód

Przygotowanie.
Jab³ka obraæ, pokroiæ w du¿e kawa³ki, w³o¿yæ do formy ¿aroodpornej. Wymieszaæ migda³y z mas³em i ³y¿k± miodu tak ¿eby powsta³a konsystencja kruszonki- czyli pozlepiane grudki. Posypaæ tym jab³ka. Piec w piekarniku a¿ jab³ka zaczn± siê rozpadaæ a kruszonka przyrumieni. W zale¿no¶ci od gatunku jab³ek trwa to od 20 minut do nawet 40. Nie poda³am proporcji, bo tu trzeba wyczuæ kiedy kruszonka ma odpowiedni± konsystencjê, zazwyczaj na szklankê migda³ów (niemielonych) biorê 2-3 ³y¿ki mas³a. Mo¿na te¿ dodaæ 2-3 ³y¿ki zmielonego siemienia lnianego. Albo zamieniæ migda³y na orzechy, s³onecznik. Opcji jest du¿o.
Mo¿na te¿ do jab³ek dodaæ suszone rodzynki, ¶liwki, ¿urawinê...


Autor przepisów: Livia
« Ostatnia zmiana: 24-09-2012, 14:47 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #1 : 10-03-2012, 16:16 »

SZARLOTKA JAGLANO-RY¯OWA

Sk³adniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
szczypta soli
1/8 ³y¿eczki kurkumy
1 1/2 szklanki wrz±tku
1/3 szklanki oleju (da³am palmowy)
1 1/2 szklanki m±ki ry¿owej
2 p³askie ³y¿eczki cynamonu

Przygotowanie.
Gotowaæ kaszê z sol± i kurkum± na maleñkim ogniu przez ok. 40 min. Ja gotowa³am krócej. Dodaæ olej, zmiksowaæ na g³adk± masê. Dodaæ 1/2 szklanki m±ki ry¿owej, wystudziæ. Dodaæ pozosta³± m±kê, cynamon, wymieszaæ.

4-5 jab³ek (star³am na oczkach)
ok. 1/2 – 2/3 szklanki suszonej ¿urawiny

Wysmarowaæ blachê olejem, podzieliæ ciasto na 2/3 i 1/3. Wiêksz± czê¶ci± wylepiæ dno i boki foremki, wysypaæ na to ¿urawinê (powinny cienk± warstw± pokryæ dno), wy³o¿yæ starte na tarce jab³ka, na to zetrzeæ resztê ciasta.
Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku.
Ciasto ³adnie siê piecze i nie rozpada przy krojeniu. Ma ³adny, delikatny kolorek od kurkumy, wygl±da jak zwyk³a szarlotka.
Piec w ok. 170 C a¿ wierzch siê przyrumieni, a brzegi bêd± odchodzi³y od formy - na pewno 30 minut.

Naprawdê fajne. Polecam.
To wiecie oszukane ciasto. Mo¿e byæ obiadem, kolacja i deserem te¿.

Autor przepisu: S³onko
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:46 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #2 : 10-03-2012, 16:22 »

KREM Z KASZY JAGLANEJ

Sk³adniki:
- kasza jaglana
- banan
- jab³ko
- cytryna
- woda
- miód

Przygotowanie.
Ugotowan± kaszê jaglan± (pó³ szklanki), ciep³± w³o¿yæ do blendera razem z po³ówk± banana i po³ówk± du¿ego jab³ka, zmiksowaæ na gêsty krem. Mo¿na dodaæ odrobinê wody z cytryn±, jak bêdzie zbyt md³e i dos³odziæ miodem do smaku.
Polecam szczególnie dla dzieci, bardzo dobry sposób na przemycenie do jad³ospisu kaszy jaglanej.

Uwagi.
W wygl±dzie i konsystencji przypomina to równie¿ budyñ i jest bardzo syte. Mo¿na oczywi¶cie dodaæ inne owoce, ja na razie próbowa³am jab³ko i banan. Mój synek zajada³ siê tym, natomiast samej kaszy jaglanej nie chce je¶æ w posi³kach.
My¶lê, ¿e móg³by to byæ te¿ dobry posi³ek dla maluchów po 6 miesi±cu ¿ycia, zamiast tych wszystkich smakowych, reklamowanych kaszek.
Autor przepisu: Novalijka

Uwaga do wszystkich potraw z kasz± jaglan±.
Ta kasza ma swoist± goryczkê, której mo¿na ³atwo pozbyæ siê przelewaj±c na sitku such± kaszê du¿± ilo¶ci± wrz±tku.
Je¶li chcemy uzyskaæ such± m±kê jaglan± (np. do chleba jaglanego lub innych potraw), nale¿y upra¿yæ kaszê na suchej patelni uwa¿aj±c, by siê nie przypali³a. Wówczas uzyskany chleb bêdzie delikatniejszy w smaku.
Oprac. Filutek
« Ostatnia zmiana: 14-08-2012, 07:59 wys³ane przez Klara27 » Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #3 : 10-03-2012, 16:24 »

RACUCHY JAGLANE

Sk³adniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 szklanka ugotowanego br±zowego ry¿u,
- 2 dojrza³e banany,
- 2 ³y¿ki wiórków kokosowych,
- 1/2 ³y¿eczki cynamonu,
- 1 ³y¿ka miodu,
- kilka kropli zapachu waniliowego,
- szczypta kurkumy,
- 3 ³y¿ki m±ki pszennej pe³noziarnistej lub ry¿owej,
- t³uszcz do sma¿enia.

Przygotowanie.
Przepu¶ciæ dwa razy przez maszynkê kaszê, ry¿ i banany. Dodaæ wiórki, cynamon, miód, zapach, kurkumê i m±kê. Wymieszaæ. Rozgrzaæ na patelni t³uszcz, k³a¶æ ³y¿k± porcje ciasta (ma byæ lu¼ne, jak na racuchy), lekko je sp³aszczaæ i sma¿yæ z obu stron na rumiano.

Autor przepisu: Lucy
« Ostatnia zmiana: 24-09-2012, 14:47 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #4 : 10-03-2012, 16:31 »

NALE¦NIKI Z M¡KI ORKISZOWEJ

Sk³adniki:
- szklanka mleka,
- szklanka gazowanej wody mineralnej,
-1 jajko

Przygotowanie.
Wszystko dobrze roztrzepaæ, dodaæ przesian± m±kê trochê posoliæ, wymieszaæ (ciasto musi byæ do¶æ rzadkie). Przykryæ, pozostawiæ na min. 1/2 godz (ja szykujê rano).

Farsz:
ugotowaæ kaszê gryczan±, usma¿yæ ca³± cebulê (na oleju lub na smalcu) na z³oty kolor, do cebuli wsypaæ kaszê, dodaæ pokrojony ser feta. Podczas sma¿enia dobrze wszystko popieprzyæ, posoliæ. Nak³adaæ na nale¶niki i lekko podsma¿yæ, aby by³y chrupi±ce. Cudowne dla podniebienia.

Autor przepisu: Lucy
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:50 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #5 : 10-03-2012, 17:05 »

POWID£A ¦LIWKOWE

Sk³adniki:
3kg ¶liwek wêgierek
10 dag kakao,
25 dag ³uskanych orzechów w³oskich,
1/2 szklanki cukru (wczoraj zrobi³am bez cukru i ¶liwki wysz³y znakomite).

Przygotowanie.
¦liwki dusiæ a¿ do odparowania wody (czêsto mieszaæ), pod koniec duszenia dodaæ cukier (radzê nie dodawaæ), dodaæ kakao, drobno pokrojone orzechy - wymieszaæ.
Gor±ce powid³a nak³adaæ do s³oików (do pe³na), postawiæ dnem do góry do zassania.
Powid³a znakomicie smakuj± na³o¿one na sma¿one banany.

Autor przepisu: Lucy
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:51 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane

Alinka12
***


Offline Offline

MO: 04.03.2011, córka 7 lat- MO 26.02.2012
Wiadomo¶ci: 248

« Odpowiedz #6 : 12-03-2012, 09:54 »

PLACEK KUKURYDZIANY

Sk³adniki:
30 dkg m±ki kukurydzianej
2 jajka
2 ³y¿ki oliwy z oliwek
200 ml ma¶lanki lub ¶mietany
2 ³y¿eczki miodu
owoce suszone ró¿ne: ¿urawiny, daktyle, rodzynki, ¶liwki suszone
cynamon

Przygotowanie.
Wszystko razem mieszamy wlewamy do formy i pieczemy ok. 20-30 minut  w piekarniku 180 stopni. Pychota!
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:52 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomo¶ci: 83

« Odpowiedz #7 : 12-03-2012, 17:23 »

SZARLOTKA Z M¡KI KUKURYDZIANEJ

Sk³adniki:
2 szklanki m±ki kukurydzianej
1 kostka mas³a
½ szklanki cukru pudru
1,5 kg jab³ek
½ szklanki cukru
½ szklanki wody
cynamon

Przygotowanie.
M±kê, mas³o, cukier puder posiekaæ no¿em i wstawiæ do lodówki.
Jab³ka z cukrem poddusiæ, podlaæ wod±, przyprawiæ cynamonem.
¾ ciasta wy³o¿yæ na spód blachy, wy³o¿yæ jab³ka, ozdobiæ reszt± ciasta (mog± byæ wykrojone serduszka, kó³eczka, paski, warkocze)
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:53 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomo¶ci: 83

« Odpowiedz #8 : 12-03-2012, 17:25 »

KRUCHE CIASTECZKA BEZGLUTENOWE

Sk³adniki:
1 szklanka m±ki kukurydzianej
1 szklanka m±ki ry¿owej
1 szklanka m±ki ziemniaczanej
1 kostka mas³a
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki wody

Przygotowanie.
Sk³adniki zagnie¶æ, w³o¿yæ na 12 godzin do zamra¿arki, potem prze³o¿yæ na 12 godzin do lodówki.
Rozwa³kowaæ, wykrawaæ ciasteczka. Piec 15 min. w 180 stopniach.
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:54 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomo¶ci: 83

« Odpowiedz #9 : 12-03-2012, 17:27 »

"SENNE MARZENIE”

Sk³adniki:

- na ciasto:
3 jajka
150 g cukru
75 g m±ki ziemniaczanej
2 ³y¿ki kakao
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia

- na krem:
100 g mas³a
180 g cukru pudru (mo¿na ograniczyæ, bo wychodzi bardzo s³odki)
2 ³y¿eczki cukru waniliowego
1 ¿ó³tko

Przygotowanie:

- ciasta:
Jajka ubiæ z cukrem na pianê, delikatnie wmieszaæ m±kê, proszek i kakao.
Piec 5 min.(to nie pomy³ka) w 250 stopniach (lub 200 z termoobiegiem) na du¿ej blasze. Ciasto ma byæ bardzo p³askie.

- kremu:
Utrzeæ mas³o z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (a¿ bêdzie bia³e), dodaæ ¿ó³tko.
Ciasto posmarowaæ kremem i zwin±æ w roladê lub przekroiæ na pó³ i prze³o¿yæ kremem.

Dobry deser dla dzieci - wygl±da i smakuje jak „mleczna kanapka”
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:58 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomo¶ci: 83

« Odpowiedz #10 : 12-03-2012, 17:29 »

CIASTO „AMERYKAÑSKIE” (Nie wymaga u¿ycia miksera!)

Sk³adniki:
10 jab³ek
3 jajka
1,5 szklanki cukru
1 ³y¿eczka cukru waniliowego
2 szklanki m±ki (najlepiej wymieszaæ kukurydzian±, ry¿ow±, ziemniaczan± lub wg uznania)
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1,5 ³y¿eczki sody
3 ³y¿ki oleju
150 g orzechów
inne bakalie wg uznania

Przygotowanie.
Jajka roztrzepaæ z cukrem, dodaæ m±kê z proszkiem i sod±, zmiksowaæ, dodaæ olej, posiekane jab³ka i bakalie.
Piec 70 min. w 180 stopniach.
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:59 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomo¶ci: 83

« Odpowiedz #11 : 12-03-2012, 17:34 »

PYCHOTKA - bez pieczenia (przepis Ewy Wachowicz)

Sk³adniki:
125 g mas³a
0,5 szklanki cukru
2 ³y¿ki kakao
2 ³y¿ki miodu
1 cukier waniliowy
250 g p³atków kukurydzianych
gar¶æ orzechów laskowych
gar¶æ orzechów w³oskich
gar¶æ rodzynków

Przygotowanie.
Mas³o rozpu¶ciæ, dodaæ pozosta³e sk³adniki. Masê wy³o¿yæ na blachê, mocno przycisn±æ (np. tak± sam± blach± i na ni± po³o¿yæ co¶ ciê¿kiego) i odstawiæ. Po ostygniêciu pokroiæ na kawa³ki.

Osobi¶cie radzê ograniczyæ ilo¶æ p³atków lub zwiêkszyæ ilo¶æ pozosta³ych sk³adników inaczej bardzo siê kruszy i trudno kroiæ. Mocno obci±¿yæ aby sk³adniki siê sklei³y.
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:00 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomo¶ci: 83

« Odpowiedz #12 : 12-03-2012, 17:36 »

SERNIK

Sk³adniki:
1 kg zmielonego twarogu
½ kostki mas³a
8 jajek
budyñ waniliowy/¶mietankowy (mo¿na zast±piæ m±k± ziemniaczan±)
10 ³y¿ek cukru
bakalie, ewentualnie aromat lub skórka cytryny.
W oryginale herbatniki petit na spód – mo¿na pomin±æ lub zrobiæ w³asne kruche ciasto np. wg przepisu na kruche ciasteczka.

Przygotowanie.
Mas³o utrzeæ z cukrem, dodawaæ po jednym ¿ó³tku, potem stopniowo ser. Wsypaæ budyñ, bakalie. Delikatnie wmieszaæ ubit± pianê z bia³ek.

Piec ok godziny w 180 stopniach. Nie wyjmowaæ gwa³townie z piekarnika bo opadnie!  

« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:01 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomo¶ci: 83

« Odpowiedz #13 : 12-03-2012, 17:38 »

SZARLOTKA BEZGLUTENOWA

Sk³adniki:
125 g mas³a
125 g cukru
200 g m±ki (kukurydziana lub wed³ug uznania)
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
3 ³y¿ki ¶mietany
750 g jab³ek
3 jaja

Przygotowanie.
Mas³o z cukrem utrzeæ na pianê, dodawaæ po jednym ¿ó³tku. Wmieszaæ m±kê z proszkiem, dodaæ ¶mietanê, oraz pianê z ubitych bia³ek.
Na ciasto wy³o¿yæ starte lub pokrojone w plasterki jab³ka.

Piec pó³ godz. w 180 stopniach.

Uwagi.
Z podanych sk³adników otrzymamy ma³± blaszkê szarlotki, na du¿± blachê nale¿y podwoiæ sk³adniki.
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 15:29 wys³ane przez Klara27 » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomo¶ci: 83

« Odpowiedz #14 : 12-03-2012, 17:51 »

CZEKOLADOWA CHMURA(przepis Nigelli)

Sk³adniki:

- na ciasto:
250 g ciemnej czekolady
125 g mas³a
6 jajek
175 g cukru
starta skórka z pomarañczy (mo¿na pomin±æ)
2 ³y¿ki likieru Cointreau (mo¿na pomin±æ)

- na „chmurê”
500 ml ¶mietany
cukier waniliowym
1 ³y¿ka likieru
opcjonalnie mo¿na dodaæ mascarpone 250g, 1 ¿ó³tko, 5 ³y¿ek cukru pudru
kakao do posypania

Przygotowanie.
Czekoladê rozpu¶ciæ z mas³em, przestudziæ.
2 jajka i 4 ¿ó³tka ubiæ z 75 g cukru na puszyst± masê. Dodawaæ powoli rozpuszczon± czekoladê, skórkê pomarañczy oraz likier.
Oddzielnie ubiæ 4 bia³ka z reszt± cukru na pianê. Delikatnie wmieszaæ do masy czekoladowej.

Piec ok. 40-50 min w 180 stopniach w tortownicy. Po upieczeniu ciasto stygn±c zapada siê i pêka.

¦mietanê ubiæ na sztywno z cukrem. Mascarpone wymieszaæ z ¿ó³tkiem i cukrem pudrem i po³±czyæ z ubit± ¶mietan±. Wy³o¿yæ na wystudzone ciasto, posypaæ kakao.

Grzechu warte! Dla wielbicieli ciê¿kich ciast i wyrazistych smaków.
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:04 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomo¶ci: 83

« Odpowiedz #15 : 12-03-2012, 18:26 »

KASZKO-KREM prawie jak budyñ smile

Sk³adniki:
1 fili¿anka kaszy gryczanej niepalonej
1 du¿a ³y¿ka mas³a
1 ³y¿ka miodu p³ynnego

Przygotowanie.
Kaszê ugotowaæ w wodzie, mocno, a¿ do "rozklejenia". Zmiksowaæ blenderem z mas³em, wy³o¿yæ do miseczek, polaæ p³ynnym miodem.
Podobnie mo¿na potraktowaæ kaszê jaglan±.
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:05 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
Misia
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 01.02.2007
Wiadomo¶ci: 115

« Odpowiedz #16 : 12-03-2012, 20:56 »

KASZA JAGLANA NA S£ODKO

Sk³adniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
daktyle, morele, ¶liwki suszone, ¿urawina

Przygotowanie.
Wszystko razem gotowaæ ok. 20 min. Potem wy³±czyæ i zostawiæ pod przykryciem.
Gdy zaczynam je¶æ wsypujê jeszcze trochê posiekanych orzechów i migda³ów (po 3sztuki)
Robiê to gdy chce mi siê co¶ s³odkiego
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:05 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #17 : 29-03-2012, 14:19 »

CRUMBLE JAB£KOWE Z M¡KI KUKURYDZIANEJ

Sk³adniki:
-5 kwa¶nych jab³ek (najlepiej szara reneta),
-1/3 szklanki br±zowego cukru
-2 ³y¿eczki mas³a
-3 ³y¿eczki wody
-1/2 ³y¿eczki cynamonu
na kruszonkê:
-pó³ szklanki m±ki kukurydzianej
-3 ³y¿ki miêkkiego mas³a
-3 ³y¿ki cukru br±zowego

Przygotowanie.
Jab³ka obraæ, pokroiæ w kostkê, wrzuciæ na patelniê, dodaæ mas³o, cukier i wodê. Mieszaæ na ¶rednim ogniu, a¿ do rozpuszczenia siê cukru i zmacerowania jab³ek, nastêpnie zdj±æ z ognia i dodaæ cynamon. W miêdzyczasie przygotowaæ kruszonkê- m±kê, mas³o i cukier ucieraæ rêkoma, a¿ powstan± kuleczki mas³a obtoczone w m±ce i cukrze. Do naczynia ¿aroodpornego wsypaæ jab³ka, posypaæ kruszonk± i zapiekaæ w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez oko³o 25 minut (do czasu uzyskania przez kruszonkê z³otobr±zowej barwy).
Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #18 : 29-03-2012, 15:24 »

MUS CZEKOLADOWY Z SOSEM WI¦NIOWYM

Sk³adniki:
na mus:
-200 g dobrej gorzkiej czekolady
-3 ¿ó³tka
-3 bia³ka
-200 ml ¶mietanki kremówki
-3 ³y¿eczki cukru
na sos:
-1 szklanka wi¶ni
-1/2 szklanki wody
-1/3 szklanki cukru
-1 ³y¿ka skrobii ziemniaczanej

Przygotowanie.
Czekoladê rozpu¶ciæ w k±pieli wodnej. Utrzeæ ¿ó³tka z cukrem i dodaæ do przestudzonej czekolady. Ubiæ bia³ka i ¶mietankê (w osobnych naczyniach). £y¿kê ubitej ¶mietany i ³y¿kê bia³ek wmieszaæ do masy czekoladowej, nastêpnie ca³o¶æ ¶mietanki delikatnie wmieszaæ do masy, tak samo post±piæ z bia³kami. Nale¿y to robiæ bardzo delikatnie, wtedy powstanie ³adna, lekka konsystencja musu. Rozlaæ do szklanek/ ma³ych miseczek/ kieliszków etc., pozostawiaj±c miejsce na sos. Wstawiæ do lodówki na 2-3 godziny. Przygotowaæ sos. Wodê, cukier i owoce zagotowaæ na ma³ym ogniu, dusiæ 3 minuty. Skrobiê rozprowadziæ w ma³ej ilo¶ci zimnej wody, dodaæ do sosu, gotowaæ, mieszaj±c oko³o 1 minuty. Sch³odziæ. Mus udekorowaæ sosem.

Uwagi.
Mo¿na zrobiæ mus bez sosu, te¿ jest pyszny. Zamiast ¶wie¿ych, czy mro¿onych wi¶ni, do sosu mo¿na u¿yæ wi¶ni w zalewie, podgrzaæ wszystko i dodaæ tylko skrobiê (wiadomo, jak to siê ma do walorów od¿ywczych).

Zapisane
Metaldaw
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 44
MO: 09.08.2011
Sk±d: UK
Wiadomo¶ci: 356

Emigrant

« Odpowiedz #19 : 14-04-2012, 18:38 »

LEGUMINA POMARAÑCZOWA

Sk³adniki:

- 6 jaj
- 5 ³y¿eczek miodu
- 3 pomarañcze
- 4 ³y¿eczki ¿elatyny
- odrobina wody

Wykonanie.
1.Oddzielamy bia³ka od ¿ó³tek.
2.Ubijamy bia³ka na sztywna pianê z dwoma ³y¿eczkami miodu w wiêkszej misce. (Taka by pomie¶ci³a wszystkie sk³adniki.)
3.¯ó³tka miksujemy z 3 ³y¿eczkami miodu.
4.Pomarañcze obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem na drobna papkê.
5.¯elatynê rozpuszczamy w ma³ej ilo¶ci gor±cej wody. (Mo¿na podgrzewaæ mieszaj±c.)
6.Do ubitych bia³ek dodajemy wymieszane ¿ó³tka, papkê z pomarañczy i na koñcu cienkim strumieniem wlewamy ¿elatynê - nie przerywaj±c ubijania.
7.Masê rozlewamy do salaterek.
8.Sch³adzamy najlepiej w lodówce.

Uwagi.
Jaja od szczê¶liwych kur oczywi¶cie.
Ilo¶æ miodu mo¿na sobie dopasowaæ zale¿nie od upodobañ smakowych i gatunku miodu.
Pomarañcze rozdrobnione na papkê razem z pestkami daj± posmak lekkiej goryczki. Je¶li chcemy tego unikn±æ wybieramy pestki, lub zamiast papki dodajemy wyci¶niêtego soku.
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia³a na MySQL Dzia³a na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid³owy XHTML 1.0! Prawid³owy CSS!