K'lara
|
|
« : 10-03-2012, 16:03 » |
|
Proszê wpisywaæ swoje przepisy na s³odkie dania, desery itp. wg schematu z dzia³u DPI Przepisy.
RACUSZKI Z JAB£KAMI
Sk³adniki: -2 jab³ka -2 jajka -m±ka gryczana -woda gazowana
Przygotowanie. Jajka roztrzepaæ, dolaæ trochê- ok 0,5 szklanki wody wymieszaæ. Ca³y czas mieszaj±c wsypywaæ m±kê a¿ do uzyskania konsystencji gêstej ¶mietany. Dodaæ starte na tarce jab³ka. Dok³adnie wymieszaæ. £y¿k± nak³adaæ na patelniê ma³e porcje ciasta. Sma¿yæ z dwóch stron na rumiano. Moje dzieci, które kiedy¶ uwielbia³y nale¶niki, bez problemu przerzuci³y siê na te racuszki i wcinaj± a¿ im siê uszy trzês±.
BABECZKI RY¯OWE
Sk³adniki: -szklanka ry¿u okr±g³ego (np. arborio), chocia¿ zwyk³y te¿ mo¿e byæ -3 szklanki wody -3 jajka -miód
Przygotowanie. Ry¿ dok³adnie op³ukaæ. Zalaæ wod± i gotowaæ na ma³ym ogniu a¿ ry¿ wch³onie ca³± wodê. Przykryæ i odstawiæ. Do przestudzonego ry¿u dodaæ ¿ó³tka, miód i dok³adnie wymieszaæ. Ubiæ sztywn± pianê z bia³ek i dodaæ do masy. Wymieszaæ. Wysmarowaæ mas³em formê na muffinki (12 sztuk) i wy³o¿yæ masê. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Najlepsze s± jeszcze ciep³e. Mo¿na modyfikowaæ ten przepis i zrobiæ je na s³ono zamiast miodu dodaj±c sól, pieprz, przyprawy, zio³a, podsma¿ony boczek, itp, itd. Te¿ s± pyszne. Ja wolê nawet bardziej wersjê s³on±. No ale dzieci...
CIASTO KRUSZONKOWE
Sk³adniki: -jab³ka (mog± byæ ¶liwki, gruszki itp) -zmielone migda³y -mas³o -miód
Przygotowanie. Jab³ka obraæ, pokroiæ w du¿e kawa³ki, w³o¿yæ do formy ¿aroodpornej. Wymieszaæ migda³y z mas³em i ³y¿k± miodu tak ¿eby powsta³a konsystencja kruszonki- czyli pozlepiane grudki. Posypaæ tym jab³ka. Piec w piekarniku a¿ jab³ka zaczn± siê rozpadaæ a kruszonka przyrumieni. W zale¿no¶ci od gatunku jab³ek trwa to od 20 minut do nawet 40. Nie poda³am proporcji, bo tu trzeba wyczuæ kiedy kruszonka ma odpowiedni± konsystencjê, zazwyczaj na szklankê migda³ów (niemielonych) biorê 2-3 ³y¿ki mas³a. Mo¿na te¿ dodaæ 2-3 ³y¿ki zmielonego siemienia lnianego. Albo zamieniæ migda³y na orzechy, s³onecznik. Opcji jest du¿o. Mo¿na te¿ do jab³ek dodaæ suszone rodzynki, ¶liwki, ¿urawinê...
Autor przepisów: Livia
|
|
« Ostatnia zmiana: 24-09-2012, 14:47 wys³ane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #1 : 10-03-2012, 16:16 » |
|
SZARLOTKA JAGLANO-RY¯OWA
Sk³adniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej szczypta soli 1/8 ³y¿eczki kurkumy 1 1/2 szklanki wrz±tku 1/3 szklanki oleju (da³am palmowy) 1 1/2 szklanki m±ki ry¿owej 2 p³askie ³y¿eczki cynamonu
Przygotowanie. Gotowaæ kaszê z sol± i kurkum± na maleñkim ogniu przez ok. 40 min. Ja gotowa³am krócej. Dodaæ olej, zmiksowaæ na g³adk± masê. Dodaæ 1/2 szklanki m±ki ry¿owej, wystudziæ. Dodaæ pozosta³± m±kê, cynamon, wymieszaæ.
4-5 jab³ek (star³am na oczkach) ok. 1/2 – 2/3 szklanki suszonej ¿urawiny
Wysmarowaæ blachê olejem, podzieliæ ciasto na 2/3 i 1/3. Wiêksz± czê¶ci± wylepiæ dno i boki foremki, wysypaæ na to ¿urawinê (powinny cienk± warstw± pokryæ dno), wy³o¿yæ starte na tarce jab³ka, na to zetrzeæ resztê ciasta. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku. Ciasto ³adnie siê piecze i nie rozpada przy krojeniu. Ma ³adny, delikatny kolorek od kurkumy, wygl±da jak zwyk³a szarlotka. Piec w ok. 170 C a¿ wierzch siê przyrumieni, a brzegi bêd± odchodzi³y od formy - na pewno 30 minut.
Naprawdê fajne. Polecam. To wiecie oszukane ciasto. Mo¿e byæ obiadem, kolacja i deserem te¿.
Autor przepisu: S³onko
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:46 wys³ane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #2 : 10-03-2012, 16:22 » |
|
KREM Z KASZY JAGLANEJ
Sk³adniki: - kasza jaglana - banan - jab³ko - cytryna - woda - miód
Przygotowanie. Ugotowan± kaszê jaglan± (pó³ szklanki), ciep³± w³o¿yæ do blendera razem z po³ówk± banana i po³ówk± du¿ego jab³ka, zmiksowaæ na gêsty krem. Mo¿na dodaæ odrobinê wody z cytryn±, jak bêdzie zbyt md³e i dos³odziæ miodem do smaku. Polecam szczególnie dla dzieci, bardzo dobry sposób na przemycenie do jad³ospisu kaszy jaglanej.
Uwagi. W wygl±dzie i konsystencji przypomina to równie¿ budyñ i jest bardzo syte. Mo¿na oczywi¶cie dodaæ inne owoce, ja na razie próbowa³am jab³ko i banan. Mój synek zajada³ siê tym, natomiast samej kaszy jaglanej nie chce je¶æ w posi³kach. My¶lê, ¿e móg³by to byæ te¿ dobry posi³ek dla maluchów po 6 miesi±cu ¿ycia, zamiast tych wszystkich smakowych, reklamowanych kaszek. Autor przepisu: Novalijka
Uwaga do wszystkich potraw z kasz± jaglan±. Ta kasza ma swoist± goryczkê, której mo¿na ³atwo pozbyæ siê przelewaj±c na sitku such± kaszê du¿± ilo¶ci± wrz±tku. Je¶li chcemy uzyskaæ such± m±kê jaglan± (np. do chleba jaglanego lub innych potraw), nale¿y upra¿yæ kaszê na suchej patelni uwa¿aj±c, by siê nie przypali³a. Wówczas uzyskany chleb bêdzie delikatniejszy w smaku. Oprac. Filutek
|
|
« Ostatnia zmiana: 14-08-2012, 07:59 wys³ane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #3 : 10-03-2012, 16:24 » |
|
RACUCHY JAGLANE
Sk³adniki: - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, - 1 szklanka ugotowanego br±zowego ry¿u, - 2 dojrza³e banany, - 2 ³y¿ki wiórków kokosowych, - 1/2 ³y¿eczki cynamonu, - 1 ³y¿ka miodu, - kilka kropli zapachu waniliowego, - szczypta kurkumy, - 3 ³y¿ki m±ki pszennej pe³noziarnistej lub ry¿owej, - t³uszcz do sma¿enia.
Przygotowanie. Przepu¶ciæ dwa razy przez maszynkê kaszê, ry¿ i banany. Dodaæ wiórki, cynamon, miód, zapach, kurkumê i m±kê. Wymieszaæ. Rozgrzaæ na patelni t³uszcz, k³a¶æ ³y¿k± porcje ciasta (ma byæ lu¼ne, jak na racuchy), lekko je sp³aszczaæ i sma¿yæ z obu stron na rumiano.
Autor przepisu: Lucy
|
|
« Ostatnia zmiana: 24-09-2012, 14:47 wys³ane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #4 : 10-03-2012, 16:31 » |
|
NALE¦NIKI Z M¡KI ORKISZOWEJ
Sk³adniki: - szklanka mleka, - szklanka gazowanej wody mineralnej, -1 jajko
Przygotowanie. Wszystko dobrze roztrzepaæ, dodaæ przesian± m±kê trochê posoliæ, wymieszaæ (ciasto musi byæ do¶æ rzadkie). Przykryæ, pozostawiæ na min. 1/2 godz (ja szykujê rano).
Farsz: ugotowaæ kaszê gryczan±, usma¿yæ ca³± cebulê (na oleju lub na smalcu) na z³oty kolor, do cebuli wsypaæ kaszê, dodaæ pokrojony ser feta. Podczas sma¿enia dobrze wszystko popieprzyæ, posoliæ. Nak³adaæ na nale¶niki i lekko podsma¿yæ, aby by³y chrupi±ce. Cudowne dla podniebienia.
Autor przepisu: Lucy
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:50 wys³ane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #5 : 10-03-2012, 17:05 » |
|
POWID£A ¦LIWKOWE
Sk³adniki: 3kg ¶liwek wêgierek 10 dag kakao, 25 dag ³uskanych orzechów w³oskich, 1/2 szklanki cukru (wczoraj zrobi³am bez cukru i ¶liwki wysz³y znakomite).
Przygotowanie. ¦liwki dusiæ a¿ do odparowania wody (czêsto mieszaæ), pod koniec duszenia dodaæ cukier (radzê nie dodawaæ), dodaæ kakao, drobno pokrojone orzechy - wymieszaæ. Gor±ce powid³a nak³adaæ do s³oików (do pe³na), postawiæ dnem do góry do zassania. Powid³a znakomicie smakuj± na³o¿one na sma¿one banany.
Autor przepisu: Lucy
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:51 wys³ane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Alinka12
|
|
« Odpowiedz #6 : 12-03-2012, 09:54 » |
|
PLACEK KUKURYDZIANY
Sk³adniki: 30 dkg m±ki kukurydzianej 2 jajka 2 ³y¿ki oliwy z oliwek 200 ml ma¶lanki lub ¶mietany 2 ³y¿eczki miodu owoce suszone ró¿ne: ¿urawiny, daktyle, rodzynki, ¶liwki suszone cynamon
Przygotowanie. Wszystko razem mieszamy wlewamy do formy i pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku 180 stopni. Pychota!
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:52 wys³ane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kasial_70
|
|
« Odpowiedz #7 : 12-03-2012, 17:23 » |
|
SZARLOTKA Z M¡KI KUKURYDZIANEJ
Sk³adniki: 2 szklanki m±ki kukurydzianej 1 kostka mas³a ½ szklanki cukru pudru 1,5 kg jab³ek ½ szklanki cukru ½ szklanki wody cynamon
Przygotowanie. M±kê, mas³o, cukier puder posiekaæ no¿em i wstawiæ do lodówki. Jab³ka z cukrem poddusiæ, podlaæ wod±, przyprawiæ cynamonem. ¾ ciasta wy³o¿yæ na spód blachy, wy³o¿yæ jab³ka, ozdobiæ reszt± ciasta (mog± byæ wykrojone serduszka, kó³eczka, paski, warkocze)
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:53 wys³ane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kasial_70
|
|
« Odpowiedz #8 : 12-03-2012, 17:25 » |
|
KRUCHE CIASTECZKA BEZGLUTENOWE
Sk³adniki: 1 szklanka m±ki kukurydzianej 1 szklanka m±ki ry¿owej 1 szklanka m±ki ziemniaczanej 1 kostka mas³a 1 cukier waniliowy 1/3 szklanki wody
Przygotowanie. Sk³adniki zagnie¶æ, w³o¿yæ na 12 godzin do zamra¿arki, potem prze³o¿yæ na 12 godzin do lodówki. Rozwa³kowaæ, wykrawaæ ciasteczka. Piec 15 min. w 180 stopniach.
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:54 wys³ane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kasial_70
|
|
« Odpowiedz #9 : 12-03-2012, 17:27 » |
|
"SENNE MARZENIE”
Sk³adniki:
- na ciasto: 3 jajka 150 g cukru 75 g m±ki ziemniaczanej 2 ³y¿ki kakao 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
- na krem: 100 g mas³a 180 g cukru pudru (mo¿na ograniczyæ, bo wychodzi bardzo s³odki) 2 ³y¿eczki cukru waniliowego 1 ¿ó³tko
Przygotowanie:
- ciasta: Jajka ubiæ z cukrem na pianê, delikatnie wmieszaæ m±kê, proszek i kakao. Piec 5 min.(to nie pomy³ka) w 250 stopniach (lub 200 z termoobiegiem) na du¿ej blasze. Ciasto ma byæ bardzo p³askie.
- kremu: Utrzeæ mas³o z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (a¿ bêdzie bia³e), dodaæ ¿ó³tko. Ciasto posmarowaæ kremem i zwin±æ w roladê lub przekroiæ na pó³ i prze³o¿yæ kremem.
Dobry deser dla dzieci - wygl±da i smakuje jak „mleczna kanapka”
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:58 wys³ane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kasial_70
|
|
« Odpowiedz #10 : 12-03-2012, 17:29 » |
|
CIASTO „AMERYKAÑSKIE” (Nie wymaga u¿ycia miksera!)
Sk³adniki: 10 jab³ek 3 jajka 1,5 szklanki cukru 1 ³y¿eczka cukru waniliowego 2 szklanki m±ki (najlepiej wymieszaæ kukurydzian±, ry¿ow±, ziemniaczan± lub wg uznania) 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia 1,5 ³y¿eczki sody 3 ³y¿ki oleju 150 g orzechów inne bakalie wg uznania
Przygotowanie. Jajka roztrzepaæ z cukrem, dodaæ m±kê z proszkiem i sod±, zmiksowaæ, dodaæ olej, posiekane jab³ka i bakalie. Piec 70 min. w 180 stopniach.
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 09:59 wys³ane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kasial_70
|
|
« Odpowiedz #11 : 12-03-2012, 17:34 » |
|
PYCHOTKA - bez pieczenia (przepis Ewy Wachowicz)
Sk³adniki: 125 g mas³a 0,5 szklanki cukru 2 ³y¿ki kakao 2 ³y¿ki miodu 1 cukier waniliowy 250 g p³atków kukurydzianych gar¶æ orzechów laskowych gar¶æ orzechów w³oskich gar¶æ rodzynków
Przygotowanie. Mas³o rozpu¶ciæ, dodaæ pozosta³e sk³adniki. Masê wy³o¿yæ na blachê, mocno przycisn±æ (np. tak± sam± blach± i na ni± po³o¿yæ co¶ ciê¿kiego) i odstawiæ. Po ostygniêciu pokroiæ na kawa³ki.
Osobi¶cie radzê ograniczyæ ilo¶æ p³atków lub zwiêkszyæ ilo¶æ pozosta³ych sk³adników inaczej bardzo siê kruszy i trudno kroiæ. Mocno obci±¿yæ aby sk³adniki siê sklei³y.
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:00 wys³ane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kasial_70
|
|
« Odpowiedz #12 : 12-03-2012, 17:36 » |
|
SERNIK
Sk³adniki: 1 kg zmielonego twarogu ½ kostki mas³a 8 jajek budyñ waniliowy/¶mietankowy (mo¿na zast±piæ m±k± ziemniaczan±) 10 ³y¿ek cukru bakalie, ewentualnie aromat lub skórka cytryny. W oryginale herbatniki petit na spód – mo¿na pomin±æ lub zrobiæ w³asne kruche ciasto np. wg przepisu na kruche ciasteczka.
Przygotowanie. Mas³o utrzeæ z cukrem, dodawaæ po jednym ¿ó³tku, potem stopniowo ser. Wsypaæ budyñ, bakalie. Delikatnie wmieszaæ ubit± pianê z bia³ek.
Piec ok godziny w 180 stopniach. Nie wyjmowaæ gwa³townie z piekarnika bo opadnie!
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:01 wys³ane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kasial_70
|
|
« Odpowiedz #13 : 12-03-2012, 17:38 » |
|
SZARLOTKA BEZGLUTENOWA
Sk³adniki: 125 g mas³a 125 g cukru 200 g m±ki (kukurydziana lub wed³ug uznania) 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia 3 ³y¿ki ¶mietany 750 g jab³ek 3 jaja
Przygotowanie. Mas³o z cukrem utrzeæ na pianê, dodawaæ po jednym ¿ó³tku. Wmieszaæ m±kê z proszkiem, dodaæ ¶mietanê, oraz pianê z ubitych bia³ek. Na ciasto wy³o¿yæ starte lub pokrojone w plasterki jab³ka.
Piec pó³ godz. w 180 stopniach.
Uwagi. Z podanych sk³adników otrzymamy ma³± blaszkê szarlotki, na du¿± blachê nale¿y podwoiæ sk³adniki.
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 15:29 wys³ane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kasial_70
|
|
« Odpowiedz #14 : 12-03-2012, 17:51 » |
|
CZEKOLADOWA CHMURA(przepis Nigelli)
Sk³adniki:
- na ciasto: 250 g ciemnej czekolady 125 g mas³a 6 jajek 175 g cukru starta skórka z pomarañczy (mo¿na pomin±æ) 2 ³y¿ki likieru Cointreau (mo¿na pomin±æ)
- na „chmurê” 500 ml ¶mietany cukier waniliowym 1 ³y¿ka likieru opcjonalnie mo¿na dodaæ mascarpone 250g, 1 ¿ó³tko, 5 ³y¿ek cukru pudru kakao do posypania
Przygotowanie. Czekoladê rozpu¶ciæ z mas³em, przestudziæ. 2 jajka i 4 ¿ó³tka ubiæ z 75 g cukru na puszyst± masê. Dodawaæ powoli rozpuszczon± czekoladê, skórkê pomarañczy oraz likier. Oddzielnie ubiæ 4 bia³ka z reszt± cukru na pianê. Delikatnie wmieszaæ do masy czekoladowej.
Piec ok. 40-50 min w 180 stopniach w tortownicy. Po upieczeniu ciasto stygn±c zapada siê i pêka.
¦mietanê ubiæ na sztywno z cukrem. Mascarpone wymieszaæ z ¿ó³tkiem i cukrem pudrem i po³±czyæ z ubit± ¶mietan±. Wy³o¿yæ na wystudzone ciasto, posypaæ kakao.
Grzechu warte! Dla wielbicieli ciê¿kich ciast i wyrazistych smaków.
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:04 wys³ane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kasial_70
|
|
« Odpowiedz #15 : 12-03-2012, 18:26 » |
|
KASZKO-KREM prawie jak budyñ Sk³adniki:1 fili¿anka kaszy gryczanej niepalonej 1 du¿a ³y¿ka mas³a 1 ³y¿ka miodu p³ynnego Przygotowanie.Kaszê ugotowaæ w wodzie, mocno, a¿ do "rozklejenia". Zmiksowaæ blenderem z mas³em, wy³o¿yæ do miseczek, polaæ p³ynnym miodem. Podobnie mo¿na potraktowaæ kaszê jaglan±.
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:05 wys³ane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Misia
|
|
« Odpowiedz #16 : 12-03-2012, 20:56 » |
|
KASZA JAGLANA NA S£ODKO
Sk³adniki: 1 szklanka kaszy jaglanej daktyle, morele, ¶liwki suszone, ¿urawina
Przygotowanie. Wszystko razem gotowaæ ok. 20 min. Potem wy³±czyæ i zostawiæ pod przykryciem. Gdy zaczynam je¶æ wsypujê jeszcze trochê posiekanych orzechów i migda³ów (po 3sztuki) Robiê to gdy chce mi siê co¶ s³odkiego
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-03-2012, 10:05 wys³ane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
xxlilithxx
|
|
« Odpowiedz #17 : 29-03-2012, 14:19 » |
|
CRUMBLE JAB£KOWE Z M¡KI KUKURYDZIANEJ
Sk³adniki: -5 kwa¶nych jab³ek (najlepiej szara reneta), -1/3 szklanki br±zowego cukru -2 ³y¿eczki mas³a -3 ³y¿eczki wody -1/2 ³y¿eczki cynamonu na kruszonkê: -pó³ szklanki m±ki kukurydzianej -3 ³y¿ki miêkkiego mas³a -3 ³y¿ki cukru br±zowego
Przygotowanie. Jab³ka obraæ, pokroiæ w kostkê, wrzuciæ na patelniê, dodaæ mas³o, cukier i wodê. Mieszaæ na ¶rednim ogniu, a¿ do rozpuszczenia siê cukru i zmacerowania jab³ek, nastêpnie zdj±æ z ognia i dodaæ cynamon. W miêdzyczasie przygotowaæ kruszonkê- m±kê, mas³o i cukier ucieraæ rêkoma, a¿ powstan± kuleczki mas³a obtoczone w m±ce i cukrze. Do naczynia ¿aroodpornego wsypaæ jab³ka, posypaæ kruszonk± i zapiekaæ w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez oko³o 25 minut (do czasu uzyskania przez kruszonkê z³otobr±zowej barwy).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
xxlilithxx
|
|
« Odpowiedz #18 : 29-03-2012, 15:24 » |
|
MUS CZEKOLADOWY Z SOSEM WI¦NIOWYM
Sk³adniki: na mus: -200 g dobrej gorzkiej czekolady -3 ¿ó³tka -3 bia³ka -200 ml ¶mietanki kremówki -3 ³y¿eczki cukru na sos: -1 szklanka wi¶ni -1/2 szklanki wody -1/3 szklanki cukru -1 ³y¿ka skrobii ziemniaczanej
Przygotowanie. Czekoladê rozpu¶ciæ w k±pieli wodnej. Utrzeæ ¿ó³tka z cukrem i dodaæ do przestudzonej czekolady. Ubiæ bia³ka i ¶mietankê (w osobnych naczyniach). £y¿kê ubitej ¶mietany i ³y¿kê bia³ek wmieszaæ do masy czekoladowej, nastêpnie ca³o¶æ ¶mietanki delikatnie wmieszaæ do masy, tak samo post±piæ z bia³kami. Nale¿y to robiæ bardzo delikatnie, wtedy powstanie ³adna, lekka konsystencja musu. Rozlaæ do szklanek/ ma³ych miseczek/ kieliszków etc., pozostawiaj±c miejsce na sos. Wstawiæ do lodówki na 2-3 godziny. Przygotowaæ sos. Wodê, cukier i owoce zagotowaæ na ma³ym ogniu, dusiæ 3 minuty. Skrobiê rozprowadziæ w ma³ej ilo¶ci zimnej wody, dodaæ do sosu, gotowaæ, mieszaj±c oko³o 1 minuty. Sch³odziæ. Mus udekorowaæ sosem.
Uwagi. Mo¿na zrobiæ mus bez sosu, te¿ jest pyszny. Zamiast ¶wie¿ych, czy mro¿onych wi¶ni, do sosu mo¿na u¿yæ wi¶ni w zalewie, podgrzaæ wszystko i dodaæ tylko skrobiê (wiadomo, jak to siê ma do walorów od¿ywczych).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Metaldaw
Offline
P³eæ:
Wiek: 44
MO: 09.08.2011
Sk±d: UK
Wiadomo¶ci: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #19 : 14-04-2012, 18:38 » |
|
LEGUMINA POMARAÑCZOWA
Sk³adniki: - 6 jaj - 5 ³y¿eczek miodu - 3 pomarañcze - 4 ³y¿eczki ¿elatyny - odrobina wody
Wykonanie. 1.Oddzielamy bia³ka od ¿ó³tek. 2.Ubijamy bia³ka na sztywna pianê z dwoma ³y¿eczkami miodu w wiêkszej misce. (Taka by pomie¶ci³a wszystkie sk³adniki.) 3.¯ó³tka miksujemy z 3 ³y¿eczkami miodu. 4.Pomarañcze obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem na drobna papkê. 5.¯elatynê rozpuszczamy w ma³ej ilo¶ci gor±cej wody. (Mo¿na podgrzewaæ mieszaj±c.) 6.Do ubitych bia³ek dodajemy wymieszane ¿ó³tka, papkê z pomarañczy i na koñcu cienkim strumieniem wlewamy ¿elatynê - nie przerywaj±c ubijania. 7.Masê rozlewamy do salaterek. 8.Sch³adzamy najlepiej w lodówce.
Uwagi. Jaja od szczê¶liwych kur oczywi¶cie. Ilo¶æ miodu mo¿na sobie dopasowaæ zale¿nie od upodobañ smakowych i gatunku miodu. Pomarañcze rozdrobnione na papkê razem z pestkami daj± posmak lekkiej goryczki. Je¶li chcemy tego unikn±æ wybieramy pestki, lub zamiast papki dodajemy wyci¶niêtego soku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|