Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 11:23 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Sklep Bios³one --> wejd¼
 
   Strona g³ówna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ZZO PRZEPISY - na s³odko  (Przeczytany 94623 razy)
Metaldaw
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 44
MO: 09.08.2011
Sk±d: UK
Wiadomo¶ci: 356

Emigrant

« Odpowiedz #20 : 15-04-2012, 09:21 »

LEGUMINA MANDARYNKOWO-BANANOWA

Sk³adniki:

- 6 jaj
- 5 ³y¿eczek miodu
- 4 madrarynki
- 1 banan
- 4 ³y¿eczki ¿elatyny
- odrobina wody

Wykonanie.
1.Oddzielamy bia³ka od ¿ó³tek.
2.Ubijamy bia³ka na sztywna pianê z dwoma ³y¿eczkami miodu w wiêkszej misce. (Taka by pomie¶ci³a wszystkie sk³adniki.)
3.¯ó³tka miksujemy z 3 ³y¿eczkami miodu.
4.Mandarynki i banana obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem na drobna papkê.
5.¯elatynê rozpuszczamy w ma³ej ilo¶ci gor±cej wody. (Mo¿na podgrzewaæ mieszaj±c.)
6.Do ubitych bia³ek dodajemy wymieszane ¿ó³tka, papkê owocow± i na koñcu cienkim strumieniem wlewamy ¿elatynê - nie przerywaj±c ubijania.
7.Masê rozlewamy do salaterek.
8.Sch³adzamy najlepiej w lodówce.

Uwagi.
Ten przepis wpad³ mi do g³owy podczas pisania poprzedniego wiêc wpierw go wczoraj wypróbowa³em i siê zachwyci³em, dlatego zamieszczam tutaj.
Jaja od szczê¶liwych kur oczywi¶cie. Ilo¶æ miodu mo¿na sobie dopasowaæ zale¿nie od upodobañ smakowych i gatunku miodu. Pestki daj± posmak lekkiej goryczki. Je¶li chcemy tego unikn±æ wybieramy pestki.
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Sisterka
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 33
MO: 28.03.2012
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 3

« Odpowiedz #21 : 15-04-2012, 09:57 »

BABKA

Sk³adniki:
1/2 szklanka oliwy z oliwek
3/4 szklanki fruktozy lub cukru
1 szklanka m±ki ziemniaczanej
1 szklanka m±ki bezglutenowej (kukurydzianej)
1 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
5 jajek

Przygotowanie.
Jajka miksujemy razem z fruktoz± lub cukrem, nastêpnie dodajemy m±kê, proszek do pieczenia i na koniec oliwê. Rozlewamy do 2 foremek na babki i pieczemy w temp. 180*C oko³o pó³ godziny.
Smacznego smile
« Ostatnia zmiana: 20-04-2012, 19:08 wys³ane przez Klara27 » Zapisane
Barbarka15
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 11.04.2011
Sk±d: W³oc³awek
Wiadomo¶ci: 69

« Odpowiedz #22 : 22-04-2012, 20:57 »

GALARETKA OWOCOWA

Sk³adniki:
- szklanka owoców mro¿onych (porzeczki, truskawki) lub jakie lubimy
- ³y¿ka miodu
- ³y¿ka ¿elatyny
- szklanka wody

Sposób przyrz±dzenia.
Do miski wlewamy wodê i rozpuszczamy w niej ¿elatynê, gdy trochê przestygnie dodajemy miód i mieszamy. Nastêpnie dodajemy rozmro¿one owoce. Wstawiamy do lodówki do zastygniêcia.

Uwagi.
Z rozmro¿onych owoców wydziela siê od razu sok, który daje zabarwienie galaretki.
« Ostatnia zmiana: 23-04-2012, 11:32 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane

Barbara
Iwona
« Odpowiedz #23 : 28-04-2012, 08:15 »

CIASTO Z KUKURYDZY

Przepis na ciasto z kukurydzy, które proponujê zrobiæ w formie na babkê i bêdzie super!

Sk³adniki:
3 du¿e jajka
1 puszka mleka skondensowanego (s³odzonego, to wa¿ne, inaczej bêdzie niesmaczne)
taka sama ilo¶æ (jak puszka mleka) kukurydzy z mro¿onki
100 gr wiórków kokosowych lub zmielonych migda³ów (migda³y trzeba sparzyæ wrz±tkiem i odstawiæ - potem mo¿na je ³atwo obraæ z ³upinek i
³atwiej mo¿na zmieliæ nawet w malakserze)
³y¿ka mas³a
³y¿ka proszku do pieczenia bezglutenowego (p³aska) - wa¿ne, inaczej wyjdzie zakalec

Sposób przygotowania.
1. jajka + kukurydza + mleko skondensowane - miksujemy jak najdok³adniej
2. dodajemy wiórki / zmielone migda³y i resztê sk³adników (mas³o warto rozpu¶ciæ) i jeszcze szczyptê soli, miksujemy, pieczemy w nagrzanym piekarniku oko³o 45 minut

Ja dla mnie puszka mleka skondensowanego dyskwalifikuje ten przepis. /Metaldaw
« Ostatnia zmiana: 28-04-2012, 08:37 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #24 : 31-05-2012, 21:51 »

CRUMBLE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM

Sk³adniki:
- 350 g truskawek,
- 350 g rabarbaru,
- 3 plus 3 ³y¿ki cukru br±zowego,
- 3 ³y¿ki miêkkiego mas³a,
- 3/4 szklanki m±ki kukurydzianej.

Wykonanie.
Truskawki umyæ, odci±æ szypu³ki, przekroiæ na po³ówki. Rabarbar op³ukaæ, obraæ ze "skórki" pokroiæ na centymetrowe kawa³ki. Wymieszaæ wszystko z 3 ³y¿kami cukru. M±kê, pozosta³y cukier i mas³o ucieraæ rêkami, a¿ wszystko siê dobrze wymiesza. Truskawki i rabarbar prze³o¿yæ do ¿aroodpornego naczynia, posypaæ rozdrobnionym w d³oniach ciastem i zapiekaæ w piekarniku w 200 stopniach, a¿ kruszonka siê przyrumieni (oko³o 20 - 25 minut).
« Ostatnia zmiana: 01-06-2012, 14:33 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360

« Odpowiedz #25 : 10-08-2012, 16:58 »

RACUCHY Z DYNI

Sk³adniki:

800 g dyni
2 ³y¿ki mas³a
4 ³y¿ki cukru pudru (lub powide³ka, d¿em, miód)
100 g t³uszczu (smalec)
1/2 szkl. m±ki gryczanej
2-3 ³y¿ki ¶mietany
3 jajka od szczê¶liwych kurek
sól

 
Wykonanie.
Dyniê umyæ, obraæ z twardej skórki, usun±æ pestki. Mi±¿sz zetrzeæ na tarce o du¿ych otworach. Jajka umyæ, oddzieliæ ¿ó³tka od bia³ek. Mas³o utrzeæ z cukrem i ¿ó³tkami, po³±czyæ ze ¶mietan±, dyni± i ubit± pian± z bia³ek, przesypuj±c m±k± gryczan±, posoliæ. T³uszcz rozgrzaæ, nak³adaæ ³y¿k± niewielkie racuszki i sma¿yæ z obu stron na jasnoz³oty kolor. Usma¿one racuszki uk³adaæ na ogrzanych talerzykach. Osobno podaæ ¶mietanê i cukier lub inne dodatki na s³odko.
« Ostatnia zmiana: 30-09-2012, 13:54 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.

- Awicenna
Zuzanka
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 69
MO: 01.01.2009
Sk±d: Stary S±cz
Wiadomo¶ci: 33

« Odpowiedz #26 : 11-08-2012, 19:31 »

CIASTECZKA MIGDA£OWE

Sk³adniki:
100 gr zmielonych migda³ów
2 bia³ka
pó³ szklanki nierafinowanego br±zowego cukru

Wykonanie.
Po³±czyæ sk³adniki, odstawiæ na 15 minut i k³a¶æ ma³± ³y¿eczk± na blachê wy³o¿on± pergaminem. Rozgnie¶æ widelcem na p³askie placuszki. Widelec maczaæ w zimnej wodzie. Piec 15 minut w temperaturze 160 stopni w termoobiegu, lub obojêtnie jak. Zamiast migda³ów mo¿na u¿yæ wiórków kokosowych (tych oczywi¶cie nie mieliæ), lub orzechów. Ciasteczek wychodzi ok.15 sztuk.

Bia³ek nie ubijamy. Wlewamy i mieszamy z migda³ami i cukrem.
« Ostatnia zmiana: 30-09-2012, 13:54 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360

« Odpowiedz #27 : 22-09-2012, 18:01 »

KASZA JAGLANA Z OWOCAMI I IMBIREM

Sk³adniki
- szklanka kaszy jaglanej
- gruszka
- jab³ko
- 2 rodzynki
- ³y¿eczka siemienia lnianego
- plasterek imbiru
- mas³o
- miód
- cynamon
- orzechy
- pestki dyni
- p³atki migda³owe

Przygotowanie.
Do 3 szklanek wrz±tku wsypaæ nieca³± szklankê kaszy jaglanej.
Dorzuciæ pokrojon± w kostkê gruszkê, pokrojone w kostkê s³odkie jab³ko, 2 ³y¿ki rodzynek, ³y¿eczkê siemienia lnianego, jeden plasterek ¶wie¿ego imbiru.

Nie mieszaæ, gotowaæ na ma³ym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut - do wch³oniêcia wody. Podawaæ z odrobin± mas³a, miodu, cynamonu. Mo¿na posypaæ pra¿onymi orzechami (w³oskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, s³onecznika), p³atkami migda³owymi.
Podobno potrawa ma w³asno¶ci oczyszczaj±ce i rozgrzewaj±ce. Mamy wszak jesieñ. smile
« Ostatnia zmiana: 24-09-2012, 13:28 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.

- Awicenna
Asia61
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360

« Odpowiedz #28 : 30-09-2012, 12:11 »

¯URAWINA DO MIÊS

Sk³adniki:
1 kg ¿urawin
3/4 kg gruszek
40 dag cukru
3/4 szklanki wody



Wykonanie.
¯urawiny przebraæ, umyæ, os±czyæ i przelaæ wrz±tkiem.  Ugotowaæ syrop z wody i cukru, do wrz±cego syropu wsypaæ obrane i pokrojone na ma³e kawa³ki gruszki. Gotowaæ chwilkê do chwili, kiedy zaczynaj± robiæ siê szkliste, nastêpnie odcedziæ, wsypaæ os±czone ¿urawiny, sma¿yæ do miêkko¶ci. Dodaæ gruszki, gotowaæ jeszcze ok. 30 minut na wolnym ogniu.  
S³oiki dok³adnie umyæ, wypra¿yæ w piekarniku ( ja wstawiam na 125 stopni, pokrywki równie¿, odkrêcone).  Do gor±cych s³oików w³o¿yæ usma¿one ¿urawiny, zakrêciæ wieczka i odwróciæ.  Odstawiæ w ch³odne miejsce. Dla pewno¶ci po nape³nieniu mo¿na przykryæ kocem na 20 min.

Takie ¿urawinki ¶wietnie smakuj± z wszelkim bia³ym miêsem (drobiem), ale równie¿ z wêdlin± typu szynka, kotletem wieprzowym, duszon± karkówk± itp, itd.
 
« Ostatnia zmiana: 30-09-2012, 13:54 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.

- Awicenna
xxlilithxx
« Odpowiedz #29 : 22-10-2012, 21:50 »

TORTA CAPRESE

Sk³adniki na ma³± okr±g³± blaszkê:
- 3 jajka
- dwie ³y¿ki gorzkiego kakao
- 250 g migda³ów
- 200 g dobrej gorzkiej czekolady
- 170 g cukru pudru
- 10 g cukru z wanili±
- 200 g miêkkiego mas³a

Wykonanie:

Migda³y sparzyæ we wrz±tku, zdj±æ br±zowe skórki. Nastêpnie bardzo drobno zmiksowaæ blenderem. Mas³o wymieszaæ w misce z dwoma ³y¿kami kakao, cukrem i migda³ami. Dodaæ czekoladê roztopion± w k±pieli wodnej. Nastêpnie dodaæ ¿ó³tka i wymieszaæ. Ubiæ pianê z bia³ek. Ubit± pianê wymieszaæ z przygotowan± mas± tu¿ przed prze³o¿eniem na blaszkê. W³o¿yæ do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni. Piec 20 min (lub maksymalnie do 25 min).
Zapisane
Galapagos
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Sk±d: okolice £odzi
Wiadomo¶ci: 426

« Odpowiedz #30 : 23-10-2012, 10:56 »

MUFFINKI MIGDA£OWE

Sk³adniki:

-100 gram zmielonych migda³ów (ja nie zdejmowa³am skórki - czy powinno siê?)
-2 jajka
- pó³ kostki miêkkiego mas³a (mo¿e byæ mniej)
-1 dojrza³y banan
-2 ³y¿ki m±ki ry¿owej
-³y¿eczka sody oczyszczonej
-szczypta imbiru
-szczypta cynamonu
-¶liwki suszone

Wykonanie.
Sk³adniki, tzw. mokre (mas³o, banan, jajka), wymieszaæ (robi³am to widelcem) do uzyskania papki. Pó¼niej dodaæ sk³adniki suche (zmielone migda³y, m±ka ry¿owa, przyprawy, soda) a na koniec pokrojone suszone owoce (ja da³am ¶liwkê). Masê wy³o¿yæ w foremkach do muffinek (mnie wychodzi 12) do po³owy ich wysoko¶ci. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
« Ostatnia zmiana: 26-10-2012, 14:06 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
LaktozAnna
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 34
MO: 02.2012-02.2014, 11.2015-teraz
Sk±d: Chrzanów
Wiadomo¶ci: 96

« Odpowiedz #31 : 04-11-2012, 00:30 »

CIASTECZKA RY¯OWE

Sk³adniki:
- 1 opakowanie kleiku ry¿owego(160g) (z firmy melwit siê nie nadaje, nie jest gruboziarnisty)
- 200g mas³a (u¿ywaj±c oleju uzyskamy konsystencjê piaskow±, nadaj±c± siê tylko do zmieszania z marmolad±)
- 5 ³y¿ek wiórków kokosowych
- opcjonalnie laska wanilii (aromat waniliowy - nie polecam to akutat sama chemia)
- ³y¿eczka p³ynnej stewii
- 1 do 2 jajek

Wykonanie.
Jajka ubiæ, ¿eby ciastka nie by³y zó³te jak kurczaki. Dodaæ resztê sk³adników, zagnie¶æ, b±d¼ zmiksowaæ. Formowaæ kuleczki z do³kiem w ¶rodku (wsadziæ palucha). Piec ok 20 min, tylko do zarumienienia, 180 stopni. Dobre z ka¿d± konfitur± domowej roboty, polecam czarn± porzeczkê.  

Koszt do 7 z³. Ca³a blacha ciasteczek. Dobrze mieæ drug± paczkê kleiku pod rêk±, jakby masa by³a za mokra.
« Ostatnia zmiana: 04-11-2012, 09:16 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane

Czasem trzeba spa¶æ na sam dó³, ¿eby móc siê odbiæ.
xxlilithxx
« Odpowiedz #32 : 11-01-2013, 14:33 »

PANNA COTTA Z TRUSKAWKAMI

Sk³adniki:
- 500 ml s³odkiej ¶mietanki 30% (je¶li siê uda znale¼æ to 36%),
- 3 ³y¿ki cukru pudru
- 3 ³y¿eczki ¿elatyny
- laska wanilii
- szklanka ¶wie¿ych truskawek
- kilka kropel soku cytryny

Wykonanie:
Do rondla wsypaæ cukier i wlaæ ¶mietankê pozostawiaj±c 1/3 szklanki, w której namaczamy ¿elatynê. ¦mietankê w rondlu podgrzewaæ na ma³ym ogniu przez 3 minuty. Laskê wanilii przepo³owiæ wzd³u¿ i wyskrobaæ no¿em ziarenka. Namoczon± ¿elatynê i waniliê dodaæ do ¶mietanki i mieszaæ, a¿ ¿elatyna siê rozpu¶ci. Przelaæ do czterech fili¿anek i wystudziæ. Prze³o¿yæ do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) do stê¿enia - dobrze jest przykryæ czym¶ fili¿anki, by panna cotta nie zaabsorbowa³a ewentualnych zapachów z lodówki. Przed wyjêciem deseru nale¿y umie¶ciæ fili¿ankê w gor±cej wodzie, by mo¿na by³o go ³atwo wyj±æ. Prze³o¿yæ na talerzyk i dodaæ drobno pokrojone i skropione sokiem z cytryny truskawki.


Uwagi.
Poza sezonem na truskawki, zamiast ¶wie¿ych mo¿na kupiæ mro¿one. Nale¿y je lekko rozmroziæ i zmiksowaæ blenderem z odrobin± cukru oraz soku z cytryny - w ten sposób powstanie sos truskawkowy.
« Ostatnia zmiana: 21-01-2013, 19:29 wys³ane przez Rif » Zapisane
Erato29
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie pijê
Wiadomo¶ci: 153

« Odpowiedz #33 : 23-01-2013, 18:32 »

FAWORKI BEZGLUTENOWE

Sk³adniki:
- 2 ¿ó³tka,
- 1/2 szklanki wiejskiej ¶mietany,
- 1 szklanka skrobi kukurydzianej,
- 3 p³askie ³y¿ki kleiku kukurydzianego,
- pó³ szklanki m±ki kukurydzianej,
- 3/4 ³y¿eczki spirytusu lub wódki,
- smalec do sma¿enia.

Wykonanie:
Do miski przesiaæ m±kê, skrobiê, dodaæ kleik, wymieszaæ, dodaæ resztê sk³adników, zagnie¶æ ciasto i zawin±æ w foliê spo¿ywcz± i schowaæ do lodówki na godzinê lub dwie. Poci±æ na paski, sma¿yæ na rozgrzanym smalcu, ods±czyæ na papierze kuchennym. Posypaæ cukrem pudrem.

Uwagi.
Nie da siê zrobiæ tradycyjnego kszta³tu faworka, bo siê po³ami± w sma¿eniu.

Przepis pochodzi z jakiego¶ zamierzch³ego wydania miesiêcznika "Dziecko".
« Ostatnia zmiana: 24-01-2013, 12:05 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
Erato29
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie pijê
Wiadomo¶ci: 153

« Odpowiedz #34 : 23-01-2013, 18:39 »

P¡CZKI

Sk³adniki:
- 1 szklanka wody,
- 150g mas³a,
- 180g m±ki ziemniaczanej,
- 1 ³y¿ka cukru,
- 2g soli (1/4 ³y¿eczki),
- 4 wiejskie jaja,
- smalec do sma¿enia,
- cukier puder do posypania.


Wykonanie.
1. W garnku podgrzewamy wodê i rozpuszczamy w niej mas³o, doprowadzamy do wrzenia. Ca³y czas mieszaj±c dodajemy cukier, sól, oraz stopniowo m±kê ziemniaczan±. Dok³adnie mieszamy, najlepiej, ¿eby nie by³o grudek do momentu, a¿ ciasto zacznie formowaæ jednolit± masê – przypomina ziemniaki rozbite t³uczkiem po ugotowaniu (co¶ jakby na ptysie czy eklerki).
2. Dodajemy jajka, przy u¿yciu miksera mieszamy masê. Do dobrze rozgrzanego smalcu wk³adamy po ³y¿eczce ciasto. Sma¿ymy do uzyskania z³ocistego koloru, w miêdzy czasie obracamy ¿eby ca³e p±czusie uzyska³y jednolity z³oty kolor. Podczas sma¿enia p±czki "puchn±" i zwiêkszaj± swoj± objêto¶æ dwukrotnie.
3. Po wyjêciu z oleju, ods±czamy p±czki na papierowych rêcznikach. Mo¿na je¶æ ciep³e, wtedy s± przepyszne. Najlepiej posypaæ cukrem pudrem.

Przepis z "¯ycia bez glutenu".

Mam uwagê do tzw przepisów bezglutenowych. Po co szukaæ bezglutenowych zamienników, które przewa¿nie s± gorsze od ich pierwowzorów, je¿eli jest tyle naprawdê wspania³ych i zdrowych deserów i potraw, które nie zawieraj± glutenu.

A propos przypomnia³o mi siê, dajê moim dzieciom szalenie prosty deser, to jest orzechy w³oskie, oczywi¶cie ¶wie¿o ³uskane, z miodem. Uwielbiaj± i nie tylko one;)

W³a¶nie sma¿y³am p±czki bezglutenowe- cyknê³am fotkê jak wygl±daj±, ale nie wiem czy jest potrzeba j± tu zamieszczaæ? W ka¿dym razie przepis jest sprawdzony.
« Ostatnia zmiana: 01-02-2013, 07:56 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
Galapagos
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Sk±d: okolice £odzi
Wiadomo¶ci: 426

« Odpowiedz #35 : 31-01-2013, 22:12 »

CHA£WA
Znalaz³am przepis na super smaczn±  i ³atw± w wykonaniu cha³wê sezamow±, lub s³onecznikow±. Polecam!

Sk³adniki:
- sezam - u mnie ok. 180 g nie³uszczonego
- miód dobrej jako¶ci - ok. 2-3 ³y¿ek (dodawaæ po trochê i kontrolowaæ konsystencjê masy)
  
Wykonanie.
Sezam rozsypaæ na patelni i powoli pra¿yæ uwa¿aj±c, ¿eby siê nie przypali³. Po przestudzeniu zmieliæ w m³ynku. Dodawaæ po jednej ³y¿ce miód i kontrolowaæ konsystencjê masy (mniej wiêcej ma przypominaæ mokry piasek) oraz jej s³odycz. Prze³o¿yæ do foremek ugniataj±c ³y¿eczk± (jednej du¿ej formy lub kilku mniejszych np. do muffinek).

Pycha:)

Przepis pochodzi z:
http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/02/domowa-chawa-czyli-cud-miod-i-orzeszki.html#uds-search-results
« Ostatnia zmiana: 01-02-2013, 07:56 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #36 : 22-03-2013, 14:45 »

SZPAJZA CZEKOLADOWA

Sk³adniki:
5 jajek
5 ³y¿ek cukru
5 ³y¿eczek ¿elatyny
1 kopiasta ³y¿ka kakao

Wykonanie.
Bia³ka ubiæ z cukrem na sztywno, dodaæ ¿ó³tka (po jednym) i chwilê ubijaæ. Gdy sk³adniki siê po³±cz±, dodaæ kakao i mieszaæ mikserem na ma³ych obrotach.
¯elatynê rozpu¶ciæ w 1/3 szklanki gor±cej wody i przestudzon± wlewaæ ma³ym strumieniem do masy, delikatnie wymieszaæ mikserem. Przelaæ wszystko do miski lub ma³ych miseczek, ch³odziæ a¿ do stê¿enia. Przed podaniem mo¿na udekorowaæ bit± ¶mietan±.

Uwagi.
Szpajza to tradycyjny deser kuchni ¶l±skiej. Mo¿na zrobiæ równie¿ wersjê cytrynow± - zamiast kakao dodajemy sok i skórkê otart± z jednej cytryny.
« Ostatnia zmiana: 26-03-2013, 14:50 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #37 : 28-03-2013, 21:52 »

SURÓWKA Z MARCHEWKI I POMARAÑCZY

Sk³adniki:
4 marchewki
2 pomarañcze
1 ³y¿eczka cukru

Wykonanie.
Marchewki zetrzeæ na tarce o grubych oczkach. 1 i 1/2 pomarañczy pokroiæ na ma³e kawa³eczki lub rozdrobniæ rêkami, dodaæ do marchewki, wycisn±æ sok z pozosta³ej po³owy pomarañczy, dodaæ cukier, wszystko wymieszaæ, sch³odziæ w lodówce.
« Ostatnia zmiana: 28-03-2013, 22:01 wys³ane przez Lilithxx » Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #38 : 28-03-2013, 21:58 »

¦MIETANA Z MIODEM

Sk³adniki:
dobra i bardzo gêsta ¶mietana 18%
miód

Wykonanie.
Sch³odzon± ¶mietanê prze³o¿yæ do miseczki, polaæ odrobin± miodu. Gotowe smile
« Ostatnia zmiana: 28-03-2013, 22:01 wys³ane przez Lilithxx » Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #39 : 28-03-2013, 22:23 »

MIODOWY OMLET

Sk³adniki:
3 jajka
1 ³y¿ka p³ynnego miodu
2 - 3 ³y¿ki mas³a

Wykonanie.
Jajka i miód wymieszaæ dobrze trzepaczk±. Na patelni rozgrzaæ mas³o na ¶rednim ogniu. Wylaæ jajka
i sma¿yæ chwilê a¿ masa od spodu siê zetnie. Z³o¿yæ na pó³ i sma¿yæ jeszcze chwilê na rumiano. Mo¿na polaæ miodem i/lub ¶mietan±.
Zapisane
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia³a na MySQL Dzia³a na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid³owy XHTML 1.0! Prawid³owy CSS!